?>?> سیاست روز - وزارت خارجه چرا بر قراردادهای خارجی نظارت ندارد؟ - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

قاسمی به سیاست روز پاسخ داد:

وزارت خارجه چرا بر قراردادهای خارجی نظارت ندارد؟

22 خرداد 1397 ساعت 0:32


سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان دیروز در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال سیاست روز درباره لغو قراردادهای شرکت‌های اروپایی با ایران از جمله توتال و اینکه نقش معاونت اقتصادی وزارت خارجه در این زمینه چیست و چرا نظارتی در این امر صورت نمی‌گیرد،گفت: مگر شرکتی در ایران کار می‌کرد؟! گفت: فضا این بود که شرکت‌های خارجی بعد از برجام در ایران کار نمی‌کردند، اینکه شرکت‌ها ترک می‌کنند یا نمی‌کنند و چه مواضعی اتخاذ می‌کنند، قضاوت زود است.
بهرام قاسمی با بیان اینکه به دلایل خروج غیرقانونی آمریکا از برجام برخی شرکت‌هایی که دارای سهام در آمریکا هستند و یا چندملیتی می‌باشند با مشکلاتی مواجه‌اند و مواضعی را اتخاذ کردند، عنوان کرد: هنوز اتفاق خاصی رخ نداده، اینکه چه نوع قراردادی با طرف‌های ایرانی داشتند و باید جریمه پرداخت کنند یا نکنند و چه مکانیسمی در قراردادهای فی‌مابین وجود داشته، هر شرکتی با شرکت دیگر متفاوت است و باید کمی صبر کنیم ببینم چه اتفاقاتی در پیش رو است.
قاسمی ادامه داد: با توجه به مذاکرات ایران با سایر شرکا در برجام و کشورهای مهم باید ببینیم وضعیت چگونه خواهد بود. طرف‌های ایرانی طبق قراردادی که با شرکای خارجی داشتند، اقدام خواهند کرد. وی افزود: وزارت خارجه به عنوان تسهیل‌کننده و کمک کار در کنار تمام دستگاه‌های اقتصادی کشور حضور خواهد داشت و در صورت نیاز اقدامات لازم را به عمل می‌آورد. اظهارات سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در حالی مطرح شد که با همه این توضیحات اما پاسخ قانع کننده‌ای به سوال خبرنگار ما نداد.
وی درباره دیدار رهبر کره شمالی و ترامپ هم گفت: مواضع کلی و اصولی ما درباره مسائل شبه جزیره کره روشن است، علاقه‌مندیم در شبه‌جزیره کره مثل سایر نقاط جهان صلح، ثبات، امنیت و آرامش برقرار و از هر گامی که برای رسیدن به این اهداف و توسعه اقتصادی و رفاه مردم منطقه کمک کند، حتما استقبال می‌کنیم.
قاسمی ادامه داد: ولی با توجه به پیشینه، سوابق و تاریخ و آنچه از آمریکا شناخته و به خصوص از شخص ترامپ و خروج از پیمان‌ها و برجام و ... می‌شناسیم، کماکان با بدبینی بسیار به رفتار ترامپ و آمریکا نگاه می‌کنیم و درباره رفتار آمریکا نمی‌توانیم خوشبین باشیم و دولت کره باید با هوشیاری کامل برخورد کند، ولی باید صبر کرد.
به گفته وی ماهیت حاکمیت آمریکا ماهیتی نیست که خوشبینانه نسبت به آن قضاوت کرد. حوادث چند دهه گذشته در اقصی نقاط جهان این فرضیه و نگاه را تایید می‌کند. قاسمی افزود: ما از صلح و ثبات و امنیت در شبه‌جزیره کره حمایت می‌کنیم ولی درباره رفتار، روش‌ها و نیات آمریکا دچار تردید هستیم و با بدبینی تمام به این رفتار نگاه می‌کنیم.
وی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه آیا دولت موافق با مسکوت ماندن دو ماهه CFT کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم بوده است؟ گفت: حدود ۲ سال کار کارشناسی در ارگان‌های ذیربط از جمله وزارت خارجه، وزارت اطلاعات، شورای عالی امنیت ملی و دستگاه‌های اقتصادی انجام و تقریبا تفاهم و اصلاحات لازم صورت پذیرفته بود و تصور بر این بود که این لایحه روز گذشته می‌تواند به تصویب نمایندگان مجلس برسد، ولی با توجه به مخالفت تعدادی از نمایندگان و اصراری که داشتند مبنی بر اینکه بایستی برخی اصلاحات دیگر صورت پذیرد و تصوری که وجود داشت که می‌تواند در صورت به رای گذاشته شدن رای لازم را کسب نکند و در مجلس دیدگاه‌های مختلفی مطرح بود.البته نماینده دولت در این جلسه حضور داشت و مواضع دولت را مطرح و به صراحت مزایا و مضار آن را تشریح کرد، ولی تصمیم مجلس بر این شد که این موضوع مورد رای‌گیری قرار نگیرد و دو ماه فرصت داده شود و بعد از دو ماه مجددا در این زمینه صحبت و لایحه در صحن مجلس به رای گذاشته شود.
سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: جای خرسندی دارد که این لایحه در کمیسیون مربوطه تصویب شده و امیدواریم در دو ماه آینده شرایط به گونه‌ای باشد که این لایحه بتواند به تصویب برسد.
قاسمی افزود:‌ قطعا مزایای بسیار زیادی برای جمهوری اسلامی در تصویب این لایحه است که گواه آن کار کارشناسی جدی طولانی مدتی است که ارگان‌های مختلف جمهوری اسلامی از نگاه‌های مختلف در مورد آن انجام داده و نتایج لازم اتخاذ شده بود. وی درباره مذاکرات با اتحادیه اروپا و اینکه آیا این گفت‌وگوها قبل از اعمال تحریم‌های آمریکا به نتیجه خواهد رسید؟ نیز عنوان کرد: مذاکرات، گفت‌وگوها و تماس‌ها ادامه دارد و اخیرا نیز در تهران در نشست کارشناسی دنبال شد و در سطوح بالاتر و حتی کارشناسی ادامه خواهد یافت.
وی با بیان اینکه اتحادیه اروپا مجموعه بزرگ و با بوروکراسی و مسائل خاص است، یادآور شد: اگر اتحادیه اروپا علاقه‌مند است ایران در برجام بماند، باید هر چه زودتر و در کمترین زمان ممکن تعهدات، تضمین‌های لازم و مکانیسم‌هایی که بتواند به انجام تعهدات برجامی اروپا در کنار روسیه و چین منجر شود را به نتیجه برساند.
قاسمی افزود: امیدوارم اروپا فرصت را از دست ندهد، زمان زیادی را نداریم و با توجه به برخی تخطی‌ها و خلف وعده‌هایی که در گذشته نسبت به ایران وجود داشته، مردم ما انتظار بیش از حد را نخواهند داشت و امیدوارم در اسرع وقت شاهد تضمین‌های لازم باشیم و شرایط در حد مطلوبی به پیش برود و زمان مشخصی را الان برای اینکه در چه نقطه‌ای از زمان می‌توانیم به تفاهم برسیم، را نمی‌توانم تعیین کنم. باید کمی صبر کرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره شوی تلویزیونی اخیر نتانیاهو درباره بحران آب در ایران نیز گفت: نمی‌دانم چقدر باید به صحبت‌های یک شومن فریبکار پاسخ داد و به آن توجه کرد. او از این کارها زیاد می‌کند و اولین بار نیست که از این حرف‌ها می‌زند. وی افزود: نتانیاهو لازم است دست از کودک‌کشی و مردم‌کشی بردارد و نیاز نیست از آن سوی منطقه نگران بحث خشکسالی در ایران باشد. مردم ایران توانایی حل و فصل مسائل خود را در زمان لازم خواهند داشت و نیاز به این شعبده‌بازی نیست.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره مواضع مقامات روسیه درخصوص سوریه و حضور ایران در این کشور بیان کرد: مواضع روسیه در قبال مسائل سوریه و ایران روشن است. رایزنی‌های ما به خوبی ادامه دارد چه در روند آستانه و چه در روابط دوجانبه و اخیرا هم روسای جمهور دو کشور در چین دیدار داشتند.
وی تصریح کرد: حضور ایران در سوریه به درخواست دولت سوریه است و هدف ما و آنچه که دنبال می‌کنیم، مبارزه با تروریسم است و موفقیت‌هایی است که طی سالیان اخیر با تلاش‌های ایران به دست آمد و آنچه در برخی رسانه‌ها از قول مقامات روسی مطرح شد در مذاکراتی که در نقاط مختلف با طرف‌های روس داشتیم و در مسکو و در تهران، چنین مواضعی تایید نشد. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 104698

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/104698/وزارت-خارجه-چرا-قراردادهای-خارجی-نظارت-ندارد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir