کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

جای خالی کتاب خاطرات ظریف از مذاکرات هسته‌ای

20 شهريور 1397 ساعت 13:04


آقای ظریف، وزیر خارجه دولت تدبیر و امید شما چرا کتاب خاطرات خود را از دوران مذاکرات هسته‌ای چاپ نمی‌کنید؟
مسئولیت‌های حساس اتفاقات حساسی را نیز رقم می‌زند، اکثر مسئولین ارشد در دنیا پس از پایان دوران مسئولیت خود و یا حتی به هنگام مسئولیت، به خاطر اهمیت موضوعی که واقع شده، خاطرات خود را از آن دوران می‌نویسند و به چاپ می‌رسانند.
خاطره‌نویسی یکی از کارهای مسئولین پیشین و کنونی است که با استقبال مردم هم روبه‌رو می‌شود حتی به خاطر اهمیت موضوع مخاطب خارجی را نیز در بر می‌گیرد. حتی از روی چنین خاطراتی سریال ها و فیلم‌های سینمایی و مستند ساخته می‌شود که قابل توجه است.
اما نکته مهم در خاطره‌نویسی، حقیقت‌نویسی است، در واقع نویسنده چنین خاطراتی باید همه تلاش خود را به خرج دهد که خاطرا را به درستی به مخاطب و خواننده منتقل کند. در واقع باید از آنچه که تعریف می‌کند، امانتداری کند و دروغ به افکار عمومی نگوید، در هر صورت اگر در خاطرات، دروغی وجود داشته باشد، دیر یا زود آن دروغ آشکار خواهد شد و رسوایی برای آن فرد به جا خواهد ماند.
بازار چاپ کتاب خاطرات در میان مقامات آمریکایی به خاطر مذاکرات هسته‌ای با ایران داغ است، به تازگی جان کری وزیر خارجه پیشین آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما کتاب خاطرات خود را چاپ کرده و در آن خطراتی از دوران مذاکرات هسته‌ای در دولت تدبیر و امید بازگو کرده است.
آنچه که از گزیده ترجمه این کتاب منتشر شده، مسائلی است که به نظر می‌رسد تاگنون گفته نشده است. جان کری در کتاب خاطرات خود به نام «Every Day is Extra» یک فصل را به مذاکرات هسته‌ای با ایران اختصاص داده است.
بخش‌هایی از این خاطرات که به ایران و مذاکرات هسته‌ای ارتباط دارد ترجمه شده و در رسانه‌های کشور هم منتشر شده است.
هر چند به نظر می‌رسد که وزیر خارجه پیشین آمریکا سعی کرده در خاطرات خود بازگو کند که چگونه تیم هسته‌ای ایران را فریب داده اما نمی‌توان به ادعاهای او اعتماد و اعتنا کرد همانطور که نباید به آمریکا برای انجام مذاکرات هسته‌ای اعتماد می‌شد.
اگر هم خوشبینانه به خاطرات جان کری بنگریم اگر نگوییم همه آنها دروغ است، اما بسیار غلوآمیز نوشته شده است.
در هر صورت او در خاطرات خود از نخستین دیدار با وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نوشته است و ادامه آن به توافق هسته‌ای رسیده، توافقی که اکنون آمریکا نزدیک به ۵ ماه است آن خارج شده و هنوز کش و قوس‌های آن وجود دارد.
او در بخشی از خاطراتش به بخش رسیدن به توافق می‌پردازد، آنجا که ادعا می‌کند تیم هسته‌ای و شخص آقای ظریف را با دادن یک امتیاز بی‌ارزش فریب داده و همین باعث شده تا توافق هسته‌ای یا همان برجام امضا شود.
گرچه جان کری اکنون مسئولیتی در دولت آمریکا ندارد و خود را مخالف اقدامات دولت ترامپ علیه برجام نشان می‌دهد، اما او از دورانی می‌گوید که مسئولیت با او بوده و توافق هسته‌ای نیز در زمان وزارت خارجه او به دست آمده است.
این خاطرات می‌تواند سندی در زمینه مذاکرات هسته‌ای تلقی شود و هر آنچه که او در نوشته‌های خود گفته در میان افکار عمومی تأثیر بگذارد. چنین کتاب‌هایی پرفروش هم می‌شوند و تأثیر خود را می‌گذارند. اکنون که کتاب خاطرات جان کری در دوران وزارت خارجه او منتشر شده و یک فصل مفصل از آن به مذاکرات هسته‌ای با ایران اختصاص دارد، باید به همه شبهاتی که او در کتاب خود بازگو کرده پاسخ داده شود، آن هم از سوی همتای ایرانی خود.
اگر محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران قصد دارد کتاب خاطرات دوران وزارت خارجه خود را پس از پایان کار بنویسد، با پیش‌دستی که جان کری کرده، ۳ سال بعد بسیار دیر خواهد بود.
ظریف می‌تواند بخش مذاکرات هسته‌ای که به برجام رسید، جداگانه منتشر کند و حقایق و واقعیت را بازگو کند تا مردم و افکار عمومی در جریان درست ماجرای مذاکرات هسته‌ای قرار گیرند و با در کنار هم گذاشتن دو خاطره، نتیجه درست را نیز دریافت کنند.
قطعاً باید نسبت به تعریف کردن خاطرات دوران مذاکرات هسته‌ای از زبان جان کری تردید داشت، به همین خاطر مردم و افکار عمومی در انتظار کتاب خاطرات وزیر خارجه کشورمان در دوران مذاکرات هسته‌ای هستند تا تحت تأثیر نوشته‌های کری قرار نگیرند. اتاق خبر ۲۴


کد مطلب: 105981

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/105981/جای-خالی-کتاب-خاطرات-ظریف-مذاکرات-هسته-ای

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir