کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دولتمردان ترکیه حذف مخالفان را تشدید کردند

شبه کودتا در سالگرد کودتا

25 تير 1396 ساعت 0:39


فضای سرکوب در ترکیه همچنان ادامه دارد چنانکه ترکیه در سالگرد کودتا بیش از ۷۰۰۰ کارمند دولتی را اخراج کرد. ترکیه در سالگرد کودتا بیش از ۷۰۰۰ کارمند دولتی را اخراج کرد.
اقدام بخشی از پاکسازی‌های اخیر دولت ترکیه بعد از کودتای ناکام ۱۵ جولای ۲۰۱۶ است که آنکارا مدعی است به تحریک فتح‌الله گولن، واعظ ترکیه‌ای مستقر در آمریکا انجام شده است. «گولن» این ادعا را تکذیب کرده است.
ترکیه از آن زمان تاکنون روی هم رفته بیش از ۱۵۰۰۰۰ نفر از افراد مسئول در دستگاه‌های نظامی، پلیس، قوه قضاییه، دانشگاه و سایر بخش‌ها را از کار اخراج و یا حکم آنها را تعلیق کرده است. حدود ۵۰۰۰۰ نفر هم دستگیر شده‌اند. مطابق این گزارش با حکم جدید ۲۳۰۳ نیروی پلیس که برخی از آنها از افسران ارشد بوده‌اند، اخراج شده‌اند. ۳۰۲ نفر از دانشگاهیان سراسر ترکیه نیز جزو اخراج‌شدگان هستند. این حکم به علاوه صدها افسر بازنشسته را هم خلع درجه کرده است. دولت ترکیه از زمان کودتای نافرجام سال گذشته بیش از ۱۵۰ هزار نفر از مقامات دولتی را اخراج و حدود ۵۰ هزار نفر را در داخل ارتش ، پلیس و سایر بخش‌های دولتی بازداشت کرده است. «آدم گوری» عضو پارلمان ترکیه و از طرفداران حزب دمکراتیک خلق‌ها (HDP) در آنکارا بازداشت شد.
در همین حال سفیر ترکیه در آمریکا اعلام کرد واشنگتن باید شواهد مورد نیاز مبنی بر دخالت مخالف سرسخت دولت آنکارا در کودتای ناکام را در اختیار ترکیه قرار دهد. «سردار قیلیچ»، سفیر ترکیه در آمریکا، در یک کنفرانس مطبوعاتی ضمن ابراز ناامیدی از استرداد فتح‌الله گولن، مخالف سرسخت اردوغان، به ترکیه، خواستار ارائه شواهدی از سوی آمریکا برای پیشبرد اتهامات آنکارا علیه وی شد.
او در مصاحبه با رویترز گفت: آنها (واشنگتن) باید در این زمینه به ما کمک کنند. ما در آمریکا عوامل اطلاعاتی نداریم. رئیس‌جمهور دونالد ترامپ جدی‌تر از باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، درخواست استرداد گولن به ترکیه را دنبال می‌کند. در دولت پیشین آمریکا اینگونه نبود؛ آنها دخالت گولن در کودتای ژوئیه گذشته را رد می‌کردند. در همین حال، «الپ اصلاندوغان»، مشاور رسانه‌ای گولن، اعلام کرد این مخالف سرسخت اردوغان تلفن همراه ندارد و فقط یک خط قابل دسترسی در محل سکونتش دارد. او همچنین قادر به استفاده از ایمیل نیست. بنابراین هرگونه ارتباط وی با عوامل کودتا قابل قبول نیست.
فتح الله گولن -که در تبعیدی خودخواسته در پنسیلوانیای آمریکا به سر می‌برد - نیز چندی پیش اعلام کرد اگر واشنگتن درخواست آنکارا را برای استرداد او به اتهام مشارکت در کودتای نافرجام سال گذشته بپذیرد، او بدون هیچ مقاومتی به کشورش بازخواهد گشت. ترکیه مدعی است که فتح‌الله گولن با تشکیل گروهی موسوم به «فتو» و با رخنه در تشکیلات قضایی، نظامی، آموزشی و ارکان دولتی، کودتای ۱۵ جولای (۲۵ تیرماه سال ۱۳۹۵) را سازماندهی کرده است. در کودتای نافرجام ترکیه، ۲۴۹ نفر کشته و ۲ هزار و ۱۹۳ نفر نیز زخمی شدند.
«نعمان کورتولموش»، معاون نخست‌وزیر ترکیه، روز جمعه این ادعا را که کودتای نافرجام از سوی آنکارا برنامه‌ریزی شده را رد و از مردم این کشور برای به شکست کشاندن این کودتا قدردانی کرد. او در سالگرد کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ در ترکیه به خبرنگاران گفت: «کودتای کنترل شده‌ای در کار نبود؛ اما اقدام به کودتا شد و از سوی مردم ترکیه دفع شد.»
در این میان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اولین سالگرد کودتای نافرجام ۱۵ جولای ۲۰۱۶، ضمن تاکید بر «حمایت پایدار» واشنگتن از دموکراسی در ترکیه، از دولت این کشور انتقاد کرده است. در حالی که رئیس‌جمهور ترکیه در مراسم اولین سالگرد کودتای نافرجام سال گذشته، از حمایت برخی کشورهای غربی از کودتاچیان سخن گفته، واشنگتن درباره این کودتا بیانیه صادر کرده است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: «ما بر حمایت پایدار و ثابت قدم آمریکا از دموکراسی و نهادهای دموکراتیک ترکیه تاکید می‌کنیم. ما به دوستان و آنهایی که عزیزانشان در این کودتای نافرجام زخمی و کشته شدند، تسلیت می‌گوییم».
از سوی دیگر سفیر ترکیه در «بیشکک» با اشاره به دیدار مفتی سابق قرقیزستان با «فتح‌الله گولن» در آمریکا گفت: این دیدار موجب نارضایتی دولت ترکیه شده است. آمارهای اداره مهاجرت آلمان حاکی از این است که به دنبال کودتای نافرجام در ترکیه، درخواست پناهندگی ترک‌تبارها در یک سال گذشته به میزان قابل توجهی بیشتر شده است. در ادامه تنش‌ها میان دو کشور ترکیه از بازدید گروهی از نمایندگان پارلمان آلمان از یک پایگاه هوایی ناتو در نزدیکی شهر «قونیه» جلوگیری کرده است. خبر دیگر آنکه شاخه نظامی «حزب کارگران کردستان» اعلام کرد که در حمله به نظامیان ترکیه در مرز عراق، ۳۰ تن از آنها کشته و زخمی شدند.


کد مطلب: 100071

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/100071/شبه-کودتا-سالگرد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir