?>?> سیاست روز - پاسخی بر سوالاتی در باب مشارکت مردم در انتخابات - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پاسخی بر سوالاتی در باب مشارکت مردم در انتخابات

انتخابات یکی از ارکان دموکراسی و راهی برای مشارکت مردم در امور سیاسی است. جامعه با انتخاب نمایندگان مطالبات خود را پیگیری می کند...

10 اسفند 1398 ساعت 23:45


انتخابات یکی از ارکان دموکراسی و راهی برای مشارکت مردم در امور سیاسی است. جامعه با انتخاب نمایندگان مطالبات خود را پیگیری می کند.سلامت جامعه در داشتن مجلس سالم است به همین خاطر اهمیت بسیار زیادی دارد.شکل حکومت در ایران به گونه ای است که شخصیتهای مهم حکومتی به واسطه رای مستقیم و غیر مستقیم شهروندان انتخاب می شوند.
یکی از نهاد هایی که اعضا آن با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند مجلس شورای اسلامی است که انتخابات دور یازدهم آن در دوم اسفند ماه برگزار شد. یکی از نکات در این دوره از انتخابات مشارکت پایین مردم بود. وزیر کشور در نشست خبری با خبرنگاران حاضر در ستاد انتخابات کشور میزان مشارکت در انتخابات مجلس یازدهم را ۴۲.۵۷ درصد از واجدین شرایط در انتخابات اعلام کرد.در حالی که میزان مشارکت در انتخابات مجلس دهم ۶۱ درصد بوده است.
اکنون این سوال مطرح می شود،چرا میزان مشارکت در انتخابات مجلس نسبت به دور قبل کاهش یافته است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت،فضای جامعه ایران در نیمه دوم سال ۹۸ پر از التهاب بود. نخست اعتراضات آبانماه در پی افزایش قیمت بنزین در وهله دوم اعتراضات دیماه به دنبال سقوط هواپیمای اوکراینی وسپس شیوع بیماری کرونا و فضاسازی محافل رسانه‌ای بیگانه که تلاش کردند تا فضایی از دلسردی را در میان مردم ایجاد نمایند.
این تحولات در حالی در کاهش میزان مشارکت در انتخابات داشته اند اما عوامل دیگری وجود دارند که این مسئله را تشدید کرده اند.ناکارامدی مجلس کنونی و عمل نکردن به وعده های خود یکی از عوامل عدم مشارکت است. دلسردی مردم از عملکرد نمایندگان آنجا مشخص تر می‌شود که تنها ۵۶ نماینده از مجلس دهم در مجلس یازدهم حضور دارند و این در حالی است که از ۲۹۰ نماینده مجلس دهم شورای اسلامی تنها ۳۷ نفر در انتخابات ثبت نام نکردند. کارنامه نامطلوب مجلس کنونی در رابطه با اوضاع اقتصادی دلیل برخی از مردم برای عدم مشارکت در انتخابات بود. زیرا در برخی از نظر سنجی هایی که در مورد انتخابات برگزار می شد شرایط بد اقتصادی یکی از دلایل مردم برای عدم مشارکت در انتخابات بود.
در واقع مردم چه با مشارکت در انتخابات و رای دادن به جریایی که رویکرد نزدیکی به دولت و طیف حاکم بر مجلس کنونی نداشته‌اند و چه با شرکت نکردن خود در انتخابات، مخالفت خود را با عملکرد مجلس و دولت اعلام کردند. برخی این ادعا را مطرح می سازند که عدم حضور افرادی از جناحی خاص در انتخابات زمینه ساز عدم مشارکت گسترده مردم بوده است حال آنکه شاهد مثال رد این فرض میزان رای سرلیست اصلاح طلبان با۱۵۱.۶۹ در مقابل محمد باقر قالیباف به عنوان سر لیست اصول گرایان با ۱.۸۴۱.۱۹۸ رای است.
با توجه به میزان رای نامزدهای انتخاباتی، نمی توان مشارکت پایین در انتخابات را به علت نبود جناح های سیاسی متفاوت دانست زیرا در این صورت باید شاهد پیروزی قاطع اقلیت بر اکثریت می بودیم که چنین روی نداد و جریان منتقد به ساختار کنونی دولت و مجلس اکثریت را کسب کرد.بر این اساس مشکل در دلسردی مردم و عدم اشتیاق نسبت به جریانهای سیاسی است و روند برگزاری انتخابات مشکلی ندارد و مصداق واقعی مردم سالاری دینی است. 

نویسنده: مائده غلامی


کد مطلب: 113029

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/113029/پاسخی-سوالاتی-باب-مشارکت-مردم-انتخابات

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir