کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بارندگی که شمال استان را به شکر و جنوب را به تکاپوی حراست از آشیان انداخته؛

جولان سیلاب در سیستان و بلوچستان و برخورد متفاوت مردم

8 بهمن 1395 ساعت 23:10


در میان اخبار آوار ساختمان پلاسکو، اخبار سیلی که چند روزی است در استان سیستان و بلوچستان می‌تازد گم شده است، شاید مثل رسیدگی به مردم نیازمند استان که هر دولت وعده‌اش را می‌دهد و در میان دیگر وعده‌ها همیشه گم می‌شد. بارندگی‌ای که به گواه کارشناسان تا کنون بی‌سابقه بوده و باعث شده باران یکساله در یک شب ببارد، شمالی‌های استان را به نماز شکر برای رونق کشاورزی واداشته و جنوب استان را در غم از دست رفتن سقف زندگی فرو برده است. غمی که خلاء حضور مسئولان برای رسیدگی به درد مردم را برای آن دو چندان کرده است.
مرتضی سلیمی رییس سازمان امداد و نجات هلال احمر اعلام کرده که «از ابتدای بهمن تا ساعت ۷:۳۰ جمعه شاهد وقوع سیل در هشت شهرستان دلگان، کنارک، ایرانشهر، نیکشهر، چابهار، خاش و سیب و سوران استان سیستان و بلوچستان بوده است. سیلابهایی که باعث امدادرسانی ۱۰۵۵ نفر امدادگر در قالب ۱۷۹ تیم کار امدادرسانی را در ۱۱۲ شهر و روستا شده است تا هشت هزار و ۳۷۴ نفر نیازمند کمک شود؛ ضمن اینکه پنج هزار و ۵۴۵ نفر از هموطنان این استان در جریان سیل اسکان اضطراری یافتند.» اما با وجود این آمار بالای بی‌خانمان شده‌ها برای اینکه سیستان و بلوچستان از مرکز فاصله دارد مسئولان برخلاف حضور گسترده در آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو برای حضور در محل حادثه صف نکشیده اند! کسی حتی نمی‌پرسد چرا با وجود هشدارهای پی در پی قبل ازوقوع سیل هشت هزار نفر بی‌خانمان روی دست استان باقی مانده؟!
البته رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر با اشاره به توزیع اقلام امدادی در میان سیل زدگان، تصریح کرد: «در این مدت ۱۱۰۰ تخته چادر، سه هزار و ۳۸۰ تخته پتو، هزار و ۲۳۰ تخته موکت و هزار و ۲۰ شعله والر و فانوس در اختیار هموطنان در استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است.۳ هزار و ۶۰۰ کیلوگرم نایلون،۱۱ هزار و ۶۰۰ قوطی کنسرو،۷۰۰ قرص نان،۸۷۰ کیلوگرم برنج نیز تاکنون توزیع شده است.»
وی همچنین از رهاسازی ۷۳ دستگاه خودرو از مسیر سیلاب خبر داد و افزود: تخلیه آب از ٦٠ واحد مسکونی در این مدت انجام شده است.

امداد رسانی به ۹۹۷۱ سیل زده در سیستان و بلوچستان
رسول راشکی مدیرعامل جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان نیز نیز اظهار داشت: کالاهای امدادی توزیع شده در این مدت شامل هزار و ۴۵۶ باب چادر امدادی، هزار و ۴۳۳ تخته موکت، سه چهارهزار و ۵۱۴ تخته پتو، چهار هزار و۴۰۶ کیلوگرم نایلون، ۹۶۰ شعله والر، ۳۷۵ شعله فانوس، ۲۱۵ ست ظروف، ۱۵هزار و ۹۹۳ قوطی کنسرو، ۸۱۹ عدد کلمن آب و هزار و ۱۲۵ کیلوگرم برنج است.
به گفته مدیر کل مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان، این بارندگی‌ها علاوه بر خوشحالی و ایجاد شور و نشاط برای مردم و سیراب کردن زمین‌های تشنه این دیار در ۱۲ شهرستان جنوبی استان سیلاب، آبگرفتگی معابر، جاری شدن روان آب سبب بروز مشکلات و خسارات در بخش‌های مختلف شد. براثر بارندگی‌های چند روز اخیر در جنوب سیستان و بلوچستان خسارات مختلفی به تاسیسات زیربنایی شهرها و جاده‌های جنوبی استان وارد شده که هنوز برآورد دقیقی از میزان آن انجام نشده است.
ریزش یک دیوار فرسوده قدیمی نم کشیده براثربارندگیهای اخیر ظهر دیروز در شهر محمدان از توابع شهرستان ایرانشهر در جنوب سیستان و بلوچستان یک دختر بچه خردسال را مصدوم کرد.

یک کشته و خسارت به ۱۶۷۵ واحد مسکونی
اما در همین راستا استاندار سیستان و بلوچستان، آخرین جزئیات از سیل در این استان و همچنین خسارت‌های وارده و میزان کمک‌ها به خسارت‌دیدگان را تشریح کرد.
علی اوسط هاشمی گفت: اظهار تاسف برای این سیل خوب نیست، لحن ما نباید کفران نعمت خدا باشد و نباید از این نعمت خدادای به تاسف یاد کرد. تا قبل از این باران، تمام نخل‌های استانی از بی‌آبی در حال سوختن بود، بیش از ۴۰۰ قنات استان خشک مطلق شده بودند. ظرفیت آب ۱۷ سد آنگونه کاهش پیدا کرده بود که اگر این بارندگی نبود مجبور بودیم آب را محدود کنیم و به آب شرب تبدیل کنیم و قطره‌ای را به کشاورزان ندهیم. به هر حال آب شرب اولویت اول ما بود. ضمن اینکه وضعیت به گونه‌ای بود که رفته رفته زمین در حال فرو نشستن بود و در این صورت آب شیرین نیز تبدیل به آب شور می‌شد و همه اینها تهدیداتی بود که متوجه مردم می‌شد.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان این مطلب که شرایط زندگی در استان سیستان بر اثر بی‌آبی سخت و ما به ۱۳۰۰ روستا به روش تاتکری آبرسانی می‌کردیم، گفت: به هرحال خانه‌ای هم بخواهیم آباد کنیم اولش خرابی داره یا نه؟ ما خداوند را به خاطر نزول باران شکر می‌کنیم و همه مردم از این اتفاق که باران در استان به این شکل باریده است اظهار خوشحالی می‌کنند. شما بین مردم بروید ببینید چقدر خوشحال هستند. مردم مدتها در انتظار آب بودند و این سختی‌ها را به جان خریده‌اند. بیش از ۶۰۰ میلیون متر مکعب در چند وقت اخیر اضافه برداشت داشتیم و می‌دانستیم که امکان جایگزینی آن را هم نداریم. اما باران‌های اخیر این برداشت‌ را جبران می‌کند.
هاشمی ادامه داد: اولین اقدام و تلاش ما پس از باران این بود که کسی بر اثر این سیل غرق نشود و جاده‌ها بسته نشود، به هرحال ۶ هزار روستا را باید تحت نظر قرار می‌دادیم. در این بین ۱۶۷۵ خانه آسیب دیده است که این خسارت‌ها بیشتر به دلیل جنس خانه‌ها و خشتی بودن آنهاست.
وی گفت: با عنایت به باراندگی‌های اخیر ۸۰ میلیون متر مکعب تا سه روز پیش در سدهایمان آب‌گیری داشته‌ایم و ضمن اینکه این روند جاری شدن آب بر سدها همچنان ادامه دارد. حدود یک سال بود که زمین‌ها بر اثر بی‌آبی کاملا خشک شده بوند و قابلیت جذب را از دست داده بودند و آب بارش به سدها جاری شد و همین باعث شد به برخی از جاده‌ها و محصولات کشاورزی و خانه‌های مردم خسارت‌هایی وارد شود که اینها قابل جبران است. استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه میانگین بارش در سال‌های گذشته به طور کلی ۱۰۵ میلی‌متر بود اما طی چهار روز گذشته این میزان به ۱۶۴ میلی‌متر رسید، اظهار داشت: این میزان بارندگی می‌توانست با وجود خشکسالی زمین استان فاجعه‌ای ایجاد کند اما چون سدها به شدت خالی بودند باعث شد تا سدها پر شوند.
اوسط هاشمی ادامه داد: حدود چندین هیئت از کشور به محل‌های خسارت دیده اعزام شدند، چندین گروه از جهاد کشاورزی نیز در حال برآورد خسارت به زمین‌ها و محصولات کشاورزی هستند. ضمن اینکه ستاد بحران بر اساس تبصره‌های ۱۰ و ۱۲ اعتباری را در اختیار قرا می‌دهند. بیمه هم در این میان کمک‌هایی را خواهد داشت. درباره خسارت وارده به اراضی باید برآورد صورت گیرد و ان شاالله تا یکشنبه آمار دقیق خسارت بر زمین‌ها و محصولات کشاورزی و جاده‌ها نیز برآورد خواهد شد.
وی در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو با اشاره به مشکلات پیش آمده برای شهر کنارک گفت: در کنارک جنس خاک طوری است که آب به آن ورود نمی‌کند. ساختار شهر کنارک از نطر جمع‌آوری آب‌های سطحی و فاضلاب وضعیت مناسبی نیست و باید برای این شهر نگاه ویژه داشت.
استاندار سیستان و بلوچستان درباره میزان خسارت‌های جانی در پی سیل اخیر در استان نیز گفت:‌ درباره خسارت جانی یک مورد پیرزن در اثر فروریختن خانه‌ای که آن خانه خشتی و گلی با سابقه ۵۰ ساله داشته عمرش را از دست داده است.
هاشمی درباره میزان کمک هیئت دولت به استان سیستان در اثر سل اخیر گفت: ما ابتدا باید برآورد کنیم و پس از آن گزارشی به هیئت دولت خواهیم داد و سپس این میزان کمک کشخص خواهد شد. البته ما اعبتارات ویژه برای روزهای سخت داریم. با برآوردی که از خسارت‌‌های وارده انجام دادیم ۲۰ میلیون وام با چهار درصد سود و همچنین سه میلیون وام بلاعوض به خسارت‌دیدگان بی‌بضاعت اعطا خواهیم کرد. امیدواریم که با مشارکت مردم مشکلات پیش آمده به زودی برطرف شود هرچند که باز هم عقیده داریم باید بیش از این‌ها تسهیلات ارزان‌قیمت و مساعدت‌های بلاعوض به مردم ارائه شود.
وی گفت: به لحاظ امدادرسانی هیچ مشکلی نداریم و همه از نیروی‌های مسلح، از نیروی انتظامی، ارتش و هلال‌احمر پای کار بودند. از کمک بالگردی نیز برای کمک به آسیب‌دیدگان استفاده می‌کنیم. 

نگاه متفاوت مردم قدرشناس سیستان به سیل
شاید زیباترین تصویر مردم قدرشناسی است که با وجودی که سیل خانه‌شان را ویران کرده از رهایی استانشان از خشک سالی ابراز خوشحالی می‌کنند، نه از عدم حضور مسئولان در استانشان شاکی شدند و نه حتی توقعی برای جبران خسارتهای این پدیده دارند! نگاه مردم همیشه قانع این استان قابل تفسیر نیست اما کاش مسئولان از این همه قانع بودن مردم سواستفاده نکنند.


کد مطلب: 98331

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98331/جولان-سیلاب-سیستان-بلوچستان-برخورد-متفاوت-مردم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir