کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وقتی سه نشست پرهیاهوی مکه هیچ دستاوردی برای سعودی ندارد

رسوایی تنهایی

12 خرداد 1398 ساعت 0:27


سران سعودی با برگزاری سه نشست مکه در حالی بر آن بوده‌اند تا اقتداری منطقه‌ای از خود به نمایش گذارند که عدم همراهی عملی حاضران در این نشست‌ها با خواسته‌های سعودی رسوایی تنهایی این رژیم را رقم زد. 
رژیم سعودی در حالی کشتار در یمن، حمایت از تروریسم در منطقه، خیانت به فلسطین و جهان اسلام در قالب معامله قرن، نقض گسترده حقوق بشر در داخل و خارج، همراهی با قاتلان مردم در سودان و لیبی و... را در کارنامه دارد با هزینه‌های بسیار بر آن بوده تا ضمن پنهان‌سازی این رسوایی‌ها، اقتداری منطقه‌ای را از خود به نمایش گذارد که برگزاری سه اجلاس سازمان همکاری اسلامی، اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج‌فارس در مکه شاید در ظاهر نمایش تحقق خواسته‌های سعودی بود اما حاشیه‌های پررنگ‌تر از متن اجلاس‌ها، مواضع کشورها و محافل رسانه‌ای پس از اجلاس واهی بودن این امر را بر همگان آشکار ساخت و نشان داد که سعودی هر روز از قبل تنهاتر می‌شود. 
در همین چارچوب شبکه المیادین در گزارشی نوشت اجلاس‌های سه‌گانه مکه نشان داد جز امارات و شورای نظامی سودان کسی در کنار ملک سلمان نیست.انتخاب شهر مکه مکرمه برای برگزاری سه اجلاس سران عرب، شورای همکاری و سران کشورهای اسلامی بیشترین کاری بود که عربستان می‌توانست انجام بدهد به امیدی که اینگونه القا کند که ریاض نیازمند دریافت کمک برای حفاظت از مکان‌های مقدس و بسیج بیشترین حمایت برای مقابله با خطر موجودیتی است.
در همین راستا عربستان تصور می‌کند که با متهم کردن ارتش و کمیته‌های مردمی یمن به حمله به شهر مکه مکرمه در نشانه‌گیری ایران به هدف زده است و از همین رو در برابر چشمان هیات‌های شرکت‌کننده در اجلاس مکه قطعه‌هایی را هم از پهپادهایی به نمایش گذاشت که ادعا کرد ایرانی است و در آسمان عربستان سرنگون شده است.«این تلاش عربستان به نتیجه نرسید و تنها از سوی «عبدالفتاح البرهان»، رئیس شورای نظامی سودان پاسخ داده شد که اعلام کرد از همه تدابیری که برادران در کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس برای حفظ امنیتشان انجام می‌دهند حمایت می‌کند به خصوص آنچه را که مشارکت در «حمایت از مشروعیت در یمن» خواند.».
دیگر کشورهای عربی و کشورهای اسلامی و حاشیه خلیج‌فارس از عربستان هیچ یک از گزینه جنگ علیه ایران حمایت نکردند؛ بلکه هر کدام به شیوه‌ای با درخواست صباح الاحمد الصباح، امیر کویت در «پایبندی به گزینه گفت‌وگو برای اجتناب از درگیری منطقه با مصیبت جنگ‌هایی که سال‌های مدیدی است از آن رنج می‌برد»، همسو بودند. در ناکامی دیگر برای سعودی با محوریت به انزوا کشاندن قطر، «عبدالله بن‌ناصر بن‌خلیفه آل‌ثانی» نخست‌وزیر قطر در جریان حضور در مکه و مشارکت در نشست‌های آن با تعدادی از مقامات دیگر کشورها دیدار کرد. 
لازم به ذکر است وزیر خارجه عربستان مواضع گذشته این کشور را در قبال بحران منطقه خلیج‌فارس تکرار کرد. تنش میان سعودی و قطر و عدم تمکین قطر در برابر آن زمانی آشکارتر می‌شود که شورای نظامی سودان که روابط نزدیکی با سعودی دارد، تعطیلی دفتر شبکه الجزیره در خارطوم و لغو مجوز فعالیت خبرنگاران و کارکنان این شبکه و مصادره تجهیزات آن را اعلام کرد. 
در ادامه افشای وضعیت بحرانی سعودی، «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله یمن در واکنش به بیانیه پایانی اجلاس فوق‌العاده سران اتحادیه عرب در مکه اعلام کرد، این بیانیه نشان‌دهنده رویکرد عربستان سعودی بدون توجه به جایگاه دیگر مشارکت‌کنندگان بود؛ «برهم صالح» رئیس‌جمهور عراق در این اجلاس موضع خود را اعلام کرد اما دیگر سران عرب سکوت اختیار کردند. نکته قابل توجه آنکه عُمان نه تنها در سطح سران به اجلاس نیامد، بلکه با هیأتی نه چندان مهم در اجلاس حاضر شد. ناکامی دیگر برای سعودی آنکه میشل عون رئیس‌جمهور لبنان نیز از دیگر غایبان نشست بود. سعد الحریری نخست‌وزیر لبنان ریاست هیأت لبنان را برعهده داشت.


کد مطلب: 109194

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/109194/رسوایی-تنهایی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir