کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به سیر صعودی کرونا در کشور و خستگی کادر درمان

خود را مدیون دیگران نکنیم

25 تير 1399 ساعت 22:15


تعداد مبتلایان به بیماری کرونا از ۳۰ خرداد روند صعودی به خود گرفته و صعودی و سه ‌رقمی شده است و این بیماری همچنان در کشور یک تازی می کند.
همانگونه که مقام معظم رهبری در دیدار مجازی خود با نمایندگان مجلس تاکید کردند، دور شدن کشور از موفقیت اولیه در مقابله با کرونا واقعیت تلخی است که این روزها نمود بیشتری پیدا کرده و این امر می‌طلبد نه تنها دولت و تمامی دستگاه‌های تابعه، بلکه همه مردم برای مبارزه با این بیماری کشنده پای کار آمده و همه توان خود را برای جلوگیری از این شیوع کرونا به کار گیرند.
این درحالی است که مقام معظم رهبری در دیدار مجازی با نمایندگان مجلس یازدهم جان‌باختن روزانه تعداد زیادی از مبتلایان را حقیقتاً غم‌انگیز خواندند و با تشکر و تجلیل چندین باره از خدمات درخشان و فداکاری‌های کادر‌های درمانی که بعضی از آن‌ها نیز در راه خدمت به مردم به بیماری مبتلا شدند و یا جان باختند، گفتند: «با وجود این خدمات، بعضی افراد حتی کار ساده‌ای مثل ماسک زدن را انجام نمی‌دهند که من واقعاً از آن پرستاری که فداکارانه در حال ارائه خدمت است خجالت می‌کشم.»
با اظهارات رهبر معظم انقلاب جای سوال است که چگونه افرادی از رعایت پروتکل های بهداشتی سر باز می زنند؟ دلیل این بی مسئولیتی چیست؟ چرا برخی از افراد از این روش ساده، کم هزینه و بی دردسر استفاده نمی کنند؟

آمارها چه می گوید؟
براساس اظهارات سیما لاری سخنگوی وزارت بهداشت، بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۳۸۸ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شدند که یک هزار و ۷۷۵ نفر از آنها بستری شدند.
وی گفت: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۶۴ هزار و ۵۶۱ نفر رسید.
لاری افزود: متاسفانه ۱۹۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۳ هزار و ۴۱۰ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۲۲۷ هزار و ۵۶۱ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، ۳۴۱۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. وی تاکید کرد: تاکنون دو میلیون و ۴۸ هزار و ۴۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است. همچنان استان‌های آذربایجان‌های شرقی و غربی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، مازندران و هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارند.
وی ادامه داد: استانهای تهران، فارس، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، همدان، یزد و خراسان شمالی نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.

شرایط بیمارستان‌ها
همزمان با این آمار شرایط بیمارستان‌ها نیز در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و نیروی درمانی کشور نیز در حال از دست دادن توان خود هستند. این درحالی است که بخشی از این کادر درمانی نیز خود مبتلا به بیماری شده‌اند.
محمد میرزابیگی رئیس کل سازمان نظام پرستاری در این باره گفت: با شیوع کرونا، ظرفیت تخت‌های بیمارستانی و همچنین کمبود نیروی پرستار دوباره مورد توجه قرار گرفته است. نکته مهم آن است که کرونا توانسته بار دیگر بیشترین ظرفیت تخت‌های بیمارستانی را اشغال کند.
وی افزود: آماری که به دست ما رسیده این است که حدود ۹ هزار نفر از پرستاران ما مبتلا به کرونا شدند. حدودا! ۷۰ هزار پرستار برای ۱۴۰ هزار تخت دولتی داریم که به ازای هر تخت بیمارستانی حدود ۰/۸ نیروی پرستار در حال خدمت به بیماران هستند.
یادمان باشد که این پرستاران برای اینکه بتوانند موجب قطع زنجیره انتقال ویروس کشنده کرونا شوند، مدت‌هاست که به دیدار خانواده‌های خود نرفته‌اند، اما بسیاری از مردم بدون توجه به این شرایط با رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی موجب می‌شوند که کادر درمان بیشتر در معرض کرونا قرار بگیرند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری در این باره تصریح کرد: مقیم بودن چند ماهه پرستاران در بیمارستان به معنی روبه رو شدن با خستگی زیاد جسمی، روحی و روانی و همچنین گذراندن بیشترین زمان در کنار بیماران کرونایی است. وی گفت: همین امر موجب شده است تا ۹ هزار نفر از این پرستاران به کووید ۱۹ مبتلا و با کمبود نیرو رو به رو شویم. میرازبیگی با اشاره به اینکه در حال حاضر از این ۹ هزار نفر، بالغ بر ۴ هزار نفر هستند که با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند و عملا از چرخه خدمت خارج شده‌اند افزود: این ۴ هزار نفر از نیروهای پرستار متخصص، با سابقه و ماهری تشکیل شده‌اند که می‌توانستند تعداد زیادی از تخت‌های بیمارستانی را تحت پوشش و حمایت خود قرار دهند.

تاکید مجدد رهبری برای حضور مجدد جهادی‌ها
باید توجه داشت که در موج دوم شیوع کرونا، متأسفانه بسیاری از نیروهای درمانی به این بیماری مبتلا شده‌اند و مراکز درمانی نیازمند حضور و تلاش مجدد نیروهای جهادگر هستند.
مقام معظم رهبری در سخنرانی روز ۲۲ تیرماه خود در دیدار مجازی با نمایندگان مجلس یازدهم، خطاب به همه دستگاه‌ها، گروه‌های خدمت‌رسان و آحاد مردم تأکید کردند: همه نقش خود را به بهترین وجه ایفا کنند تا در کوتاه‌ مدت زنجیره سرایت را قطع کنیم و کشور را به ساحل نجات برسانیم.
ایشان مشارکت گسترده مردم در نهضت خدمت مؤمنانه در آستانه ماه رمضان را بسیار با ارزش و گره‌گشا از زندگی قشر‌های ضعیف دانستند و افزودند: این نهضت تعاون و احسان باید رشد و توسعه پیدا کند و هرکس به هر شکل که می‌تواند کمک و مراقبت کند که کسی از نیازمندان از قلم نیفتد.

درخواست تمدید محدودیت‌های کرونایی در تهران
در همین حال رییس ستاد مقابله با کرونا در استان تهران با تاکید بر پیچیده بودن شرایط تهران برای مقابله با کرونا گفت: با توجه به نظرات فنی و بحث‌های میدانی، درخواست اعضای ستاد مقابله با کرونا در تهران، تمدید محدودیت‌ها به مدت یک هفته دیگر است؛ چرا که محدودیت‌های یک هفته‌ای کفایت نمی‌کند و دامنه محدودیت‌ها باید در هفته‌های آتی افزایش یابد.
علیرضا زالی با اشاره به جلسه اعضای ستاد مقابله با کرونای استان تهران، گفت: تهران با شرایط خاص روبرو است و این موضوع نگرانی زائدالوصفی را در اعضای ستاد تهران در بر داشت. اعضای ستاد تاکید داشتند که باید مداخلات جدی‌تر و سریع‌تر و بلادرنگ در عرصه شهری به سرعت اتفاق افتد تا شاهد بار بیماری در روزهای آتی نباشیم.
وی گفت: در ۲۴ ساعت گذشته ۸۹۰ بیمار کرونایی را در تهران بستری کردیم. بنابراین شرایط تهران شرایط پیچیده‌ای است و نیازمند یک نسخه کاملا متفاوت نسبت به سایر استان‌هاست. لازم است مداخلات و مصوباتی که در شهر تهران صورت می‌گیرد، جایگاهی متفاوت داشته باشد و باید بلادرنگ عملیاتی شود تا زمان را با تاخیر از دست ندهیم. وی با اشاره به اینکه خواست اعضای ستاد تهران گسترش و تعمیق این محدودیت‌هاست؛ البته به گونه‌ای که به شرایط فعلی و کسب و کار فعلی آسیب وارد نشود، افزود: موضوع مهم دیگر آن است که تمام تجمعات بالقوه بالای ۱۰ نفر، سمینارها، مجامع، کمیسیون‌ها، جشنواره‌ها و نمایشگاه‌ها از نظر باید معلق تلقی شوند. درباره برگزاری نماز جماعت نیز مساجد طبیعتا باز هستند اما درخواست‌مان این بود که نماز و مناسک مذهبی به شکل فُرادی برگزار شود.
وی درباره نماز جمعه گفت: با همکاری ائمه محترم جمعه استان تهران درخواست کردیم که این هفته هم نماز جمعه در سطح استان تهران تعطیل باشد.
وی تاکید کرد: همچنین باشگاه‌های ورزشی، تالارها و آرایشگاه‌های زنانه باید به طور جدی برای این هفته تعطیل باشند و این تعطیلی در هفته آینده هم استمرار یابد.

تهران شرایط برگزاری آزمون‌های سراسری را ندارد
رییس ستاد مقابله با کرونا در استان تهران درباره آزمون‌های سراسری نیز گفت: در مورد آزمون‌ها کماکان نظرمان این است که تهران شرایط میزبانی آزمون‌ها را ندارد. متأسفانه شاهد برگزاری جسته و گریخته برخی آزمون‌هایی هستیم که امکان زمانی برای تعلیق آنها فراهم است؛ این درحالی است که درباره پروتکل‌های صیانت از سلامت افراد شرکت کننده که باید به مدت سه یا چهار ساعت در محیط بسته بنشینند، در برخی از این آزمون‌ها هنوز اطمینان خاطر نداریم.
وی تاکید کرد: بسیاری از پایگاه‌های تابستانی مدارس که گاهی اوقات جسته گریخته در استان تهران شاهد آن هستیم، باید قطعا تعطیل شوند. پیشنهاد ما به وزیر بهداشت این بود که برنامه‌های غربالگری پیش دبستانی نیز باید تعطیل شوند و اگر افراد برای غربالگری در شرایط فعلی مراجعه کنند، خطر زیادی وجود دارد. تمام برنامه‌های آزمون‌های مدارس باید معلق شود؛ به خصوص آزمون‌هایی که افراد باید از سایر استان‌ها و شهرستان‌ها به تهران وارد شوند. این موارد حتما مخاطره‌آمیز است. در مجموع نظر ستاد مقابله با کرونا استان تهران این است که آزمون‌هایی که میزبانی‌اش با تهران است حداقل در شرایط فعلی تهران که بحرانی تلقی می‌شود، به زمان دیگری موکول شود.
زالی درباره تخت‌های بیمارستانی نیز گفت: تاکنون اگر در تهران با کمبود جدی تخت روبرو نبودیم، به خاطر رشادت تیم پزشکی بوده، اما طبیعتا این تاب آوری یک محدودیت و سقفی دارد.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از ماسک، افزود: طی همین دو روز اخیر استفاده بهینه از ماسک در سطح شهر مقداری بار مراجعین بیمارستان‌ها را تقلیل داده است. البته نظر ستاد کرونا در تهران بر این بود که از آنجا که افراد فرودست جامعه و ضعیف امکان تهیه ماسک را ندارند، بنابراین برای تهیه ماسک برای اقشار ضعیف باید به شکل یارانه‌ای از سوی وزارت صمت و مجموعه‌ نهادهای امدادی و خیریه کمک شود. اگر بخواهیم بحث فرهنگ استفاده عمومی از ماسک را ببینیم، این نقیصه باید مرتفع شود.
زالی درباره برخی مشکلات نهادها و کارگاه‌های تولیدی ماسک و مواد ضدعفونی، گفت: برخی اخباری از این حوزه می رسد که نگران کننده است. این کارگاه‌ها باید به گونه‌ای حمایت شوند که گردونه تولیدی خود را داشته باشند و نیازمند حمایت ویژه متفاوت مالی، اعتباری، بانکی و ارزی هستند تا در روزهای آینده، ذخایر راهبردی در این حوزه با مشکل مواجه نشود.
وی همچنین با تاکید بر لزوم برگزاری جلسه‌ای با مسوولان اتحادیه‌ها و اصناف گفت: لازم است تا با همکاری کارکنان اتحادیه‌ها و خود اصناف، شاهد افزایش حداکثری استفاده از شیوه نامه‌های بهداشتی باشیم. به این منظور تشکیل تیم‌های نظارتی مشترک امروز در ستاد مصوب شد و شیوه‌های آن در سه دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه شده است. صاحبان اصناف و مشاغل مستحضر باشند که اگر بخواهند شرایط کسب و کارشان ادامه یابد، لاجرم باید شیوه نامه‌های بهداشتی را سختگیرانه اعمال کنیم. بنابراین قرار شد از هفته آینده تیم‌های نظارتی مشترک با کمک اصناف و اتحادیه‌ها شکل بگیرد.

اندکی موفقیت و خبرهای خوب
وزیر بهداشت گفت:‌ خوشبختانه دو داروی «رمدسیور» و «فاویپیراویر» که در برخی بیماران کرونایی اثربخش بوده است.
سعید نمکی وزیر بهداشت دیروز در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: رئیس‌جمهور با تفویض اختیاری به استانها و کمیته‌های استانی موافقت کردند و تصمیمات خوبی برای محدودیت‌های جدید گرفته شده است و انشاءالله اگر تا ۲ هفته آینده گزارش‌های خوبی دریافت شود در مبارزه با کرونا موفق‌تر خواهیم بود.
وی افزود: بیماری کووید ۱۹ هنوز هیچ داروی مؤثر و قابل اعتمادی در دنیا ندارد، اما خوشبختانه دو داروی «رمدسیور» و «فاویپیراویر» را که در برخی بیماران کرونایی اثربخش بوده، به مقدار کافی توزیع کردیم و هفته آینده اولین تولید ملی این دارو نیز عرضه خواهد شد.
داروی رمدیسیور ( Remdesivir) ویژه فرآیند درمان بیماران مبتلا به کرونا که جزو داروهای تحریمی است و قیمت آن، این روزها در بازار سیاه به ۶۰ میلیون تومان رسیده‌است، در ایران تولید شده و از هفته آینده وارد بازار می‌شود. در همین حال محمد مخبر رئیس ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) اعلام کرد داروی (رمدیسیور ( (Remdesivir)که یکی از مهم‌ترین داروهای درمانی بیماران کرونایی است، توسط متخصصان کشورمان تولید شده و از هفته بعد، وارد بازار می‌شود.
وی افزود: قیمت نسخه ایرانی دارویRemdesivir که در بازار سیاه به ۶۰ میلیون تومان رسیده، با قیمتی بسیار پایین‌تر با قیمت مصوب وزارت بهداشت عرضه خواهد شد. او این را هم گفت که محققان دارویی ستاد اجرایی از چندین روش علمی روز دنیا، در حال تحقیق و ساخت داروهای مورد نیاز بیماران کرونایی و برطرف کردن خلأهای موجود در کشور و نیازهای وزارت بهداشت با توجه به مسائل تحریمی هستند.
مخبر، وعده داد جزئیات بیشتری از داروی جدید تولید شده را در روزهای آینده اطلاع رسانی خواهد کرد.
از سوی دیگر نخست‌وزیر قرقیزستان با اشاره به کمبود دارو در این کشور از واردات داروهای تولید ایران خبر داد.
«کوباتبک باران‌اف» اظهار داشت: هفته جاری وزارت بهداشت داروهای مورد نیاز را از ایران خریداری می‌کند.
باران‌اف تصریح کرد: پرواز ویژه به ایران برای انتقال داروهای لازم برای مبتلایان به ویروس کرونا و ذات الریه انجام می‌شود.
نخست وزیر قرقیزستان از همکاری «بیشکک» با روسیه، ایران، هند، پاکستان و ازبکستان در این زمینه خبر داد.
باید در نظر داشت که رعایت پروتکل‌های بهداشتی مانند ماسک زدن و فاصله گذاری اجتماعی دیگر از انتخاب میان مردم گذشته است و اکنون به شکل وظیفه ای اجتناب ناپذیر در کشور درآمده است. در این شرایط، یک بی دقتی کوچک کافی است تا کرونا دامن همه را بگیرد.
اینکه مردم به دلایل و بهانه های مختلفی از جمله گرما و تنگی نفس از ماسک زدن دوری می کنند و برخی دیگر می گویند فاصله را رعایت می کنیم و دیگر نیازی به استفاده از ماسک نیست یاعده ای به استفاده از پلاستیک در اطراف خودشان مبادرت می کنند، اشتبااهی است که نباید تکرار شود .
اینکه برخی دیگر عمل بینی را بهانه کرده‌اند و فرم بینی را به سلامتی ترجیح می‌دهند جای تعجب دارد.
مردم باید بدانند که اجبار چیست و کجای زندگی مان قرار دارد تا برای حفظ سلامتی همگان خود را مجبور به رعایت بهداشت کنند.

نویسنده: کتایون مافی


کد مطلب: 114520

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114520/خود-مدیون-دیگران-نکنیم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir