کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کشورهای عربی فاصله زیادی با الگوی دموکراسی در ایران دارند

رژیم‌های قرون وسطایی

26 ارديبهشت 1396 ساعت 21:44


حتی یک نمونه هم نمی‌توان در کشورهای همسایه ایران به ویژه عربی یافت که انتخاباتی به شفافیت جمهوری اسلامی ایران برگزار کنند.
انتخابات در هر کشوری نشان دهنده عمق دموکراسی است و یکی از شاخص‌های تشخیص رعایت حقوق مردم است، جمهوری اسلامی ایران از همان آغاز استقرار خود با رأی مردم شکل گرفت و طی ۳۸ سال از عمر انقلاب اسلامی بیش از ۳۰ انتخابات در ایران برگزار شده که خود یک رکورد محسوب می‌شود.
بسیاری از کشورهای دنیا از جمله کشورهای عربی منطقه از داشتن فضای آزاد انتخاباتی محروم هستند و مردم آنها هیچ نقشی در کشور خود ندارند. سیستم حکومتی چنین کشورهایی بر اساس پادشاهی بنا شده که یک دیکتاتوری موروثی را برای مردم همراه داشته است.
نمی‌توان در یک کشور عربی در حوزه خلیج‌فارس تصور کرد که انتخاباتی برگزار شود و نامزدها به طور زنده مقابل دوربین تلویزیون قرار بگیرند و به مباحثه و مجادله با هم بپردازند، ‌چه رسد به این که بخواهند در نقش اپوزیسیون ظاهر شوند. اما در جمهوری اسلامی ایران همه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری هنگام تبلیغات حتی در رسانه ملی سخنان و مواضعی را بیان می‌کنند که شاید کسی باورش نشود که اینجا ایران است،‌ چراکه به حدی تبلیغات منفی علیه ایران در سطح جهان شکل گرفته که تصور افکارعمومی دنیا بر این است که هیچ آزادی در ایران وجود ندارد!
اما پس از ۳۸ سال از عمر انقلاب اسلامی و گسترش رسانه‌ها،‌ چهره ایران به مردم جهان به ویژه افکار عمومی منطقه و کشورهای اسلامی بهتر معرفی شده است و آنها از اخبار واقعی اوضاع داخلی ایران بیشتر با خبر می‌شوند و این امر باعث روشنگری درباره کشورمان شده است.
تحول انتخاباتی در ایران باعث می‌شود تا مردم کشورهای همسایه به ویژه کشورهای عربی منطقه که هیچگونه دموکراسی در آنها دیده نمی‌شود، از خود بپرسند که چرا ما چنین سیستمی در کشور خود نداریم تا بتوانیم در آینده کشور و انتخاب مسئولین نقش داشته باشیم.
اکثر کشورهای عربی خلیج‌فارس حکومت پادشاهی دارند یا رؤسای جمهور مادام‌العمر بر آنها حکومت می‌کنند، حکومت‌هایی که دیکتاتوری است. یکی از دلایلی که سران رژیم‌های عربی با ایران دشمنی می‌کنند جلوگیری از الگو شدن ایران برای مردم کشورهایشان است. آنها نگران از دست دادن قدرت نامشروع و غیر دموکراتیک خود هستند، این موضوع هم اکنون از چشم نخبگان سیاسی و فرهنگی کشورهای عربی دور نمانده و آنها تا آنجا که اجازه داشته باشند سعی می‌کنند تا مردم سالاری دینی که در ایران حاکم است به مردم خود معرفی کنند و در این زمینه نقش صادرکننده الگوی حکومتی ایران را ایفا می‌کنند.

حکومت‌های قرون وسطایی
یک کارشناس مسائل استراتژیک جهان عرب در مصاحبه‌‌ای گفت که بیشتر کشورهای عربی همچنان در شرایط قرون وسطی زندگی می‌کنند و مدت زمان زیادی طول می‌کشد تا این کشورها به دموکراسی شبیه دموکراسی ایران برسند.
"وفیق ابراهیم" کارشناس مسائل استراتژیک در مصاحبه با تسنیم به بررسی دموکراسی در کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس و مقایسه آن با دموکراسی در ایران پرداخت.
وی در این مصاحبه گفت: دموکراسی حاصل تحولات اجتماعی در میان مدت و طولانی مدت بوده و این تحولات در پی گذار مردم از دوران قرون وسطی به دورن تحول و پیشرفت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بوده است. دموکراسی انواع مختلفی دارد که بر اساس آن از استقرار اجتماعی محافظت می‌شود. در اکثر کشورهای عربی هیچ نوعی از دموکراسی وجود ندارد. در این کشورها پادشاهی وجود دارد که مالک تمامی چیزها در کشور بوده و وی درباره همه چیز تصمیم‌گیری می‌کند. بیشتر کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس همچنان در شرایط قرون وسطایی قرار دارند و این شرایط به ایجاد دیکتاتوری در این کشورها منجر شده است. این کشورها همانند شرکت‌های بخش خصوصی اداره شده و قدرت از پدر به فرزند و از آنجا به نوه منتقل می‌شود. خاندان‌های حاکم بر این کشورها به هیچ وجه ایجاد دموکراسی در کشورهایشان را در راستای منافع خود نمی‌بینند. چون دموکراسی به معنای اعطای حق انتخاب به مردم برای برگزیدن کسانی است که قرار است اداره امور مردم را در دست بگیرند و این موضوعی است که در بیشتر کشورهای عربی مردود است. در این کشورها می‌بینیم که فردی ناتوان و معلول پادشاهی کشور را در دست دارد اما اجازه داده نمی شود فرد دیگری جایگزین وی شود.

دموکراسی از کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس بسیار دور است
وی اضافه کرد: شرایط در ایران کاملا متفاوت است. ایران شاهد تحولات و پیشرفت‌های اجتماعی متعددی بوده است.مردم این کشور تاج و تخت شاه، که فردی دیکتاتور و سرکوبگر بود را سرنگون کردند و آن را با جمهوری اسلامی مبادله کردند. در این نظام مردم هستند که خواسته‌های خود را بیان می‌کنند. اما در جهان عرب این چنین چیزی وجود ندارد. در این کشورها فردی بر اساس وابستگی به خاندان حاکم می‌تواند فقیر یا غنی گردد این در حالی است که چنین رویدادی در کشورهای دیگر که دارای دموکراسی هستند روی نمی‌دهد. در کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس چیزی به نام احزاب و آزادی بیان وجود ندارد. رسانه‌ها در این کشورها فقط در راستای خواسته‌های پادشاه قلم می‌زنند. دموکراسی از این کشورها بسیار دور است این در حالی است که دموکراسی در این کشورها باید ناشی از شورای اسلامی باشد چیزی که در ایران به خوبی انجام می‌شود. در این کشور حتی ولی فقیه نیز به صورت غیرمستقیم انتخاب می‌شود.
وی اضافه کرد: در ایران دموکراسی وجود دارد چون مردم هستند که رئیس جمهور و نمایندگان مجلس خود را انتخاب می‌کنند و حتی ولی فقیه نیز به صورت غیر مستقیم از سوی مجلس خبرگان که مردم آنها را برمی‌گزینند، انتخاب می‌شود. اما در کشورهای عربی هیچگونه از انواع دموکراسی در آن دیده نمی‌شود. حتی اگر انتخاباتی در این کشورها برگزار شود، نمادین بوده و در راستای خواسته مقامات حاکم در این کشورها است و کسی جز آنکه مورد تایید رئیس جمهور یا پادشاه یا رهبر آن کشور نباشد انتخاب نمی‌شود. امروزه انتخابات ریاست جمهوری در ایران نمونه بارزی از انتخابات پاک می‌باشد. انتخابات در ایران شباهت فراوانی به انتخابات در کشورهای غربی دارد اما تفاوت بارز انتخابات در ایران، این است که در این انتخابات پایبندی به ارزش‌ها بیشتر است. انتخابات و دموکراسی ایران الگویی است که مدت زمان زیادی طول می‌کشد تا کشورهای عربی به این الگو برسند.

دموکراسی در ایران مشارکت مردم در تحقق ارزش‌های والای اسلام است
فعال حقوقی بشری بحرین بر این باور است که انتخابات ریاست جمهوری ایران تاثیر زیادی بر منطقه و جهان دارد و مؤلفه‌هایی همچون توانمندی سیاسی، همسویی با اسلام، بصیرت و شجاعت لازمه تاثیرگذاری رئیس جمهور ایران بر رویدادهای جاری منطقه است.
«علی الفایز» دموکراسی را یکی از ارکان مهم در حفظ اقتدار ایران در برابر کشورهای دیگر و تاثیرگذاری بر تحولات جاری منطقه و جهان دانست. وی در همین راستا و درباره وجود دموکراسی در ایران و همچنین بحرین بیان داشت: رژیم آل‌خلیفه ساخته انگلیس و مورد حمایت آمریکا است و حکومت آل‌خلیفه از ۴۶ سال قبل تاکنون در دست یک نفر قرار دارد. واشنگتن و لندن دموکراسی و حقوق بشر را به سخره گرفته‌اند. از سوی دیگر ایران از حدود ۳۸ سال قبل تاکنون هدف دشمنی آمریکا و انگلیس قرار گرفته ولی مردم ایران رؤسای جمهور خود را به صورت مستقیم انتخاب کرده‌اند.
علی الفایز در رابطه با امکان تعیین سرنوشت مردم ایران به دست خودشان و از طریق رأی دادن به نامزدهای ریاست جمهوری هم اظهار داشت: مردم ایران از طریق انتخاب رئیس جمهور و نمایندگان مجلس و شوراهای شهر در تصمیم گیری‌های کشور شرکت می کنند و معتقدند که اراده و خواست آن‌ها به مقدار زیادی در مسائل داخلی و غیره مورد احترام و تعیین کننده است. همین امر نیز موجب شده که نظام و دولت ایران باثبات باشند و علیرغم تحریم ظالمانه علیه این کشور، جوانان ایرانی به سمت خلاقیت و ابتکار و اقتصاد ایران هم به سوی توسعه حرکت کند.
وی در ادامه به مقایسه دموکراسی در ایران و رژیم‌های مرتجع عربی مانند عربستان و بحرین پرداخت و گفت: دموکراسی در ایران در حقیقت مشارکت مردم در تحقق ارزش‌ها و اصول عالی اسلام از جمله کرامت، عزت انسانی و عدالت اجتماعی است و از این طریق زمینه برای دولت عدل مهدوی ایجاد می‌گردد اما دموکراسی غربی فاقد ارزش‌ها و روح انسانی است و زمانی که با منافع سرمایه‌داری مواجه می‌شود، به صورت مکارانه مورد توافق قرار می‌گیرد و فقط اسمش دموکراسی است.
فعال حقوق بشری بحرین افزود: دموکراسی در رژیم سعودی و آل‌خلیفه هم مانند غربی‌ها است و منافع را مقدم بر همه چیز می‌داند. بر همین اساس نیز دموکراسی غرب، این دو رژیم (سعودی و آل‌خلیفه) را به عنوان دو نمونه استبداد، دیکتاتوری و نقض کننده حقوق بشر ایجاد کرد و به علت اینکه دموکراسی غربی فاسد است، طغیان و عدم پایبندی این دو رژیم به قانون را مورد حمایت خود قرار داد.
وی در رابطه با تاثیر انتخاب رئیس جمهور در ایران بر تحولات منطقه و حمایت تهران از ملت‌های مظلوم نیز عنوان کرد: بلاشک انتخابات ریاست جمهوری ایران تاثیر زیادی بر منطقه و جهان دارد و رئیس جمهور ایران در صورت توانمندی سیاسی، انسجام با ارزش‌ها و مبانی اسلام، بابصیرت نسبت به عیوب دموکراسی فاسد غرب و شجاع بودن در دفاع از مستضعفین در برابر تکفیری‌ها، تروریسم، استبداد و صهیونیسم قادر خواهد بود منفعت بیشتری به امت اسلامی برساند و این اقتدار به صورت مثبت بر روی امنیت، اقتصاد، فرهنگ و حضور کارآمد ایران در عرصه سیاسی جهان منعکس خواهد شد.


کد مطلب: 99301

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/99301/رژیم-های-قرون-وسطایی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir