کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

طرح مالیات بر خانه‌های خالی در مجلس تصویب شد

احتکار مسکن هزینه بر می‌شود

15 مرداد 1399 ساعت 21:34


مجلس شورای اسلامی سرانجام دیروز با تصویب طرح مالیات بر خانه‌های خالی طرحی جدید برای مدیریت بازار مسکن را رقم زد تا احتکار مسکن را برای صاحبان این خانه‌ها هزینه بر کند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی جزئیات طرح اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم را که در راستای اخذ مالیات از خانه‌های خالی است بررسی و تصویب کردند.
بر اساس این طرح دوفوریتی مالیات بر خانه‌های خالی در سال اول شش برابر درآمد اجاره و در سال دوم ۱۲ برابر و در سال سوم ۱۸ برابر در نظر گرفته شده است.
یکی از اهداف نمایندگان مجلس از ابتدای ورود به مجلس یازدهم، مدیریت قیمتها در بازار مسکن بود که نمایندگان امیدوارند با تصویب این طرح بخشی از این هدف برآورده شود. نرخ خانه‌های در ایران به ویژه شهرهای بزرگ مانند تهران، بسیار بالاتر از متوسط جهانی است از این رو در شرایط کنونی کشور که کاهش عرضه مسکن و افزایش سفته ‌بازی موجب افزایش قیمت و فشار به خانواده‌های ایرانی شده است، این طرح راهکاری برای کاهش قیمت خانه‌ها است. دو فوریت طرح اصلاح ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم ۲۱ تیر ماه به اتفاق آرا در مجلس تصویب شد که انتظار می رود با تائید نهایی و ابلاغ آن به عنوان قانون، در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر، خانه‌هایی که در مجموع بیش از چهار ماه به عنوان خانه خالی شناسایی شود، به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور بصورت ماهانه مشمول مالیاتی برمبنای مالیات بر درآمد اجاره شود.
براساس این قانون واحدهای نوساز پس از دوازده ماه و در پروژه های انبوه سازی پس از هجده ماه از پایان مهلت اتمام عملیات ساختمانی مندرج در پروانه ساخت موضوع ماده (۱۰۰) قانون شهرداری، مشمول مالیات موضوع این ماده می‌شوند. سازمان امور مالیاتی موظف است با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، یک ماه قبل از اتمام مهلت‌های مذکور، اخطار لازم را به مالک واحد یا به کدپستی محل آن ارسال دارد. دربخشی از این قانون آمده است، سرپرستان خانوار مکلفند اقامتگاه اصلی خانوار را حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از انتشار دستورالعمل مذکور در تبصره (۱) این ماده، در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت کنند. علاوه بر اقامتگاه اصلی، هر خانوار می‌تواند حداکثر یکی از واحدهای تحت تملک خود در شهر غیر از محل اقامتگاه اصلی را به عنوان اقامتگاه فرعی ثبت کند. اقامتگاه‌های موضوع این تبصره معاف از مالیات مندرج در این ماده است. همچنین، واحدهای مسکونی که اطلاعات اقامت و مالکیت آنها در سامانه املاک و اسکان کشور ثبت نشده باشد، در حکم خانه خالی محسوب می شوند. مالکان واحدهای مسکونی مکلف به تایید اقامت اعلام شده توسط خود یا بهره‌برداران واحد در سامانه مذکور هستند. در صورت احراز تخلف در ثبت اطلاعات، واحد مسکونی مشمول جریمه‌ای معادل مالیات سال اول صدر این ماده می‌شود. در این قانون تاکید شده است که وزیر راه و شهرسازی موظف است در سال اول اجرای این ماده هردوماه یکبارگزارش پیشرفت اجرای آن را به کمیسیون‌های اقتصادی و عمران مجلس شورای اسلامی ارائه کند. همچنین معاون یا مدیران مربوطه در وزارت راه و شهرسازی، سازمان امور مالیاتی و دیگر کارکنان دستگاه های اجرایی که از اجرای این ماده استنکاف کنند به انفصال موقت درجه شش محکوم خواهند شد .
مسکن «احتکار» نشود
در جریان تصویب این طرح محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در قانون مالیات بر خانه‌های خالی به دنبال این هستیم مسکن «احتکار» نشود، گفت: ما قصد داریم خانه‌ای که از پول افراد ساخته و از سرمایه کشور ساخته شده در سفته بازی قرار نگیرد.
وی تاکید کرد: این قانون قصدش گرفتن مالیات نیست؛ چراکه ما در باره مالیات در قوانین دیگر دارای قانون هستیم و آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پیگیری می‌کنیم و حتماً قوانین دیگر CGT و PIT بحث‌هایی است که در دستورکار آینده مجلس قرار دارد.
رئیس مجلس اظهار داشت: ما می‌خواهیم افرادی که ۱۰ خانه دارند خانه خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خالی نگه ندارند و عرضه کنند. این که چرا آن شخص ۱۰ خانه خالی دارد بحث دیگری است و باید جای دیگری آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دنبال کرد.
ضرورت ایجاد ابزار نظارتی
علی نیکزاد نایب رئیس مجلس نیز در جریان رسیدگی به این طرح اظهار داشت: این طرح مربوط به شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر است بنابراین دغدغه‌ای که برخی از نمایندگان دارند را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شامل نمی‌شود.
وی با تأکید بر این که داده، اطلاعات و آمار مبنای تصمیم سازی و تصمیم گیری در کشور است، افزود: اگر این طرح تبدیل به قانون شود ما خواهیم توانست کاری کنیم که خانه‌های خالی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یا به فروش برسانند یا این که به رهن و اجاره داده شود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: یک ابزار نظارتی جهت حفظ شان قانونی که مجلس می‌گذراند از طریق وزارت نیرو شده، اعمال شود.
ورود خانه‌های خالی به عرضه
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این جلسه در پاسخ به نگرانی مخالفان گفت: بخش عمده‌ای از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تا ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار خانه احتکار شده به بازار با اجرای این طرح به مسیر حرکت بازمی‌گردد. وی تصریح کرد: قانونی به نام مشاغل خانگی در کشور وجود دارد که در همین راستا چند نفر در یک کارگاه تولیدی کار می‌کنند که اگر این افراد در یک خانه مسکونی مستقر شدند، به شرط تأئید سازمان امور مالیاتی مشمول بر مالیات خانه‌های خالی نخواهند شد.
تعیین ۷ نوع رده و سطح برای تردد در ساختمان مجلس
در ادامه جلسه عضو هیأت‌ رئیسه مجلس گفت: بناست تا از این پس تردد در مجلس نظام‌مند شده و برای همین منظور ۷ رده و سطح در نظر گرفته شده و برای هر سطح کارت با رنگ متفاوتی صادر می‌شود.
حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات در حاشیه مجلس شورای اسلامی افزود: طبق تصمیم ناظران هیأت رئیسه مجلس از این پس رفت و آمد به مجلس نظام‌مند خواهد شد. وی افزود: برای نظام‌مند شدن رفت‌و آمدها به مجلس بنا شده تا تردد به ساختمان مجلس در ۷ رده و سطح مختلف تقسیم‌بندی و برای هر رده کارت با رنگ متفاوتی صادر شود. عضو هیأت رئیسه مجلس اظهار داشت: بر همین اساس تردد وزرا، نمایندگان، ‌معاونین وزرا، ‌خبرنگاران و ... همه در یک سطح خاصی برای تردد در مجلس قرار خواهند داشت و کارت مخصوص خود را برای رفت و آمد مجلس دریافت خواهند کرد. سلیمی خاطرنشان کرد:‌ تغییر و محدودیتی برای رفت و آمد خبرنگاران به ساختمان مجلس ایجاد نشده و این موضوع به معاونت اجرایی و تشریفات مجلس ابلاغ شده است.
حذف بودجه خرید تضمینی گندم و واردات توسط آقازاده حجاریان وزیر جهاد را به صحن مجلس کشاند
دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به حذف بودجه خرید تضمینی گندم و واردات توسط آقازاده حجاریان گفت: علی خضریان از پاسخ وزیر جهاد کشاورزی قانع نشد و نهایتا سوال وی به صحن مجلس ارجاع شد.
حضور وزیر جهاد در مجلس
حجت الاسلام احد آزادی خواه دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس نیز در تشریح نشست کمیسیون متبوعش اظهار داشت: در این نشست وزیر جهاد کشاورزی به همراه برخی معاونانش برای پاسخ به سوالات برخی نمایندگان حاضر شد. وی افزود: یکی از سوالات مربوط به سلمان ذاکر نماینده ارومیه درباره سیب ارومیه و محصولات‌ کشاورزی بود. آزادی خواه ادامه داد: در ادامه سوال علی خضریان نماینده مردم تهران درباره علت حذف ردیف تضمینی گندم از بودجه بود. همچنین سوال آصفری نماینده اراک درباره منابع طبیعی نیز مطرح شد.
آزادی خواه همچنین خاطرنشان کرد: وزیر جهادکشاورزی و معاونان وی به سوالات نمایندگان پاسخ دادند.
عضو کمیسیون کشاورزی تصریح کرد: پس از اظهارات وزیر جهاد کشاورزی خضریان از پاسخ وی قانع نشد و نهایتا سوال به صحن مجلس ارسال شد.
انتخاب و معرفی
همچنین روز گذشته نمایندگان مجلس، احمد راستینه را با ۱۲۱ رای و محمدرضا مبلغی را با ۱۱۴ رای به عنوان ناظر در ستاد امر به معروف و نهی از منکر انتخاب کردند.
مهدی عسکری از کمیسیون صنایع ، سیداحسان خان‌دوزی از کمیسیون اقتصادی نیز در هیأت مقررات‌زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار به عنوان عضو ناظر معرفی شدند. کمیسیون اجتماعی نیز حسین گودرزی را جهت عضویت ناظر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی معرفی کرد. نمایندگان مجلس، فرهاد بشیری و کیومرث سرمدی را به عنوان ناظران مجلس در هیأت عالی گزینش انتخاب کردند. محمد حسین حسین زاده بحرینی نیز به عنوان ناظر مجلس در شورای فقهی بانک مرکزی انتخاب شد.
*آقای روحانی! حواستان به بورس باشد
عضو هیئت رئیسه مجلس گفت: آقای روحانی! حواستان به بورس باشد؛ نگذارید کلاهی در مورد موسسات اعتباری بر سر کشور و مردم رفت دوباره اینجا هم اتفاق بیفتد.
علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات با اشاره به سند برجام و اینکه عده ای در جلسات عمومی و خصوصی، حل المسائل کشور را مصالحه با آمریکا می دانند، گفت: علیرغم تجربه تلخ مذاکره برجام و سعدآباد و تلفن نابجا باز هم عبرت نگرفته و نمی گیرند. وی ادامه داد: آنها به صراحت می گفتند هر روز تأخیر در اجرای برجام ۱۰۰ میلیون دلار خسارت به بار می آورد و می گفتند آب خوردن ما نیز به برجام گره خورده و درخت سیب و گلابی کاشته ایم و به زودی بار می دهد، صبر کردیم میوه برجام، گرانی افسارگسیخته و دلار ۲۵ هزار تومانی و میوه تلخ آن از دست رفتن بخشی از صنعت هسته ای و دستاورد آن موضوع چرند اینستکس و SPV بود. وی ادامه داد: دولتمردان سال ها سرکار رفتند اما متوجه نشدند میوه تلخ برجام، پراید ۹۵ میلیون تومانی و تورم ۴۴ درصدی بود و اکنون خم به ابرو نمی آورند. نماینده مردم محلات خطاب به محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت: شما در مجلس گفتید که مقام معظم رهبری شما را صادق و شجاع می‌داند بنابراین ایشان فرمودند که برجام خسارت‌های فراوانی داشته است لطفاً صادقانه و با شجاعت لیست خسارت‌های برجام را به مردم عرضه کنید. وی در ادامه با بیان اینکه ویژگی اباحه گران سیاسی، طایفه گری است، عنوان کرد: اگر نگاهی به لیست مدیران بیاندازید متوجه نسبت سیاسی آنها می شوید. سلیمی همچنین مال اندوزی را از دیگر ویژگی اباحه گران سیاسی عنوان و تصریح کرد: چگونه فلان فرد که ۲۰ سال در این کشور مسئول بوده، ثروت صدها میلیاردی دارد مگر چقدر حقوق داشته است. وی افزود: آقایان لیست افرادی که ارز جهانگیری یعنی ۴۲۰۰ تومانی را گرفتند به صراحت ارائه کنند و بگویند ۶۰ تن طلا نصیب چه کسی شد؟ همچنین وزارت ارشاد یارانه مطبوعات را به چه میزان و به چه افرادی داده است؟
عادی شدن مرگ هموطنان
در ادامه جلسه نماینده مردم ایرانشهر در مجلس در نطق پیش از دستور گفت: گرانی، تورم و مشکلات اقتصادی گویا جزء لاینفک مردم ما شده و انگار مسئولان به این موضوع عادت کرده‌اند و از سوی دیگر مرگ هموطنان ما به خاطر بیماری کرونا هم به یک موضوع عادی تبدیل شده است.
عبدالناصر درخشان افزود: دولت تدبیر و امید! مردم به تدبیرهای شما امید بسته بودند، امیدهایی که به یأس و ناامیدی تبدیل شد. وی تاکید کرد: بزرگ‌ترین و چالش جدی کشور سوء مدیریت است و نه تحریم‌های ظالمانه.
انتقاد از یارانه های پنهان
نماینده مردم رزن نیز گفت: ما از توزیع ناعادلانه یارانه‌های پنهان در کشور که بخش عمده‌ای از آن به جیب ثروتمندان می‌رود وبروکراسی پیچیده اداری که در سال جهش تولید مانع تولید شده انتقاد داریم. وی افزود: گرانی‌های افسارگسیخته و مشکلات ناشی از آن که مردم را به ستوه آورده و دو سوم بودجه کشور متعلق به شرکت‌های دولتی است که اکثر آنها ضررده هستند.


کد مطلب: 114830

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114830/احتکار-مسکن-هزینه-می-شود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir