کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در رسانه‌های جهان بازتاب داشت:

مشارکت پرشور مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی

2 اسفند 1398 ساعت 21:26


یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری از دقایق ابتدایی در رسانه‌های جهان بازتاب داشت.
انتخابات مجلس یازدهم شورای اسلامی و اولین میان‌دوره‌ای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری با دستور وزیر کشور از صبح امروز جمعه دوم اسفند ۱۳۹۸ با حضور مردم سراسر کشور پای صندوق های رای آغاز شد و از همان دقایق ابتدایی در رسانه‌های جهان بازتاب داشت. برخی شبکه‌ها با قطع برنامه‌های عادی خود، تصاویری از حضور حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی پای صندوق را پخش کردند.
شبکه تلویزیونی الجزیره با قطع برنامه‌های عادی خود، به طور مستقیم تصاویری از حضور مقام معظم رهبری در حسینیه امام خمینی (ره) و انداختن رای ایشان به صندوق و نیز بیانات ایشان را پخش کرد.
شبکه المنار لبنان نیز لحظات رأی دادن رهبر انقلاب اسلامی ایران و سخنان ایشان را به صورت زنده پخش کرد. همچنین خبرنگاران این شبکه در ایران در گزارشهای متعدد این حماسه مردمی را برای جهان پوشش می‌دهند. شبکه تلویزیونی العربی هم در ارتباط زنده با حازم کلّاس، خبرنگار خود در تهران به بررسی حال و هوای انتخابات امروز مجلس شورای اسلامی پرداخت.
شبکه تلویزیونی الاخباریه نیز گزارش داد: میزان مشارکت ایرانیان در انتخابات پارلمانی، یکی از بالاترین سطح مشارکت‌ها در جهان است، میانگین مشارکت مردم ایران در ده دوره گذشته، بیش از ۶۰ درصد بوده است.
خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در مطلبی درباره آغاز فرایند رأی‌گیری در انتخابات یازدهمین مجلس شورای اسلامی ایران، نوشت مشارکت در این انتخابات، سنجه مهمی برای حمایت از سران ایران در مواجهه با تحریم‌های اقتصادی است.
آسوشیتدپرس با بیان اینکه هفت هزار نامزد برای ۲۹۰ کرسی مجلس ایران رقابت می‌کنند، نوشت: تنش‌ها با آمریکا می‌تواند اصولگرایان را به دلیل بی‌اعتمادی طولانی مدتی که به غرب داشتند، تقویت کند.
این خبرگزاری آمریکایی با ادعای اینکه انتخابات ایران، در زمان فشارهای فزاینده و مشکلات روبه‌رشد اقتصادی برگزار شده است، افزود: پارلمانی مملو از اصولگرایان می‌تواند به نفع افزایش بودجه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تمام شود... همچنین می‌تواند مباحثات جلسات علنی درباره سیاست‌گذاری را به سمت اصولگرایان که مخالف تعامل با آمریکا هستند، سوق دهد.
آسوشیتدپرس همچنین به تصمیم علی لاریجانی رئیس مجلس ایران، برای عدم نامزدی مجدد در انتخابات این دوره اشاره کرده و نوشت: محمد باقر قالیباف، شهردار پیشین تهران که فرمانده پیشین نیروی هوایی سپاه نیز بود، به عنوان یکی از پیشتازان برای جانشینی لاریجانی دیده می‌شود. آسوشیتدپرس در ادامه اذعان کرد که میزان مشارکت عمومی در تمامی انتخابات‌های پیشین مجلس شورای اسلامی ایران بیش از ۵۰ درصد بوده است.
پیش از این بنگاه خبرپراکنی دولتی انگلیس با اشاره به اینکه انتخابات بعد از احیای تحریم‌های آمریکا است، نوشت احتمالا نتیجه انتخابات، مجلسی نزدیک به اصولگرایان و وفادار به رهبر ایران باشد. شبکه آلمانی دویچه‌وله نیز میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران را نشانه‌ای از حمایت عمومی از نظام و دولت توصیف کرد.
بنگاه خبرپراکنی دولتی انگلیس با اشاره به اینکه انتخابات بعد از احیای تحریم‌های آمریکا است، نوشت احتمالا نتیجه انتخابات، مجلسی نزدیک به اصولگرایان و وفادار به رهبر ایران باشد.
شبکه دولتی و بنگاه خبرپراکنی انگلیس، بی.بی.سی، نوشت که ایرانی‌ها در حال رأی دادن در انتخاباتی هستند که انتظار می‌رود نتیجه آن، مجلسی اصولگراتر و وفادار به رهبر انقلاب اسلامی ایران باشد.
این شبکه انگلیسی نوشت همزمان با اینکه مسئولان دولتی انتظار دارند مشارکت بالایی در این انتخابات رخ دهد که نشان دهنده حمایت از نظام و دولت باشد، مخالفان جمهوری اسلامی اما از مردم خواستند رأی دادن را تحریم کنند.
بی.‌بی.‌سی با اشاره به اینکه حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی رأی خود را در اولین لحظات آغاز فرایند انتخابات به صندوق انداخت، نوشت ایشان شرکت در انتخابات را فریضه شرعی برای ایرانی‌ها دانستند.
پیش از این نیز شبکه آلمانی دویچه‌وله میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران را نشانه‌ای از حمایت عمومی از نظام و دولت توصیف کرد.
خبرگزاری انگلیسی در گزارشی درباره انتخابات مجلس ایران نوشت: برگزاری این انتخابات نوعی همه‌پرسی در زمینه نحوه مدیریت بحران‌های سیاسی و اقتصادی است.
رویترز نوشت: انتخابات پارلمانی ایران در حال برگزاری است، انتخاباتی که انتظار نمی‌رود نتیجه آن بر روابط پرتنش ایران با آمریکا تاثیر بگذارد. اشاره این خبرگزاری به پیروزی احتمالی چهره‌هایی است که مخالف هرگونه مذاکره یا برقراری هرگونه رابطه با ایالات متحده آمریکا هستند.
این گزارش در ادامه گفته، تصاحب مجلس ایران توسط اصولگرایان (که رویترز از عبارت تندروها استفاده کرده است) باعث تضعیف جناح رقیب و حتی چهره‌های اصولگرایی خواهد شد که حامی روابط بیشتر ایران با نظام بین‌الملل هستند. این گزارش اضافه کرد، کسب کرسی‌های بیشتر مجلس توسط محافظه کاران به آنها در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۱ نیز کمک زیادی خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز در پایان نوشت: با افزایش فشارها علیه ایران در سطح جهانی و همچنین مشکلات اقتصادی در داخل، انتخابات پارلمانی ایران یک همه‌پرسی درباره نحوه مدیریت بحران‌های سیاسی و اقتصادی رهبران ایران به شمار می‌رود. خبرگزاری فرانسه با اشاره به عصبانیت مردم ایران از سیاست‌های رئیس جمهور، گزارش داد، احتمال می‌رود اصول‌گرایان پیروز انتخابات پارلمانی ایران باشند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی درباره انتخابات در ایران نوشت: انتخابات پارلمانی ایران هم‌اکنون در جریان است و احتمال می‌رود که محافظه‌کاران (اصولگرایان) برنده این انتخابات باشند.
خبرگزاری فرانسه رئیس جمهور ایران را «میانه‌رو» توصیف کرد و در توجیه علت احتمالی پیروزی اصولگرایان نوشت، مردم ایران از اقدامات و سیاست‌های «حسن روحانی» رئیس جمهور میانه رو، و مشکلات اقتصادی در دوران ریاست جمهوری وی عصبانی هستند. این گزارش اضافه کرد که آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران صبح زود رأی خود را در تهران به صندوق انداخت. خبرگزاری فرانسه به صحبت‌های مقام معظم رهبری اشاره کرد که بعد از شرکت در انتخابات از مردم خواست که برای تضمین منافع ملی و امنیتی در اسرع وقت رأی خود را به صندوق بیندازند. خبرگزرای فرانسه در پایان نوشت: ۵۸ میلیون ایرانی واجد شرایط رای دادن هستند و بیش از ۱۶ هزار داوطلب برای تصاحب ۲۹۰ کرسی پارلمان با یکدیگر رقابت می‌کنند.
شبکه خبری المیادین که انتخابات مجلس شورای اسلامی را در چند شهر ایران پوشش زنده می‌دهد، گزارش کرد که حضور مردم در ساعات نخست، بالاست.
المیادین مشارکت مردم در ساعات نخست أخذ رأی را بالا توصیف کرد و ملحم ریا در خصوص چرایی این حضور گفت، اولین دلیل این حضور، حس ملی‌ مردم ایران است. دلیل دیگر دعوت واقعا گسترده همه سیاسیون، احزاب و مسئولان و رهبر ایران از مردم برای حضور است. حتی سخنان سیاسیون اصلاح‌طلب را که دنبال کنید، آنها هم خواستار حضور مردم شدند مثلا محمد رضا عارف رئیس فراکسیون اصلاح‌طلب امید در مجلس، اظهارنظر کوتاهی داشت اما خواستار حضور مردم پای صندوق رأی شد. این مشارکت مردمی، برای نظام دموکراسی دینی ایران بسیار مهم است. مجری المیادین در بیروت با اشاره به زیرنویس خبر انوشیروان محسنی بندپی استاندار تهران که گفت در ساعت نخست در تهران حداقل صدهزار نفر پای صندوق رأی حاضر شدند، گفت، این رقم بالایی برای ساعت اول اخذ رأی است اما محلم ریا مدیر المیادین در تهران گفت، بله اما در ایران این عادی است.
ریا در بخش دیگری از گزارش خود گفت، روند أخذ رأی بخوبی پیش می‌رود و هیچ مشکلی تاکنون گزارش نشده است. این تعداد هم که تاکنون (در ساعت نخست أخذ رأی) حاضر شده‌اند، رقم معمولی است در ایران. بیش از پنجاه میلیون در این انتخابات حق رأی دارند و سن رأی هم از هجده سال شروع می‌شود اما به هر حال باید منتظر شد و آمار را از وزارت کشور کسب کرد.
برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران در کشورمان، از سوی رسانه‌های ترکیه و رسانه‌های ترک‌زبان خارج از این کشور نیز قرار گرفته و در برخی گزارش‌ها و تحلیل‌ها به بررسی ابعاد مختلف انتخابات پرداخته‌اند.
اگر چه تعداد قبل توجهی از رسانه‌های ترکیه به شکل بی‌طرفانه به موضوع انتخابات ایران اشاره کرده‌اند، اما رسانه‌های دیگری نیز هستند که به شکلی دیگر با این موضوع برخرود کرده‌اند.
نگاهی به برخی گزارش‌های خبرگزاری رسمی ترکیه، تقویت کننده این ظن است که مطالب و گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های نزدیک به حزب حاکم ترکیه در مورد انتخابات ایران، تحت تاثیر تحولات ادلب قرار گرفته و حاوی سوگیری است.
شبکه‌های تلویزیونی سی‌.ان.‌ان ترک، آخبر، تی.آر.تی، ان.تی.وی و فاکس تی.وی ترکیه نیز در چند گزارش خبری به بررسی اهمیت برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران پرداختند. روزنامه ملیت ترکیه در گزارشی به این اشاره کرده که با وجود آن که برخی از تحلیل‌گران به احتمال کاهش مشارکت در انتخابات ایران می‌اندیشند، اما درخواست هشتاد سیاست‌مدار اصلاح‌طلب از مردم برای حضور در صحنه انتخابات، رویداد مهم است.
روزنامه ملی گازته ترکیه متعلق به حزب اسلام‌گرای سعادت، ضمن اشاره به آن که رهبر معظم انقلاب، در دقایق نخست رای خود را به صندوق انداختند، به این اشاره کرده که در این دوره از انتخابات، نزدیک به ۳ میلیون رای اولی، واجد شرایط رای دادن هستند.
روزنامه ینی ‌چاغ ترکیه در گزارشی ضمن اشاره به آمار و ارقام واجدین شرایط رای دادن، به این اشاره کرده که ممکن است انتشار اخبار مربوط به ویروس کرونا در قم و تهران، در این دو شهر، تا حدی بر میزان مشارکت، تاثیر بگذارد. پایگاه اینترنتی بنیاد مطالعات ایران در آنکارا موسوم به ایرام، مقاله‌ای به قلم حقی اویغور منتشر کرده که در آن آمده است: پیش‌بینی‌ها حاکی از این موضوع است که مجلس آینده ایران، مجلسی همسو و موافق با مذاکره و گفت‌وگو با آمریکا نخواهد بود.
خبرگزاری رسمی آناتولی ترکیه با ارائه آمار و ارقام به بیان ابعاد مهم جمعیت رای دهنده در این دوره از انتخابت مجلس شورای اسلامی پرداخته و چنین نوشته است: اخذ رای از مردم ایران برای تعیین نمایندگان یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۵۵ هزار نقطه آغاز شد. در این دوره از انتخابات، ۹۷ میلیون و ۹۱۸ هزار نفر برای تعیین ۲۹۰ نماینده مجلس، واجد شرایط رای دادن هستند.
در انتهای گزارش این خبرگزاری رسمی دولتی ترکیه، مشخص نیست که گزارش‌گر بر اساس چه معیار و استدلالی، چنین پیش‌بینی کرده که میزان مشارکت مردم در انتخابات امروز، پایین خواهد بود.
بخش ترکی یورونیوز در گزارشی در مورد انتخابات ایران، ترجیح داده تا به جای تحلیل‌های میدانی و واقع‌بینانه، زحمت خود را کم کرده و به فردی ارجاع دهد که از نظر یورونیوز، دارای دیدگاه سیاسی روز در مورد ایران است! این فرد کسی نیست جز مسیح علی نژاد که توییت‌های مضحک و خیالی او، از مدت‌ها پیش حتی در محافل آمریکایی نیز خریداری ندارد و مشخص نیست که چرا سرویس ترکی یورونیوز، انگشت روی پیام‌های مغرضانه او گذاشته است.
بخش ترکی شرق الاوسط نوشته است: از حالا نمی‌توان گفت که نتایج قطعی انتخابات مجلس شورای اسلامی در ایران به چه شکلی بر سرنوشت گروه‌های سیاسی تاثیر خواهد گذاشت. اما با این حال، احتمال آن وجود دارد که نتایج انتخابات پیش رو، پایانی برای حضور اصلاح‌طلبان در ساختار سیاسی ایران باشد و چنانچه نتیجه ضعیفی به دست بیاورند که ادامه حیات سیاسی آنان با مشکل روبرو شود.


کد مطلب: 112919

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/112919/مشارکت-پرشور-مردم-انتخابات-مجلس-شورای-اسلامی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir