کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

داستان یک ذخیره همیشگی!

ابتکار صفدر در محیط‌‌ زیست

17 اسفند 1395 ساعت 23:28


آنطور که معلوم استدولت محیط‌زیستی یکی از ذخیره‌های همیشگی خود را به محیط‌زیست داد تا با ابتکار او در سه ماهه باقی مانده اوضاع هوا و آب و گرد و غبار و... مساعد شود. چند ساعت بعد از نطق خانم ابتکار در سمپوزیوم بین‌المللی ایران ۱۴۰۴ براساس اجلاس پاریس درباره اینکه قرار است دولت کارنامه محیط‌زیستی ارائه دهد؛ خبر انتصاب صفدر حسینی پدر فاطمه حسینی نماینده مجلس همان که محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت به او لقب ذخیره نظام و امانت‌دار بزرگ داد به سمت رئیس هيات مدیره صندوق ملی محیط‌زیست برگزیده شد. هر چه تلاش کردیم ربط برنامه محیط‌زیستی این انتصاب را متوجه نشدیم می‌توانیم بعد از بررسی صحبت‌های خانم ابتکار و البته موضعی که یکی از نمایندگان در رابطه با این انتصاب داشته حدس‌هایی درباره این انتخاب داشته باشیم.

تلاش می‌کنیم کارنامه دولت را ارائه دهیم
روز گذشته در همان اجلاسی که ابتدا گفتیم رئیس سازمان محیط‌زیست با اشاره به دستاوردهای دولت در حوزه محیط‌زیست مثل کاهش آلاینده‌ها و آلودگی هوا! باز هم بدون ارائه آمار دقیق از این دستاوردهای غیرقابل لمس برای مردم؛ گفت: «تلاش می‌کنیم کارنامه چهار ساله عملکرد دولت در حوزه محیط‌زیست را ارائه کنیم!» کارنامه‌ای که شاید با توجه به انتصاب صورت گرفته اوضاعش از قبل خیلی بدتر شده باشد.
معصومه ابتکار گفت: آینده محیط‌زیست، جنگل، منابع طبیعی و به طور کلی ایران با نگاه به توسعه پایدار و حفظ محیط‌زیست خود است.مجلس هفته گذشته گام مهمی در بودجه ۹۶ برداشت و قرار شد ۳ درصد از تمام قراردادهای نفتی به نفع معضلات محیطزیستی اختصاص یابد. این درآمد می‌تواند در مناطق نفت خیز مثل خوزستان، عسلویه و استان فارس برای کاهش فعالیت‌های عوارض محیط‌زیستی هزینه شود.
خانم ابتکار عزیر یادتان رفته که مصوبه هیات دولت را برای هزینه کرد سه درصدی بودجه نفت در خوزستان پیش از این هم داشتید و البته هیچ‌گاه این رقم در این استان هزینه نشد!!
ابتکار ادامه داد: همچنین صندوق ملی محیط‌زیست را به عنوان شتاب‌دهنده فناوری‌های سبز راه‌اندازی کردیم که می‌تواند موجب سرعت بخشیدن به برنامه‌های ملی و بین‌المللی شود.
این صندوق توسعه ملی محیط‌زیست که ریاست آن را به صفدر حسینی دادید که جزو افرادی بود که حقوق غیرقانونی‌اش رو شد و به گفته خودتان عین این مبلغ به خزانه برگشت دقیقا برای چه راه‌اندازی کردید و صفدر حسینی که باید براساس قانون برای تخلف صورت گرفته به جز رد مال پاسخگوی دخل و تصرف غیرقانونی در بیت‌المال باشد بر چه اساس بر این سمت گذاشته شده است و دقیقا قرار است در چند ماه آتی چه کارهایی برای بهبود اوضاع محیط‌زیست انجام دهد؟ آقای حسینی رقمهای اضافه دریافتی خود از محل کار قبلی را به این صندوق قرار است تزریق کند؟!
معاون رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه سند چشم‌انداز ۱۴۰۴، افق پیش روی کشور را مشخص می‌کند گفت: با استناد به این سند می‌توانیم به اجماع و آینده روشن در تمام زمینه‌ها از جمله محیط‌زیست دست پیدا کنیم. برای رسیدن به این افق، نه فقط اجماع ملی که اجماع جهانی را نیاز داریم. چون زندگی بر روی کره زمین، مسئله همه ماست و بنابراین باید توسعه را همراه با شاخص‌های پایداری محیط‌زیست پیش ببریم. در این صورت است که می‌توانیم در کشور توسعه پایدار داشته باشیم و نتیجه آن را در ارتقای شاخص‌های محیط‌زیست و کیفیت زندگی شاهد خواهیم بود. 

از تکرار مکررات بگذریم خانم ابتکار تازه چه خبر؟!
وی با اشاره به اینکه رئیس‌جمهوری، دولت یازدهم را بارها دولت محیط‌زیست اعلام کرده است، افزود: روحانی در حالی دولت را تحویل گرفت که مشکلات مختلفی، گریبانگیر کشور بود اما در همین شرایط هم محیط‌زیست را از اولویت‌های دولت نامید که این موضوع اهمیت بسیار دارد. با وجود مشکلاتی مانند حل و فصل مناسبات سیاسی و تلاش برای برجام و رفع تحریم‌های ظالمانه، اما باز هم محیط‌زیست اولین مصوبه دولت بود.
از آن روز که دولت توسط روحانی تحویل گرفته شده سه سال و نیم می‌گذرد، خانم ابتکار عزیر فکر نمی‌کنید به جای پرداختن به کاستی‌های آن دوره نوبت این رسیده باشد بگویید دقیقا شما در این مدت چه کردید که دولت بعدی به شما نگوید یک ویرانه تحویلم دادید؟!
معاون رئیس‌جمهوری تصریح کرد: حل مسائلی مانند محیط‌زیست زمان بر است اما دولت در سه سال و نیم گذشته به دستاوردهای خوبی مثل کاهش آلاینده‌ها و آلودگی هوا دست پیدا کرده است، عملکرد محیط‌زیستی دو ساله نهادها را در قالب کارنامه محیط‌زیستی ارائه کردیم و تلاش می‌کنیم کارنامه چهار ساله عملکرد دولت در حوزه محیط‌زیست را نیز تهیه کنیم. براساس پژوهش‌ها، آلودگی هوا، ۳۵ میلیون شهروند ایرانی را تهدید می‌کند و طبق گزارش سال ۸۱ سازمان بهداشت جهانی، هزینه رویارویی با این مسئله، ۹ میلیارد دلار برآورد شد که دولت برای این موضوع، ۴۰ اقدام متفاوت مثل حذف بنزین پتروشیمی، توزیع سوخت دارای استاندارد یورو۴ و ارتقای استانداردهای خودرو را انجام داده است.
معاون محترم رئیس‌جمهور لطفا منظورتان را شفاف با نگاهی به آمار و ارقام و نظر مردم درمورد هوایی که تنفس می‌کنند دربرابر دستاوردهای خوبی که در کاهش آلاینده‌ها کسب کرده‌اید با سند و مدرک ارائه دهید، شاید نیاز باشد با میکروسکوپ به این دستاوردها نگاه کنیم چون اگر اندکی وقت بگذارید و یکبار با مردم در شهرهای مختلف کشور قدم بزنید نظرشان را درباره کیفیت هوا به وضوح می‌بینید (البته امیدواریم همین قدم زدن شما با مردم در شهرهای مختلف هزینه‌های عجیب و غریب به شهرها تحمیل نکند تا به قول مشاورتان آقای کهرم برای تحمیل نکرد هزینه‌های میلیونی مجبور شوید قید سفر را بزنید!)

شغل جديد ذخيره نظام!
در همین بین و در تحلیل صحبت‌های رئیس سازمان محیط‌زیست خبری از انتصاب صفدر حسینی به عنوان ريیس هيات مدیره صندوق ملی محیط‌زیست را شنیدم خبری که تحلیل و تطبیق آن با صحبت‌های بیان شده توسط ابتکار کار دشواری است.
اما در همین موضوع عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در واکنش به انتصاب صورت گرفته به تسنیم گفته که آقای صفدرحسینی میزان حقوقش در هیئت‌مدیره صندوق محیط‌زیست را اعلام کند.
حسینعلی حاجی‌‌دلیگانی با انتقاد از رویه دولت درباره مقابله با نجومی‌بگیران، گفت: امروز شاهد این هستیم که برخی از مدیرانی که در صدر نجومی‌بگیران قرار داشتند، در سمت‌های دیگری نظیر ریاست هیئت‌مدیره «صندوق ملی محیط‌زیست» از سوی دولت به‌ کارگیری می‌شوند. در گذشته و زمانی که موضوع حقوق‌های نجومی از سوی خودِ نجومی‌بگیران مطرح شد، دولت بلافاصله وارد قضیه شده و داعیه برخورد با آنها و بازگرداندن پول‌ها به بیت‌المال را داشت، در صورتی که امروز شاهدیم آقای صفدر حسینی که از مدیریت صندوق توسعه ملی به دلیل حقوق‌های نجومی عزل شد، هم‌اینک ریاست هیئت‌مدیره صندوق ملی محیط‌زیست را برعهده دارد.
نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس نسبت به رویکرد دولت در مواجهه با مدیران نجومی‌بگیر انتقاد کرد و گفت: طبق قانون مدیریت خدمات کشوری، هر کدام از مدیران پس از عزل و کناره‌گیری در سمت قبلی خود، در صورتی که در جای دیگری به کارگیری شوند، حقوق‌شان تغییری نمی‌کند، سؤال این است که دولت با وجود مدیرانی نظیر صفدرحسینی، ادعای برخورد با نجومی‌بگیران را دارد؟!!
حاجی‌دلیگانی در ادامه با بیان اینکه مجلس از همه ابزارهای نظارتی‌اش برای تعیین تکلیف نجومی‌بگیران و بازگردان پول‌ها به بیت‌المال استفاده می‌کند، اظهار داشت: سؤال قابل طرح این است که چرا یک مدیری که از نظر کار اجرایی زحمت چندانی ندارد، باید حقوق بالا دریافت کند، اما یک کارگر با زحمت فراوان و شبانه‌روزی، حداکثر با ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تومان زندگی و حقوق دریافت کند؟ وی در پایان خاطرنشان کرد: از آقای صفدر حسینی می‌خواهیم که میزان حقوقش در ریاست هیئت‌مدیره «صندوق ملی محیط‌زیست» را اعلام کند، باید مشخص شود که وی چقدر حقوق می‌گیرد و اگر حقوقش همچنان نجومی باشد، آن را پیگیری می‌کنیم.
لازم به یاد آوری است که صندوق ملی محیط‌زیست یک شرکت خصولتی است که در زمان ریاست معصومه ابتکار بر سازمان حفاظت محیط‌زیست در دولت‌های هفتم و هشتم تشکیل و در دولت‌های نهم و دهم به دلیل بی‌استفاده بودن ملغی شد، اما ابتکار مجددا و پس از به دست گرفتن سکان سازمان محیط‌زیست در دولت یازدهم، دوباره آن را احیا کرد که اساسنامه آن نیز از سوی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شده است.
طبق اساسنامه جدید صندوق ملی محیط‌زیست، وزرای خارجه، اقتصاد و دارایی و صنعت، معدن و تجارت در مجمع عمومی این صندوق عضویت دارند.
با همه این اتفاقات امیدواریم سازمان محیط‌زیست ضمن ارائه کارنامه قابل لمس برای مردم درباره اقدامات محیط‌زیستی درباره انتصاب جدیدی که در سه ماهه پایانی دولت داشته و تاثیر این انتصاب در روند کارهای محیط‌زیستی توضیحاتی را ارائه دهد تا مجبور به حدس زدن درباره فوائد احتمالی ابتکار جدیدی که در این سازمان صورت گرفته است نشویم.
فارغ از تبعاتی که ممکن از این انتصاب برای محیط‌زیست به بار آورد شاید یکی از نکات مهم و نادیده گرفته شده در انتصاب صفدر حسینی این باشد که نفراتی که اکنون یا در آینده ممکن است برای برداشت غیرقانونی و دریافت حقوق‌های خلاف قانون که به تعبیر امام خمینی(ره) خلاف شرع هم می‌توان نام نهاد، برای دریافت این رقم‌ها و سوسه کند، با دین تبعات این اقدام غیرقانونی و اینکه صفدر حسینی به جای مورد غضب واقع شدن و کنار گذاشتن از کابینه به پستی دیگری انتصاب شده است، به نوعی جنبه پیشگیرانه انجام نشدن چنین جرمی را در افکار عمومی و مدیران پایین آورده و افراد را برای دست‌درازی به بیت‌المال مسلمین و برداشت غیرقانونی از خزانه تحریک کند.
بهتر است جدای از اتفاقات عجیب و غریبی که تا کنون در حوزه محیط‌زیست شاهد بودیم با نگاهی از بالا بدون نگاه به جناح افراد به تبعاتی که این انتصاب در آینده برای کشور به بار خواهد آورد فکر کرده و بعد درباره حکم دادن‌ها تصمیم بگیریم. باور کنید که اگر این اتفاق در بین دیگر دستگاه‌ها و دیگر جناح‌های حزبی هم می‌افتاد همین‌ها را می‌نوشتیم اما اکنون جناح شما در قالب دولت تدبیر و امید با رای مردم برگزیده شده و طبیعی است که به جای دیدن سابقه چنین حرکاتی از دولتها در ادوار گذشته باید نقد را دید و نقد را منع کرد، گذشتگان هم اگر چنین کارهایی کردند اشتباه کردند شما کاری کنید که آیندگان با استناد کار شما این اشتباه را تکرار نکنند.
اگر قرار است گامی برای اصلاح رفتارهای غلط برداشته شود باید بدون توجه به سابقه، آن رفتارها را منع کرد وگرنه در صورت کنار رفتن این دولت باز هم باب اینکه توکه منع می‌کنی چرا خودت عمل نمی‌کنی برای دولت بعدی باز و همین موضوعات باعث خواهد شد نقدهایی که کارشناسان این دولت بعد از اتمام کارشان به دولت‌های بعدی می‌کنند، شنیده نشده و در افکار عمومی مورد پسند واقع نشود. باور کنید اگر امروز قرار است برای محبوبیت خود گام بردارید بهترین کاری که می‌توانید انجام بدهید تکرار نکردن اشتباهات با توجیه اینکه قبلی‌ها هم همین مسیر را رفته‌اند است، چراکه اگر قرار بود مردم مسیر قبلی‌ها را بپسندند که امروز شما با رای مردم برگزیده نشده بودید پس بهتر است به خاطر احترام به رایی که به شما داده شده در حراست از آن کوشا باشید.

مائده شیرپور


کد مطلب: 98736

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98736/ابتکار-صفدر-محیط-زیست

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir