?>?> سیاست روز - مذاکره با کدام توجیه - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقدی بر شروط رئیس جمهور برای مذاکره با آ‌مریکا

مذاکره با کدام توجیه

24 تير 1398 ساعت 22:35


که افتخار داشته باشد. با توجه به سوابقی که از مذاکرات افراد و طیف های مختلف برای مذاکره در نظام جمهوری اسلامی ثبت شده است سخت نیست بفهمیم، نه مذاکره کردن و عکس گرفتن افتخار دارد و نه بالابردن سطح آنهایی که دور یک میز می نشینند و می خندند، منکر این ماجرا نیستیم که نشاندن دشمن پای یک میز هنر می خواهد اما باید به قیمت و اهداف این نشست هم توجه شود. مهم است که از نشستها و خندیدنها و عکس گرفتنهای متوالی نتیجه ای در راستای منافع عمومی کشورت حاصل شود. مهم است که چند سال که از عکسها و لبخندها و قدم زدنها گذشتیم بتوانیم به افکار عمومی خروجی هنر کشاندن رقیب پای میز مذاکره را نشان دهیم نه اینکه تازه شروع کنیم به گفتن اینکه فلان کشور دغل باز است و ...خب اگر قرار بود با دوست نشسته و همه چیز خوب باشد که اصلا کار به مذاکره نمی کشید! اما انگار در کشور هستند افرادی که نفس مذاکره کردن برایشان هدف و غایت همه چیز است و تلاش دارند تا به هر قیمتی بر آلبوم عکسهای خود در کنار شخصیتهای دوست و دشمن بیفزایند. انگار برایشان مهم است که با وجود همه نارواهایی که در مذاکرات قبلی دیده اند و همه ناروهایی که خورده اند بگویند با همه در صلح و آشتی هستند حتی اگر به قیمت باج دادن به غیر باشد!! متاسفیم که هنوز هم هستند افرادی که نمی دانند مذاکره کردن هنر نیست گرفتن حق مردم هدف است و افتخار دارد وگرنه اگر قرار بر این باشد که چوب حراج به حقمان و منافع عمومی بزنیم هر دشمنی با هر میزان دلخوری برای گرفتن سهمش از سفره کشور حاضر است ساعتها صف بیاستد، باید حق گوی و باج ندادن و گرفتن مطالبات مردمی را تمرین کنیم نه به هر قیمتی نشستن پای میز مذاکره.
البته بعد از برجام و رفتاری که این کشور در قبال تعهد صورت گرفته داشت و به هیچ یک از وعده هایش چه در دوره اوباما و چه در دوره ترامپ وفا نکرد، خوشبختانه نوع ادبیات برخی ها تغییر یافته و متوجه هدف از مذاکره شده اند.
در عین حال مقامات ارشد کشور بارها و بارها تاکید کردند که با امریکا خصوصا امریکای ترامپ مذاکره ای ندارند و قرار هم نیست که بخواهند با فشارهای دشمن عقب نشینی کنند، این مهم در سخنان رهبر معظم انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی از بدو پیروزی انقلاب جاری بود و بارها و بارها در سخنرانی هایشان تاکید شده است.
در همین راستا رئیس جمهوری هم با تاکید به اینکه مقابل زورگویی امریکا کوتاه نمی آئیم گفته است:«اگر دست از ظلم و عهد شکنی بردارند، همواره اهل منطق و مذاکره ایم.» حجت الاسلام حسن روحانی با بیان اینکه مردم مقاوم و عزیز کشور هم امروز کاملاً به این نظر رسیده‌اند که در برابر زورگو نمی‌توان تسلیم شد و باید در برابر زورگویی ایستاد، تصریح کرد: «ما همیشه برای مذاکره آماده‌ایم، همین ساعت و همین لحظه شما از زورگویی و تحریم دست بردارید و پای منطق و عقل برگردید ما آماده‌ایم. ما اهل منطق و عقلانیت هستیم و به عهد خود وفاداریم، اما وقتی شما به عهد خود عمل نمی‌کنید، ما راه دیگری پیش روی خود نداریم و در این مسیر مردم عزیز با همه قدرت در حمایت از مسئولان خود پای کار هستند و از ۱۸ اردیبهشت در مقابل فشار دشمنان از تصمیم مسئولان خود حمایت کرده و بیشتر دولت را حمایت می‌کنند.» و او هم به نوعی برای نشستن پای میز مذاکره حق ملت را طلب کرد تا به امریکا بفهماند که جمهوری اسلامی ایران بعد از سالها خویشتن داری و متعهد بودن حالا برای نشستن دور یک میزانجام تعهد ملی از امریکا را مطالبه می کند چرا که این کشور و مسئولانش قابل اعتماد برای حرف زدن و امضای توافق نیستند و اگر قبل از مذکره اقدام عملی ای را در جهت آزاد سازی حقوق ملت مان و رفع تحریمها انام ندهند بعد از امضای قرارداد حتی اگر قرارداد جهانی ثبت شده در سازمان ملل هم باشد زیر بار تعهداتشان نمی روند.
اما با همه اینها واکنش پمپئو به پیش شرط ایران برای مذاکره با آمریکا هم خواندی است! وزیر امور خارجه آمریکا به اظهارات رئیس جمهوری ایران در خصوص پیش شرط تهران برای مذاکره با آمریکا واکنش نشان داد.سی ان ای نوشت که «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه دونالد ترامپ تصمیم نهایی در مورد مذاکره با ایران را خواهد گرفت، عنوان داشت که سخنان اخیر رئیس‌جمهوری ایران همان پیشنهادی است که او به جان کری و باراک اوباما ارائه کرده بود.
وزیر خارجه ایالات متحده، در مصاحبه‌ای تلفنی با روزنامه واشنگتن‌پست گفته است: «رئیس‌جمهوری ترامپ است که در نهایت تصمیم خواهد گرفت. اما این همان مسیر نازلی است که دولت پیشین رفته و به توافق اتمی با ایران منجر شد. در حالی که در این دولت، هم رئیس‌جمهوری و هم من معتقد هستیم آن توافق فاجعه‌بار بود.»
این اظهارت پمپئو در حالی است که شخص دونالد ترامپ از آمادگی خود برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران سخن گفته است البته سخنی که در عمل نشان داده است امکان تحقق ان بسیار پایین است چرا که هر بار ترامپ از مذاکره بی قید و شرط سخن می گوید یک نفر از اعضای کابینه دقایقی بعد شروط امریکا برای مذاکره را بیان می کند.
اما نباید از این امر چشم پوشی کرد که در روزهای گذشته توقف غیرقانونی نفتکش حامل نفت ایران در جبل‌الطارق از سوی نیروی دریایی بریتانیا نگرانی‌ها را بر متعهد نبودن غرب به توافقات افزایش داه است هر چند که سه کشور اروپایی امضا‌ءکننده برجام به جای تذکر به انگلیس در بیانیه‌ای ضمن هشدار درباره بالا رفتن تنش‌ها در خلیج فارس و از بین‌رفتن برجام خواستار یافتن راه‌هایی بر گفت‌وگو و کاهش تنش‌ها شدند.
در این بیانیه که روز یکشنبه از سوی دفتر امانوئل ماکرون صادر شد، کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا گفتند که زمان آن رسیده است که طرفین مسئولانه عمل کنند، راهی برای جلوگیری از افزایش تنش‌ها بیابند و به سمت گفت‌وگو پیش بروند.
طی سه هفته گذشته امانوئل بون، مشاور دیپلماتیک رئیس جمهوری فرانسه دو بار به ایران سفر کرده است و احتمال دارد شخص امانوئل ماکرون نیز به تهران سفر کند.
اقای بون چهارشنبه، دهم ژوئیه با حضور در تهران، پیغام کتبی امانوئل ماکرون را تسلیم حسن روحانی ایران کرد. رئیس جمهوری ایران نیز در این ملاقات ضمن تاکید بر اینکه کشورش کاملا راه دیپلماسی و مذاکره را باز نگهداشته است، گفت: «هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران این است که تعهدات قید شده در برجام از سوی طرفین آن به طور کامل اجرا شود و چنانچه طرفین به تعهدات خود عمل کنند، ایران هم گام‌های جدیدی در تکمیل تعهدات خود بر خواهد داشت.»
حال باید منتظر ماند و دید امریکا به برجام بر می گردد، تحریمها را لغو می کند و همه تعهدات قبلی را انجام می دهد که بخواهیم با او مانند کشورهای دیگر رفتار کنیم یا همچنان می خواهد نظام سرمایه داری، استبدادی و ورگویی خود را حفظ کند و اروپا در این مسیر متعهد است یا همچنان می خواهد سیاست چماق و هویج را پی گیرد و کاری نکند.
بی نتیجه بودن مذاکره با آمریکا زمانی آشکارتر می‌شود که وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا دیروز در بروکسل گردهم آمدند تا در جلسه‌ای با موضوع اصلی توافق هسته‌ای ایران، گام‌های بعدی خود برای واکنش نشان دادن به کاهش تعهدات برجامی تهران – که آنهم در پاسخ به خروج یکجانبه آمریکا از توافق و بازگرداندن تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه بود – تعیین کنند.
دیپلمات‌های عالی‌رتبه سه کشور اروپایی امضاکننده برجام (فرانسه، انگلیس و آلمان) پیش از ورود به این نشست در گفت‌وگو با خبرنگاران از لزوم پایبندی ایران به تمام تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای و عدم گزینش انتخابی اجرای بندهای برجام صحبت کردند اما چیزی درباره اقدامات غیرقانونی واشنگتن و تنش‌زایی‌های اخیر با تهران به زبان نیاوردند.
ایران نیز پس از یک سال صبوری و فرصت دادن به اروپا برای ایستادن مقابل آمریکا و عدم اجرای تحریم‌های یکجانبه واشنگتن علیه تهران، در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ از توقف برخی اقدامات ذیل برجام خبر داده و به کشورهای باقیمانده در توافق هسته‌ای ۶۰ روز فرصت داد تا تعهدات خود را اجرا کنند. با پایان این مهلت شصت روزه و تداوم انفعال اروپا در برابر آمریکا، ایران نیز در تاریخ ۱۶ تیر اعلام کرد نه تنها از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنی‌شده عبور کرده بلکه سطح غنی‌سازی را از ۳.۶۷ درصد به ۴.۵ درصد افزایش داده است. 

رد یک شایعه
معاون سیاسی سپاه گفت: آمریکایی‌ها صلاحیت مذاکره نداشته و به تعهداتشان پایبند نیستند. سردار سرتیپ پاسدار یدالله جوانی معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در واکنش به ادعای یک فعال رسانه ای به نقل از دفتر سیاسی سپاه مبنی بر اینکه ایران مذاکره مستقیم با آمریکا را پذیرفته است، ضمن تکذیب این شایعه، گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ مذاکره‌ای با مقامات آمریکا نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه دشمن سعی دارد از طریق عملیات روانی و جنگ نرم بر افکار عمومی تاثیر بگذارد، ادامه داد: دشمن می خواهد بی اعتمادی را در لایه‌های جامعه به وجود بیاورد.
معاون سیاسی سپاه با تاکید بر اینکه آمریکایی‌ها صلاحیت مذاکره را نداشته و به تعهداتشان پایبند نیستند، اضافه کرد: امروز در دستگاه‌های مختلف در موضوع عدم مذاکره اتفاق نظر وجود دارد.
سردار جوانی با بیان اینکه شایعات مطرح شده در شبکه‌های اجتماعی اصالت، پایه و اساس ندارد، یادآور شد: مطالب مطرح شده در شبکه های اجتماعی جنبه عملیات روانی داشته و مطرح کنندگان این مطالب سرخوردگان سیاسی هستند.

نویسنده: مائده شیرپور


کد مطلب: 109907

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/109907/مذاکره-کدام-توجیه

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir