کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تردیدافکنی‌های رسانه‌ای در اجماع سیاسی علیه آمریکا

24 تير 1398 ساعت 22:35


در شرایطی کنونی که اجماع کم سابقه ای در سیاست خارجی ایران درباره مقاومت در برابر آمریکا صورت گرفته برخی تحلیل ها و تلاش های رسانه ای حاکی از نوعی تردید در این امر و آزمودن دوباره مسیر مذاکره است.
علی‌رغم اینکه در ماه های اخیر و پس از کوتاهی های اروپا در عمل به وعده های برجامی تمامی جریان های سیاسی در کشور ، حتی مدافعان برجام، به این نتیجه رسیده اند که شرایط کنونی برای مذاکره با آمریکا مهیا نیست، برخی‌‌ جریان های ناشناخته خبری با دامن زدن به اخبار تایید نشده درباره مذاکره مجدد ایران با آمریکا خواسته یا نا خواسته در راه تردیدافکنی در مورد راهبرد مقاومت گام بر می دارند. در عین حال برخی تحلیل های کارشناسانه نیز که گاه در روزنامه های اصلاح طلب نیز انعکاس می یابد از اصرار بر ادامه همین راه طی شده حکایت دارد.
یک کانال تلگرامی از پیام رسانی و وساطت روسیه برای مذاکره مجدد ایران با آمریکا خبر داد و اعلام کرد که ایران در پاسخ به این درخواست مذاکره را فقط در سطح وزرای خارجه پذیرفته است. این خبر با فاصله کوتاهی از سوی وزارت خارجه ایران تکذیب و اعلام شد جمهوری اسلامی ایران هیچ مذاکره‌ای با مقامات آمریکا در هیچ سطحی ندارد. روزنامه آرمان نیز در گفت و گویی با هرمیداس باوند کارشناس بین الملل به نقل از وی نوشت جمهوری اسلامی ایران هم اکنون که از موضع قدرت برخوردار است باید به پای میز مذاکره با آمریکا برود.
هر چند اصلاح طلبان در سال های گذشته تمام قد از برجام دفاع کرده اند و در تحلیل های خود همواره از لزوم باز بودن باب مذاکره برای دستیابی به منافع ملی سخن گفته اند اما این روزها پس از بد عهدهای آشکار اروپا چهره های شناخته شده اصلاحات نیز بر نامعقول بودن ادامه این مسیر تاکید کرده اند و دستکم زمان فعلی را برای مذاکره مناسب نداسته اند. بهزاد نبوی در گفت‌وگویی مجددا بر این موضوع تاکید کرد و گفت: به حاکمیت پیشنهاد مذاکره با آمریکا را نمی دهم؛ البته در شرایط کنونی اعتقاد به آن هم ندارم.
وی به صراحت یادآور شد: باید مقاومت کنیم و طرفدار این نیستم که مانند کره شمالی به ترامپ متوسل شویم و او هر روز برایمان گربه رقصانی کند. من ضمن اینکه اصل مذاکره را قبول دارم و آن را چیز بدی نمی‌دانم، معتقدم که امروز و با دولتی نظیر دولت کنونی آمریکا وقت مذاکره نیست و باید مقاومت کرد، ولی مقاومتی خردمندانه و عاقلانه.
نبوی در عین حال در همین مصاحبه تاکید کرد، ملتمسانه به تصمیم‌گیران پیشنهاد می‌کنم اروپا را به دنباله‌روی از آمریکا وادار نکنند. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه روز پنجشنبه گذشته در همایش فرمانداران در وزارت کشور، درباره امکان مذاکره با آمریکا گفت: ما هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکرده‌ ایم. به گفته ظریف آمریکا تا اسفند ۹۶ در جلسات کمیسیون مشترک ۱+۵ حضور می‌یافت و داخل مذاکرات بود، اما خودشان میز مذاکره را ترک کردند و اکنون برای فریب، به دروغ ادعا می‌کنند که آماده مذاکره هستند.ظریف تاکید کرد ما با کسانی که علیه مردم ایران به تروریسم اقتصادی دست زدند، مذاکره نمی‌کنیم.
بسیاری از تحلیلگران معتقدند که دلیل این دوگانگی مواضع ایالات متحده وجود دو طیف میانه‌رو و جنگ طلب(گروه B) در دولت آمریکا است و شاید هم بتوان گفت که سیاست فشار حداکثری همراه با مطرح کردن مذاکره، تنها با هدف تحریک کردن کشورهای منطقه از سوی آمریکا و «تشدید بحران‌ها» صورت می‌گیرد. هفته گذشته رویترز نیز به نقل از دو منبع آگاه خبر داد که آمریکا «فعلا» وزیرخارجه ایران را تحریم نخواهد کرد و به دنبال انتشار این خبر، مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که واشنگتن به دنبال حل‌وفصل دیپلماتیک مساله ایران و امریکاست و اظهارات دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا را تکرار کرد که وی مایل است «بدون پیش‌شرطی» با ایران دیدار کند. برخی تحلیل گران این اقدام امریکا را نشانه نوعی عقب نشینی نسبی این کشور از تندروی های اخیر و به نوعی مقاومت ترامپ در برابر گروه B تفسیر کردند.
از نظر تحلیل گران داخلی نیز دلیل این عقب نشینی نسبی ادامه راهبرد مقاومت از سوی ایران تفسیر شد که از ۱۶ تیر با برداشتن گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران آغاز شد.
به گفته این تحلیل گران جمهوری اسلامی ایران وقتی به این نتیجه رسید که مذاکره با آمریکا دستکم در شرایط کنونی مطلقا موثر نیست ناخواسته وارد عرصه‌ای «عرصه تشدید بحران» شد که مسوو لیت ایجاد آن با آمریکاست. بر این اساس ایران به این نتیجه رسیده است که باید علاوه بر مقاومت، در برابر اقدامات آمریکا نیز فعالانه پاسخ دهد.


کد مطلب: 109918

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/news/109918/تردیدافکنی-های-رسانه-ای-اجماع-سیاسی-علیه-آمریکا

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir