کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی بر چرایی تشدید جنگ روانی آمریکا در آستانه آغاز دولت سیزدهم

قانع سازی ایران به "هیچ"

8 مرداد 1400 ساعت 22:44


زیاده خواهی‌های آمریکایی در مذاکرات وین در حالی مانع از به نتیجه رسیدن مذاکرات و تعلیق آن تا تشکیل دولت جدید در ایران شده که آمریکایی‌ها با جوسازی های موشکی و پهپادی و تهدیدات تحریمی بر‌آنند تا در کنار امتیازگیری گسترده از ایران، تهران را به هیچ قانع سازند.
سیاست فشار و تهدید سیاست‌همیشگی آمریکایی‌هاست خصوصا اگر حس کننده که شرایط اجتماعی درون کشورها متشنج است و می توانند از آن برای امتیازگیری بهره گیرند. در شرایط کنونی نیز آمریکایی‌ها بر این تصورند که مانند سال ۱۳۸۸ ایران در وضعت نابسامان داخلی قرار دارد لذا با ادعای حمایت از اعتراضات داخلی و نیز افزایش فشار خارجی می‌توانند به امتیازگیری حداکثری در برابر حداقل امتیاز دادن یا همان هیچ دست یابند. این روند اکنون با ادعای موشکی و پهپاید در حال تقویت شدن است در حالی که همزمان ادعای نامحدود بودن زمان مذاکرات را مطرح و خواستار به اصطلاح بازگشت ایران به وین هستند. در همین چارچوب وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگو با شبکه‌ای قطری تصریح کرد که هنوز اتخاذ تصمیمی مهم از طرف تهران برای بازگشت به برجام دیده نمی‌شود.
« آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا به شبکه قطری «الجزیره» گفت «ایران هنوز تصمیمی مهم برای بازگشت به توافق هسته‌ای نگرفته است». در این میان یک روزنامه آمریکایی بر طبق گفته مقام‌های آمریکایی گزارش کرد که واشنگتن قصد دارد تحریم‌هایی را علیه توانمندی موشکی ایران وضع کند.روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی اختصاصی ضمن اشاره به نگرانی‌های مقامات‌ غربی از توانمندی رو به رشد موشکی ایران، از قصد ایالات متحده برای وضع تحریم‌هایی علیه پهپادها و موشک‌های هدایت‌شونده جمهوری اسلامی ایران خبر داد.
طبق گزارش این روزنامه آمریکایی، مقام‌های واشنگتن گفته‌اند که ایالات متحده قصد دارد یک کارزار تحریمی علیه توانمندی‌های در حال توسعه ایران برای انجام حملات دقیق با استفاده از پهپادها و موشک‌های هدایت‌شونده‌اش به راه اندازند.یکی دیگر از مقام‌های آمریکایی مدعی شده است که استفاده از پهپادها و موشک‌های هدایت‌شونده ایران علیه نیروهای آمریکایی و همپیمانان این کشور در منطقه افزایش یافته است و در این خصوص گفت: «پهپادهای ایران در حال تبدیل شدن به یک تهدید فزاینده برای همپیمانان ما در منطقه است».اخیرا آمریکایی ها اعلام کردند برای اولین بار بعد از جنگ ویتنام برتری خود در تسلط بر هوا را در منطقه از دست داده اند و البته اعتراف کردند این برتری را به ایران واگذار کرده اند. در کنار این مساله اصرار ایران بر برجامی منهای گفتگو بر سر توان موشکی و اقتدار منطقه ای طبعا می تواند اساسی ترین دلیل آمادگی آمریکا برای تحمیل تحریم های جدید بر صنایع موشکی و پهپادی ایران باشد.امروزه استفاده از دانش موشکی و پهپادی ایران در جای جای منطقه برای محور مقاومت به دستاوردی عظیم تبدیل شده است. کافی است نگاهی به ۴۰۰۰ موشک شلیک شده از سوی مقاومت فلسطین به اسرائیل در جنگ ۱۲ روزه اخیر افکنده شود و یا ماموریت موشک‌ها و پهپادهای ساخت یمن در مقابل دشمن تعقیب شود و یا رمز و راز توازن قوا میان لبنان و اسراییل بررسی شود و ... تا حجم دلخوری توام با ناکامی آمریکا از ایران روشن شود و در عین حال دلیل تحمیل تحریم های جدید روشن شود. این تهدید جدید آمریکایی آنگاه که در کنار موضع جدید وزیر خارجه آمریکا مورد بررسی قرار گیرد واقعیت را به روشنی جلوه‌گر می کند. بلینکن می‌گوید مذاکرات باایران دروین نمیتواند بطورنامحدود ادامه یابد اکنون توپ در زمین ایران است. این موضع در حالی است که ایران سال‌هاست با سیاست نخ نمای فشار در یک میدان برای بهره برداری در میدانی دیگر بخوبی آشناست. طنز ماجرا این است که آمریکا با خروج از برجام حق مسلم ایران را ضایع کرده است و در شرایط جدید با فشار، تهدید و چانه زنی می‌کوشد تا تنها بخشی مختصر از این حق مسلم را به ایرانیان برگرداند و البته منافعی حداکثری نصیب خود سازد.ایرانیها این مدل از منفعت طلبی رابه خوردن همزمان از توبره و آخور تشبیه میکنند.
در این میان در ادامه فشارها مقام آمریکایی مدعی شده جمهوری اسلامی ایران با تلاش برای مذاکره مجدد در مفاد تفاهم وین قادر به اتخاذ امتیازات بیشتر نخواهد بود.پایگاه خبری «آکسیوس» به نقل از مقام‌های آمریکایی نوشته ایران با تلاش برای مذاکره مجدد در خصوص تفاهمات حاصل‌شده در وین قادر به کسب امتیازهای بیشتر نخواهد بود.
پایگاه آکسیوس نوشته آمریکا امیدوار بود توافق برای بازگشت به برجام قبل از روی کار آمدن دولت آیت‌الله «ابراهیم رئیسی»، رئیس‌جمهور منتخب ایران حاصل شود. در این میان اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گسترش اعتراضات مردمی در ایران را به دلیل «سوء‌مدیریت شدید» جمهوری اسلامی خواند و ضمن حمایت از تظاهرات مردم ایران از تهران خواست به حق مردم برای اعتراض مسالمت‌آمیز احترام بگذارد. بلینکن در گفت‌وگویی با شبکه الجزیره گفت: «ما در کنار مردمی که تلاش می‌کنند صدای خود را فریاد بزنند ایستاده‌ایم و از حکومت ایران می‌خواهیم که به حق برگزاری تظاهرات مسالمت‌آمیز احترام بگذارد، نه اینکه آن را سرکوب کند.» وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اینکه تظاهرات ایران این‌بار از شهرهای دورتر شروع شده و به تهران رسیده، گفت: «دلیل این نارضایتی‌ها این است که مردم از دولت می‌خواهند نیازهای اولیه آنها، از جمله آب، را تامین کند و ما شاهد سوء مدیریت شدیدی بوده‌ایم که به نیازهای مردم ایران رسیدگی نکرده است.» ادعای آمریکایی‌ها در حالی مطرح می‌شود که آمریکا همچنان در ردیف اول قربانیان کرونا و البته نژادپرستی سیستماتیک در کشتار سیاهپوستان قرار دارد.
ثبت بدعهدی آمریکا
این مواضع در حالی از سوی آمریکایی‌ها اتخاذ می‌شود که وزیر امور خارجه کشورمان طی نامه‌ای به دبیرکل این سازمان، جمع بندی از مجموع بدعهدی‌های طرف‌های غربی را به عنوان سند در دبیرخانه ملل متحد ثبت کرد.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در تاریخ ٢٩ تیرماه ١۴٠٠ و در ششمین سالگرد تصویب قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل متحد طی نامه‌ای به دبیرکل این سازمان، جمع بندی از مجموع بدعهدی‌های طرف‌های غربی را به عنوان سند در دبیرخانه ملل متحد ثبت کرد.اکنون این نامه به همراه اسناد شش سال بد عهدی غرب در اجرای برجام، که پیش از این در مناسبت‌های مختلف از طرف وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران به رشته تحریر در آمده است، با مقدمه او به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می‌شود.این مجموعه تالیف شده از سوی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در بالغ بر ٢٠٠ صفحه از سوی مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی به زیور طبع آراسته شده که اکنون نسخه دیجیتالی آنها در دسترس عموم قرار گرفته است.بر اساس اعلام مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی، نسخه چاپی کتاب‌ها نیز طی هفته آینده در بازار نشر قابل دسترسی خواهد بود.


کد مطلب: 119041

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/119041/قانع-سازی-ایران-هیچ

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir