کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

غرش ناو جنگی سهند در دریای آزاد

پیشرفتی غیرقابل باور با اعتماد به مهندسی داخلی

10 آذر 1397 ساعت 23:04


به بهانه الحاق سهند به ظرفیت ناوهای کشور نگاهی داریم به دستاوردهای نیروی دریایی که با وجود همه محدودیتها و تحریمها با حداقل هزینه، تنها با اتکا به نیروهای خودی محقق شده است.

ناوشکن سهند بسیار پیشرفته‌تر از جماران و دماوند است
در همین راستا فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: ناوشکن سهند ظرفیت بزرگی است که بسیار پیشرفته‌تر از جماران و دماوند است.
امیردریادار حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش، صبح دیروز در مراسم الحاق ناوشکن سهند در منطقه یکم نیروی دریایی ارتش در بندرعباس، بیان داشت: امروز در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و به مناسبت روز نیروی دریایی، ناوشکن تمام ایرانی سهند به ناوگان جنوب جمهوری اسلامی ایران ملحق شد. این ناو در ۶ سال ساخته و آماده انجام عملیات‌های محوله است.
وی عنوان کرد: نسل جدیدی از ناوشکن‌های کلاس موج و نسل سوم جماران به نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در جنوب ملحق شد و در پی آن ناوشکن‌های دنا و برای بار دیگر ناوشکن جماران را برای چند ماه دیگر احیاء و برای بار دیگر به نیروی دریای ملحق خواهیم کرد.
فرمانده نیروی دریایی ارتش خاطرنشان کرد: امروز رستاخیز سهند است و با اراده و باور جوانان ایرانی به عرصه نبرد بازگشته است. سامانه‌های رانش، قابلیت‌های مصون بخش امنیت را به منطقه اهدا می‌کند. اطمینان داریم زمان افول استکبار جهانی به آخر رسیده است و به پاس خون شهدای ناوهای جوشن، پیکان، سهند و سبلان با چشمانی بیدار در دریا ایستادیم تا با توسل به درس عاشورا توانایی‌های ظاهری دشمنان را به زانو درآوریم.
امیردریادار خانزادی با بیان اینکه روزی که مقام معظم رهبری در کارخانجات منطقه یکم بندرعباس ابلاغ فرمودند ناوشکن بسازید با ظرفیت حمل بالگرد و پرتاب موشک، خیلی‌ها فکر نمی‌کردند امروز به این ظرفیت‌ها دست‌یابیم، اظهار کرد: در ۳۰ بهمن سال ۸۸، ناو جماران بعد از تلاش ۱۲ ساله به ناوگان نیروی دریایی ملحق شد، وقتی جماران ملحق شد در حوزه بین‌الملل خیلی‌ها می‌پرسیدند آیا این شناور حرکت هم می‌کند؟ این سؤال معنا دارد، یعنی خیلی کشورها باور نداشتند ایران در زیر فشارهای شکننده تحمیل جنگ و تهدیدات گسترده، توانایی داشته باشد ناوشکنی بسازد که موشک پرتاب کند.
وی با اشاره به اینکه اعزام پیاپی ناوشکن جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با پدیده دزدی دریایی این موضوع را ثابت کرد، تصریح کرد: قطعاً هر پدیده‌ای با نگاه علمی زمانی ثابت می‌شود که تکرارپذیر باشد، ناوشکن دماوند که چند سال بعد در حادثه‌ای ناخوشایند در دریای طوفانی شمال با صخره‌ها برخورد کرد، تکرار این موضوع بود.
فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در آستانه سالگرد آن سانحه ناوشکنی را که ساختش ۱۲ سال به طول انجامیده بود را به دریا برگرداندیم، ساخت و عملیاتی شدن دماوند در دریای خزر با همت نیروی دریایی ارتش و اراده‌ای که در مجموعه وزارت دفاع نهادینه‌ شده از امروز ۱۸ ماه بیشتر به طول نمی‌انجامد و در تلاشیم این زمان را کوتاه‌تر کنیم، عنوان کرد: علاوه بر ناوشکن دماوند در هفته آینده و ماه‌های پس‌ از آن شاهد الحاق ناوشکن‌های کلاس موج نیز خواهیم بود.
دریادار خانزادی با بیان اینکه ناوشکن سهند ظرفیت بزرگی است که بسیار پیشرفته‌تر از جماران و دماوند است، خاطرنشان کرد: پس‌ از آن در بازه ۶ الی۷ ماهه الحاق ناوشکن دنا را خواهیم داشت. اوایل بهمن شاهد الحاق نسل جدید از زیردریایی‌های بسیار پیشرفته تماماً ساخت ایران خواهیم بود.

«سهند» جهشی بلند در خانواده موج
اما ناوشکن سهند که صبح دیروز با حضور فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه یکم امامت نیروی دریایی در بندرعباس رسماً به ناوگان جنوب نداجا ملحق شد چه ویژگی‌های منحصر به فردی دارد؟
این ناوشکن که به یاد ناوچه‌ای با همین نام که در سال ۱۳۶۷ و در نبردی نابرابر با ناوگان آمریکایی در خلیج فارس غرق شد با شماره بدنه ۷۴ و به نام «سهند» نامگذاری شده، پس از جماران و دماوند سومین ناوشکن از خانواده کلاس موج است که بدنه و کاسه اصلی آن در شهریورماه سال ۱۳۹۱ و با حضور فرمانده معظم کل قوا به آب انداخته شد و پس از نصب تجهیزات امروز به صورت رسمی به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش ملحق شد.
به گفته دریادار دوم شیخی فرمانده کارخانجات نیروی دریایی ارتش در گفتگوی تفصیلی با فارس، ناوشکن سهند از ۵-۴ قابلیت بیشتر از جماران برخوردار است که یکی از آنها سطح مقطع راداری کم آن است که خصوصاً در شب، دشمن با استفاده از رادار به راحتی توان تشخیص آن را نخواهد داشت و یا در سامانه‌های تحرک و زاویه پروانه‌ای تغییرات مهمی صورت گرفته که کاربر می‌تواند از داخل کشتی این زاویه را کم و زیاد کند و سرعت صفر تا مدت زمان رسیدن شناور به ماکسیمم سرعت را کم کند.
از دیگر ویژگی‌های مهم سهند، افزایش برد عملیاتی با اتکا به ذخیره‌های درون کشتی است به گونه‌ای که سهند از نظر جیره خواروبار، سوخت و آب پس از جدایی از بندرگاه می‌تواند تا ۴ هزار مایل را بدون نیاز به کشتی پشتیبانی دریانوردی کند.
قابلیت دیگر سهند به گفته فرمانده کارخانه‌جات نداجا، دریافت سریعتر و راحت تر نیازمندی‌های خود از کشتی پشتیبانی است.
یکی دیگر از تفاوت‌های سهند نسبت به دو نمونه قبلی ناوشکن‌های کلاس موج یعنی جماران و دماوند، بزرگ‌تر شدن پد نشست و برخاست بالگرد است.
در ناوشکن‌های جماران و دماوند پد بالگرد قابلیت نشست و برخواست بالگردهای کوچک مانند بالگرد بل-۲۱۲ را دارد، اما در سهند با افزایش مساحت این پد قابلیت نشست و برخواست بالگرد ضدزیرسطحی SH-۳ معروف به Sea King نیز فراهم شده است.
سهند با طول ۹۴ متر، عرض ۱۱.۵ متر، ارتفاع ۱۶ متر و وزن ۱۴۰۰ تن تعداد اماکن زیستی بیشتری را نسبت به جماران و دماوند دارد و در نتیجه قابلیت حمل تعداد بیشتری از پرسنل را دارد.
بهبود کیفیت فلز به کار رفته در کاسه و بدنه ناوشکن، کاهش زمان ساخت کاسه از ۴ سال به ۹ ماه و برخورداری از بدنه‌‎ای با ۲۰ قسمت مجزا و ۴ طبقه‌ای از دیگر ویژگی‌های ناوشکن سهند است.
سهند قدرت پیشرانه خود را از ۴ موتور دیزلی تامین می‌کند که دو پروانه را در جلو و دو پروانه را در عقب کشتی به حرکت در می‌آورد. به گفته مسئولین، جعبه دنده (گیربکس) این ناوشکن کاملا ایرانی است و در عین حالی که مصرف سوخت موتورهای آن کاهش یافته، مخازن سوخت بزرگتری نسبت به جماران و دماوند دارد.
برخورداری از عرشه سه طبقه در ناوشکن سهند، آن را قادر می‌سازد تا طیف گسترده ای از تسلیحات را حمل کند. در قسمت جلویی(سینه) این ناوشکن توپ ۷۶ میلیمتری فجر۲۷ نصب شده که برابر با اطلاعات اعلام شده توانایی انهدام اهداف سطحی و هوایی مانند موشک‌های ضدکشتی را دارد. این توپ با نواخت تیر ۱۲۰ گلوله در دقیقه بین ۷ تا ۱۷ کیلومتر برد دارد و در سال ۱۳۸۵ توسط صنایع دفاع کشورمان ساخته شده است.
دیگر سلاح نصب شده بر روی سهند، توپ دریایی ۴۰ میلیمتری فتح در قسمت پاشنه است که جزءوتوپ‌های ضدهوایی ارتفاع پست بوده و برد نهایی آن ۱۲ کیلومتر با نواخت تیر ۳۰۰ گلوله در دقیقه است و می‌تواند به عنوان سلاح ضد موشک‌های کروز نیز مورد بهره برداری قرار گیرد.
از دیگر تسلیحاتی که بر روی ناوشکن سهند نصب شده، می‌توان به پرتابگرهای موشک‌های کروز ضدسطحی مانند نور، قادر و قدیر (۴ لانچر)، پرتابگر اژد (۶ لانچر)، پرتابگر موشک‌های پدافند هوایی استاندارد (۲ لانچر) و سامانه دفاع نقطه‌ای اشاره کرد.
سهند که از آن بعنوان پیشرفته ترین ناوشکن بومی غرب آسیا یاد می‌شود را می‌توان آغازی برای جهش در ناوشکن‌های خانواده موج و حرکت به سمت کشتی‌هایی با ابعاد بزرگتر برشمرد. موضوعی که مورد تاکید فرمانده کارخانه‌جات نیروی دریایی ارتش نیز قرار گرفت و اعلام کرد که پروژه بعدی یک شناور ۲۰۰ متری خواهد بود که اندازه ناوهای ما را از ۹۷ متر به ۲۰۰ متر می‌رساند.
ظرفیت بالای ناوشکن سهند در ذخیره جیره خوار و بار، سوخت و آب آن را به یکی از گزینه‌های اصلی اعزام به آبهای دوردست مبدل ساخته است. به نظر می‌رسد در ماه‌های آینده می‌توان شاهد ترکیب ناوشکن سهند و ناو پشتیبانی خارک در آب‌های بین المللی و شاید بزرگترین ماموریت برون‌مرزی نداجا بود.

الگویی برای دیگر عرصه‌ها
دستاوردهای نظامی و تسلیحاتی در خشکی، دریا هوا از جمله دستاوردهایی است که می‌تواند برای دیگر عرصه‌های کشور الگویی به جهت خودسازی و پیشرفت و نتیجه اجرای اقتصاد مقاومتی تلقی شود این دستاوردها نمونه عینی اعتماد به خود و حرکت به جلو بدون تکیه به غیر می‌تواند باشد.

از دستاوردهای ماهواره ای در دهه فجر رونمایی می‌شود
همچنین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از برگزاری مراسم دهه فجر امسال به صورت ویژه خبر داد و اعلام کرد: از دستاوردهای ماهواره ای و دریایی این وزارتخانه در این ایام رونمایی می‌شود.
امیر سرتیپ «امیر حاتمی» در جمع خبرنگاران اظهار داشت: دهه فجر انقلاب اسلامی امسال به شکل ویژه ای برگزار می‌شود زیرا همه دستگاه‌ها مصمم هستند که بخش بزرگی از توان و دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند. وی افزود: وزارت دفاع هم دستاوردهای خوبی در بخش‌های ماهواره ای، دریانوردی و دیگر عرصه‌ها دارد که در دهه فجر از آنها رونمایی می‌شود.
وزیر دفاع با بیان این که کارکرد اصلی بسیج در وزارت دفاع سرعت دادن و تعمیق ماموریت‌ها است، اضافه کرد: وزارت دفاع در سال‌های گذشته هدایای بسیار خوبی به مردم اهدا کرد.
امیر حاتمی افزود: روحیه بسیجی در رسیدن به خط تولید هواپیمای کوثر، هواپیمای آتش نشان، خودرو زرهی، موشک و اتواع رادار‌ها نقش موثر داشته است. وی خاطرنشان کرد: دشمن برنامه ریزی کرده بود که با حضور تروریست‌ها در منطقه دائما ناامنی ایجاد کند؛ آنها انواع جنایت‌ها را مرتکب شدند و از سلاح شیمیایی استفاده کردند.
وزیر دفاع با بیان این که تمام این جنایت‌ها با حمایت آمریکا انجام می‌شود، گفت: آنچه این توطئه‌ها را خنثی می‌کند عزم مردم و نیروهای مسلح ملت‌ها به ویژه سوریه و عراق بود.

امروز با خلاقیت نیروی انسانی می‌توان کار‌های بزرگی انجام داد
اما درباره اتکا به خود و رمز پیشرفت کشور با اتکا به نیروی داخلی و تحقق اقتصاد مقاومتی وزیر دفاع نیز گفت: امروز با توان بالای نیروی انسانی که در اختیار داریم و با استفاده از خلاقیت‌ می‌توانیم کار‌های بزرگی انجام دهیم.
امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح نیز گفت: حضرت امام(ره) با نگاه نافذ الهی عمق دشمنی‌ها را می‌دیدند و می‌دانستند انقلاب نیازمند چه چیزی است. اوج نقش آفرینی بسیج در آن دوره در دفاع مقدس واقع شد.
وزیر دفاع ادامه داد: همین آمریکایی‌ها که با تمام توان در حق ملت ایران دشمنی می‌کنند آن روز هم تمام شرق و غرب را بسیج کردند تا انقلاب را از بین ببرند، اما دلاوری ملت و هدایت حضرت امام (ره) اجازه چنین کاری را نداد. وی افزود: هر روز که از دفاع مقدس می‌گذشت نقش بسبج ارزنده‌تر می‌شد تا اینکه دشمن از نابود کردن انقلاب به‌وسیله جنگ نا امید شد. پس از جنگ هم درخت بسیج تناور شد و تبدیل به الگویی برای جوانان جهان اسلام شد.
وزیر دفاع با اشاره به تشکیل حزب الله لبنان ادامه داد: بعد از بسیج جوانان حزب الله، ارتش رژیم صهیونیستی شکست را تجربه کرد و شروع به دیوارکشی دور مرز‌های خود کرد. پس از آن آمریکایی‌ها با جمع کردن تروریست‌ها از تمام دنیا آن‌ها را تجهیز کردند تا توانستند بخش عظیمی از سوریه و عراق را بگیرند. اما آنچه در مقابل این توطئه ایستاد همین تفکر بسیجی بود و امروز با تمام سرمایه‌گذاری‌ها شکست خوردند. امیر حاتمی تصریح کرد: امروز هم یمن خار چشم آمریکایی‌ها شده و در مقابل یک توطئه بزرگ ایستادگی کرده است. 

نویسنده: مائده شیرپور


کد مطلب: 107015

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/107015/پیشرفتی-غیرقابل-باور-اعتماد-مهندسی-داخلی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir