?>?> سیاست روز - تلاش تهران برای صلح پایدار در شمال سوریه - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رایزنی‌های ظریف با وزرای خارجه روسیه، سوریه، عراق و ترکیه

تلاش تهران برای صلح پایدار در شمال سوریه

27 مهر 1398 ساعت 23:03


در ادامه نقش آفرینی جمهوری اسلامی برای تحقق صلح و ثبات در منطقه، همزمان با عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، ظریف با وزرای خارجه روسیه، ترکیه، سوریه و عراق برای حل بحران مذکور تماس تلفنی گرفته و خواستار راهکار سیاسی برای حل این بحران ها شده است.
تهران همواره بر لزوم همگرایی منطقه‌ای و راهبرد سیاسی به جای تقابل‌های نظامی و درگیری و ناامنی در منطقه که صرفا به نفع آمریکا و صهیونیست‌ها تاکید داشته و در این راه نیز اقدامات بسیاری صورت داده که حضور مستشاری در سوریه و عراق علیه تروریسم و نیز طرح‌هایی مانند طرح امید برای امنیت خلیج فارس و نیز تامین امنیت منطقه توسط کشورهای منطقه از آن جمله است. همزمان با عملیات نظامی ترکیه علیه شمال سوریه که هزاران آواره بر جای گذاشته ظریف نیز تحرکات دیپلماتیک را برای حل این بحران در پیش گرفته است. وزیر امور خارجه ایران با همتای ترکیه ای خود درباره آخرین تحولات منطقه به ویژه اوضاع شمال سوریه تلفنی گفتگو کرد.محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه رایزنی های خود با مقامات کشورهای منطقه، با مولود چاووش اوغلو همتای ترکیه ای خود در خصوص آخرین تحولات منطقه به ویژه اوضاع شمال سوریه تلفنی گفتگو و تبادل نظر کرد. همچنین محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با سرگئی لاوروف همتای روس خود در موضوع حمله ترکیه به شمال شرق روسیه تلفنی گفتگو کرد. دو طرف در این گفتگو خواستار گفتگوی مقامات دولتی سوریه با دولتمردان ترکیه و همچنین با کردها برای بازگشت ثبات در این کشور شدند و از آمادگی تهران و مسکو برای تسهیل در آغاز این مذاکرات خبر دادند. همچنین وزرای خارجه ایران و روسیه بر دستیابی به شرایط ثبات دائمی در ساحل شرقی فرات با تکیه بر تمامیت ارضی سوریه به کمک گفتگوی دیپلماتیک میان تمامی طرف‌های درگیر تاکید کردند. همچنین وزیر خارجه ایران در تماس های تلفنی جداگانه با وزرای خارجه عراق و سوریه درباره آخرین تحولات منطقه به ویژه اوضاع شمال سوریه گفتگو کرد.
همچنین نمایندگان ایران و روسیه با تاکید بر ضرورت حفظ وحدت، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه، خواستار توقف فوری اقدامات نظامی اخیر و حل و فصل اختلافات از طریق سیاسی شدند.
«الکساندر لاورنتیف» نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور سوریه و سرگئی ورشنین معاون وزیر خارجه این کشور و هیات همراه عصر چهارشنبه ۲۴ مهر ماه ۱۳۹۸ در تهران با علی اصغر خاجی دستیار ارشد وزیر خارجه در امور ویژه سیاسی و مذاکره کننده ارشد ایران در امور سوریه و یمن دیدار و گفتگو کردند. در این دیدار دو طرف تحولات سوریه از جمله آخرین وضعیت شمال شرق این کشور و اقدام نظامی ترکیه در این منطقه را مورد بحث و‌ تبادل نظر قرار دادند. دو طرف با تاکید بر ضرورت حفظ وحدت و تمامیت ارضی و استقلال و حاکمیت ملی سوریه، خواستار توقف فوری اقدامات نظامی اخیر و حل و فصل اختلافات از طریق سیاسی و دیپلماتیک شدند.همچنین در این دیدار دو طرف با مرور تحولات مربوط به روند آستانه و موضوع تشکیل کمیته قانون اساسی و آغاز به کار آن در آینده نزدیک، بر ضرورت ترسیم آینده سوریه توسط مردم این کشور و بدون هرگونه مداخله خارجی تاکید کردند. خاجی و ورشنین همچنین در این دیدار درباره آخرین تحولات یمن و ضرورت پایان بخشیدن به بحران یمن گفتگو و رایزنی کردند.
از سوی دیگر محمد جواد ظریف در روزهای اخیر در توییتی در خصوص تهاجم به شمال سوریه خواستار پایان تهاجم به سوریه شد و تصریح کرد:« ضرورت حال حاضر این است که تهاجم به داخل سوریه پایان یابد و به همه نگرانی‌ها در چارچوب توافق آدانا رسیدگی شود. در عین حال، ضروری است که اصول بنیادی حقوق بین‌الملل بشردوستانه به طور کامل رعایت شود: تمایز قائل شدن میان غیرنظامیان و جنگجویان و ممنوعیت تحمیل آسیب غیرلازم.»
بسیاری از ناظران سیاسی بر این عقیده‌اند که اساساً نکته مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران حفظ تمامیت ارضی کشور سوریه و عدم تجاوز به حریم هوایی، زمینی و دریایی این کشور است. لذا تهران اصرار دارد این اصل به عنوان سرلوحه هرگونه اقدام بازیگران در تحولات سوریه مد نظر قرار گیرد. پس همان گونه که گفتم ذیل این واقعیت، مسئله کردها در شمال سوریه نیز می تواند به عنوان یک امر داخلی سوریه مد نظر قرار گیرد که ایران در آن دخالت نمی کند. اگر تهران در این سال ها دخالتی در سوریه داشته است به واسطه نگرانی از حملات صهیونیست ها به جنوب سوریه و تحت الشعاع قرار گرفتن منافع محور مقاومت در منطقه بوده وگرنه ایران در مسئله شیعه، سنی، علوی، عرب، کرد و اقتضائات دیگر اقوام و فرهنگ های سوریه دخات نمی کند.
در این رابطه اگر چه برخی عنوان می کنند که ایران تلویحاً از کردهای سوریه حمایت می کند، اما این گونه نیست. پس در مجموع مسئله مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران عدم نقض حاکمیت و تمامیت ارضی کشوری مانند سوریه است. چون اقدام ترکیه در حمله و تجاوز به خاک سوریه در آینده می‌تواند به یک رویه بدل شود، به خصوص که ما قبل تر نیز شاهد تجاوزات مکرر رژیم صهیونیستی به خاک سوریه بوده ایم و در کنار آن عربستان سعودی و امارات متحده عربی نزدیک به ۵ سال است که یمن را آماج تجاوزات خود قرار داده اند و همین دست اقدامات بوده که امنیت منطقه خاورمیانه را به شدت تحت الشعاع قرار داده است.
پیرو این نکات تهران برای جلوگیری از پررنگ شدن این رویه غلط، سعی دارد بدون آن که حساسیتی در هر کدام از طرفین منازعه کردها و دولت آنکارا ایجاد کند، مواضعی منطقی و در چارچوب عقلانیت دیپلماتیک به کار برد. در این خصوص محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در مصاحبه ای عنوان داشته که ایران حاضر است در چارچوب موافقتنامه آدانا به عنوان میانجی بین سوریه و ترکیه عمل کند. چون تمام تلاش های جمهوری اسلامی ایران از همان روزهای ابتدایی جنگ در سوریه برای عدم تجزیه این کشور بودهکه اکنون با حمله و تجاوز ارتش ترکیه به شمال شرق سوریه دوباره زمزمه های آن مطرح شده است. از این رو فارغ از اینکه طرفین این منازعه دولت ترکیه و کردها هستند، جمهوری اسلامی ایران تلاش دارد در چارچوب منطق دیپلماتیک، شرایط را برای کاهش تنش در پیش گیرد.
پس تمام مواضع و رفتارهای ایران به اصطلاح شما محتاطانه و نه چندان جدی ایران، نه به واسطه سایه سنگین روابط دیپلماتیک ایران و ترکیه، بلکه به دلیل تلاش برای متقاعد کردن آنکارا از تداوم و تشدید حمله و تجاوز به سوریه بوده است. البته در کنار این مسائل جمهوری اسلامی ایران به دنبال آن است که یک مصالحه و مذاکراتی را بین کردهای سوریه با دولت مرکزی دمشق انجام دهد تا حمایت رسمی دولت این کشور از کردها صورت بگیرد. اگرچه اکنون برخی معتقدند که به واسطه شرایط، احتمالاً دولت سوریه در کوتاه مدت و موقت با کردها به مصالحه خواهد رسید، اما در صورت تثبیت قدرت، دولت دمشق در آینده کردها را قربانی خواهد کرد، اما این مسئله یک قضاوت زودهنگام است که در شرایط کنونی سبب شده تا کردها از بیم آینده، اکنون خود را قربانی شرایط کنند.


کد مطلب: 111282

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/111282/تلاش-تهران-صلح-پایدار-شمال-سوریه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir