کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دیپلماسی ظریفانه در راند دوم!

19 مرداد 1396 ساعت 6:18


در حالی رییس دولت دوازدهم دو روز پیش کابینه پیشنهادی خود را برای رای اعتماد به خانه ملت ارائه داد که دراین میان سکان‌دار دستگاه دیپلماسی باز هم به شخص وزیر خارجه کشورمان محمد جواد ظریف سپرده شده است.عملکرد وزارت خارجه در دولت یازدهم در عین داشتن برخی نقاط مثبت اما با ضعف‌های قابل تأملی همراه بود
شاید بیشترعمر دستگاه دیپلماسی دردولت یازدهم صرف به نتیجه رساندن مذاکرات هسته‌ای و برجام شد؛ البته به اذعان بسیاری ازناظران سیاسی این توافق دستاوردی تقریبا هیچ به همراه داشت!
غفلت از کشورهای همسایه و منطقه نقد دیگری بود که کارشناسان مسائل بین‌الملل به عملکرد دولت یازدهم داشتند؛ این اهمال و بی‌توجهی موجب شد تا نتوانیم از این ظرفیت بطور کامل برای توسعه مناسبات بیشتر با این کشورها و ایجاد یک هژمونی قدرت در قبال ترفند و دشمنی‌های آمریکا و اسرائیل بهره کامل ببریم.
بسیاری از ناظران سیاسی بر این باورند رییس دستگاه دیپلماسی دولت دوازدهم باید با تاکید بر منویات مقام معظم رهبری که در مراسم تنفیذ مورد اشاره معظم له قرار گرفت، گسترش تعاملات با کشورهای جهان باید باشد، ضرورت توجه بیشتر به دیپلماسی اقتصادی، توجه به کشورهای منطقه و برنامه‌ریزی برای گسترش مناسبات با این کشورها نیز از جمله التزام‌های این دستگاه محسوب می‌شود، تلاش برای جذب سرمایه‌گذار خارجی جهت پیشبرد صنایع داخل ودر نهایت دیپلماسی دوازدهم باید دیپلماسی اخم به بدعهدی‌های آمریکا باشد.

دیپلماسی دوازدهم پل سرمایه‌گذاری خارجی
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: دستگاه دیپلماسی به عنوان پلی در جهت سرمایه‌گذاری خارجی در صنایع داخلی باید فعالیت کند.
ولی‌الله نانواکناری در گفت‌و گو با خانه ملت گفت: رئیس جمهوری در مراسم تحلیف بیان داشتند که تلاش خواهند کرد فقر را ریشه کن کنند اما تحقق این مهم در داخل و خارج از کشور باید اقدامات متنوعی دنبال شود.
نماینده مردم بابلسر در مجلس شورای اسلامی گفت: پیشنهادات خوبی به وزارت امورخارجه ارائه شده است که معاونت ویژه اقتصادی در این وزارتخانه تشکیل شود.
وی در ادامه افزود: دستگاه دیپلماسی به عنوان پلی در جهت سرمایه‌گذاری خارجی در صنایع داخلی باید فعالیت کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: ظرف چند سال اخیر موضوع اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری مطرح شده است باید به طور جدی در دستور کار دستگاه دیپلماسی قرار بگیرد. وی تصریح کرد: دیپلماسی یازدهم در مورد کشورهای همسایه ایران اسلامی اگرچه اقداماتی دنبال شد اما آن گونه که باید فعالیت صورت نگرفت.
نانواکناری با بیان این که تفاهم برجام موفقیت خوبی برای دستگاه دیپلماسی بوده است ، گفت: دیپلمات‌های ایرانی در مقابل گروه ۱+۵ ایستاد که اقدام مثبتی بود. وی بیان داشت: کشورهایی نظیر پاکستان، افغانستان، عراق، ترکیه و حوزه دریای خزر موقعیت‌هایی است که مورد غفلت قرار گرفته است. این نماینده مجلس گفت: دیپلماسی اقتصادی ایران از فرصت بازار روسیه غفلت کرد که منجر به اتلاف فرصتی طلایی شد. محصولات کشاورزی ایران می تواند نیازهای جدی روسیه را برطرف کند.
وی تاکید کرد: دیپلماسی فعال منجر به تحقق امنیت و توسعه تعاملات اقتصادی باید به طور جدی تر در دولت دوازدهم دنبال شود.
نانواکنار گفت: در مورد کشورهای حاشیه خلیج فارس باید با ارتباطات سیاسی این توانایی وجود دارد که روابط حسنه‌ای ایجاد شود.
وی در انتها خاطرنشان کرد: سیاست خارجی ایران باید به گونه‌ای باشد که از دشمنان برای خودمان دوست بسازیم نه این که دوستان را به دشمن تبدیل کنیم.

بازتعریف حوزه منافع ژئوپلتیک ایران در دیپلماسی دوازدهم
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: حوزه منافع ملی ایران در حوزه‌های پیرامونی و حوزه‌های فرامنطقه‌ای باید به طور جدی مورد پالایش و تعریف جدید قرار دهد.
مرتضی صفاری نطنزی گفت: وزارت امورخارجه در دولت دوازدهم به لحاظ ساختاری باید اصلاحات جدی انجام دهد و با توجه به تحولات چهارسال گذشته خاورمیانه راهبردهای جدیدی را تدوین کند.
نماینده مردم نطنز در مجلس شورای اسلامی گفت: تفاهم برجام اتفاقی بود که رویکرد جهان را نسبت به جمهوری اسلامی تغییر داد و ما نمود آن را مراسم تحلیف ریاست جمهوری با حضور پرشمار مقامات و دیپلمات‌های کشورهای مختلف از نزدیک مشاهده کردیم.
وی در ادامه افزود: قدرت منطقه ایران و نفوذ جمهوری اسلامی در جهان افزایش یافته که برای بهره‌برداری از این فرصت باید دستگاه دیپلماسی برنامه‌های جدیدی را در دستور کار قرار دهد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: حوزه منافع ملی ایران در حوزه‌های پیرامونی و حوزه‌های فرامنطقه‌ای باید به طور جدی مورد پالایش و تعریف جدید قرار دهد.
وی بیان داشت: در خاورمیانه باتوجه به شرایط موجود به سمت تنش‌زدایی و برقراری آرامش در روابط دیپلماتیک باید حرکت کنیم که تلاش جدی دستگاه دیپلماسی را می‌طلبند.
صفاری نطنزی گفت: همه پرسی اقلیم کردستان اتفاق ژئوپلتیکی است که در فضای پساداعش برای کشورهای منطقه ایجاد دردسرخواهد کرد و دیپلماسی دوازدهم باید آماده مواجهه با هر سناریویی باشد.
وی تصریح کرد: بحث عراق، سوریه و یمن باید حل فصل شود و در این رابطه موضوعات با عربستان به شکلی متفاوت باید دنبال شود.
این نماینده مجلس گفت: ایجاد محیط امن مقدمه توسعه اقتصادی و سرمایه‌گذاری در صنایع است که این مهم نیازمند تغییراتی در ساختار وزارت امورخارجه است.
وی تاکید کرد: نیاز اصلی امروز کشورمان سرمایه خارجی است تا چرخ‌های اقتصاد شروع به چرخیدن کند و در این راه درآمدهای توریستی هم مورد توجه قرار گیرد.

التزام‌های جدید با طبقه‌بندی جدید در دیپلماسی دوازدهم
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: دیپلماسی دوازدهم باید برای وزارت امورخارجه التزام‌های ویژه‌ای تعریف کرده و کشورهای مختلف را طبقه‌بندی کند.
مسعود گودرزی گفت: اصلی‌ترین اولویت دیپلماسی دوازدهم باتوجه به منویات مقام معظم رهبری که در مراسم تنفیذ مورد اشاره معظم له قرار گرفت، گسترش تعاملات با کشورهای جهان باید باشد. نماینده مردم ممسنی در مجلس شورای اسلامی گفت: تحقق سند چشم‌انداز۱۴۰۴ در عرصه داخلی و خارجی نیازمند گسترش تعاملات دیپلماتیک رسمی و غیر رسمی است.
وی در ادامه افزود: دیپلماسی دوازدهم باید برای وزارت امورخارجه التزام‌های ویژه‌ای تعریف کرده و کشورهای مختلف را طبقه‌بندی کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: بیش از ۷۰ درصد منافع ملی ایران در کشورهای پیرامونی و همسایه تعریف می‌شود.
وی تصریح کرد: ایران اسلامی حدود ۱۵ همسایه آبی و خاکی دارد که باید بخش عمده‌ای از تعاملات خود را با این کشورها تنظیم کنیم.
گودرزی گفت: کشورهای مسلمان غیر همسایه نباید به هیچ عنوان مورد غلفت دستگاه دیپلماسی قرار بگیرند و ما نیازمند تعریف منافع مشترک با آنها برای پیشبرد برنامه‌هایمان در جهان اسلام هستیم.
وی بیان داشت: اتحادیه اروپایی دارای فضای مناصبی برای تعاملات با تهران است که نباید از آن غفلت کرد؛ حضور خانم موگرینی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری نشان داد که بروکسل به شدت تلاش می‌کند تعاملات خود را با تهران گسترش دهد.

دیپلماسی اخم به بدعهدی‌های آمریکا
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: ظریف باید بداند که لبخند به واشنگتن تاثیری ندارد و آنها را جسورتر
می کند؛ دیپلماسی دوازدهم باید دیپلماسی اخم به بدعهدی‌های آمریکا باشد.
سید قاسم جاسمی گفت: دولت یازدهم گمان می‌کرد که با دیپلماسی لبخند و تفاهم برجام می‌تواند در عرصه سیاست خارجی به دستاوردهای بزرگی دست پیدا کند اما این اتفاق رخ نداد. نماینده مردم کرمانشاه گفت: آمریکا با بدعهدی و نقض روح برجام در عمل اجازه نداد تفاهم برجام به موفقیت دست پیدا کند و ما شاهدیم که هر روز بهانه های جدیدی همانند فعالیت‌های موشکی از سوی کاخ سفید بیان می‌شود. وی در ادامه افزود: ارتباط آمریکایی‌ها با ایران بنا به فرموده امام خمینی (ره) ، رابطه گرگ و میش است؛ ما نباید هرگز به آنها اعتمادی داشته باشیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: حفظ عزت، مصلحت و حکمت باید سر لوحه دیپلماسی دوازدهم باشد تا منافع ملی ایران محقق شود. وی تصریح کرد: آقای ظریف باید بداند که لبخند به واشنگتن تاثیری روی دشمنی آمریکا ندارد و آنها را جسورتر می کند ؛ دیپلماسی دوازدهم باید دیپلماسی اخم به بدعهدی‌های آمریکا باشد.
جاسمی گفت: اقتصادمقاومتی که مقام معظم رهبری بیان کرده اند نشانه این است که در هیچ موضوعی نباید به اروپایی ها و آمریکایی‌ها اعتماد کنیم زیرا آنها به عهدخویش وفادار باقی نمی مانند. وی بیان داشت: دیپلماسی اقتدار رویکردی است که در مقابل رئیس جمهوری آمریکا ، رژیم صهیونیستی و رژیم سعودی منجر به تثبیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی خواهد شد. این نماینده مجلس گفت: مراسم تحلیف دوازدهم نشان داد که آغوش دنیا برای تعاملات دیپلماتیک براساس احترام متقابل گشوده است و ما باید از این فرصت بهترین بهره‌برداری را کنیم.


کد مطلب: 100428

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/100428/دیپلماسی-ظریفانه-راند-دوم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir