?>?> سیاست روز - یک طرح و این همه نقص و بی‌عدالتی - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

رد پای رانت‌های ویژه در طرح ضد رانت شهرداری

یک طرح و این همه نقص و بی‌عدالتی

14 بهمن 1396 ساعت 20:48


قرار است طرح تازه مدیران شهری برای ورود به محدوده مرکزی شهرتهران از سال آینده اجرایی شود. مدیران شهری معتقدند طرح جدید به عدالت نزدیکتر است اما شهروندان چندان به تحقق این هدف امیدوار نیستند.
کمتر کسی است که طرح سابق طرح ترافیک را طرحی موثر و کارآمد در کاهش ترافیک و آلودگی هوای محدوده مرکزی پایتخت بداند. اما منتقدان طرح جدید شهرداری معتقد بودند طرح فعلی نیز نمی‌تواند مشکلات این محدوده را حل کند و باید برای تغییر در طرحی ۳۸ ساله، راهکارهایی ارائه می‌شد که سرانجام‌اش مشخص بود.
مردم به توزیع عادلانه امیدوار نیستند نظرسنجی یک نهاد دانشگاهی از مردم نیز نشان می‌دهد، شهروندان تهرانی به تحقق تنها نقطه مثبت طرح جدید (حذف رانت از طرح ترافیک) امیدوار نیستند. در این نظرسنجی که توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) و با نمونه آماری ۱۰۱۵ نفره صورت گرفته است، ۳۵.۲ درصد از پاسخگویان اظهار کرده‌اند که غالبا برای تردد از خودروی شخصی استفاده می‌کنند و ۳۱.۳ درصد نیز از مترو استفاده می‌کنند. استفاده‌کنندگان از اتوبوس ۱۴.۳ درصد، موتورسواران ۷ درصد و میزان استفاده از تاکسی و آژانس نیز به ترتیب ۵.۴ و ۵ درصد بوده است.
یافته‌های این نظرسنجی نشان می‌دهد که میزان اطلاع از طرح ترافیک جدید در بین استفاده‌کنندگان از خودروی شخصی و آژانس به مراتب بیشتر از متروسواران و اتوبوس‌سواران است و نسبت موافقان طرح ترافیک جدید نیز در استفاده‌کنندگان از حمل‌ونقل عمومی به مراتب بیشتر از استفاده‌کنندگان خودروی شخصی است. با این حال در همه اشکال تردد، تعداد موافقان طرح ترافیک جدید بیشتر از طرح ترافیک قبلی است.
در این افکارسنجی همچنین مشخص شده که متأسفانه بخش قابل توجهی از افکار عمومی هنوز به اینکه سهمیه‌ها حذف شود و شرایط برای همه عادلانه باشند، امیدوار نیستند و ۴۶.۶ درصد از پاسخگویان معتقدند شرایط عادلانه‌تر نخواهد شد.

به دنبال رانت‌زدایی واقعی باشیم
کارشناس حوزه شوراها نیز درخصوص طرح تازه شهرداری تهران برای ورود به محدوده مرکزی شهر با بیان اینکه یکی از مهمترین محورهای تبلیغاتی برای "جا انداختنِ" این طرح ادعای حذف و یا کاهش رانت بود می‌گوید: حقیقتا طرح ترافیک به روش قبلی، کاملا رانت‌زا و غیرشفاف بود. اما، سوال این است که "آیا در طرح جدید رانت حذف شده است"؟ واقعیت این است که میزان رانت کم شده است، اما سهمیه سه هزار تایی در اختیار شهردار و شورای شهر تهران و کارت‌های شناور اختصاص یافته به مراکز قدرت، رانت محسوب می‌شود.
عابدین سالاری اسکر ادامه می‌دهد: مساله کلیدی نحوه توزیع این رانت است. واقعیت این است که در فضای سیاسی جامعه ما، شفافیت بیشتر زمانی صورت عینی پیدا می‌کند که بنا باشد علیه مخالفین سیاسی افشاگری شود. به عنوان مثال، معاون شهردار تهران از وجود ۶ هزار کارت طرح ترافیک برای خبرنگاران و ۱۰ هزار تا برای معلولین در دوره قبلی مدیریت شهری خبر داد. این در حالی است که در شورای قبلی، یک عضو شورا تلاش کرد، اسامی آنها منتشر شود. اما شهرداری زیر بار آن نرفت.
به گفته سالاری شورای پنجم و شهردار تهران اگر به دنبال رانت‌زدایی واقعی از این طرح است، باید اسامی و فرایند انتخاب کسانی که این سه هزار کارت را دریافت می‌کنند (چه به صورت معرفی از دفاتر اعضای شورا، چه شهردار تهران) را برای افکار عمومی کاملا شفاف و منتشر کند. در غیر این صورت، افکار عمومی حق دارند که بگویند رانت نه تنها از بین نرفته است، بلکه صرفا استفاده‌کنندگان از آن، در نتیجه تغییر نوع وابستگی سیاسی تغییر کرده‌اند.
وی افزود: شهرداری تهران و سپس شورای شهر با وعده‌های کاهش ۲۶ درصدی ترافیک در این محدوده، اضافه شدن ۸ درصدی به تقاضای سفر با سیستم حمل‌ونقل عمومی وکاهش ۲۰ درصدی تقاضای سفر غیرضروری با افکار عمومی سخن گفته است و شورای شهر تهران باید در سال آتی در یک فرایند روشن و شفاف و قابل راستی‌آزمایی، صحت ادعاهای فوق را به اثبات برساند. در غیر این صورت، باید بپذیرد که مساله وعده‌های فوق نبوده و هدف پنهان افزایش درآمد از این محل و از طرف دیگر زمینه‌سازی برای تسهیل حرکت بخش پولدار جامعه در این محدوده بوده است!

باید مشخص شود چه کسانی با چه مبلغی طرح می‌گیرند
اما عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران می‌گوید در طرح جدید ترافیکی که در اختیار شورای شهر قرار گرفته حتما باید ساز و کاری برای شفافیت آن پیش‌بینی کرد که نحوه توزیع طرح و پرداخت تعرفه‌ها شفاف و بدور از هر گونه رانت و فسادی باشد.
بهاره آروین در پاسخ به این پرسش که چه تضمینی وجود دارد که در طرح جدید ترافیکی مانند گذشته رانت‌خواری اتفاق نیفتد، می‌گوید: قبل از اینکه طرح مطرح شود، قرار بود چگونگی توزیع طرح ترافیک بررسی شود. معاونت حمل‌ونقل شهرداری تهران اعلام کرد چون طرح ترافیک در حال تغییر است کمیته شفافیت اندکی صبر کند تا طرح جدیدی که ارایه می‌شود فارغ از هرگونه رانت و فساد باشد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران اضافه می‌کند: در طرح جدید ترافیکی که در اختیار شورای شهر قرار گرفته حتما باید ساز و کاری برای شفافیت آن پیش‌بینی کرد و همه مسایل هم باید در دسترس عموم قرار بگیرد و مشخص شود که روزانه افرادی که از طرح استفاده می‌کنند چه مبلغی را می‌پردازند و پولی که به حساب معاونت می‌آید چه میزان است. بنابراین ساز و کار توزیع طرح و پرداخت‌ها باید شفاف باشد و گزارش آن حتی به صورت ماهانه به افکار عمومی ارائه شود.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا در دوره جدید شورا هم مانند دوره چهارم شورا و ریاست مسجدجامعی که قرار بود اسامی خبرنگارانی که طرح گرفتند منتشر شود و هیچ‌گاه این اسامی منتشر نشد به همان صورت خواهد بود؟ می‌گوید: نباید در این زمینه مشکلی داشته باشد و فکر می‌کنم این امکان فراهم شود.
وی ادامه می‌دهد: حتما سهمیه‌ها پیگیری می‌شود که چه کسانی سهمیه می‌گیرند وچه تعرفه‌ای می‌پردازند و از آنجا که در طرح جدید سقف ورود به محدوده طرح وجود دارد، باید مشخص شود که سهمیه‌ها نیز با همان تعرفه‌ای که مردم عادی پرداخت ‌می‌کنند وارد محدوده طرح شوند.
مدیران ترافیکی شهر تهران معتقدند در طرح جدید ترافیک بساط رانت‌های ویژه برچیده شده است اما براساس مصوبه شورای شهر تهران به شهرداری اجازه داده شده حداکثر ۵/۱ درصد از کل ۱۰۳ هزار مجوز تردد روزانه در محدوده طرح ترافیک را در «موارد خاص» با اعمال ضریب ۵/۰ (تخفیف ۵۰ درصد) تعیین و محاسبه کند.همچنین مدیران شهری و اعضای شورا در برابر ۱۰ هزار طرح شناوری که در مصوبه شورای ترافیک به چشم می‌خورد سکوت کرده‌اند. همچنین مشخص نیست ۲۶ هزار ۳۵۰ طرح ترافیک سالیانه که برای سه ماه دوم پیش‌بینی شده است به چه دلیل است.(مهر)


کد مطلب: 103067

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103067/یک-طرح-این-همه-نقص-بی-عدالتی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir