کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کارشناسان سخنان آمانو را ارزیابی کردند

بالاتر از خطر

15 مهر 1396 ساعت 23:37


سخنان آمانو همراستا با آمریکا نه تنها خطرناک بلکه بالاتر از خطر است، این که مدیرکل آژانس سخن از درخواست برای بازدید از مراکز نظامی ایران را مطرح می‌کند، نشان از توطئه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران با ضریب خطر بالا است، چراکه جمهوری اسلامی ایران به چنین درخواستی واکنش تند و قاطع نشان خواهد داد.
بی‌ارادگی آمانو برای چندمین‌بار به ملت ایران نشان داده شد چنانچه وی به تازگی گفته این نهاد بین‌المللی، در صورت نیاز درخواست بازرسی از اماکن نظامی ایران را مطرح خواهد کرد.
یوکیا آمانو در پاسخ به سوال خبرنگار لس‌آنجلس‌تایمز مبنی بر اینکه آیا آژانس از اماکن نظامی ایران بازرسی خواهد کرد گفت: «هنگامی که نیاز آن را تشخیص بدهیم، درخواست دسترسی به این اماکن را مطرح خواهیم کرد. بین اماکن نظامی و غیرنظامی تفاوتی قائل نمی‌شویم، ولی درباره جزئیات جاهایی که می‌رویم، بحث نمی‌کنیم.»
مدیرکل آژانس در پاسخ به اینکه مقام‌های ایران گفته‌اند اجازه دسترسی به اماکن نظامی را نمی‌دهند گفت: «صحبت‌های زیادی می‌شنویم، نه فقط از ایران، بلکه از سایر کشورها. اما وظیفه ما تحلیل حقایق است. حقایق یعنی مواد و تأسیسات مرتبط با مواد هسته‌ای. کارکرد و هدف آژانس، تحلیل گفته‌ها نیست.»
خواست جدید آمانو برای بازدید از اماکن نظامی تهران، دقیقا همان سناریویی است که آمریکا به دنبال آن هستند و چند روز پیش در گزارش خود به آن اشاره کردیم؛ به نظر می‌رسد آمریکا آنقدر هم به دنبال خروج از برجام نیست؛ اما عدم خروج از برجام، چه منافعی برای دولت آمریکا و چه مضراتی برای ایران دارد؟ دست‌کم یکی از منافع دولت ترامپ از این راهبرد این خواهد بود که به وی امکان خواهد داد با ادامه تهدیدها و حملات خود علیه برجام وضعیت معلق فعلی آن را حفظ کرده و از نزدیک شدن شرکت‌ها و بانک‌های بین‌المللی به بازار ایران جلوگیری کند.
سیاست‌های آمریکا پس از اجرایی شدن برجام حتی در دولت گذشته این کشور که حامی توافق بود، موجب هراس شرکت‌ها و بانک‌های بین‌المللی و دوری‌گزینی آنها از هر گونه مراوده با طرف‌های ایرانی شده است.
واشنگتن سعی می‌کند اینطور در اذهان جامعه بین‌الملل جا بیندازد که ایران فعالیت‌های پنهانی انجام می‌دهد و به توافق هسته‌ای که با ۱+۵ بسته است، پایبند نیست، بهانه‌ای که راه این مزدور جهانی را برای پشت پا زدن به برجام هموار و صدای اعتراض شرکای اروپایی را خفه می‌کند.
در واقع سناریوی اولی که آمریکا دنبال می‌کند این است که آژانس را برای بازدید از مراکز نظامی تحت فشار بگذارد که با این اظهارنظر اخیر آمانو این تاثیرگذاری و فشار را گذاشته است و البته با مخالفت تهران می‌تواند ادعا کند ایران برجام را نقض کرده است
پاسخ این ادعا و درخواست غیرمعقول آقای آمانو را پیشتر مسئولان کشورمان داده‌اند چنانچه مقام معظم رهبری بارها تاکید فرمودند به احدی اجازه داده نخواهد شد که به بهانه بازرسی وارد حریم اماکن امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی شوند.
ناظران سیاسی بر این باورند؛ در عرصه ملی و اجتماعی پاسخ لازم به زیاده‌خواهی‌های آمریکا چه از طریق مدیرکل آژانس و چه از طرق مختلف قاطعانه داده شود؛ ضمن آنکه از جهت فنی پیشنهاد می‌گردد آمادگی‌های لازم برای بازگشت به نقطه آغازین خلف وعده‌های آمریکا انجام شود.

سناریویی از پیش طراحی شده برای منحرف کردن برجام
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی درگفت‌وگو با سیاست روز به اظهارات جدید آمانو مبنی بر احتمال درخواست بازرسی از اماکن نظامی ایران گفت: پیچیدگی پرونده هسته‌ای جمهوری‌ اسلامی پس از برجام به نقطه‌ای ویژه و خاص رسیده که این پیچیدگی با تغییر رویکردهای رئیس‌جمهور آمریکا تشدید یافته است. وی افزود: بدین مفهوم که طی سالیان گذشته مدیرکل آژانس هسته‌ای در چندین نوبت و در مجامع رسمی و رسانه‌ای اعلام نموده بود جمهوری اسلامی ایران هیچ چگونه تخطی و انحرافی از توافقات مطرح در قوانین و پروتکل‌های آژانس نداشته است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حتی در گفته‌های خود پس از توافق‌نامه برجام به این نکته اشاره کرده ایران بیش از توافقات به وظایف خود عمل نموده است. صدرالحسینی با اشاره به اینکه همه گفته‌های وی مستند به بازرسی‌های مستقیم و غیرمستقیم و بازرسی‌های غیرمترقبه و با اطلاع قبلی بود است، اظهار داشت: در حقیقت ایشان تلاش نمودند به جهانیان ثابت کنند بازرسی‌های آژانس دقیق بوده و می‌تواند به عنوان استانداردهای بین‌المللی شناخته شود.
وی با طرح این سوال که چه رویکرد جدیدی در آژانس بین‌المللی هسته‌ای به وجود آورده‌اند؟ بیان داشت: به نظر می‌رسد سناریوی از پیش تعیین شده آمریکا برای به انحراف کشاندن برجام توسط آژانس بر روی سن بازی بین‌المللی آمده است؛ در حقیقت بی‌اختیار بودن آژانس در مقابل قدرت‌های بزرگ برای چندمین بار در حال اثبات است. به باور صدرالحسینی، چگونه ممکن است تاکنون مهمترین مرکز نظارتی بین‌المللی هسته‌ای به سراغ سایت‌های نظامی هیچ کشوری نرفته است اما، در مورد ایران تفسیر می‌نمایند که این کار ضروری است.
این استاد دانشگاه اظهارداشت: به نظر می‌رسد همانگونه که ناظران سیاسی پیش بینی می‌کردند، بازی آمریکا با سازمان‌ملل و موسسات زیرمجموعه آن آغاز شده و تحمیل اراده آمریکا به بخش‌های مختلف این سازمان به حد نهایت رسیده است.
وی در ادامه بیان داشت: پیشنهاد می‌گردد جمهوری اسلامی ایران در عرصه دیپلماتیک با استناد به پروتکل‌های بین‌المللی و مفاد برجام از مداخله خارج چارچوب و قوانین موجود جلوگیری نموده و نیز درهمین زمینه مذاکرات مصر با اروپاییان و ایجاد شکاف بین موافقان انجام برجام و مخالفان آن مفید ارزیابی می‌گردد.
این استاد دانشگاه یادآورشد؛ در عرصه ملی و اجتماعی پاسخ لازم به زیاده‌خواهی‌های آمریکا چه از طریق مدیرکل آژانس و چه از طرق مختلف قاطعانه داده شود؛ ضمن آنکه از جهت فنی پیشنهاد می‌گردد آمادگی‌های لازم برای بازگشت به نقطه آغازین خلف وعده‌های آمریکا انجام شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در جمع بندی نهایی باید گفت جمهوری اسلامی بر اساس آموزه‌های دینی و انقلابی به تعهدات بین‌المللی پایبند بوده و در ضمن این پایبندی که مستحضر به حمایت‌های مردمی است هیچ گاه به قدرت‌های بزرگ باج نخواهد داد.

اظهارات خطرناک آمانو همراهی با سیاست‌های آمریکاست
حسن هانی‌زاده به اظهارات جدید آمانو مبنی بر احتمال درخواست بازرسی از اماکن نظامی ایران گفت: اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی اتمی در خصوص ضرورت بازرسی از تاسیسات نظامی ایران در راستای هماهنگی با سیاست‌های آمریکا است. وی افزود: با توجه به اینکه برجام حق بازرسی‌های متعدد را از آژانس بین‌المللی اتمی گرفته و صرفا بازرسی بر تاسیسات هسته‌ای محدود می‌شود، این اظهارات عقبگردهای آمانو که تحت خواست دولت ترامپ هدایت می‌شود.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی اجازه بازدید از اماکن نظامی را نخواهد داد، تصریح کرد: بنابراین آنچه آمانو مطرح کرده در راستای فشار دولت آمریکا و لابی صهیونیستی است و ثابت می‌کند آژانس اراده لازم برای تصمیم‌گیری را ندارد وی در پایان با اشاره به اینکه این نهاد به ابزاری در خدمت آمریکا تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: اظهارات خطرناک آمانو می‌تواند نوعی فشار علیه ایران و همراهی با سیاست‌های آمریکا است.
گفتنی است؛ آمریکا همچنان با سیاست‌های فشار علیه ایران به دنبال تحمیل هزینه‌های برجام بر ملت است و آژانس بین‌المللی نیز یکی از همین مهره‌ها برای تحمیل این هزینه‌ها است. سیاست‌های آمریکا بر مدار دشمنی با جمهوری اسلامی ایران تعریف شده است.

ظریف: با هیچ چیزی که توان دفاعی‌ ما را محدود کند، موافقت نکرده‌ایم
وزیر خارجه ایران در مصاحبه‌ای گفت که ایران بر سر هیچ چیزی که باعث محدود شدن توان دفاعی کشور شود، توافق نکرده است.
محمد جواد ظریف در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا برنامه موشکی ایران نقض روح توافق به شمار می‌رود گفت: آنها (موشک‌های ایران) دفاعی هستند.
ظریف اضافه کرد: موشک‌های بالستیک ایران برای حمل سلاح‌های هسته‌ای ساخته نشده‌اند. علت اینکه ما آنها را آزمایش می‌کنیم بالا بردن دقت آنها است. اگر موشکی برای حمل سلاح هسته‌ای ساخته شده باشد نیازی به دقت وجود ندارد. در آن صورت فقط برد مورد نیاز است، چون این موشک‌ها بازداری لازم را ایجاد می‌کنند.
وی اضافه کرد: به این دلیل که می‌خواهیم از این موشک‌ها به عنوان وسیله‌ای برای حمل کلاهک‌های متعارف استفاده کنیم، ایران روی افزایش دقت آنها تمرکز دارد.
ظریف همچنین گفت: به این دلیل بسیار روشن که آمریکا در حال ارسال سلاح‌های زیادی به منطقه است، ما بر سر هیچ چیزی برای محدود کردن توان دفاعی‌مان توافق نکردیم. وزیر خارجه ایران در این مصاحبه همچنین تصریح کرد که توافق هسته‌ای برجام دولت آمریکا را از اتحاذ تدابیری با هدف تضعیف روابط اقتصادی میان ایران و سایر کشورها منع کرده است. او گفت متأسفانه آمریکا به ویژه در دولت ترامپ، دقیقاً این کار را انجام داده است.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا فکر می‌کند اروپا در صورت فروپاشی توافق جانب آمریکا را خواهد گرفت گفت: توافق هسته‌ای بعد از آن حاصل شد که همه فهمیدند که [این مسیر] بهترین مسیر است. وی اضافه کرد: ما [در صورت فروپاسی توافق] هیچ‌گاه مسیر سلاح هسته‌ای را دنبال نخواهیم کرد، اما ما گزینه‌هایی در چارچوب قوانین بین‌المللی داریم که در توافق موجود هستند. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 101263

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/101263/بالاتر-خطر

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir