کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

توصیه اروپا به ایران: تا پایان دوره ترامپ صبر کنید

وعده سر خرمن

18 مهر 1397 ساعت 23:09


اروپا توان مقابله و حتی مقاومت در برابر آمریکا را ندارد و برای مصون ماندن از تبعات منفی ایستادگی در برابر واشنگتن، راه آسان تری را انتخاب کرده و با پیشنهاد " تا پایان دوره ترامپ صبر کنید" به جمهوری اسلامی ایران توپ را در زمین تهران انداخته است.
به تازگی روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی به تهران پیشنهاد داده تا پایان ریاست جمهوری دونالد ترامپ صبر کند، به امید اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور نشود، البته این پیشنهاد جدیدی از سوی دیپلمات‌های اروپایی به تهران نیست چرا که روزهای اول مهرماه نیز روزنامه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال به تهران توصیه کرده بود ایران تا ۲۰۲۰ مقابل فشار آمریکا مقاومت کند؛ بنابر ادعای این روزنامه در حال حاضر تفکر غالب در میان کشورهای اروپایی این است چنانچه ایران بتواند تا سال ۲۰۲۰ در برابر فشارهای آمریکا مقاومت کند، رأی ‌دهندگان آمریکایی ممکن است رئیس‌جمهور جدیدی انتخاب کنند که روال کار را تغییر خواهد داد.
حالا همین پیشنهاد بعد گذشت مدتی مجدداً از سوی روزنامه نیویورک تایمز تکرار می‌شود، این روزنامه آمریکایی با اشاره به وعده‌های کشورهای اروپایی برای به کارگیری تدابیری برای حفظ توافق هسته‌ای برجام نوشته؛ آنها در حال حاضر ایران را با این توجیه که از دادن بهانه‌های جنگ به اسرائیل و جلوگیری کند برای پایبندی به مفاد توافق هسته‌ای تحت فشار قرار داده‌اند.
دیپلمات‌های ارشد اروپایی به علاوه گفته‌اند: کشورهای اروپایی همچنین به تهران توصیه می‌کنند که آرامش خود را حفظ کرده و به این امید که ترامپ مجدداً انتخاب نشود، تا پایان این دوره ریاست‌جمهوری او صبر کنند.
اتحادیه اروپا چندی پیش بسته قوانین مسدودساز برای حمایت از ایران و شرکت‌های اروپایی در قبال تحریم‌های آمریکا را ارائه کرد اما، بسیاری از کارشناسان معتقدند که این قوانین در عمل نمی‌تواند مانع از خروج شرکت‌های بزرگ اروپایی از ایران شود.
نکته جالب اینکه این پیشنهاد مشابه از دو روزنامه آمریکایی دقیقا در فاصله زمانی چند روز مطرح می‌شود، این یعنی که اروپا توپ را در زمینه ایران انداخته است.
جالب اینجاست که به ادعای برخی محافل رسانه‌ای غربی در چهار ماهه اول طرح دو مرحله‌ای احیا تحریم‌ها علیه ایران، تقریباً نیمی از ۶۷ شرکتی که طبق فهرست جهانی فورچون-۵۰۰ در ایران سرمایه‌گذاری کرده بودند بازار این کشور را ترک کرده‌اند. بسیاری از این شرکت‌ها اروپایی بودند.
برخی از شرکت‌های دیگری که گفته‌اند قصد دارند از تحریم‌های آمریکا سرپیچی کنند ممکن است قبل از احیای مرحله دوم تحریم‌ها در تاریخ ۵ نوامبر (۱۳ آبان‌ماه) نظرشان را تغییر دهند.
البته پیشتر نیز، برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران گفته بود؛ تبعیت از تحریم‌ها از لحاظ اقتصادی به نفع آنها است. ما واقعاً نیاز به انجام کارهای اقناعی زیادی روی این شرکت‌ها و بانک‌ها نداریم.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هسته‌ای خارج خواهد کرد. ترامپ سرانجام سه‌شنبه ۸ می ‌(۱۸ اردیبهشت‌ماه) به طور یک‌جانبه آمریکا را از برجام خارج کرد.
ناظران سیاسی بر این باورند، در حقیقت این راهکار بچه‌گانه، غیرسیاسی و غیرحقوقی مانند آبنبات چوبی است که سالیان گذشته ملت ایران، آن را پس زد و با همت دانشمندان جوان خویش به غنی‌سازی مورد نیاز دست یافت.
حتی در گزارشی که در سوم مهر ماه سال جاری نوشته بودیم، دکتر سیدرضا صدرالحسینی معتقد بود؛ هم اکنون چشم انداز غیر شفاف مذاکره با اروپا است که امروز به شکلی جدید در این نشریه منعکس شده است، بنابراین براساس رهنمود مقام معظم رهبری گفت‌وگوها با اروپاییان نباید قطع شود اما، باید ضمن اتکا به توانمندی‌های داخلی و افزایش قدرت ساخت درونی و عدم اعتماد به طرف اروپایی، دستگاه وزارت امور خارجه هرچه سریعتر راه‌های دستیابی به منافع جمهوری اسلامی در چارچوب برجام را احصاء نموده و برای دستیابی به آن اقدام نماید.
جالب اینجاست که اخیرا رئیس کمیسیون اروپا جمعه بر ضرورت پایبندی کشورهای اروپایی به توافق هسته‌ای با ایران، بعد از خروج آمریکا از آن تأکید کرد.
یونکر که در پارلمان اتریش صحبت می‌کرد با اشاره تلویحی به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برجام گفت: اروپایی‌ها باید به قولشان پایبند بمانند و در برابر تغییرات دیدگاه دیگران تسلیم شوند.
رئیس کمیسیون اروپا تصریح کرد: در چنین شرایطی باید از خودمان بیشتر دفاع کنیم چون شرکت‌های اروپایی نباید به دلیل تحریم‌هایی که یک قدرت بزرگتر علیه ایران اعمال کرده دچار مشکل شوند.
البته بر فرض تهران توصیه اروپایی‌ها را مد نظر قرار دهد، این سوال مطرح می‌شود که اروپا با چه ضمانتی چنین پیشنهادی به تهران می‌دهند؟ اگر بنا بر خواسته اروپایی‌ها تا پایان دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، تحمل کردیم اما، باز وی رئیس جمهور شد آن وقت چه؟ یا حتی اگر فرد دیگری رئیس جمهور شد بخواهد همان سیاست‌های ضد ایرانی و پافشاری بر ادامه تحریم‌ها را داشته باشد، آن وقت تکلیف چیست؟
چرا که سبقه ۴۰سال دشمنی آمریکا با ملت ایران حکایت از آن دارد که بیشتر روسای جمهوری که در این کشور روی کار آمدند؛ همه بر دشمنی، کینه ورزی و تلاش برای محدود کردن و تداوم تحریم‌ها علیه ملت ایران پافشاری کردند.
جدا از اینکه اروپایی‌ها توان مقابله و حتی مقاومت در برابر آمریکا را ندارند و از ترسشان سعی می‌کنند برای مصون ماندن از تبعات منفی مقاومت در برابر واشنگتن، راه آسان‌تری را انتخاب کنند، به اعتقاد ناظران اروپایی‌ها با خرید زمان به دنبال همراهی پنهانی با آمریکایی‌ها و علاقه‌مند هستند مرحله دوم تحریم‌های آمریکا علیه ملت ایران آغاز شود تا بتوانند به این بهانه امتیازات بیشتری را دریافت نموده و با بهانه قرار دادن افزایش تحریم‌های آمریکا حقوق کمتری از ملت ایران را که قاعدتا باید درچارچوب توافقنامه برجام به آن می‌رسیدند تسهیل نمایند. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان


کد مطلب: 106381

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/106381/وعده-سر-خرمن

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir