کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

از کمپ دیوید بیاموزیم

27 شهريور 1397 ساعت 1:11


تاریخ معاصر جهان دارای برگ‌های قابل تاملی است که مرور آنها بارها و بارها الزام‌آور است تا از تکرار فجایعی جدید جلوگیری شود. یکی از این موارد مباحث مربوط به تاریخ فلسطین و مسائل پیرامون آن است که می‌تواند درس‌های بسیاری برای جهان اسلام به همراه داشته باشد. یکی از این مباحث موضوع توافق کمپ دیوید است. ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۸ «انور سادات» رئیس‌جمهور وقت مصر و «مناخیم بگین» نخست‌وزیر وقت رژیم صهیونیستی با نظارت «جیمی کارتر» رئیس‌جمهور وقت آمریکا پیمان صلح موسوم به «کمپ دیوید» را امضا کردند که نخستین پیمان صلح بین یک کشور عربی با رژیم صهیونیستی پس از جنگ اعراب و اسرائیل بود.
عضویت مصر در اتحادیه عرب از سال ۱۹۷۹ تا سال ۱۹۸۹ به دلیل امضای توافقنامه مذکور، تعلیق شد اما پس از مدتی دوباره به اتحادیه باز گشت. اکنون ۴ دهه از امضا این توافق می‌گذرد در حالی بررسی این دوران درس‌ها و تجربیات قابل توجهی به همراه دارد. نخست آنکه مصر با این توافق به دنبال رسیدن به منافع اقتصادی و سیاسی بوده در حالی که نه تنها به این مهم دست نیافته بلکه هر روز بر میزان مشکلات آن افزوده شده چنانکه آمارها از افزایش فقر و البته بحران‌های امنیتی در این کشور حکایت دارد.
حسنین هیکل روزنامه‌نگار و تحلیلگر ارشد مصری در باب شرایط مصر در سال ۲۰۱۱ می‌گوید سران مصر با آمریکا و صهیونیست‌ها سازش کردند در حالی که پس از سه دهه نه تنها تساوردی نداشته‌اند بلکه امروز میلیون‌ها نفر در فقر در قبرستان‌ها زندگی می‌کنند و نان خوردن ندارند. در حوزه امنیتی نیز رژیم صهیونیستی با حمایت از تروریست‌ها در صحرای سینا عملا این کشور را با بحران مواجه کرده‌اند. دوم آنکه از اهداف این توافقب کمک به فلسطین بوده است.
در حالی که در این ۴ دهه نه تنها چنین نشده بلکه صهیونیست‌هات بخش‌های گسترده‌ای از فلسطین را اشغال کرده و آمریکا که ادعای میانجی صلح سر می‌داد در خدمت به تجاوزگری صهیونیست‌ها از هیچ اقدامی فروگذار نبوده چنانکه اخیرا نیز سفارت خود را از تل‌آویو به قدس آورده و طرح ادغام فلسطین در اردن را مطرح کرده است.
سوم آنکه پس از کمپ دیوید قرار بود تا اشغالگری و تجاوزات صهیونیست‌ها به کشورهای منطقه متوقف و سرزمین‌های اشغالی را به کشورها باز پس دهند اما هرگز این امر صورت نشده چنانکه همچنان سرزمین‌هایی از اردن، سوریه، لبنان و عربستان تحت اشغال این رژیم است در حالی که تحرکات نظامی این رژیم نیز علیه امنیت منطقه همچنان ادامه دارد.
در جمع‌بندی کلی از آنچه در باب کمپ دیوید می‌توان ذکر کرد این است که این پیمان نه تنها دستاوردی برای مصر، فلسطین و منطقه به همراه نداشته بلکه زمینه‌ساز اشغالگری بیشتر صهیونیست‌ها و البته رویکردهای سازشکارانه کشورهای عربی شده که خسارت‌های گسترده‌ای را به فلسطین وارد کرده است.

نویسنده: علی تتماج


کد مطلب: 106084

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/106084/کمپ-دیوید-بیاموزیم

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir