کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بررسی نقش شبکه های ماهواره‌ای در اغتشاشات اخیر

استفاده از فاصله دولت با رسانه

3 آذر 1398 ساعت 22:02


افزایش یکباره قیمت بنزین موجب اعتراضاتی شد که دشمنان با موج سواری بر روی این اعتراضات، آن را به اغتشاشاتی در جهت منافع خود تبدیل کردند و در این میان هوشیاری مردم بود که مانع شد تا آنها به اهداف خود دست یابند.
در این میان نگاهی به نقش رسانه های خارجی در این آشوب آفرینی نشان می دهد که آنها تلاش می کردند تا ضمن تحریک مردم و کشیدن آنها به خیابانها برنامه‌های مثلث غربی عربی عبری را برای توفیق در این مسیر یاری کنند.
اکنون نیز اگر اخبار این رسانه ها را پی گیری کنیم می بینم که همچنان تلاش می کنند تا با نمایش تصاویر آرشــیوی بگویند ناآرامی‌ها و اعتراضات در کشـور ادامه دارد. 

لیدر سازی
یکی از راهکارهای آنها در این میان فراهم آوردن لیدر بود. این رسانه ها ضمن مصاحبه با برخی افراد همچون اعضای خاندان پهلوی یا برخی چهره‌های معروف خارج نشین تلاش می کردند تا این افراد را لیدر و حامی این اعتراضات نشان دهند و با دعوت مردم به خشونت به نوعی عنوان کنند که آنها به دنبال رساندن مردم به حقوق خود و شرایط بهتر اقتصادی هستند.
در این زمینه حتی شبکه فارسی زبان بی‌بی‌سی، برخلاف هر روز که اخبار زنده خود را از سـاعت ۵ عصر شروع می‌کند، از همــان روز ۲۵ آبــان و به بهانه آغاز اعتراضات، برنامه‌های عادی خبری خود را کنار گذاشت و برنامه ویژه‌ای را با عنوان ویژه پوشش واکنش‌ها به افزایش قیمت بنزین، از ساعت ۲ ظهر روی آنتن برد. 

آموزش اغتشاش
یکی دیگر از اقدامات این رسانه ها، این بود که اعتراضات را به سمت تشدید درگیری‌ها پیش ببرند، به گونه‌ای که بسیاری از این کانال‌ها و شبکه‌های فارسـی زبان نه تنها به پوشـش اخبار و تحولات لحظه‌ای می‌پرداختند، بلکه حتی راه‌های مختلف ایجاد اغتشاش را نیز به مردم اشرار آموزش می‌دادند.
این رسانه ها با پخش تصاویر و ویدئوهای تکراری یا حتی انتشار فیلم‌های آرشیوی مرتبط به اعتراضات سال‌های گذشـته ، تلاش می کردند تا اعتراض مردم را به خشونت تبدیل کنند.
یکی از ســلطنت طلبان در گفت وگو با بی‌بی‌ســی فارسی در این باره تاکید کرد: «بیش از دو، سه سال» برای این اعتراضات برنامه‌ریزی شده است.
وی افزود: «شما خیال نکنید این آتش زدنها به آسانی صورت می‌گیرد! برای شعارنویسی‌ها، آتش زدن‌ها و اقداماتی از این دسـت، پیش از این آموزش داده شده است.»
یکی دیگر از افراد جریان سـلطنت نیز در مصاحبه‌ای با یکی از شــبکه‌های ماهواره‌ای تصریح کرد: «در کانال‌های تلگرامی دو سال اسـت که در حال آموزش هستیم.» 

بزرگ نمایی واقعیت ها
یکی دیگر از روش های این رسانه ها بزرگ نمایی مسائل و پافشاری بر روی نقاط ضعف مدیریتی کشور بود.
در این زمینه عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس گفت: راه‌اندازی رسـانه‌های فارسی‌زبان خارجی با هدف جهت دهی و اخلال در فهم عموم مردم ایران صورت می‌گیرد.
وی با اشاره به اینکه این رسانه‌ها به دنبال مهندسی افکار عمومی به سمت و سویی هستند که خودشـان می‌خواهند، افزود: انتشار اخبار غیر واقعی، جهت‌دار کردن برخی اخبار، بزرگنمایی مسائل و پافشاری روی نقاط منفی، ایجاد ذهنیت منفی نسـبت به امکانات و ظرفیت‌های داخلی کشور و ایجاد یأس و ناامیدی در بین مردم، از جمله رسالت‌های چنین رسانه‌هایی است به نحوی که رسـانه‌های خارجی در معرکه‌ها به عنوان ابزار فشـار در خارج از کشور عمل می‌کنند. این رسانه با پررنگ کردن جمعیت و افراد کوچک، سعی داشتند تا با استفاده از فن مبالغه وانمود کنند که وقایع بسیار بزرگی در کشور در حال روی دادن است.
نماینـده مردم محلات در مجلس افزود: البته برخی افراد معلوم الحال نیز دست به دسـت چنین رسانه‌هایی می‌دهند و به نوعی بنزین در آتش ناآرامی‌ها می‌ریزند. اینها پیوسته به دنبال ایجاد آشوب، ناامنی و ناآرامی در کشور هستند تا مردم را درگیر مسائل مختلف کنند و آنان را از پیگیری روند توســعه کشور بازدارند.
وی اظهار داشت: در پی این آشوب‌ها سرمایه‌های ملی کشور خاکستر شد و چنین رســانه‌هایی اگر به فکر بازتاب حقیقت و حمایت از مردم ایران بودند، هرگز مردم را به ســمت نابودی سرمایه بیت‌المال سوق نمی‌دادند.
این رسانه ها همچنین با ارائه بخشی از واقعیت های به نفع خود و حذف نقاط دیگری از وقایع ، به گونه ای تلاش می کردند تا برداشت مخاطب را از خبر مطابق میل خود تغییر دهند. 

مرحله تازه
اکنون رسانه های همراه دشمنان ایران بعد از شکست، وارد مرحله جدیدی شده اند تا جای اشرار و مردم را عوض کنند.
این رسانه‌ها همچنان روی تصاویر تکراری مانور می‌دهند. آنها که به گفته خودشان برای چنین روز‌هایی برنامه ریزی کرده بودند و اکنون نمی‌توانند باور کنند که طراحی آنان در جلوی چشمانشان و در عرض ۴۸ ساعت به باد فنا رفته است.
اکنون اشرار و آشوب گران مردم را می‌خوانند و مدام صحبت از حمایت می‌کنند تا آنجا که مقامات آمریکایی‌ می گویند که کنار مردم ایران ایستاده اند. 

اعتراض ایران
در این راستا سفارت ایران در لندن در نامه رسمی به نهاد نظارت بر شبکه‌های تصویری در انگلیس (آفکام)، از شبکه‌های معاند فارسی زبان همچون BBC فارسی، ایران اینترنشــنال و من و تو، به علت تحریف مغرضانه تحولات اخیر ایران و دعوت به خشـونت گسترده علیه نهادهای مدنی ایران شکایت و خواستار اجرای قانون نسبت به آنها شد. 


در نهایت
اگر چه درک بالای مردم سبب شد که خط خود را از اغتشاشگران جدا کنند، اما رویکرد دولت باید به گونه‌ای باشد که مردم بتوانند مشکلات و نیازهایشان را به صورت مسالمت آمیز و در فضای صلح و سازش بیان و پیگیری کند.
از سوی دیگر مسئولان کشور نیز بایستی در نظر داشته باشند که قبل از اجرای هر مصوبه‌ای مانند افزایش قیمت کالاها و بنزین با نیازسنجی از سطح جامعه و بررسی میزان درآمد مردم اقدام به تغییر قیمت‌ها و افزایش‌ها کنند چرا که عدم توجه به نیاز و خواسته‌های مردم به نوعی تحمیل آنرا به همراه دارد و در نتیجه موجب اعتراضات مردم و سوءاستفاده اشرار و آشوب‌گران از این فضا می‌شود.
در این میان وظیفه رسانه‌های انقلابی و متعهد به پیشرفت کشور، اتخاذ رویه درست برای مقابله با اغتشاش‌ها بوده و درباره کسانی که مردم و معترضین را تحریک می‌کنند، روشنگری لازم را انجام دهند و نقشی که گاه برخی مسئولان چندان جدی نمی گیرند و گاه برخی از رسانه ها آن گونه که باید این نقش مهم و اساسی خود را در نمی یابند. از سوی دیگر دولت باید ضمن اعتماد به رسانه های داخلی، از همکاری و مشارکت آنها در تصمیم سازی ها بهره ببرد. اگر مسئولان اقداماتی را که در زمینه‌های مختلف برای رشد و پیشرفت کشور و برآورده شدن نیازهای جامعه در عرصه‌های گوناگون انجام می‌دهند، «به هنگام» و به موقع و صادقانه، هنرمندانه و البته باورپذیر با استفاده از رسانه ها به اطلاع مردم برسانند اولا مطالبات کمتر دچار تشنج می شود و ثانیا چراغ امید در دل مردم روشن تر خواهد شد.


کد مطلب: 111733

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/111733/استفاده-فاصله-دولت-رسانه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir