کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ظریف در موسسه صلح سیپری: هنوز اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل نکرده‌اند

این همه وقت برای لنگ زدن اروپا در برجام!

30 مرداد 1398 ساعت 22:15


در حالی وزیر خارجه کشورمان در سفر به برخی کشورهای اسکاندیناوی از عدم تعهد اروپایی ها به برجام انتقد کردند که این سوال از شخص آقای ظریف باید پرسیده شود که در یکسال گذشته دستاورد شما از سفر به کشورهای اروپایی چه بوده است؟ رایزنی و تاکید بر توسعه مناسبات با کشورهای اروپایی بخشی از دیپلماسی و سیاست خارجی خارجی جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود اما وقتی کشورهای اروپایی حتی توان اجرای طرح اینستکس را ندارند و معامله نفت در برابر غذا را پیش گرفته‌اند، ضرورت این همه وقت و انرژی و هزینه برای سفر به این کشورها نیاز است؟!
بعد از خروج آمریکا از برجام، پای اروپایی‌ها در قبال اجرای تعهدات برجام بیشتر لنگ زد و به جای تلاش بر حفظ برجام، بهانه تراشی را پیش گرفتند و برخی سرمایه گذاران اروپایی که وارد ایران شده بودند بساط خود را نیامده جمع کردند و رفتند؛ حتی رونمایی از طرح اینستکس نیز توانستند اروپا را به اجرای تعهدات ملزم کند، به جای اینکه شراسط فروش نفت کشور را تسهیل کند؛ در برابر فروش نفت، ارزی آوری برای ایران به همراه داشته باشد، تنها مبادله غذا و دارو محدود شده است و بس!
وزیر امور خارجه تاکید کرد: ۱۵ ماه از خروج آمریکا از برجام می‌گذرد اما هنوز اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل نکرده‌اند و ایران همچنان بر تعهدات خود پایبند است.
محمدجواد ظریف دیروز در موسسه صلح سیپری با بیان اینکه رفتار نابخردانه دولت ترامپ پیش بینی شدنی نیست، بیان داشت: آمریکایی‌ها خارج از چارچوب بین المللی رفتار می‌کنند. ما با دولتی مواجه هستیم که تعهدات خود را زیر پا می‌گذارد.
وزیر امور خارجه با اشاره به تصویب قطعنامه ۵۹۸ در شورای امنیت، بیان داشت: ما حدود ۳۰ سال پیش قطعنامه ۵۹۸ را امضا کردیم مورد توافق قرار دادیم و به تعهدات خود عمل کردیم.
وی گفت: ۱۵ گزارشی که تا به حال آژانس بین المللی انرژی اتمی صادر کرده نشان داده ایران در چارچوب تعهدات خود عمل کرده است. حتی گزارش‌های بعد از خروج آمریکا از برجام همچنان نشان می‌دهد ما در چارچوب برجام عمل کرده‌ایم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: برجام یک توافق چندجانبه بود که آمریکا از آن خارج شد. وی خطاب به اروپا گفت: اروپا تعهد داده روابط تجاری را عادی سازی کند و از اروپا می‌خواهیم به تعهدات خود عمل کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی درباره اینکه آیا علاقه دارید توافق جدیدی با ترامپ داشته باشید؟ گفت: توافق هسته‌ای با چشم باز حاصل شده است. ما چون پیش بینی کرده بودیم توافق از سوی یکی از طرف ها نقض شود سازوکاری در چارچوب برجام در این خصوص در نظر گرفته شده بود. ما با آمریکا در این باره ساعت‌ها مذاکره کردیم. ما از برجام خارج نشدیم و در چارچوب برجام عمل کرده‌ایم.
وزیر خارجه با اشاره به گام سوم کاهش تعهدات برجامی گفت این گام قطعا محکم تر از گام‌های قبلی خواهد بود. ما گزینه‌های خود را به اروپا اعلام کرده‌ایم.
وزیر خارجه درباره خوش بینانه ترین و بدبینانه ترین سناریو درباره آینده برجام و منطقه، بدترین سناریو را جنگ خواند و گفت: بهترین سناریو برای جهان، بازگشت ترامپ به برجام نیست، بلکه بیدار شدن طرف‌های دیگر برجام از این تهدید است.
محمدجواد ظریف پیشتر در بدو ورود به فنلاند در جمع خبرنگاران مجدداً بر پایبندی اروپا به تعهدات برجامی تأکید کرد، فعالیت سه کشور فنلاند، سوئد و نروژ در موضوعات منطقه ای را مورد اشاره قرار داد و درباره فنلاند بیان کرد: فنلاند از گذشته طرحی برای گفت‌وگو در خلیج فارس داشت که تقریبا مشابه طرحی است که ما مطرح کردیم. چند سال پیش من هلسینکی آمدم و اینجا طرح مجمع گفت‌وگوهای منطقه‌ای در خلیج فارس را مطرح کردم و فنلاندی‌ها همیشه به این موضوعات علاقه داشتند.
وزیر خارجه ایران در سفرش به فنلاند ضمن دیدار و گفت‌وگو با سائولی نینیستو رئیس‌ جمهور با ویل اسکیناری وزیر امور توسعه و تجارت خارجی و همچنین پکا هاویستو وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرد. وی در نشست خبری مشترک به همراه همتای فنلاندی خود به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد. رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین در جمع اندیشمندان مرکز ایده مدیریت بحران حضور یافت و سخنرانی کرد.
وی در پاسخ به سوالی با بیان اینکه معتقدم اینستکس مکانیسم خوبی است، به شرط اینکه راه بیفتد، خاطرنشان کرد: اینستکس ما را از تبادلات فرامرزی بی نیاز می‌کند. شما می‌توانید تبادلاتتان را در ایران داشته باشید، طرف‌های معامله شما تبادلاتشان را در اینجا (سوئد) داشته باشند بدون اینکه پولی بین اینجا و ایران رد و بدل شود. این می‌تواند کارآمدی داشته باشد. ولی چند مشکل دارد، اول اینکه باید داخل آن پولی برود و حتما باید پولی از نفت ایران وارد اینستکس شود، یا اعتبار معادل نفت ایران وارد اینستکس شود.
ظریف اضافه کرد: مشکل دوم این است که اینستکس نمی‌تواند ابزاری فقط برای معاملات انساندوستانه باشد. نیاز است این مکانیسم (اینستکس) فقط محدود به غذا و دارو نباشد. سوئدی‌ها خیلی فعال بودند و وزیر خارجه سوئد از سیاستمدارانی است که با فشارهای آمریکا علیه مردم ما مقابله کرده و یکی از دلایل اینکه همکاری ما با سوئد خوب است همین مواضع اصولی وزیر خارجه و دولت سوئد است. ایرانی‌هایی که سوئد هستند بدانند که سوئدی‌ها رفتار نسبتا خوبی دارند. از حضور ایرانی‌ها در اروپا استفاده کنیم، برای اینکه آنها برای خودشان خیالبافی نکنند که با اینستکس می‌خواهند کمک کنند.
وزیر خارجه گفت: در صورتی اینستکس می‌تواند مفید باشد که پولی وارد آن شود و آن درآمد نفتی ماست و ثانیا ایران بتواند از اینستکس استفاده کند نه فقط برای خرید غذا و دارو بلکه برای خرید ماشین آلات و ... و آن زمان است که می‌توان از اینستکس استفاده مناسب کرد.
در حالی که مدت زمان کوتاهی تا پایان فرصت ۶۰ روزه دوم ایران به طرف های باقیمانده برجام به ویژه اروپا برای اجرای تعهدات بانکی و مالی خود در قبال ایران باقی نمانده و تهران بارها از بی عملی اروپا در این زمینه انتقاد کرده و سازوکار اینستکس نیز با اما و اگرهای زیادی روبرو است، سوئد از جمله کشورهایی بود که هفتم تیر ماه و پیش از شروع نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزرا و مدیران کل سیاسی ایران و ۱+۴، بیانیه‌ای از سوی این کشور به همراه شش کشور اروپایی دیگر یعنی اتریش، بلژیک، فنلاند، هلند، اسلوونی و اسپانیا منتشر شد و این کشورها ضمن حمایت از برجام آمادگی خود را برای پیوستن به اینستکس اعلام کردند. در این بیانیه آمده بود: با آگاهی از اینکه اجرای بخش‌های اقتصادی این توافق با مشکلاتی روبرو شده است ما با فرانسه، آلمان و انگلیس و دیگر سازمان‌ها و کمیسیون اروپایی برای ایجاد کانالی که تبادلات مالی با ایران را تسهیل کند همکاری خواهیم کرد.


کد مطلب: 110443

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/110443/این-همه-وقت-لنگ-زدن-اروپا-برجام

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir