?>?> سیاست روز - بی‌توجهی مسئولان به اشک مردم ازگرانی - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز افزایش قیمت مواد خوراکی را بررسی می‌کند؛

بی‌توجهی مسئولان به اشک مردم ازگرانی

10 مرداد 1396 ساعت 9:28


بیشتر از یک ماه است که روند افزایشی قیمت پیاز آغاز شده اما متولیان نه تنها اقدامی برای این مهم نکرده‌اند بلکه اعلام می‌کنند نمی‌توانند در برابر این گرانیها برخورد خاصی داشته باشند.
این روند افزایشی به حدی افسار گسیخته و تند است که خود فعالان این بازار هم دچار بهت شده‌اند و جز مقایسه قیمت کنونی این محصول با مدت مشابه آن در سال گذشته دست به اقدام دیگری نمی‌زنند.
درحال حاضر پیاز به قیمت‌های متفاوتی از ۴هزار تا ۵ هزار و ۵۰۰ در نقاط مختلف کشور عرضه می‌شود و این درحالی است که متولیان دلایل متعددی را برای این مساله اعلام می‌کنند.
برخی دلیل افزایش گرانی را به صادرات آن نسبت می‌دهند وبرخی دیگر به امحا شدن حجم قابل توجهی از این محصول کشاورزی نسبت می‌دهند.
رئیس اتحادیه بار فروشان کاهش تولید را باافزایش قیمت پیاز از کیلویی ۴۰۰ تومان در سال گذشته به ۳۵۰۰ تومان در سال جاری اعلام کرد: دولت خرید تضمینی پیاز را چند سال انجام نداده و تعطیل شدن این رویه از سال گذشته تا کنون سبب کاهش سطح زیر کشت وکاهش تولید پیاز شده است.
وی توسعه نیافتن صنایع تبدیلی را از دیگر مشکلات مازاد محصولات و فرآوری آنها می‌داند که می‌تواند در تنظیم بازار و جلوگیری از این نوع مشکلات اثرگذار باشد، ضمن اینکه بروز سیل در بندرعباس و جیرفت نیز دیگر دلایل کاهش تولید است به طوریکه این اتفاق نیمی از محصولات پیاز در این منطقه از بین برده است.
به گفته وی سرمازدگی محصولات اصفهان و دزفول نیز کاهش عرضه پیاز را به همراه داشته است، در حالی که محصولات این استانها هم اکنون باید در بازار عرضه می شد. 

آیینه تورم
این روند افزایشی قیمت کالاهای اساسی از جمله پیاز؛ در حالی است که بانک مرکزی نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به تیرماه ۱۳۹۶ معادل ۱۰.۳ درصد اعلام کرده و مدعی شده است؛
شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در تیرماه ۱۳۹۶ به عدد ۲۶۶.۹ رسید که نسبت به ماه قبل ۰.۱ درصد کاهش یافت و شاخص اشاره شده در تیرماه ۱۳۹۶ نسبت به ماه مشابه سال قبل معادل ۹.۹ درصد افزایش داشته است.
بانک مرکزی در گزارش هفتگی متوسط قیمت خرده فروشی برخی از مواد خوراکی را در هفته منتهی به سی‌ تیر اعلام کرد که نرخ ۵ گروه کالایی نسبت به هفته قبل افزایش داشته است به طوری که نرخ لبنیات، تخم مرغ، چای، روغن نباتی و گوشت مرغ نسبت به هفته قبل از آن، افزایش را نشان می‌دهد.
این گزارش اعلام کرده بود متوسط قیمت خرده فروشی لبنیات ۷.۷ درصد، تخم مرغ ۳۱.۵ درصد، برنج ۶.۶ درصد، حبوب ۲۰.۷ درصد، میوه‌های تازه ۷.۴ درصد، سبزی‌های تازه ۴۰.۸ درصد، گوشت قرمز ۲۱.۲ درصد، گوشت
مرغ ۵.۹ درصد، چای ۲۳.۵ درصد و روغن نباتی ۸.۷ درصد در هفته منتهی به سی ام تیرماه سال جاری نسبت به هفته مشابه سال گذشته افزایش داشته‌اند. همچنین قیمت خرده فروشی قند و شکر در هفته مورد گزارش نسبت به هفته مشابه سال قبل از آن ۲.۲ درصد کاهش داشته است.
رشد ۶.۱ درصدی
این درحالی است که در آخرین هفته تیرماه در میادین زیر نظر شهرداری پیاز عرضه کمی داشت. سایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در مقایسه با سایر میوه فروشی‌ها متفاوت بودند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره بار عرضه می‌شد. طبق همین گزارش در گروه سبزی‌های تازه؛ بهای خیار معادل ۲.۳ درصد، کدو سبز ۵.۲ درصد و پیاز ۶.۱ درصد افزایش ولی قیمت سایر اقلام این گروه بین ۰.۶ درصد تا ۶.۳ درصد کاهش داشت.

آغاز روند کاهش قیمت پیاز
با وجود این همه گرانی روزگذشته مدیرکل دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی از آغاز روند کاهش قیمت پیاز در بازار خبر داده و اعلام کرده است حداکثر طی ۱۰ تا ۱۵ روز آینده قیمت این محصول در بازار کاملا متعادل خواهد شد.
حسین اصغری در گفت وگو با مهر با بیان اینکه زیان کشاورزان پیازکار در سالهای گذشته باعث کاهش میل آنان به کشت این محصول شد، مدعی شده که البته این اتفاق امسال فقط درباره محصول عرضه تابستان ما رخ داد ضمن اینکه در سالجاری مقداری هم با عقب افتادگی تولید مواجه بودیم یعنی کشت انجام شده اما با تاخیر ۲۰ روزه عرضه به بازار مواجه بودیم و خوشبختانه از هفته گذشته روند کاهش قیمت پیاز در بازار آغاز شده که دلیل آن نیز عرضه محصول تولیدی در استانهای مختلف کشور بوده است.
مدیرکل دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در میادین میوه و تره بار قیمت این محصول کاهش چشمگیری داشته و به کیلویی ۲۰۵۰ تومان رسیده است، گفت: قیمت پیاز امروز نسبت به روز گذشته بسته به کیفیت محصول بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ تومان کاهش یافته است.
اصغری درباره اینکه ما هر سال در زمینه تولید صیفی‌جاتی مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز، هویج و غیره با چنین معضلاتی مواجه هستیم؛ وزارت جهاد کشاورزی بالاخره چه زمانی قصد دارد یک الگوی کشت مناسب برای تولید این محصولات تدوین کند؟، گفته است؛ کشت محصولات به استان‌ها ابلاغ می‌شود، میزان اجرایی شدن آن توسط استانها نیاز به یکسری زیرساخت‌ها و عوامل تشویقی و تنبیهی دارد که آن را قابل اجرا کند.
وی ادامه داد: ما هر سال سطح زیر کشت استانهای مختلف را در محصولات مختلف دقیقا اعلام می کنیم اما اینکه چیزی در استان اتفاق می‌افتد به عوامل مختلفی چون بازار، اقلیم و... بستگی دارد ضمن اینکه از این پس نیز ما با کاهش منابع آبی مواجه هستیم و در بسیاری از نقاط نمی‌توانیم سطح زیر کشت قبلی را حفظ کنیم بلکه مجبوریم با افزایش عملکرد در واحد سطح کار را پیش ببریم.
مدیرکل دفتر سبزی و صیفی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه اجرای طرح الگوی کشت و مقید بودن به آن از سوی کشاورزان نیاز به اهرم‌های بازدارنده و تشویقی دارد، افزود: ما برنامه‌هایی برای این منظوز در دستور کار داریم وقتی تدوین الگوی کشت در کشور رخ دهد اهرم‌های آن نیز در نظر گرفته می‌شود.

نمی‌توانیم برخورد کنیم
اما نکته جالب‌تردر میان گفته‌های وی آن است که این فرد مسئول در مصاحبه با تسنیم با بیان اینکه میانگین قیمت پیاز در سطح عمده فروشی ۲۰۵۰ تومان است در مصاحبه‌ای با تسنیم اعلام کرده است؛ در صورتی که فردی بخواهد هر کیلوگرم پیاز را ۵ هزار تومان یا ۷ هزار تومان بفروشد وزارت جهاد کشاورزی اختیاری برای برخورد با وی ندارد.
حسین اصغری درباره دلایل افزایش یک باره قیمت پیاز در بازار گفته است؛ کشاورزی وابستگی به اقلیم دارد. در فصل تابستان می‌شود محصولاتی را تولید کرد که در فصل زمستان نمی‌توان آن محصولات را تولید کرد، بنابراین باید بتوانیم تولید را با نیاز هماهنگ کنیم.
وی با اشاره به تفاوت قیمت عمده فروشی و خرده فروشی پیاز افزود: قیمت عمده فروشی هر کیلوگرم پیاز ۱۸۰۰ تومان تا ۲۳۰۰ تومان است و با قیمت میانگین ۲۰۵۰ تومان در میادین مرکزی میوه و تره بار تهران به فروش می‌رسد.
مدیرکل دفتر محصولات علوفه‌ای و جالیزی معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: میانگین قیمت پیاز در سطح خرده فرشی نیز حدود ۳۸۰۰ تومان است اما در صورتی که فردی بخواهد قیمت پیاز را ۵ هزار تومان یا ۷ هزار تومان بفروشد ما اختیاری برای برخورد با وی نداریم.
وی تصریح کرد: تعزیرات و اتحادیه مربوطه باید با گران‌فروشی موجود برخورد کنند و نظارت لازم را داشته باشد. وزارت کشاورزی بعد از میدان مرکزی میوه وتره بار ( سطح عمده‌فروشی) اختیاری برای برخورد با گران‌فروشی ندارد.


کد مطلب: 100310

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/100310/بی-توجهی-مسئولان-اشک-مردم-ازگرانی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir