کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز پیش‌شرط‌های تحقق شعار سال ۹۷ را بررسی می‌کند؛

مدعی تولید ملی و دلبسته واردات

18 فروردين 1397 ساعت 10:08


رسیدن به هر هدفی پیش‌شرط‌هایی دارد و این یک اصل اثبات شده است. رسیدن به اهداف پیش‌روی شعار سال ۹۷ تحت عنوان "حمایت از تولید کالای ایرانی نیز از این امر مستثنی نبوده و نیست. نگاهی گذار به فرآیندی که برای تحقق این مهم باید سپری شود نشان می‌دهد که این پیش‌شرط‌ها باید در نظام اقتصادی کشور، قانونگذاران، ‌سیاست‌گذاران،‌ برنامه‌ریزان،‌ تولیدکنندگان و در آخرین حلقه مصرف‌کنندگان مورد توجه قرار گیرد تا بتوان شاهد توانایی تولید داخل در مقایسه با نمونه خارجی آن باشیم. البته این پیش‌شرط‌ها و رعایت آن در صورتی می‌تواند ما را به سرمنزل مقصود برساند که میان مسئولین و مدیران تصمیم‌گیر و اثرگذار در اقتصاد اراده و عزم جدی برای حمایت از تولید کالای داخلی وجود داشته باشد نه آنکه تنها شعار آن را سردهند و به تشکیل یک کارگروه و یا برگزاری یک همایش چندین و چند میلیونی رضایت دهند و به موازات آن نیز باز گذاشتن دروازه‌های واردات به گونه‌ای عمل کنند که رمقی برای نفس کشیدن تولیدکننده داخلی وجود نداشته باشد. بی‌شک این قبیل اقدامات مصداق همان ضرب‌المثلی است که "با دست پس می‌زنند و با پا پیش می‌کشند".
اواخر اسفندماه ۹۶ بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت طی حرکتی نمادین و در راستای حمایت از پویش "آری به تولید ملی" از چند فروشگاه عرضه پوشاک ایرانی در سطح شهر تهران بازدید و به فروشندگان و خریداران گل اهدا کرد. این اقدام وی در شرایطی رخ داد که در طول ۱۱ ماه قبل از آن بخش اعظمی از اهداف شعار سال توسط وزارتخانه متبوع وی زیر سوال رفت و کلیه آمارهای گمرک دال بر این استدلال است.
هرچند در آن زمان این مساله مورد توجه قرار گرفت که "پویش آری به تولید ملی" با هدف فرهنگ‌سازی برای خرید کالای ایرانی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی ایجاد شده و بازتاب خوبی در کشور داشته است اما مساله اصلی‌تر در این میان آن است که حمایت از کالای ایرانی زمانی می‌تواند باعث گردش چرخ اقتصاد و درپی آن رشد و توسعه اقتصادی شود که بستری برای واردات بی رویه و خارج از عرف و همچنین قاچاق وجود نداشته باشد نه اینکه متولیان راه را بر ورود کالاهایی که توان تولید آن در داخل وجود ندارد ببندند و فرش قرمز عریض و طویلی را برای کالاهای وارداتی که نمونه آن در داخل تولید می‌شود بگسترانند.
نگاهی به شعار‌های سال‌های اخیر نشان می‌دهد که در مفهوم تمام این شعارها حوزه فرهنگ اقتصاد و مصرف مدنظر قرار گرفته است تا درپی آن بتوان در مسیر رشد و پیشرفت و مقاومت در برابر هجمه دشمن و... قرار گرفت اما متاسفانه این مهم در هیچ‌یک از این سال‌ها مورد توجه نبوده است و به نوعی متولیان متن را اسیر حاشیه کرده‌اند و بس.

واردات ۳ میلیارد سنجاق قفلی
براساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۳۷۸ تن سنجاق قفلی از ۵ کشور جهان به ایران وارد شده است.براساس واردات این حجم سنجاق قفلی، بالغ بر ۹۷۴ هزار و ۶۷۵ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۳ میلیارد و ۲۹۵ میلیون و ۷۰۷ هزار و ۷۲۶ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده که از ۵ کشور جهان از جمله کشور‌های چین، امارات متحده عربی، ترکیه، اسپانیا و صربستان وارد ایران شده که در این بین چین با صادرات بیش از ۳۶۷ تن سنجاق قفلی به ایران؛اولین و بزرگترین صادرکننده این کالا ۹۴۳ هزار و ۷۹۷ دلار درآمد کسب کرده است. 

واردات ۱۱۷ میلیون دلار توتون و تنباکو
براساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۱۶ هزار و ۸۲ تن توتون و تنباکو از کشور‌های مختلف جهان وارد ایران شده است.براساس واردات این حجم توتون و سنجاق قفلی، بالغ بر ۱۱۷ میلیون و ۹۹۷ هزار و ۳۷ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۳۳۹ میلیارد و ۳۴۸ میلیون و ۷۵۳ هزار و ۷۳۴ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده که از کشور‌های اردن، آلمان، امارات متحده عربی، برزیل، ترکیه، زیمباوه، فرانسه، جمهوری کره، سوئیس، تایلند، اندونزی، بلغارستان، روسیهوارد شده است.دراین بین ترکیه با صادرات بیش از ۵ هزار و ۲۷۶ تن توتون و تنباکو به کشور اولین و بزرگترین صادرکننده این محصول ؛ ۴۲ میلیون و ۳۲۰ هزار و ۳۵۴ دلاردرآمد کرده است. 

واردات ۱۰ میلیاردی انواع قرقره، دوک و ماسوره
بر اساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۲ هزار و ۷۶ تن قرقره، دوک و ماسوره از کشور‌های مختلف جهان به ارزش ۱۰ میلیارد و ۵۲۸ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۱۵۶ تومان وارد کشور شده است.واردات این حجم دوک، بالغ بر سه میلیون و ۷۶ هزار و ۷۰۸ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۱۰ میلیارد و ۵۲۸ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۱۵۶ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده که از کشور‌های آلمان، امارات عربی متحده، اندونزی، ایتالیا، بلژیک، ترکیه، چین، سوئیس، نروژ و هند وارد ایران شده و دراین بین ترکیه با صادرات بیش از یک هزار و ۲۵۵ تن انواع دوک، قرقره و ماسوره ؛یک میلیون و ۹۵۷ هزار و ۶۶۹ دلاری درآمد کرده است. 

واردات بیش از ۳.۹ میلیاردی انواع سس
بر اساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۸۰۱ تن انواع سس از جمله سس کچاپ و سس سویا به مبلغ ۳ میلیارد و ۹۱۷ میلیون و ۹۷ هزار و ۶۴۳ تومان از کشور‌های اندونزی، ایتالیا، عمان، هلند، آلمان، فرانسه، مالزی و چند کشور دیگر وارد ایران شده است.بر این اساس برای واردات این حجم سس، بالغ بر یک میلیون و ۱۳۳ هزار و ۷۹۰ دلار ارز از کشور خارج شد که ارزش ریالی آن بالغ بر ۳ میلیارد و ۹۱۷ میلیون و ۹۷ هزار و ۶۴۳ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است.

واردات بیش از ۱۱ میلیاردی شارژر باطری
بر اساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۳۶۵ تن شارژر باطری به مبلغ ۱۱ میلیارد و ۴۹۲ میلیون و ۲۱۵ هزار و ۴۵۸ تومان از کشور‌های چین، اتریش، آلمان، امارات متحده عربی، ایتالیا، ترکیه، ژاپن، سنگاپور، جمهوری کره، سوئد، لیختن اشتاین، فرانسه، هند، لیتوانی و انگلستان وارد کشور شده که برای واردات این حجم شارژر باطری بالغ بر سه میلیون و ۴۱۹ هزار و ۱۹۰ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۴۹۲ میلیون و ۲۱۵ هزار و ۴۵۸ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است.

واردات ۸ میلیارد انواع فندک جیبی و قطعات
بر اساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶، ۵۵۸ تن انواع فندک جیبی و قطعات بالغ بر ۸ میلیارد و ۷۰۲ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۱۵۴ تومان از کشور‌های چین، امارات، ایتالیا، فرانسه، ترکیه، اسپانیا، تایوان وارد ایران شده است.بر این اساس برای واردات این حجم فندک، بالغ بر دو میلیون و ۵۸۰ هزار و ۲۵۲ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۸ میلیارد و ۷۰۲ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۱۵۴ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است.

واردات بیش از ۸۶ تن سنگ پا به کشور
براساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۸۶ تن سنگ پا از ۳ کشور چین، جمهوری کره، ترکیه وارد ایران شده است که برای این حجم بالغ بر ۱۷۰ هزار و ۷۲۰ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۵۸۵ میلیون و ۳۴۰ هزار و ۷۴۴ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است.در بین کشور‌های ذکر شده چین با صادرات بیش از ۸۴ تن انواع سنگ پا به کشور اولین و بزرگترین صادرکننده این محصول به شمار می‌رود که درآمد ۱۶۵ هزار و ۸۷۶ دلاری را نصیب خود کرده است.

واردات ۴۷۳ تن کلنگ
براساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۴۸۳ تن کلنگ از ۵ کشور چین، آلمان، تایوان، لبنان و جمهوری چک جهان وارد ایران شده است.براساس واردات این حجم کلنگ، بالغ بر ۵۳۶ هزار و ۷۸۹ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر یک میلیارد و ۸۳۲ میلیون و ۸۲۸ هزار و ۹۰۸ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده که دراین بین چین با صادرات بیش از ۴۷۲ تن انواع کلنگ به کشور اولین و بزرگترین صادرکننده این محصول به شمار می‌رود که درآمد ۵۰۴ هزار و ۶۰۷ دلاری را نصیب خود کرده است. 

واردات ۴هزار تن قیچی
براساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از ۴ هزار تن انواع قیچی به ارزش ۱۴ میلیون و ۵۳۴ هزار و ۵۴۷ دلار وارد ایران شده است. واردات این حجم قیچی به کشور، ۱۴ میلیون و ۵۳۴ هزار و ۵۴۷ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۴۹ میلیارد و ۳۲۷ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۶۱۱ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده است. این حجم قیچی از کشور‌های چین، امارات متحده عربی، تایوان، اسپانیا، آلمان، جمهوری کره، ترکیه صورت گرفته ودر این بین چین به عنوان اولین وبزرگترین صادر کننده قیچی به کشور با صادرات بیش از ۲ هزار و ۱۳ تن قیچی به ایران ۷ میلیون و ۳۸ هزار و ۸۵۷ دلاردرآمد کسب کرده است. 

هزینه ۴ میلیون دلاری برای واردات زیپ
براساس آمار گمرک در ۱۱ ماهه سال ۹۶ بیش از یک هزار تن انواع زیپ و قطعات آن به ارزش ۴ میلیون و ۶۴۱ هزار و ۷۱۳ دلار وارد از کشور‌های چین، امارات متحده عربی، جمهوری چک و ترکیه وارد ایران شده است.براساس واردات این حجم زیپ به کشور، ۴ میلیون و ۶۴۱ هزار و ۷۱۳ دلار ارز از کشور خارج شد که بالغ بر ۱۵ میلیارد و ۶۸۲ میلیون و ۹۳ هزار و ۹۵ تومان در آمار گمرک به ثبت رسیده که در این بین چین به عنوان اولین وبزرگترین صادر کننده زیپ به کشور با صادرات ۹۶ بیش از یک هزار و ۷۳۴ تن زیپ به ایران ؛درآمد ۴ میلیون و ۲۲۷ هزار و ۷۹۰ دلاری کسب کرده است. 

نویسنده: سارا علیاری


کد مطلب: 103832

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103832/مدعی-تولید-ملی-دلبسته-واردات

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir