?>?> سیاست روز - پس‌لرزه‌های گرانی در بازار ملک - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز آمار رشد مسکن را بررسی می‌کند؛

پس‌لرزه‌های گرانی در بازار ملک

6 اسفند 1396 ساعت 23:16


در شرایطی که معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی از احتمال راه‌اندازی لیزینگ مسکن در سال آینده خبر داده و مدعی شده که ورود لیزینگ‌های بانکی به بخش مسکن می‌تواند موجب ورود خانه‌های خالی از سکنه به بازار شود؛ آمارهای بازار مسکن حکایت از بروز برخی پس‌لرزه‌های گرانی در بازار مسکن دارد.

رونق یا جهش
این اتفاق در حالی رخ داده که بازار مسکن از سال ۹۲ وارد دوران رکود شد اما آنچه از شواهد امر بر می‌آید بازار مسکن در حال رونق گرفتن است.
رکود صنعت ساختمان در سال‌های اخیر آنچنان عمیق شده بوده که خروج از آن هنوز به معمایی برای سیاست‌گذاران بدل شده است. طبق آمارها نرخ رشد سال ۹۵ در بخش ساختمان منفی ۱۳.۱ درصد ثبت شده است تا صنعت ساختمان رکورددار رکود در میان بخش‌های اقتصادی لقب بگیرد. در سال‌های اخیر سعی شد روش‌هایی برای تحریک تقاضای مسکن به کار گرفته شود تا شاید با رونق معاملات مسکن، سرمایه وارد این بازار شود و سازندگان سرمایه‌گذاری جدیدی را در این بخش رقم بزنند. افزایش مبلغ وام خرید مسکن به میزان قابل توجهی رقم خورده است اما همچنان آن طورکه باید موفق به تکان دادن غول رکود نشده است.
آمارها نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۰ به بعد، هیچ‌گاه بخش ساختمان با رشد مثبت تولید مواجه نشده است. طبق آمارهای بانک مرکزی، در سال ۱۳۹۰ رشد بخش ساختمان ۵.۱ درصد ثبت شده است. در سال ۱۳۹۱ رشد این بخش منفی ۳.۲ درصد بود، این شاخص در سال ۹۲ به منفی ۹.۲ درصد تنزل کرد و در سال ۹۳ به منفی۰.۹ درصد رسید. در سال ۹۴ رشد بخش ساختمان منفی ۱۷ درصد بود.رشد این بخش در سال ۱۳۹۵ به منفی ۱۳.۱ درصد رسید. این آمار با سال پایه ۱۳۹۰ از سوی بانک مرکزی محاسبه شده است.
نکته قابل توجه آن است که رکود در معاملات مسکن، رکود در صنعت ساختمان را رقم زده و مشاغل وابسته به این صنعت را با خطر مواجه ساخته است. صنایع وابسته نظیر سیمان، کاشی و سرامیک و سایر متعلقات مسکن در سال‌های اخیر چشم انتظار تحرک در ساخت و ساز قرار دارند. از بخش مسکن به عنوان یکی از بخش‌های پیشران اقتصاد یاد می‌شد. برخی، ایجاد تحرک در صنعت و سایر بخش‌های اقتصاد وابسته به مسکن می‌دانستند اما عدم رونق در این بخش و طولانی شدن دوران رکود موجب شد تا سایر بخش‌ها، امید زیادی به این بخش نداشته باشند.

آیینه آمار
براساس گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در بهمن‌ماه سال‌جاری براساس آمار‌های خام سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور از سوی اداره بررسی‌ها و سیاست‌های بانک مرکزی منتشر شده است. در این میان تعداد معاملات مسکن آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در بهمن‌ماه سال‌جاری به ۱۸.۴ هزار واحد مسکونی رسید که این رقم رشد ۱۷.۷ درصدی معاملات را نشان می‌دهد.
همچنین میانگین قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ۵ میلیون و ۵۱۰ هزار تومان به ثبت رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد ۲۲.۳ درصدی روبه‌رو بوده است.

حجم معاملات
در این میان بررسی توزیع تعداد واحد‌های مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا در بهمن‌ماه سال ۱۳۹۶ حاکی از آن است که از مجموع ۱۸۳۹۲ واحد مسکونی معامله شده، واحد‌های تا ۵ سال ساخت باسهم ۴۸.۷ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است و این رقم در مقایسه با بهمن‌ماه سال قبل ۵.۲ واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحد‌های با قدمت بیش از ۱۵ سال افزوده شده است.
از میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه ۵ با سهم ۱۳ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قرارداد‌های مبایعه‌نامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ۴ و ۲ به ترتیب با سهم‌های ۱۱.۱ و ۹.۶ درصدی در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند.
به طور کلی از مجموع ۷۳.۳ درصد معاملات انجام شده در شهر تهران مربوط به ۱۰ منطقه شهر به ترتیب بیشترین فراوانی شامل مناطق ۵،۴،۲،۸،۱۴،۱،۱۰،۳،۷ و ۱۱ بوده و ۱۲ منطقه باقیمانده ۲۶.۷ درصد از کل معاملات را به خود اختصاص داده است.

تحولات بازار مسکن
تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در یازده ماهه سال ۹۶ نشان می‌دهد که، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ۱۶۸.۹ هزار واحد مسکونی رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با رشد ۱۲.۸ درصدی روبه‌رو بوده است.
در این مدت متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در شهر تهران ۴ میلیون و ۸۲۰ هزار تومان بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۰.۱ درصدی را نشان می‌دهد.
همچنین توزیع فراوانی تعداد واحد‌های مسکونی معامله شده در بهمن‌ماه سال‌جاری بر حسب ارزش هر واحد حاکی از آن است که در میان دامنه‌های قیمتی مورد بررسی، واحد‌های مسکونی با ارزش ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان با اختصاص سهم ۱۰.۶ درصد، بیشترین سهم از معاملات انجام شده را به خود اختصاص داده است.
در این میان واحد‌های دارای ارزش "۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان و ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان هر کدام با اختصاص ۹.۴ و ۸.۸ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند و در مجموع در این ماه، حدود ۵۰.۲ درصد از معاملات به واحد‌های مسکونی با ارزش کمتر از ۴۰۰ میلیون تومان اختصاص داشته است.

تحولات اجاره‌بها
شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال گذشته به ترتیب ۱۰.۵ و ۹.۳ درصد رشد را نشان می‌دهد.

راه‌اندازی لیزینگ مسکن
معاون وزیر راه وشهر سازی درخصوص عدم راه‌اندازی لیزینگ مسکن در نظام بانکی گفت: بانک مرکزی نگران این است که بانک‌ها سپرده‌های خود را در لیزینگ‌ها واریز کنند چون سود بیشتری دارد، بنابراین بانک مرکزی از این جهت سیستم بانکی را از این اقدام منع کرده است.
حامد مظاهریان افزود: البته بنده موافق هستم که لیزینگ‌های بانکی هم وام مسکن همراه با کنترل اعطا کنند، یعنی اینگونه نشود سرمایه‌هایی که برنامه‌ریزی شده به مسکن کم در آمدها اختصاص یابد وارد لیزینگ‌ها شود. وی خاطرنشان کرد: در عین حال یکی از بحث‌هایی که برای خانه‌های خالی از سکنه داریم، ورود با کنترل از طریق لیزینگ‌های بانکی به بازار مسکن است.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سؤال که آیا لیزینگ‌ مسکن امسال راه‌اندازی می‌شود ادامه داد: تصور نمی‌شود امسال راه‌اندازی شود اما همین که مجوز لیزینگ‌ برای دادن وام به خودرو انجام شد یک گام رو به جلو بود و امید است گام دوم در سال آینده برای بخش مسکن نیز دنبال شود.


کد مطلب: 103388

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103388/پس-لرزه-های-گرانی-بازار-ملک

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir