کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

استیضاح وزرای «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «راه و شهرسازی» رای نیاورد

لابی‌استوری

23 اسفند 1396 ساعت 10:38


هفته پایانی کار مجلس در سال ۹۶ با دستور کار رسیدگی به طرح استیضاح دو وزیر پرحاشیه در مجلس همراه بود که در جلسه صبح روز گذشته علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و در جلسه بعد از ظهر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در جلسه استیضاح به سوالات نمایندگان پاسخ دادند. در نتیجه علی ربیعی با اختلاف ۲ رای ناپلئونی در سمت خود ابقا شد و عباس آخوندی نیز توانست با ۱۵۲ رای مخالف استیضاح در ساختمان تحت مدیریتش باقی بماند.
نمایندگان مجلس بعد از شنیدن نظر موافقان و مخالفان مجدداً به ربیعی رأی اعتماد دادند و بر این اساس از ۲۵۳ رأی ماخوذه، ۱۲۶ رای موافق و ۱۲۴ رای مخالف به ربیعی داده شد.
نمایندگان در آذر ماه امسال مواردی را برای استیضاح علی ربیعی به هیات رئیس مجلس ارائه کرده بودند که از جمله می‌توان به موضوعاتی چون سوء مدیریت در سازمان بازنشستگی، عدم نظارت در مدیریت شرکت‌های سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی، عدم اجرای قوانین شفافیت اطلاعات اقتصادی بنگاه‌ها، بکارگیری بازنشستگان، نبود نظارت کامل بر مجموعه وزارت‌خانه، افزایش نرخ بیکاری، ضعف عملکرد در مدیریت فنی حرفه‌ای کشور، رسیدگی نکردن به اوضاع معیشتی بازنشستگان، نیمه ‌تمام بودن بیشتر طرح‌های کارآفرینی، نبود برنامه‌ریزی برای تشویق سرمایه‌گذاری خارج از کشور، عدم ارتقای زندگی معلولان و بیماران خاص و کاهش نرخ مشارکت زنان در فعالیت‌های اقتصادی از جمله انتقادات نمایندگان به وزیر کار بود.
در این جلسه اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، ولی‌الله سیف رئیس بانک مرکزی، حسینعلی امیری معاون پارلمانی ریاست جمهوری، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، امیرحاتمی وزیر دفاع، بیژن زنگنه وزیر نفت، آوایی وزیر دادگستری، سلطانی‌فر وزیر ورزش، سید تقی نوربخش رئیس سازمان تامین اجتماعی و اردکانیان وزیر نیرو برای همراهی وزیر تعاون در مجلس حاضر شدند. رئیس جمهور در جلسه استیضاح غایب بود اما در جلسه مجلس خبرگان رهبری حاضر شد.

مخالفت فراکسیون امید با استیضاح ربیعی
در همین حال سید ابوالفضل موسوی بیوکی نماینده مردم یزد و عضو فراکسیون امید مجلس با اشاره به نشست فراکسیون متبوعش در مورد استیضاح که قبل از جلسه علنی برگزار شد اظهار داشت: در این نشست پس از بحث و تبادل نظر، در نهایت فراکسیون امید با استیضاح وزیر کار مخالفت کرد و مقرر شد اعلام موضع رسمی فراکسیون بر اساس مخالفت با استیضاح ربیعی صورت گیرد.

اظهار نظرهای موافقان
محمدقسیم عثمانی نماینده مردم بوکان، شهاب نادری نماینده مردم پاوه، حسین مقصودی نماینده مردم سبز‌وار، محمود نگهبان سلامی نماینده خواف و رشتخوار، ابوالفضل حسن بیگی نماینده مردم دامغان، فریدون حسن‌وند نماینده مردم اندیمشک، محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان از موافقان استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودند.
محمدقسیم عثمانی نماینده مردم بوکان در موافقت با استیضاح علی ربیعی اظهار داشت: قدرت شایعه پراکنی و ایجاد شک و دو دلی از سوی هواداران آقای ربیعی در دل استیضاح کنندگان قابل تقدیر است! همدستان شما استیضاح کنندگان را متهم کردند که چون شما به آنها باج نداده‌اید استیضاح را کلید زده‌اند؛ مرد باشید و پشت همین تریبون بگویید که کدام نماینده از شما باج خواسته است صریحا اعلام کنید تا در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان عذر این نماینده را بخواهیم و در غیر این صورت مجلس به واسطه اتهام بر نمایندگان عذر شما را خواهد خواست.
وی با اشاره به اینکه ربیعی وزارت تعاون را به وزارت «حصر تعاون» تبدیل کرده است خطاب به وی عنوان داشت: ربیعی وزیر کار نیست بلکه وزیر کارفرما است، امروز کارگران با مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد حداقل حقوق را می‌گیرند و اگر هم اعتراض کنند اخراج می‌شوند و از حق بیمه هم برخوردار نیستند.
وی، ربیعی را نه وزیر «رفاه اجتماعی» بلکه وزیر تبعیض اجتماعی برشمرد و خطاب به او گفت: شما صندوق تامین اجتماعی را به وجه‌المصالحه باندی و جناحی تبدیل کردید؛ الحق شما استادید!

اگر جوانان صفر مرزی را جذب نکنیم داعش آنان را جذب می‌کند
از سوی دیگر شهاب نادری نماینده مردم پاوه دراین باره گفت: آقای ربیعی بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری کشور مثل شستا و سازمان بازنشستگی در اختیار شماست که هیچ وقت بر روی آن مدیریتی نبوده است.
وی افزود: تخلفات گسترده در مجموعه وزارت تعاون سوء مدیریت به واسطه انتصاب افراد ناشایست، ناکارآمد و بدون تخصص از عملکردهای شما است. وی اضافه کرد: عدم توجه به اشتغال یکی دیگر از مشکلات شما است.
نماینده پاوه تصریح کرد: معاون شما خط فقر را در سال ۹۶، ۷۰۰ هزار تومان اعلام کرد تا با این نرخ حضرت عالی قهرمان شوید. این درحالی است که مطابق با نظر کارشناسان نرخ فقر ۲.۵ میلیون تومان است. وی اظهار داشت: چندین بار هم خودم پیش شما آمدم گفتم که اگر ما جوانان نقطه صفر مرزی را جذب نکنیم، داعش و کومله آنها را جذب می‌کنند، چه اقدامی انجام دادید؟

رئیس‌جمهور در صورت شنیدن صدای مردم ربیعی را مجبور به استعفا می‌کرد
حسین مقصودی نماینده مردم سبز‌وار در مجلس نیز در موافقت با استیضاح وزیر کارگفت: به واسطه عملکرد وزیر کار، افراد جامعه به نظام بی‌اعتماد شده‌اند.
مقصودی افزود: شما به جای لابی‌ کردن برای بیشتر در قدرت ماندن باید برای گرفتن حق و حقوق بازنشستگان لابی می‌کردید. وی اظهار داشت گفت: اگر رئیس جمهور پیام مردم را می‌شنید قطعاً آقای ربیعی را مجبور به استعفا می‌کرد.

جان مردم از هر وزیری عزیزتر است
محمود نگهبان سلامی نماینده خواف و رشتخوار نیز در موافقت با استیضاح ربیعی گفت: در ارتباط با گروه هواپیمایی آسمان است شما چه بخواهید و چه نخواهید ایران اسلامی عزیز داغدار است، هواپیمایی آسمان زیرمجموعه مدیریتی شما است چارت مدیریتی آن بدون رعایت کمترین شاخص‌های ایکائو انتخاب شده است.
وی ادامه داد: شاید برای شما و هواپیمایی آسمان درآمدزایی مهم باشد ولی برای ما جان عزیزانمان عزیزتر از هر وزیری است.
نگهبان سلامی ادامه داد: سابقه استیضاح شما را به خاطر می‌‌آورم طبق عادت قرآنی از جیب در می‌آورید، بغض می‌کنید،‌ فضا را احساسی می‌کنید تا از این رهگذر مجددا برای خودتان بلیت بازگشت به وزارتخانه را اخذ کنید.

وزیری که نگاه جنگ روانی داشته نمی‌خواهیم
ابوالفضل حسن بیگی نماینده مردم دامغان نیز در موافقت با این استیضاح گفت: وزارتخانه کار۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه در اختیار دارد اگر این رقم در اختیار بانک‌ها قرار گیرد سالانه ۳۰ میلیارد دلار سود ایجاد می‌کند، در این صورت نباید حقوق و مزایای هیچ فرد بازنشسته‌ای عقب بیفتد.
وی خطاب به معاون اول رئیس جمهور گفت: آقای جهانگیری! باید وزیری قدرتمند وزارتخانه کار انتخاب شود نه وزیری که نگاه جنگ روانی داشته و با گریه وزارتخانه را به سراشیبی پیش ببرد؛ خطاب به جناحی که عنوان می‌کند این وزیر سهمیه ما است عنوان می‌کنم ربیعی را بردارید.

بی‌اعتنایی ربیعی به کارگران
فریدون حسن‌وند نماینده مردم اندیمشک نیز اظهار داشت: استیضاح امروز(دیروز) ربیعی به دلیل عدم وفای‌عهد وی به وعده‌ها و ناتوانی در مدیریت است، آقای ربیعی! آیا شرکت نفتکش متعلق به تو نبود؟ آیا سانحه آن را به گردن گرفتی و یا فقط فرافکنی کردی؟ چرا سانحه سقوط هواپیما و سانحه ریلی را به گردن نگرفتی؟
حسنوند افزود: آقای ربیعی! بی‌اعتنایی شما به جامعه کارگران ما را وادار به استیضاح شما کرد، آیا در تقاطع‌ها کودکان کار را نمی‌بینی؟
نماینده مردم اندیمشک تصریح کرد: اگر ناتوان بودید چرا استعفا ندادید؟ شما دوستان خود را با ۲ میلیارد بسیج کردید تا بر دهان رسانه‌های منتقد مهر بزنند.

در جلسه رأی اعتماد با لابی‌گری اجازه ندادند صحبت کنم
محمدرضا پورابراهیمی نیز در موافقت با استیضاح وزیر کار گفت: در زمان رأی اعتماد ما عنوان کردیم که ویژگی‌های آقای ربیعی متناسب با مأموریت‌های این وزارتخانه نیست.
وی افزود: درآن جلسه رأی می‌خواستم به عنوان مخالف وی صحبت کنم اما به هر دلیل لابی‌گری کردند و اجازه ندادند.
نماینده مردم کرمان اظهارداشت: آقای ربیعی در یک منطقه فقیرنشین به دنیا آمده و بزرگ شده، سوال این است که امروز منزل ایشان در کجاست؟

ربیعی: موافقان استیضاح با استناد به آمار سخن بگویند
علی ربیعی نیز در دفاع از خود اظهار داشت: متأسفم که دوستان برخلاف مشی قانون استیضاح عمل کردند. از رئیس مجلس انتظار دارم از طرح مسائل خارج از موضوع جلوگیری کند.
ربیعی اظهار داشت: مشتاق هستم استیضاح کنندگان شفاف و با عدد و رقم نه با کلیات، انحراف من و همکارانم را از برنامه‌ها اعلام کنند.
وی با اشاره به ناآرامی‌های اخیر اظهار داشت: خشکسالی، فقر و موضوعاتی از این دست را در به وجود آمدن این ناآرامی‌ها دخیل می‌دانم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: فقر با پاشیدن پول حل نمی‌شود؛ همانگونه که اشتغال با پاشیدن پول حل نمی‌شود.
اظهار داشت: من ادعا نمی‌کنم سوپر من هستم اما معتقدم روند سالم است. اصلا مجلس باید به بنده پاداش دهد که برنامه‌ریزی برای خارج کردن صندوق‌ها از بنگاه‌داری دارم.
ربیعی ادامه داد: اگر قرار به کار اقتصادی بود بنده باید کارگران شرکت‌های زیان ده را اخراج می‌کردم اما به فکر تثبیت شرایط بودم.
وزیرکار ادامه داد: برنامه دوم ما تثبیت اشتغال موجود است اگر این برنامه‌ نبود حدود ۳۰۰ هزار شغل ریزش کرده بود.
ربیعی تاکید کرد: شما نمی‌توانید دولت و وزارتخانه‌ای که می‌خواهد کار را جلو ببرد متهم کنید.
وزیر کار در خصوص شرکت هواپیمایی آسمان و بحث کشتی‌ها گفت: آیا من آسمان و کشتی را آوردم؟ مثلا الان بخواهم رجا را بفروشم آیا کسی آن را می‌خرد؟
ربیعی افزود: در مسئله آسمان اشکال از هواپیما نبود و شایعه هشدار هواشناسی هم صحت ندارد. خلبانش نیز ثابت شد سکته نکرده است اما بالاخره اتفاق افتاده و ما هم متاسفیم و از خانواده‌های داغدار پوزش می‌طلبیم.

نظر مخالفان استیضاح چه بود؟
جهانبخش محبی‌نیا نماینده مردم میاندوآب، مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران نیز از مخالفان استیضاح ربیعی بودند.
جهانبخش محبی‌نیا نماینده مردم میاندوآب در این باره اظهار داشت: یادمان نرود که آقای ربیعی بیشتر از همه وزرا به استان‌ها سر زده است.
وی با اشاره به اینکه نگاه وزیر کار به امنیت مسائل کنونی نگاه پسندیده‌ای است، گفت: ربیعی در واقع اولین کسی است که اشتغال نیروهای بیکار را با بدبختی تمام فراهم کرد.
نماینده مردم میاندوآب، افزود: این همه دستگاه متولی برای جلوگیری از فقر وجود دارد آنها چه کرده‌اند.

افتخار می‌کنیم که ربیعی زمانی در وزارت اطلاعات بوده است
مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران نیز گفت: امروز کدام استیضاح‌کننده آقای ربیعی قائل به این نیست که اتاق شیشه‌ای در وزارت رفاه نداریم؟ کدام اختلاس در وزارت رفاه رخ داده است؟
وی افزود: آیا جرأت دارید درباره آسیب‌های اجتماعی به وزیر کشور اعتراض کنید؟
عضو فراکسیون امید مجلس با افتخار به اینکه ربیعی زمانی در وزارت اطلاعات بوده است، تصریح کرد: بدنه مجلس می‌خواهد به وزیری که از جنس کارگران است رأی اعتماد دهد. در غیر این صورت جامعه کارگری دچار تنش می‌شود.

حاشیه‌ها
نشست بررسی استیضاح ربیعی با حاشیه‌هایی همراه بود که از جمله می‌توان به مشاجره‌های لفظی پورابراهیمی و خدری اشاره کرد.
پس از سخنان محمدرضا پورابراهیمی در مورد محل زندگی ربیعی عبدالحمید خدری نماینده بوشهر مقابل تریبون قرار گرفت و با بالا بردن صدای خود فریاد زد که شما چه کار به فرزندان او دارید، اجازه ندارید در مورد همه چیز اظهارنظر کنید.
در این میان پورابراهیمی خطاب به خدری گفت: شما که حرف خود را زده‌اید، اجازه بدهید من هم حرفم را بزنم.
این مشاجره لفظی به همین جا ختم نشد و در حالی که نمایندگان سعی داشتند خدری را به جایگاهش هدایت کنند، وی همچنان در حال اعتراض و فریاد نسبت به موارد ذکر شده بود.
پس از آن نیز پور ابراهیمی نسبت به اجرا نشدن فایل مورد نظرش به پزشکیان اعتراض کرد و پزشکیان گفت ما زمان شما را نگه می‌داریم و پس از برطرف شدن مشکل فایل، شما به ادامه سخنان ‌خود بپردازید.

وزارت راه آتش به خرمن اعتماد مردم نسبت به مسئولان انداخته
اما نشست دیروز مجلس درنوبت عصر برای بررسی استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی برگزار شد که در پایان عباس آخوندی با ۹۲ رأی موافق، ۱۵۲ رأی مخالف و ۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۶ نماینده حاضر در جلسه در سمت خود باقی ماند.

چه کسانی با استیضاح آخوندی موافق بودند؟
احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز، حجت‌الاسلام احد آزادیخواه نماینده مردم ملایر، احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس،، محمد قسیم عثمانی نماینده مردم بوکان، نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه، عدل هاشمی‌پور نماینده مردم کهکیلویه و بویراحمد از موافقان استیضاح وزیر راه و شهرسازی بودند.
احمد علیرضا بیگی نماینده تبریز در موافقت با استیضاح وزیر راه و شهر سازی گفت: وزارت راه و شهرسازی یکی از نقاطی است که آتش به خرمن اعتماد مردم بر کارآمدی و پاسخگویی کارگزاران نظام انداخته و قرینه‌ها و شواهد متعددی از راه می‌‌رسد که این ناتوانی و عدم کارآمدی را اثبات می‌کند.

چه اشکالی در کار است که وکلای ملت سه‌بار استیضاح‌تان می‌کنند
از سوی دیگر حجت‌الاسلام احد آزادیخواه نماینده مردم ملایر در این باره اظهار داشت: وزیر راه باید تأمل کند و ببیند چه اشکالی در کار است که سه مرتبه کارش به استیضاح کشیده شده است، حتی شنیده می‌شود خود او نیز علاقه‌ای برای ادامه کار ندارد.

کدام یک از مشکلات مردم را حل کردید؟
همچنین احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس گفت: آقای آخوندی چند بار با نمایندگان برای حل مشکلات مردم جلسه گذاشتید و کدام یک از مشکلات مردم را حل کردید؟

آقای آخوندی! چرا به جان مهندسین افتاده‌اید
محمد قسیم عثمانی نماینده مردم بوکان نیز با بیان اینکه امروز کشور نیاز به تحرک دارد و باید موتور محرکه دولت به کار بیافتد، گفت: این سطح از کار و تحرک هرگز در سطح انتظارات مردم نیست.
وی افزود: بفرمایید در حوزه مسکن چه کار خاصی انجام شده است.
عثمانی اظهار داشت: چرا به جان مهندسین افتاده‌اید اگر کارفرما خود ناظر خود را انتخاب کند چیزی از نظارت باقی می‌ماند؟
وی ادامه داد: ما سازمان مردم‌نهاد نظام مهندسی داریم که هیچ بار مالی برای دولت ندارد ولی چرا با بخشنامه‌های مکرر باعث می‌شوید که نظام مهندسی کشور لطمه بخورد.

کارنامه کاری آخوندی آغشته به خون است
نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه نیز گفت: کارنامه کاری وزیر راه و شهرسازی آغشته به خون کسانی است که قربانی بی‌تدبیری وی شده‌اند و با نگاه به این کارنامه خون‌آلود نباید اجازه دهیم آقای آخوندی در این وزارتخانه به کار خود ادامه دهد.

آخوندی با عملکرد نارس خود ناکارآمدی‌اش را فریاد زده است
عدل هاشمی‌پور نماینده مردم کهگیلویه و بویراحمد نیز اظهار داشت: صریح‌تر از آنکه ما بگوییم خود آقای آخوندی با عملکرد نارسش ناکارآمدی و بی‌انگیزگی‌اش را فریاد زده است.

بابت تمام کاستی‌ها از ملت ایران پوزش می‌طلبم
در ادامه وزیر راه و شهرسازی در جلسه استیضاح خود گفت: با توجه به اینکه آغاز استیضاح بر اساس سقوط هواپیما در منطقه دنا بود وظیفه خود می‌دانم خدمت خانواده عزیز جانباختگان تسلیت بگویم و بابت تمام کاستی‌ها و کمبودها از ملت عزیز پوزش بخواهم.
عباس آخوندی بعد از اظهارات موافقان استیضاح اظهار داشت: این سومین باری است که برای استیضاح خدمت شما می‌رسم و ۴ بار هم به عنوان سؤال خدمت شما بوده‌ایم. در این چند نوبت فکر می‌کنم توضیحات من برای شما عزیزان قانع کننده بوده است.
آخوندی ادامه داد: بی‌شک حوادث اخیر و نحوه طرح آنها در رسانه نگرانی‌هایی را برای مردم ایجاد کرد ومن هم که توضیح می‌دهیم به هیچ وجه در مقام فرافکنی و توجیه نیستم. مسئول صادق باید در برابر مردم پاسخگو باشد.
وی با بیان اینکه بی گمان کار هیچ دستگاه اجرایی بی‌کاستی نیست تصریح کرد: وقتی از سانحه سخن می‌گوییم، از یک عامل سخن نمی‌گوییم بلکه از مجموعه این عوامل صحبت می‌کنیم اگر هم می‌خواهیم رسیدگی کنیم باز هم وظیفه ما این است که اولاً فرایندی نگاه کنیم، دوم اینکه اطلاعات را آنچنان که وجود دارد بدون تغییر در اختیار مردم قرار دهیم.


کد مطلب: 103711

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103711/لابی-استوری

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir