کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز روند تولید میوه در کشور را بررسی می‌کند؛

بازار میوه در چنبره خارجی‌ها

26 ارديبهشت 1396 ساعت 11:45


هرچه به روزانتخابات نزدیک‌تر می‌شویم اتهامات و تکذیبیه‌ها و شایعات در زمینه مسایل مختلف اعم از سیاسی و اقتصادی بیشتر و بیشتر می‌شود و آنچه از شواهد امر برمی‌آید بازار این قبیل اتفاقات همچنان گرم خواهد بود.
طی روزهای گذشته اخبار زیادی در خصوص واردات میوه و قاچاق آن منتشر شده و معاون وزیر جهاد کشاورزی در این زمینه: در دولت یازدهم ایران صادرکننده انواع میوه بود نه واردکننده در حالی که در دولت گذشته واردات میوه به روندی عادی تبدیل شده بود.
این گفته در حالی است که چندی پیش سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز همزمان با ایام نوروز اعلام کرد: بیش از ۸۰ تن میوه قاچاق در استان هرمزگان و بالغ بر ۷ تن میوه قاچاق در استان سیستان و بلوچستان و ۵ تن نیز در استان تهران کشف و ضبط شده است.

صادر کننده‌ایم
محمدعلی طهماسبی معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه کشاورزی و صنعت دو اصل برای کشور ما هستند مدعی شد؛کشور ما قطب کشاورزی است در حالی که ما بهترین میوه‌ها را داریم وارد کردن میوه چه معنایی دارد. به جای اینکه ما از کف بازار و کف روستا حرف بزنیم عدد و رقمی را اعلام می‌کنیم که صحت ندارد. اگر به کارگاه‌ها و کشاورزان توجه شود و تعاونی‌ها به طول جد طبق قانون اساسی به کار گرفته شود مشکلات کشاورزی ما برطرف خواهد شد.
وی افزود: همواره وزارت جهاد کشاورزی واردات انواع میوه را ممنوع اعلام کرده و تنها چهار میوه گرمسیری موز، نارگیل، انبه و آناناس هم براساس تعرفه‌های تعیین شده و رعایت شرایط قرنطینه‌ای مجاز است چراکه به عنوان مثال میوه‌ای مانند موز تنها حدود ۱۲۰ هزار تن تولید دارد و دیگر میوه‌های گرمسیری در ایران تولید نمی‌شود. به گفته طهماسبی سیاست بازار در مقابل بازار استراتژی‌ای بود که حجتی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی برای توسعه صادرات میوه آن را مطرح کرد و سبب شد تا تاجران موز با صادرات هر یک و نیم کیلوگرم سیب بتوانند یک کیلوگرم موز با تعرفه پایه وارد کنند تا همین عامل سبب شد تا پارسال ۲۵۳ هزار تن سیب صادر شود که در تاریخ کشاورزی ایران بی‌سابقه بود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: در سال گذشته ۵۰ هزار تن پرتقال وارد شد به دلیل سرمازدگی بی‌سابقه دوم آذرماه بود که سبب شد بخش عظیمی از مرکبات شمال از بین برود اما وزارت جهاد کشاورزی هیچ‌گاه واردات را مدنظر نداشته در حالی که واردات انواع میوه در دولت گذشته مشکلی نداشت و بازار پر از میوه‌های خارجی و وارداتی بود.

جولان قاچاقچیان
این ادعاهای وی در حالی مطرح می‌شود که درحال حاضر بیش ۱۸ قلم میوه قاچاق و وارداتی در بازار میوه کشور وجود دارد.
این خبر را چندی پیش رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی اعلام کرد و گفت: در حال حاضر۱۸ نوع میوه قاچاق با بسته بندی‌های ایرانی در بازار عرضه شده و با وجود کشف حجم قابل توجهی میوه قاچاق؛ هنوز هم میوه قاچاق در بازار وجود دارد.
وی با نامعلوم دانستن نحوه عرضه این محصولات در بازار افزود: سیب سبز و قرمز و گلابی از آمریکا، سیب از ایتالیا و فرانسه، سیر از چین، شب رنگ و گیلاس از آفریقا، پرتقال از مصر و ترکیه و انبه از کنیا بخشی از میوه‌های قاچاق موجود در بازار است.
مهاجرانی همچنین با اشاره به وجود محصولات داخلی مرغوب در کشور ؛عرضه میوه های وارداتی را مشکل بزرگی دانش و گفت: اینکه همزمان با وجود لیموترش خوزستان در بازار؛ همچنان لیمو ترش ترکیه و برزیل هم در بازار عرضه می‌شود صدمات قابل توجهی به محصولات داخلی وارد شده است.
به گفته وی قاچاق میوه سبب ورود آفات خطرناک به کشور می‌شود که مبارزه با آنها دشوار است.
همچنین نکته جالب توجه در این میان آن است که طبق آمار و مستندات موجود؛ ایران رتبه اول تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا را داراست و توانسته در سالها اخیر، بین ۱۰ کشور برتر تولید میوه در جهان، رتبه هشتم را کسب کند.طبق آمار تولیدات میوه ایران گردوی ایرانی، طالبی، هندوانه، نارنگی، مرکبات، کیوی، خرما، گیلاس، انار، پرتغال و کشمش هستند.
کارشناسان حوزه کشاورزی معتقدند، به دلیل تنوع اقلیمی انواع متنوعی از میوه‌ها از خرماهای نیمه گرمسیری، گرفته تا میوه‌های روینده در مناطق معتدل و سردسیر درکشورقابل تولید دارند یافت می‌شوند .همچنین در حال حاضر ایران در تولید ۱۹ میوه رتبه تک رقمی و در محصولات پسته، زعفران، انار، خرما، گردو، بادام، کیوی، گیلاس و زردآلو رتبه‌های اول تا سوم را در جهان دارد. گفتنی است با توجه به قابلیت‌هایی که کشور در تولید میوه در جهان دارد در حال حاضر ایران ۲.۵ برابر بیشتر از متوسط دنیا میوه تولید می‌کند.
چندی پیش مدیرکل دفتر امور میوه‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده بود: سالیانه ۱۷ و نیم میلیون تن میوه در کشور تولید می‌شود که در مقایسه با متوسط تولید میوه در دنیا، حدود ۲.۵ برابر بیشتر است و حدود ۱۰ درصد از تولید میوه کشور صادر می شود.
همچنین ایران با سطح زیر کشت ۲۴۴ هزار هکتاری خرما در دنیا مقام اول و از نظر تولید نیز با یک میلیون تن در رتبه دوم قرار دارد اما باوجود تمام این ظرفیتها و پتاسیل‌ها؛ عدم جلوگیری از واردات و نبود نظارت و همچنین جولان دلالان و سودجویان در این بازار و نیز قیمت تمام شده رقبای خارجی و موقعیت آنها در بازار منجر به آن شده تا نتوانیم حرفی برای گفتن در این زمینه داشته باشیم و این در شرایطی است که کشوری مانند امریکا تنها با ۳ درصد جمعیت فعال در بخش کشاورزی توان تولید غذا برای سه قاره را دارد اما ما با حداقل ۲۷ درصد جمعیت فعال در بخش کشاورزی، بهره‌وری مناسبی دراین زمینه نداریم.


کد مطلب: 99287

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/99287/بازار-میوه-چنبره-خارجی-ها

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir