کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز عدم برنامه ریزی و هماهنگی متولیان بازارهای نهاده های دام و طیور را بررسی می کند؛

نوشداروی دولت پس از مرگ

26 ارديبهشت 1399 ساعت 22:23


«زنگ خطرها و هشدارها برای چه کسی به صدا در می آید؟» وقتی که هیچ متولی و دست اندرکاری به آن توجه نمی کند. روزی نیست که تحلیلگران و اقتصاد دانان در خصوص بازارهای مختلف اقتصادی و محصولات آن نسبت به ارایه هشدارهای لازم اقدام نکنند اما تجربه نشان داده که این مساله تا به امروز مورد توجه قرار نگرفته که اگر میگرفت نه گوجه فرنگی و سیب زمینی قیمتش سر به فلک می کشید نه جوجه های یک روزه به شکل دسته جمعی نابود می شدند.
داستانی که امروز برای نهادهای دامی مطرح می شود،اتفاق تازه ای دراقتصاد ایران نیست چراکه روند تکرار این مهم نه یک بار که هزاران بار در تک تک بازارهای ایران به ویژه بازارهایی که به سبد معیشتی مردم گره خورده دیده شده و می شود.
داستانی که از یک هشدار شروع می شود و به تدریج به سمت نبود آن کالا و یا قیمت سربه فلک کشیده آن منتهی می شود.

مرگ پایان داستان نیست
چندی پیش یک فیلم کوتاه از معدوم سازی جوجه های یک روزه و دفت دسته جمعی آنها در فضای مجازی چنان سرو صدایی به پا کرد که پای رئیس جمهور به داستان نهاده های دامی و وضعیت بازار تولید جوجه باز شد .از یک سو، حسن روحانی رئیس‌جمهور در جلسه هیات وزیران به وزیر اطلاعات دستور داد که نسبت به اقدام غیرقانونی و غیر اخلاقی از بین بردن جوجه‌های یک روزه سریعاً رسیدگی شود و عاملان آن تحت تعقیب قرار گیرند و از سوی دیگر سازمان بازرسی کشور به این ماجرا ورود کرد و معدوم‌سازی جوجه‌های یک روزه را اقدامی غیرانسانی و غیر‌قانونی دانسته و قرار بر این شد تا پیگیری‌های لازم از سوی این نهاد انجام شود.
تا اینجای داستان تکرار روندهای پیشین بود اما یافتن مقصر دومین قسمت از این داستان تکراری بود تا بلکه مشخص شود که این اتفاق ریشه در کدام بی مسئولیتی و بی نظارتی دارد که امروز دامن این بخش از اقتصاد کشور را گرفته است.
فعالان و تحلیلگران اقتصادی در واکاوی این اتفاق بحث متعددی را مطرح می کنند که یک سر آن به دخالت دولت در تنظیم بازار بر می گردد ویک سر آن به گمرک و از همه مهمتر ارز ۴۲۰۰ تومانی و دست آخر برنامه ریزی،نظارت و کار کارشناسی که هیچ گاه آن طور که باید نبوده و در همه زمان ها تبعات منفی را به بار آورده که همیشه مساله ساز بوده است.
کارشناسان و فعالان بازارمرغ وجوجه یک روزه در تشریح این مساله را مطرح می کنند که

دخالت های نا به جا
برخی از تحلیلگران با اشاره به سیاست های تنظیم بازاری دولت برای ماههای پایانی سال این نکته را عنوان می کنند که برخلاف آنچه دولت پیش بینی وبرنامه ریزی کرده بود تا در سه ماه پایانی سال تولید جوجه ۲۰ درصد بیشتر شود تا با افزایش تولید مرغ گوشتی، کمبودی در شب عید در بازار ایجاد نشود اماعدم جذب جوجه مازاد در چرخه تولید و پایین آمدن قیمت مرغ به دلیل کاهش تقاضا و عدم خرید جوجه ها ؛پایان داستان این جوجه ها را به سمت نابودی رقم زد اما در کناراین مهم مسایلی همچون بی برنامگی و بی نظارتی متولیان صنعت دام و طیور و تکالیف حساب نشده وناگهانی که به فعالان این صنعت تحمیل شده است نیز بی اثر نبوده است.
در کنار تمام این مشکلات اما کمبود نهاده‌های دامی هم داستان دنباله داری بوده که سالها گریبان این صنعت را گرفته و میگیرد اما این مساله هم یک بهانه در کنار سایر بهانه هایی است که بازارهای اقتصادی کشور را بهم ریخته است. فعالان و تولیدکنندگان جوجه یک روزه براین اعتقادند که کمبود شدید ذرت و سویا به‌عنوان ۲ نهاده اصلی خوراکی که به دلیل عدم تخصیص ارز یا عدم انتقال ارز ترخیص نشده‌اند مشکلات مرغداری‌ها را دو چندان کرده به طوریکه چندماه است که غذای جوجه‌ها روی کشتی معطل تخصیص دلار۴۲۰۰ تومانی است .به گفته این افراد تا مادامی که ارز مورد نیاز این بخش تخصیص نیابد ،تولید بی معنا خواهد بود.

وعده های همیشگی
حالا در شرایطی که این بازار اعم از تولید تا مصرف آن دستخوش نوسانات و آشفتگی های بسیاری شده ،برخی متولیان و دست اندرکاران براین طبل می کوبند که با برنامه ریزی صورت گرفته ظرف هفته های آتی این بازار و سایر بازارهای مرتبط با آن متعادل می شود اما به راستی این نوشدارو پس از مرگ سهراب نخواهد بود. این متولیان در حالی از بحث متعادل شدن بازار در دانه های دامی را مطرح می کنند و می گویند تا ۲ هفته دیگر این بازار متعادل می شود که کشور امروز درپیک مصرف قرار دارد و زمانی باید برای آن فکر می شد که جوجه ها در حال نابودی و تلفات بودند نه اینکه جوجه ها نابود شدند ،بازار بهم ریخت و حالا متولیان و تصمیم گیران به فکر رفع مشکلات بازار افتاده اند. البته این اتفاق بار اولی نیست که رخ داده بارها با این نوع تصمیم گیری های دیر هنگام و غیر کارشناسی روبرو بوده ایم اما مساله اساسی و مهم آن است که مسئولان هنوز نتوانسته اند و شاید بتوان گفت نمی خواهند پیش از فاجعه فکری به حال آن کنند و گرنه از این دست اتفاقات به کرات تکرار شده ومی شود.


کد مطلب: 113769

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/113769/نوشداروی-دولت-مرگ

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir