کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

هانی زاده در گفت‌وگو با سیاست روز:

تکیه براقتصاد مقاومتی، برون رفت مشکلات اقتصادی را تضمین می‌کند

28 مهر 1399 ساعت 0:09


برخی در داخل همچنان اصرار دارندبای برون رفت از شرایط اقتصادی کنونی در کشور بالید با آمریکا مذاکره کرده و به نتیجه رسید، این عده اعتقاد دارند جبر شرایط هیچ راهی را جز مذاکره جلوی پای ایران قرار نداده است،‌اما این جبر شرایط آیا بر اثر تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران به وجود آمده یا عامل دیگری دارد؟
افکار عمومی در کشور معتقد است که شرایط اقتصادی حاکم بر کشور به خاطر ضعف مدیران در دولت تدبیر و امید است و تحریم‌های اقتصادی نمی‌تواند به این شدت فشار وارد کند،‌ در این صورت باید مسئولین پاسخگو باشند که شرایط موجود چرا و به چه علت ایجاد شده است و در این پاسخگویی باید بخث تحریم‌ها را کنار بگذارند.
جمهوری اسلامی ایران طی ۴۲ سال گذشته به خوبی دریافته که آمریکا سیاست‌های خصمانه‌ای را بر ضد کشور در پیش گرفته است که هیچ مذاکره‌ای نمی‌تواند مسیر رویکرد قلدرمآبانه و دشمنی آنها با ملت ایران را تغییردهد؛ پس برخی که در داخل بهبود شرایط نابسامان اقتصادی را به مذاکره با آمریکا گره می‌زنند، بدانند تنها راه برون رفت مشکلات کشور تکبه بر اقتصاد مقاومتی است و بس.
بعد از پایان مذاکرات و امضای توافق هسته‌ای، دشمنی‌های آمریکا با ایران تمام نشد. اگرچه دولت اوباما به ظاهر از بسته شدن پرونده هسته‌ای ایران ابراز خشنودی می‌کرد، اما هم با پیش کشیدن مسائل غیرهسته‌ای و هم با وضع تحریم‌های جدید و انجام بعضی اقدامات بی‌سابقه، مانند سخت‌گیری در اعطای ویزای سفر به آمریکا تا پنج سال پس از سفر به ایران عملاً دشمنی‌ها با ایران را وارد فاز جدیدی کرد. به‌رغم همه این‌ها، دولت اوباما صراحتاً از خروج از برجام چیزی نگفت و ایران را هم به نقض فاحش توافق هسته‌ای متهم نکرد. ظاهراً این وظیفه به دولت بعدی محول شده بود.
دونالد ترامپ در تاریخ ۸ می سال جاری میلادی (۱۸ اردیبهشت ۹۷)، اعلام کرد که آمریکا توافق هسته‌ای را ترک و تحریم‌های اقتصادی را علیه ایران مجدداً اعمال خواهد کرد. «محمد سهیمی» استاد دانشگاه جنوب کالیفرنیا (واقع در لس‌آنجلس) و کارشناس تحولات ایران در همین‌باره می‌نویسد: بسیار غیرعادی است که یک دولت به مفاد توافق‌نامه بین‌المللی‌ای عمل نکند که توسط دولت قبلی امضا شده است.
این روزها شرایط اقتصادی کشور حال و احوال خوبی را تجربه نمی کند، ویروس کرونا نیز مزید بر علت شد تا افسار اقتصاد کشور کمی لجام گسیخته حرکت کند و شاید برخی دولتمردان نیز تاکنون برای مدیریت و ترمیم این اقتصاد بیمار اقدام جدی انجام نداده‌اند.
در این میان برخی از آب گل آلود دوباره می‌خواهند ماهی بگیرند و با همه کارشکنی‌های آمریکا در قبال ملت ایران باز بر طبل مذاکره می‌کوبند.
۲۲ مرداد ۹۷ بود که رهبر انقلاب ، در دیدار با اقشار مختلف مردم کشورمان اظهارات مهمی را درباره ممنوعیت مذاکره با آمریکا بیان کردند. ایشان با اشاره به این‌که متأسفانه همه خطوط قرمز تعیین‌شده برای مذاکرات و توافق هسته‌ای توسط تیم مذاکره ‌کننده رعایت نشد، با صراحت تأکید کردند که با توجه به خروج دولت آمریکا از برجام و فشار ترامپ برای از سر گرفتن مذاکرات با ایران، ما دیگر با آمریکایی‌ها مذاکره نخواهیم کرد و این کار ممنوع است.
مذاکرات طولانی و سخت با آمریکایی‌ها، امضای توافق هسته‌ای و نهایتاً پاره کردن این توافق توسط دولت بعدی آمریکا تجربه‌ای ارزشمند و واقعی را در اختیار ملت ایران و به خصوص افرادی گذاشت که به دلایل مختلف تصور می‌کردند مذاکره و توافق با آمریکا می‌تواند دشمنی‌های این کشور علیه ما را پایان بدهد.
اگرچه درس‌های لازم درباره مذاکره و خوش‌بینی به آمریکا از تجربه توافق هسته‌ای گرفته شد، اما در عین حال، چنان‌که رهبر انقلاب نیز پیش‌بینی کرده بودند، ضربه‌ای جدی به ایران وارد نشد، بلکه برجام، در عین این‌که عاقبت به خیر نشد و سرنوشتش اکنون نامشخص است، اما ختم به خیر شد و فوایدی نیز برای ما داشت.
ناظران سیاسی معتقدند؛ تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران بگونه‌ای نیست که بطور مستقیم بر روی زندگی مردم اثر بگذارد، دولتمردان باید برای برون رفت از مشکلات از راهبرد اقتصاد مقاومتی استفاده کنند.
تحریم ها بطورمستقیم بر زندگی مردم تأثیر نگذاشته
حسن هانی زاده کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگو با سیاست روز در باره اینکه آیا مذاکره با آمریکا به مصلحت کشوراست؟ گفت: تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران بگونه‌ای نیست که بطور مستقیم بر روی زندگی مردم اثر بگذارد، جمهوری اسلامی ایران در طول ۴ دهه گذشته همواره تحت بیشترین تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی از طرف آمریکا و متحدانش قرار گرفته است.
وی افزود: این تحریم‌ها در حالی اعمال شده است که کشور مسیر خود را با تکیه برهمه امکانات بومی پیش برده و در برابر فشارهای غرب سر فرود نیاورده است.
هانی زاده با بیان اینکه اگردولت بتواند ازامکانات و توانمندی‌های داخلی برای مقابله با تحریم‌های ظالمانه غرب استفاده کند قطعا اقتصاد ملت ایران به یک اقتصاد پویا، ملی و حتی فراملی تبدیل خواهد شد، اظهارداشت: متاسفانه در ۵ سال گذشته علیرغم امضای توافق نامه هسته‌ای و همچنین امتیازاتی که آمریکا در حوزه هسته‌ای از ایران گرفت، این توافق نامه نه تنها تاثیر مثبتی بر روند اقتصادی کشور نگذاشت بلکه موجب افزایش تحریم‌های ضد ایرانی نیز شد. کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: شرایط اقتصادی کشورمان به دلیل وابسته کردن به آمریکا و غرب به یک نقطه بحرانی رسیده است، از این رو دولتمردان باید در این خصوص از راهبرد اقتصاد مقاومتی برای برون رفت از بحران کنونی استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه دل بستگی به شخصیت‌های آمریکایی کمکی به حل مشکلات اقتصادی کشور نخواهد کرد، خاطرنشان کرد: تکیه بر امکانات بومی، بهره گیری از اقتصاددانان متعهد تنها راه تقابل با تحریم‌های ظالمانه آمریکا خواهد بود.
هانی زاده با بیان اینکه مذاکرات مجدد ایران و آمریکا برای کشور سود و ثمری نخواهد داشت، بیان داشت: طبیعی است که جمهوری اسلامی ایران در گذشته با آمریکا و غرب مذاکرات فشرده داشتند اما هیچ گونه گشایشی در وضعیت اقتصادی مردم ایران حاصل نشد؛ از این رو نباید به مذاکره مجدد دلخوش کرد و مقامات کشورمان فریب سیگنال‌های به ظاهر مثبت آمریکا را بخورند. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 115768

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115768/تکیه-براقتصاد-مقاومتی-برون-رفت-مشکلات-اقتصادی-تضمین-می-کند

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir