کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقدی بر سخنان رئیس جمهور

چرا از چراغ سبزآمریکا عبورکردید؟

9 مهر 1399 ساعت 22:31


همگان قبول دارند که آمریکا با جمهوری اسلامی ایران دشمنی می‌کند و این دشمنی‌ها به حد اعلا رسیده اما زمانی که منتقدیم می‌گفتند راه حل مشکلات کشور از درون است و آمریکا و اروپا هیچ انگیزه‌ای ندارند که بخواهند برای پیشرفت ایران اقدامی انجام دهند، چرا با خطاب و عتاب دولتمردان روبرو شد؟ اکنون که شرایط سخت‌تر شده آمریکا مقصر صد در صدی است. در ااخل آیا ضعف و کم کاری وجود نداشته است؟ نگاه دولت اگر به درون کشور بود هیچگاه به چراغ سبز آمریکا اعتنا نمی‌کرد.چراغ سبزی که ایران را وارد شرایطی که اکنون دچار آن شده‌ایم. اظهارات ضد و نقیض این روزهای رئیس جمهور و اشاره وی به شرایط جنگی موضوعی است که تعجب همگان را برانگیخته است ، چرا که او امروز همان حرفهایی را می زند که منتقدان وی در چند سال گذشته به آن اشاره می کردند. اما در آن زمان رئیس جمهور منتقدان خود را بی سواد، افراطی ، حسود ، عصر حجری و ..... می نامید اما امروز از زبان او صحبت های منتقدینی که نسبت به شرایط کشور و تصمیمات آن زمان هشدار می دادند، شنیده می‌شود. روز گذشته رئیس‌جمهور در جلسه هیأت دولت با اشاره به رأی اعتماد مردم به علیرضا رزم‌حسینی گفت: «ما در شرایط صلح قول هایی داده بودیم ولی وارد شرایط جنگ شدیم». وی با اشاره به اینکه این حرف غلط که نگاه دولت به بیرون است را دیگر تکرار نکنید، افزود: آدرس اشتباه ندهیم، تحریف نکنیم، ‌واقعیت‌ها را برای مردم بیان کنیم. شرایط جنگ با شرایط صلح متفاوت است و همه باید این واقعیت‌ها را بدانند.
جالب اینجاست که ایشان شرایط فعلی کشور را حاصل از دوران جنگ اقتصادی و فشارهای دشمنان خارجی دانسته و بر این است که همه راهها به رم ختم می شود و دولت در هیچ کجا تقصیر ندارد.
نمونه این نوع تفکر رئیس جمهور در اظهارات ایشان در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سه‌گانه در روز دوشنبه گذشته دیده می شود ، روحانی در این جلسه گفت: در جلسه‌ای رهبر معظم انقلاب با تاکید بر ضرورت آمادگی و هماهنگی همه ارکان کشور در مقابله با جنگ اقتصادی دشمن، فرمودند که فرمانده این جنگ باید رئیس جمهور باشد و سایر قوا نیز می بایست در کنار دولت به میدان بیایند.
روحانی زمانی از این فرماندهی سخن به میان می آورد که هنگام افزایش قیمت بنزین در رسانه ملی حاضر می شود و می گوید پس از مردم از گران شدن بنزین مطلع شده است. وی همچنان بر این باور است که بار دولت های گذشته را بر دوش می کشد و گویا هیچ اتفاقی در دولت یازدهم و دوازدهم رخ نداده است چرا در جلسه هیات دولت درباره جنگ اقتصادی یاد آور شد : ‌جنگ اقتصادی در این سه سال اتفاق افتاده است. آنچه در گذشته بوده،کم یا زیاد تحریم بوده، نه جنگ. ما در روزهای سخت، حداقل یک میلیون بشکه نفت صادر می‌کردیم آن هم با قیمت هر بشکه ۱۲۰ دلار. اوایل سال ۹۲ قیمت نفت به ۱۰۴ دلار رسیده بود. در هر صورت قیمت نفت بالای ۱۰۰ دلار بوده و صادرات نفت حدود یک میلیون بشکه بوده است. بانک‌های ما در شرایطی که امروز هستند، نبوده‌اند و شرایط بهتری را داشته‌اند.
روحانی افزود: البته در دولت دوازدهم شرایط بهتری پیش آمد و از لیست سیاه FATF هم خارج شدیم اما متأسفانه باز مشکلاتی پیش آمد به خاطر اینکه برای برخی لوایح چهارگانه‌ای که هم مورد تأکید دولت بود هم مورد تأکید جلسه سران قوا، مشکل پیش آمد.
این گونه اظهارات رئیس جمهور درحالی مطرح می شود که مردم مانند ایشان فکر نمی کنند و بیان اینگونه اظهارات را درست زمانی نزدیک به ۹ ماه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مانده است ، فرار از پاسخگویی و تطهیر طرفداران خود از جمله اصلاح طلبان می دانند .

فرار از پاسخگویی و تناقض گویی
درحال حاضر به نظر می رسد که رئیس جمهور به نوعی تلاش می کند تا مدت زمان باقی مانده را با روزمرگی پر کرده و از پاسخگویی طفره رود.
رئیس جمهور درحالی از جنگ صحبت می کند که همه به یاد دارند که روحانی در زمان انتخابات، وعده هایی مبنی بر برداشتن سایه جنگ از سر کشور داد .
بنابراین، این جنگی است که از مدتها پیش در جریان بوده و همه می دانند که امریکا از ابتدای انقلاب اسلامی مردم ایران را تحت انواع تهدیدها و فشارهای اقتصادی قرار داده و این جنگ بیش از ۴۰ سال است درجریان است .
با این حال اگر خوشبینانه بنگریم باید بگوییم این جنگ در زمان ایشان تشدید شده است، سئوالی که مطرح می شود این است که دولت در طی این سالها چرا هیچ گونه آرایش جنگی به خود نگرفته و در این زمینه اقدامی نکرده است؟ ایا تشدید این جنگ به خاطر توافق هسته‌ای و برجام نیست؟! بزرگترین اقدام و دستاورد دولت در طی این سالها برجام بود که کشور را با مشکلات زیاید روبرو کرد . اما اگر این ناکامی را نیز حاصل بد عهدی طرفهای مذاکره کننده بدانیم چرا دولت در عملکرد داخلی در حوزه اقتصادی، مدیریت درستی را در زمان جنگ انجام نداد و فشار را بر مردم و به ویژه طبقات محروم شدیدتر کرد .
سوال مردم این است جلوگیری از فساد و رانت در شرایط جنگی امکان نداشت؟ اتخاذ موضع اقتصاد مقاومتی مورد تایید رهبر در شرایط جنگی میسر نبود؟
در دولت روحانی قیمت دلار چند برابر، سکه ۱۰ برابر، مسکن سر به فلک کشیده است. قیمت خودرو و ارزاق هر روز به طور غیرمعقول گران شده و نظارتی هم از طرف دولت انجام نمی شود، هرروز ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم کاهش یافته و ریاست بانک مرکزی فقط به مردم وعده می دهد و پس از هر وعده ای که می دهد، قیمت ارز افزایش می یابد.دولت همه ساله دچار کسری آشکار و پنهان است ، مالیات ها بویژه در شرکت های دولتی به طور صحیح به خزانه واریز نمی شود و هزینه های بی رویه و حتی در مواردی حقوق های نجومی همچنان ادامه دارد. درباره اشتغال و چاره اندیشی برای بیکاری و تأمین معیشت عادلانه مردم، دولت کارنامه قابل دفاعی ندارد. آیا همه این مسائل به شگردهای تحریمی آمریکا بر می گردد؟ در واقع این روزها از قیمت تخم‌مرغ تا دلار، از مطالبات کادر درمان تا سرنوشت یک میلیارد دلار صندوق توسعه ملی، از گرانی مسکن تا...همه و همه در وضعیتی نامناسب قرار دارد و مرکز آمار می‌گوید تورم ۲۶ درصد است! روزهای سخت خیلی وقت است که برای مردم ایران شروع شده و گویا تاکنون اای روحانی و دولتمردان در این شرایط تنها کاری که می‌توانند بکنند اطهار شرمندگی است!

تفاوت قول ها در جنگ و صلح
در بخشی دیگر از اظهارت رئیس جمهور شاهد آن هستیم که آقای روحانی از قول هایی که در زمان صلح داده است سخن می گوید و تاکید می کند چرایی انجام نشدن این وعده ها برای این است که کشور در شرایط جنگ قرار دارد . این تناقض گویی برای مردم سوال برانگیز است یعنی ایشان قبل از برجام که وعده ها را به مردم دادند کشور در شرایط صلح قرار داشت و بعد از برجام در شرایط جنگی قرار گرفت. مردم می پرسند بالاخره برجام سایه جنگ را برداشت یا نه؟
سال گذشته بود که علیرضا زاکانی از سفرهای رئیس جمهور انتقاد کرد و گفت :‌مگر امام در روزهای بمباران در دوران جنگ تهران را ترک کرد که آقای رییس جمهور وقتی سیل می آید به قشم می روند و وقتی هوا آلوده می شود به شمال کشور مسافرت می کنند.
وی در آن زمان با اشاره به رنج مردم از تحریمها ، گفته بود؛‌ رئیس جمهور اعلام میکند که چون امروز عرصه ، عرصه جنگ است و وعده های من مربوط به دوران صلح بوده لذا امسال از من انتظار نداشته باشید. این فرافکنی است این توهین به اندیشه و فهم عمومی مردم و نخبگان جامعه است. مشکل کجاست ما شرایط جنگی نگرفتیم رئیس جمهور محترم ما مال جنگ کردن نیست.
زاکانی ادامه داد: مشکل امروز تحریم در درون کشور است نه تحریم از خارج کشور.
طرفداران نون به نرخ روز خور
عملکرد دولت به گونه ای غیر قابل دفاع است که طرفدارن اصلاح طلب دولت که مانند همیشه نان را به نرخ روز می خورند نیز حالا برای فرار از همه بی تدبیری ، خود مقابل دولت ایستاده اند به شکلی که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور درحاشیه جلسه هیات دولت گفت: اگر الان اصلاح طلبان منتقد شدند، انتقاد به رفقای خودشان است که در داخل دولت هستند. اصلاح‌طلبان اگر مراعات بقیه اعضای دولت را نمی‌کنند مراعات حال رفقا و هم‌فکران خود را بکنند. افکار عمومی نیز بر این باور است که اصلاح طلبان برای فرار از پاسخگویی چنین موضعی را در پیش گرفته اند. محمد کاظم انبارلوئی عضو شورای مرکز حزب موتلفه اسلامی نیز در این باره در گفتگو با فارس گفت: اصلاح طلبان چرا همان زمانی که عدم توفیق دولت در پاسخگویی به مطالبات معیشتی مردم و عدم توفیق دولت در ساماندهی روابط با غرب و موضوع برجام و پرونده هسته‌ای و دهها عدم توفیق دیگر را دیدند چنین موضعی نگرفتند؟ گفت: الان کمتر از یک سال به پایان کار دولت بحث استعفای دولت را مطرح می‌کنند؟ وی با بیان اینکه اصلاح طلبان به دنبال آن هستند که کسانی مسئولیت این ناکارآمدی به گردنشان هست پنهان بمانند، تاکید کرد: پیشنهاد عبور از دولت برای پنهان ساختن کارنامه ناکارآمدی دولت و فرعی کردن مسائل اصلی کشور است. یادمان باشد که حافظه تاریخی مردم را نباید دست کم گرفت . مردم فراموش نکردند که سران اصلاح‌طلب شعار تکرار کنید را سر دادند و پای کار دولت روحانی آمده و خودشان او را سر کار آوردند، روحانی نیز با توصیه و فشار سران اصلاح طلب اقتصاد کشور را به برجام گره زد و بعد نشست و منتظر شد تا سیب و گلابی بچیند .
در نهایت
روزهایی که خیرخواهان کشور هرچه به دولت توصیه کردند و خواستند تا محتاطانه وارد صحنه مذاکره شود، روحانی بود که به منتقدان حمله می‌کرد. حالا هم به جای پاسخگویی و اندیشیدن به راه حل‌های عملی بهانه گیری می کند تا روزهای پایانی دولت را به آسانی به پایان برساند. در این میان مردم چه کنند؟ ایشان یک روز میگوید باید با کدخدا توافق کرد و یک روز می گوید باید سراغ مشکلات را از واشنگتن دی سی گرفت . ثمره این تغییر نگرش او اکنون چیست؟ باید گفت که حاشیه سازی و جنگ روانی روشی نیست که مشکلی را حل کند ، مردم ایران از این گونه پاسخ ها بسیار شنیده اند و همچنان می پرسند که چرا دولت به وظیفه اصلی خود عمل نمی کند؟ اصلاً به قول رئیس جمهور جنگ است ، چرا ایشان به جای توجیه و پشت گوش انداختن مسائل، با مشکلات رو به رو نمی شود و تغییرات ضروری در این باره را لحاظ نکرده و متناسب با شرایط جنگی تصمیم نمی گیرد.

نویسنده:کتایون مافی


کد مطلب: 115570

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115570/چرا-چراغ-سبزآمریکا-عبورکردید

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir