کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ارزیابی کارشناسان از انتخابات ریاست جمهوری ایران

اوج مردم سالاری دینی با چاشنی دموکراسی

24 ارديبهشت 1396 ساعت 23:20


در حالی چند روز دیگر شاهد انتخابات ریاست جمهوری ایران هستیم، که بسیاری از ناظران بین‌المللی انتخابات جمهوری اسلامی را نمونه‌ای از دموکراسی و مردم سالاری دینی برشمردند.
فارغ از همه جهت‌گیری‌های سیاسی و جناح‌بندی‌ها به زعم بسیاری از کارشناسان حوزه سیاست خارجی مردم سالاری موجود در ایران به عنوان یکی از نمونه‌های بارز دموکراسی قابل ارائه به کشورهای منطقه و عرصه بین‌الملل است.
عصبانیت آمریکا و همپیمانان او در طول ۴۰سال گذشته شاید به دلیل وجود همین دموکراسی و مردم سالاری دینی در ایران بوده است و اینکه هیچ الگویی در منطقه مانند مردم سالاری دینی در جمهوری اسلامی موجب برانگیختگی افکار طیف‌های مختلف مردم به عنوان الگو در عرصه جهانی نشده است.
«خلیل حمدان» عضو هیأت رئیسه جنبش أمل لبنان در رابطه با روند دموکراسی در ایران و کشورهای منطقه به ویژه لبنان بیان داشت: دموکراسی در لبنان به دلیل وجود بیش از ۱۷ طایفه، به صورت توافقی است و تاکنون لبنان موفق نشده که توافق طایفه‌ای در عرصه سیاست را از بین ببرد و از بحران دموکراسی توافقی خارج شود اما در ایران حقیقتا یک دموکراسی واقعی و حقیقی وجود دارد. زیرا در این کشور احزاب و جریان‌ها و بیش از ۱۴ هیأت منتخب در ایران وجود دارد و مشکلی میان آنها نیست. در لبنان ما نیاز به تحولات بیشتری در عرصه دموکراسی داریم تا به نتیجه مطلوب برسیم.
عضو هیأت رئیسه جنبش أمل در رابطه با تاثیر انتخاب رئیس جمهور در ایران بر تحولات منطقه و دفاع از مظلومان و مستضعفان نیز تصریح کرد: جهان منتظر اعلام نتیجه ریاست جمهوری در ایران است اما معتقدم که مسأله غافلگیرکننده بزرگی در این زمینه رخ نمی‌دهد. زیرا تمایل مردم ایران در حوزه بین‌الملل برای همگان آشکار و واضح است و حضور فردی در منصب ریاست جمهوری تغییرات ریشه‌ای در امور ایجاد نمی کند. زیرا توافق نامه‌های بین‌المللی و التزاماتی برای ایران وجود دارد. رئیس جمهور باید به دیده واقعیت به این امور بنگرد.
وی افزود: درباره حمایت از مظلومان نیز باید بگویم که این موضوع محدود به رئیس جمهور نیست بلکه تمام نظام ایران و نهادهایش در کنار جنبش‌های مستضعف هستند و مسأله فلسطین نیز یک مسأله اصلی و مبنایی برای ایران است. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نیز مردم ایران بر حسب اعتقادات خود بر آزادسازی قدس تاکید داشتند. بنابراین تغییراتی در این روند حادث نخواهد شد. خلیل حمدان درباره وجود دموکراسی در کشورهای غربی و رژیم‌های مرتجع عربی مانند سعودی‌ها نیز اظهار داشت: برخی کشورها از نظام ریاست جمهوری و شوراها برخوردار هستند ولی برخی دیگر از کشورها دارای نظام پادشاهی دارند و نمی‌توان میان این دو مسئله مبنایی را مقایسه کرد. روند دموکراسی در ایران واضح و روشن است و جهان نیز آن را مشاهده می‌کند.
دو روز پیش نیز سردبیر روزنامه السیاسة عراق در مصاحبه‌ای گفت که رشد و بالندگی دموکراسی در ایران کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را به هراس انداخته و آنها را به مقابله مجبور کرده است.
عادل المانع" گفته بود: استعمار جهانی که بر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس سیطره دارد این کشورها را به سوی دو موضوع مجبور کرده‌اند. از این کشورها خواسته شده تا در مقابل همسایه مسلمان خودشان که جمهوری اسلامی ایران است بایستند. این در حالی است که ایران دموکراسی آشکار و عیانی را ایجاد کرده و انتخاب‌های متعددی در این کشور برگزار می‌شود و سازمان‌ها و موسسات مختلفی وجود دارد. در نتیجه موفقیت ایران در این جنبه سیاسی و برخورداری ایران از حکمت سیاسی بالا، آمریکا را مجبور کرد که در برابر ایران و در موضوع برنامه هسته‌ای کوتاه بیاید. رشد و بالندگی ایران که در نتیجه انتخابات دموکراتیک در این کشور حاصل شده، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را مجبور کرده که با دیکتاتوری که دارند به مقابله با این دموکراسی بپردازند و اگر این اقدام را نکنند از سوی ملت‌های خود برای تشکیل دولتی دموکراتیک که برخواسته از رای ملت باشد تحت فشار قرار خواهند گرفت.

مردم سالاری واقعی در ایران است
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در خصوص دموکراسی انتخابات در ایران و ارزیابی دیگر کشورها در این موضوع به خبرنگار سیاست روز گفت: کمتراز یک هفته به انتخابات ریاست جمهوری کشورعزیزمان ایران باقی مانده در ارزیابی دموکراسی در منطقه وسیع غرب آسیا و شمال آفریقا مردم سالاری موجود در ایران به عنوان یکی از نمونه‌های بارز دموکراسی قابل ارائه به همه اعضای این منطقه جغرافیایی و بخش قابل توجهی از دیگر نقاط است.
وی افزود: درشرایط پس از پیروزی انقلاب اسلامی یکی از اساسی‌ترین دلایل تحرک اندیشمندان و فرهیختگان این منطقه برگزاری انتخابات هرساله در ایران بوده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در حقیقت یکی از سوالات اساسی فرهیختگان جهان اسلام وعرب این است که تفاوت ما با ملت ایران چیست؟ آیا ما ظرفیت برگزاری انتخابات مشابه ایران را خواهیم داشت؟
وی در ادامه اظهارداشت: شاید یکی از دلایل اصلی عصبانیت آمریکا و همپیمانان او در طول ۴۰سال گذشته این بوده که همه ارکان نظام درایران از نمایندگان مجلس، رییس‌جمهور، اعضای مجلس خبرگان رهبری توسط آرای مردم در موعد مقرر قانونی برگزار شده که این اقدام باعث روشنگری و غبطه دیگر کشورها چه از جهت ساختاری و همکاری‌های استراتژیک به آمریکا نزدیک بوده‌اند شده است.
وی افزود:هیچ الگویی در منطقه نمی‌تواند مانند مردم سالاری دینی ایران(دموکراسی) موجب برانگیختگی افکار طیف‌های مختلف مردم در منطقه گردد.
آنطور که صدرالحسینی باور دارد، این واقعیت در شرایط کنونی اذعان و اعتراف تعدادی از کارشناسان سیاسی و رسانه‌ای در منطقه قرار گرفته و در مصاحبه‌ها و بیانات خود مردم سالاری دینی در ایران آن را به عنوان الگویی نوین برای مردم منطقه می‌پندارند. وی در پایان گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی که میثاق ماندگار شهیدان و ملت ایران است به حضور دائمی و پایدار مردم برای انتخاب سرنوشت خویش اصرار داشته و برآن تاکید می‌ورزد.

جریان سازی‌های رسانه‌ای علیه ایران
حسن هانی زاده کارشناس مسائل سیاست خارجی نیز در گفت‌و گو با سیاست روز گفت: بدون هیچ تردیدی ایران دارای یکی از با ارزش‌ترین دموکراسی‌های جهان است که نمونه آن را نمی‌توان در سایر کشورها یافت.
وی افزود: مناظره‌ های اخیری که میان شش نامزد انتخاباتی از رسانه‌های دیداری و شنیداری پخش شد نشان داد ایران دارای بالاترین شاخص‌های دموکراسی است.
هانی زاده تصریح کرد: در کشورهای اروپایی و حتی آمریکا نوعا خطوط قرمزی برای مناظرات تلویزیونی تعریف شده است اما، در ایران نامزدها به شیوه‌ای آزادانه به مناظره پرداختند و توپ انتخاباتی را در زمین مردم پرتاپ کردند تا فرد شایسته را انتخاب کنند.
کارشناس مسائل سیاست خارجی بر این باور است که این دموکراسی موجب تشویش و نگرانی رژیم‌های دیکتاتوری منطقه شده زیرا ایران به الگویی از دموکراسی و مردم سالاری برای ملت‌های جهان تبدیل شده است. وی اظهارداشت: آنچه به عنوان صدور انقلاب در ادبیات سیاسی نظام‌های عربی مطرح شده، همین دموکراسی شفاف و آزادی‌های اجتماعی در ایران است و صدور انقلاب از رهگذر سلاح و لبه شمشیر امکان‌پذیر نیست، همین انتخابات نگاه ملت‌های مستضعف و تحت ستم جهان به داخل ایران جلب کرده است.
وی در پایان گفت: لذا درآستانه انتخابات رژیم‌های دیکتاتور منطقه بویژه عربستان با پرداخت صدها میلیون دلار به رسانه‌های عربی و غربی جریان‌سازی‌های وسیعی علیه ایران به راه انداختند.


کد مطلب: 99268

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/99268/اوج-مردم-سالاری-دینی-چاشنی-دموکراسی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir