?>?> سیاست روز - تکرار تجربه سوخته - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تکرار تجربه سوخته

30 ارديبهشت 1398 ساعت 2:03


شاه سعودی از سران کشورهای عرب و کشورهای حاشیه خلیج فارس دعوت کرده تا دو هفته دیگر در نشستی با موضوع حوادث اخیر در تأسیسات نفتی عربستان سعودی و بندر «فجیره» امارات شرکت کنند. 
وزارت خارجه عربستان اعلام کرد، شاه این کشور از سران دولت‌های عربی و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس خواسته روز ۳۰ می (۹ خرداد) در شهر مکه مکرمه گرد هم آیند. حال این سوال مطرح می‌شود که چرا این درخواست صورت گرفته و سعودی چه اهدافی را در ورای آن دنبال می‌کند؟ چرایی رفتار سعودی در چند بعد قابل تعریف است. 
نخست آنکه سعودی به رغم ۴ سال کشتار و جنایت و برخورداری از حمایت‌های گسترده کشورهای غربی نه تنها دستاوردی نداشته بلکه هم اکنون به مرحله‌ای رسیده که ناتوانی آن در برابر مقاومت یمن برای همگان آشکار شده است. عملیات پهپادی مقاومت یمن در تاسیسات نفتی سعودی و نیز انفجارهایی که گفته می شود در فجیره روی داده تمام اعتبار سعودی و امارات را زیر سوال برده است. 
در همین حال در چارچوب بازی آمریکایی، سعودی بار دیگر محور تحرکات ضد ایرانی در منطقه شده است «عادل الجبیر» وزیر مشاور دولت عربستان سعودی در امور خارجی دیروز با حضور در یک نشست خبری در شهر ریاض بار دیگر ایران را به حمایت از تروریسم و ایجاد بی‌ثباتی در منطقه متهم کرد. با توجه به این شرایط سعودی از یک سو به دنبال نشان دادن اجماع عربی در قبال بحران یمن است و از سوی دیگر همگرایی سایر کشورهای عربی با سیاست‌های ضد ایرانی‌اش را تمنا می‌کند. 
این اهداف در حالی توسط سعودی پیگیری می‌شود تجربه به سعودی نشان داده هیچ کدام از نشست‌هایی که پیش از این در قالب نشست‌های اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، ارتش واحد عربی و ارتش واحد اسلامی برگزار کرده از یک سو با استقبال کشورهای عربی همراه نشده و بسیاری از کشورها حاضر به حضور در این نشست‌ها نشده اند و در همین حال اگر هم نشستی برگزار شده در نهایت خواسته‌های سعودی محقق نشده و کشورها به مخالفت با سیاست‌های آن پرداخته‌اند. با توجه به این تجربه‌ها می توان گفت که سعودی با برگزاری این دو نشست در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی سعی دارد تا از فرصت حضور اکثر سران کشورها برای نمایش حضور حداکثری در نشست‌های درخواستی‌اش بهره گیرد و چنان القا سازد که اکثر کشورها با سیاست‌های ضد یمنی و ضد ایرانی وی همراه هستند. 
رویکردی که البته بیشتر به یک نمایش تبلیغاتی شبیه است چرا که بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی رسما مخالفت خود را با رفتارهای منطقه‌ای و همگرایی سعودی با آمریکا اعلام کرده‌اند که عدم همراهی کشورها با طرح معامله قرن درباره فلسطین و نیز خروج بسیاری از کشورهای از ائتلاف سعودی در یمن نمودی از این رفتارها است.

نویسنده: علی تتماج


کد مطلب: 108989

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/108989/تکرار-تجربه-سوخته

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir