کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

عملکرد غیر موثر سیاست خارجی در کشتار مسلمانان میانمار

پیشتازی همسایگان

18 شهريور 1396 ساعت 20:38


این روزها کشتار مسلمانان بی گناه با حمایت دولت میانمار از سوی افراطیون این کشور در سرزمین بانوی صلح آنگ سان سوچی – ادامه دارد.
این درحالی است که نه تنها خانم سوچی به عنوان برنده جایزه نوبل در صلح و وزیر خارجه این کشور در کمال سکوت و بی تفاوتی شاهد این قتل عام است بلکه بطور کل مجامع بین المللی و مدعیان حقوق بشر نیز نسبت به این سرکوب و نسل کشی اعتراضی نکرده و هیچ کس نمی‌پرسد که علت این اقدام چیست ؟
در میان این سکوت معنا دار که به نظر می‌رسد به شکلی هدفمند نیز دنبال می‌شود نیاز است که کشور و نهاد‌های اسلامی ازجمله "سازمان همکاری اسلامی" به طور جدی به این فاجعه انسانی ورود نمایند و با فشار موثر دیپلماتیک مانع از ادامه این روند غیر انسانی شوند.
در این میان نقش ایران به عنوان کشوری که سیاست خود چه در زمینه داخلی و چه خارجی به مبانی انسانی و اسلامی گره زده است بیش از پیش احساس می‌شود.
اما شواهد امر نشان می‌دهد که علیرغم تاکیدات بسیاری از مقامات مسئول در کشورمان بر این امر و حمایت مردم از این اقدام ، مسولان سیاست خارجی کشورمان در این ماجرا نتوانسته است نقش موثر و قویی اتخاذ نماید.
کارشناسان معتقدند ایران نتوانسته است به لحاظ دیپلماتیک و در حد قابل قبول نفوذی که باید را در آن کشور داشته باشد و از آن در راستای پیشبرد منافع و حمایت از مسلمانان منطقه روهینگیا بهره ببرد
این در حالی می‌طلبد که ایران به عنوان کشور انقلابی ، مسلمان و قدرتمند منطقه ای می‌طلبد که در این میان نقش جلودار را ایفا نماید.

همسایگان پیشرو
مقایسه رفتارهای ایران با کشورهای دیگر در منطقه در قبال میانمار نشان می‌دهد که این کشورها در این زمینه گوی سبقت را ربوده و به چه لحاظ تبلیغات بین المللی و چه به لحاظ انسانی پیشروتر از مقامات سیاست خارجی کشورمان بوده اند. اخیراً امینه اردوغان ، همسر رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه درسفری به بنگلادش با مسلمانان میانماری که ازاین کشورگریخته و به بنگلادش پناه برده اند دیدار کرد.
در این دیدار که از اردوگاه کوتوبالونگ صورت گرفت به شکلی وسیع پوشش رسانه ای داده شد علیرغم وجود مشکلات امنیتی و حفاظتی همسراردوغان به همراه پسرش بلال اردوغان و هیات همراه یعنی مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه، فاطمه بتول سایان کایا وزیر امور خانواده و سیاست‌های اجتماعی و برخی دیگر از مسئولان این کشوربا پناهجویان میانماری مستقیما صحبت کرد و از آنچه که بر آنها رفته است اطلاع حاصل کردند. همچنین ترکیه کمک‌های هزار تنی حاوی پوشاک و مواد غذایی را از طریق هوایی برای مسلمانان روهینگیا ارسال کرده که این کمک‌ها نیازهای ضروری ۱۰۰ هزار خانواده را برطرف می‌کند.
همزمان با این اقدامات اردوغان نیز کشتار مسلمانان میانمار را نسل کشی خوانده و گفته است که جهان نسبت به اعمال خشونت‌ علیه این مسلمانان بی‌تفاوت باقی مانده است.
این اقدامات صرفه نظر از جنبه عالی اسلامی و انسانی می‌تواند بیانگر نقش مهم و موثر ترکیه در منطقه باشد موضوعی که دستگاه سیاست خارجی ما نسبت به آن غفلت کرده است
در این زمینه علی مطهری نایب رئیس مجلس با تاکید بر اینکه خشونت‌های دولت میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در این کشور جز با نیروی نظامی متوقف نمی‌شود، از عملکرد دستگاه سیاست خارجی کشورمان انتقاد کرد و گفت که ترکیه در این مورد از ایران بهتر عمل کرده است. مطهری افزود : قدام ترکیه بهتر از ما بود که به بنگلادش اعلام کرد مسلمانان اخراج شده از میانمار را بپذیرد و ترکیه هزینه اقامت آنها در بنگلادش را خواهد پرداخت.
وی با اشاره به اینکه عکس‌العمل مسلمانان به اتفاقات رخ داده کمترین بوده، حداکثر چند تظاهرات در این باره انجام شده است تصریح کرد : خبری از تشکیل جلسه سازمان همکاری اسلامی نیست. وی اضافه کرد: معلوم نیست چرا ما مسلمانان به فکر تشکیل یک نیروی مشترک نظامی شبیه ناتو نیستیم که در این گونه موارد وارد عمل شود. مطهری تاکید کرد: در این باره از ایران اسلامی انتظار بیشتری می‌رود.
از سوی دیگر حجت الاسلام احمد مازنی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، در نامه ای سرگشاده خطاب به وزیر امور خارجه، در خصوص وقوع نسل کشی علیه مسلمانان روهینگیا در میانمار هشدار داد و گفت : به مردم بگویید در سال‌های گذشته مسلمانان روهینگیا در کجای سیاست خارجی ما قرار داشتند؟
وی افزود : همچنین به مردم بگویید که دولت و مسئولان جمهوری اسلامی ایران برای کمک به مردم تحت ستم روهینگیا چه اقداماتی کرده است؟
مازنی اظهار داشت : مقتضی است هرگونه تماس با دولت میانمار، همسایگان، دولت‌های اسلامی، سازمان‌های بین المللی و نیز هماهنگی‌های داخلی برای یاری مردم تحت ستم روهینگیا را به اطلاع مردم ایران برسانید.

سو استفاده دشمنان
در همین حال این بی توجهی دستگاه سیاست خارجی موجب سوء استفاده دشمنان از این مسئله نیز شده است.
آنها با اشاره به سکوت و واکنش دیرهنگام دولت ایران نسبت به سرکوب معترضان مسلمان چینی آن را نشانه عملکرد سیاسی ایران در این باره دانستد و این گونه تبلیغ می‌کنند که ایران نه برای منافع جهان اسلام بلکه برای حمایت از منافع خود داعیه حمایت از جهان اسلام را دارد.
دستگاه‌های تبلیغاتی غرب با مقایسه واکنش ایران نسبت به مسلمان بوسنایی ، بحرینی، شعیان عربستان و... با مسلمان میانمار تاکید می‌کنند که دستگاه سیاست خارجی ایران در دفاع از مسلمانان گزینشی عمل کرده و صرفا ً با چند اعتراض ساده در این زمینه چشم خود را به این مسئله بسته است.
این رسانه‌ها با اشاره به این که ایران هیچگونه سخاوتمندی برای کمک به این مسلمانان از خود نشان نداده است و این تنها مسلمانان حامی اهداف سیاسی ایران و شیعیان هستند که از سوی ایران حمایت می‌شوند.

از حرف تا عمل
متأسفانه مقامات سیاست خارجی کشورمان تا کنون به جز چند تماس تلفنی برخی مقاماتش و اعلام محکومیت‌هایی خشک و خالی اقدامی عملی دیده در این زمینه انجام نداده اند
این در حالی است که اگرچه از نهادهای تزئینی بین‎المللی، دولت‌های استعمارگرغربی و دیکتاتورهای وابسته عربی طبیعتاً انتظاری نیست، اما از جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظامی که از ابتدای تأسیسش داعیه پرچم‌داری دادخواهی و رسیدگی نسبت به مظلومان و مستضعفان را داشته و مدعی حمایت و طرفداری همه مسلمانان عالم بوده است انتظار می‌رود که تنها به حرف بسنده نکند و دست به اقدامی عملی و مؤثرتری درجهت توقف فوری و محاکمه و مقابله با عاملان چنین توحش و نسل کشی بزند.
در این زمینه فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس نیز در بیانیه‌ای از دولت خواست تا از همه فرصت‌های ملی و بین‌المللی برای توقف جنایات میانمار استفاده کند.


کد مطلب: 100863

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/100863/پیشتازی-همسایگان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir