?>?> سیاست روز - معاونت امور زنان منحل شود ضررش کمتر است - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

عضو سابق فراکسیون زنان مجلس در گفت‌و‌گو با سیاست روز:

معاونت امور زنان منحل شود ضررش کمتر است

اولویت‌های معاونت امور زنان با اولویت‌های واقعی جامعه فاصله دارد

6 اسفند 1395 ساعت 19:09

رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها و بارها در باب کرامت زنان در جوامع اسلامی فرمایشاتی داشتند که می‌تواند چراغ راه دلسوزانی باشد که به نظام عادلانه حقوق زن معتقدند، بارها و بارها ایشان در صحبت‌هایشان ضمن اشاره به این نکته که «بيشترين ظلم را مردان غربى به زنان مى‌كنند» یادآور شد که اگر قوانین شرع و اسلامی درست اجرا شود عدالت در مورد زنان در جامعه اسلامی محقق می‌شود اما انگار هنوز عده‌ای این سخنان را در عمل باور نکرده‌اند که مدام بر طبل ممانعت فعالیت در بخش زنان از سوی علما می‌کوبند! چندی پیش معاون امور زنان ریاست جمهوری در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها به این موضوع اشاره داشت و البته فعالیت‌های انجام نشده در حوزه خود را با این عنوان که هر وقت خواسته حرکتی انجام شود مراجع عظام اگر مطابق میلشان نبوده اجازه ندادند، به برداشتن مجوز همسر برای سفر به خارج اشاره داشتند، فاطمه آلیا یکی از زنان فراکسیون زنان مجلس در دور نهم در گفت‌و‌گو با سیاست روز درباره فعالیت‌های سه ساله و خورده‌ای این معاونت توضیحاتی ارائه می‌دهد که خواندن آن و تامل در این صحبت‌ها می‌تواند برای درک بهتر اوضاع کمکمان کند.


یک راست سر اصل موضوع می‌رویم، خانم مولاوردی عنوان کردند در بحث قوانین حوزه زنان بدون تعامل با مراجع نمی‌توانند قدم از قدم بردارند و اولین حرکتشان در نطفه خفه می‌شود، با توجه به اینکه شما سابقه فعالیت در حوزه زنان را دارید، این نظر در مورد کمکاری در حوزه زنان چقدر صحیح است؟
من این موضعی را که خانم مولاوردی گفتند را ندیدم و نمی‌دانم منظورشان مراجع عظام است یا مراجع قانونی؟
در متن مصاحبه و متن توئیت اشاره شده که مراجع عظام است و مثالی زدند درباره تغییر قانون اجازه همسر برای سفر بانوان به خارج از کشور، اصلا این مثال جزو اولویت‌های جامعه ما هست؟
من فارغ از این بحث اولا اشاره کنم که برای اینکه خواسته و مطالبه‌ای در معاونت امور زنان ریاست جمهوری یا در هر یک از نهادهای رسمی کشور مطرح شود و به تصویب رسیده یا رد شود مسیرمشخص آن در قوانین ذکر شده است و چارچوب مشخص شده که هر مسئولی هر موضوعی را از چه مسیر و چارچوبی پیگیری کند و نتیجه مثبت و منفی آن را ببیند. در نهایت باید آن فرد تابع قانون باشد چون فصل‌الخطاب قانون است. بر این اساس اگر در چارچوب قانون موضوع پیش برود شرعی و غیر شرعی بودن را شورای نگهبان بررسی می‌کند. این ساز و کار طرح و پیشنهاد و لایحه است، اما ممکن است منظور برخی از پیشنهاداتی باشد که مراجع عظام ارائه می‌کنند، چون نظام ما دینی است و قانون اساسی بر مبنای قرآن و شرع مقدس است و هر چیزی که علما بگویند بحث شرعی بودن و نبودن ماجراست و نباید روی آن بهانه‌تراشی کرد.
اما صرف نظر از اینکه اظهارنظر خانم مولاوردی با چه انگیزه و هدفی بیان شده، ما می‌بینیم در برخی مجامع بین‌المللی متاسفانه برخی مواقع معاونت امور زنان تحت تاثیر مواردی است که جای تاسف دارد، البته این موضع فقط به معاونت بانوان این دوره مربوط نمی‌شود و در این دوره و اصلاحات نیز همینطور بود که ما می‌دیدیم هر جایی از خط قرمزها عبور کنند و بدعت‌هایی را در جامعه ما یا در برخی از کشورهای اسلامی می‌خواهند عنوان کنند، بیان می‌کنند که مراجع می‌گویند نمی‌شود!
کمااینکه اظهارات مولاوردی که در دوره اصلاحات مطرح می‌شد خصوصا در برخی از محافل بین‌المللی تحت فرهنگ غربی‌ها مطرح بوده که بیان داشته مذهب مانع برخی فعالیت‌های زنان است که این مایه تاسف دارد.
مصداق‌های عینی از صحبت‌های اخیر خانم مولاوردی در این موارد را بیان می‌کنید؟
ببینید؛ اخیرا بحث سن ازدواج دختران مطرح می‌شود، چیزی که جدای از فراگیر بودن یا نبود آن حتی قبل از انقلاب هم به مسایل شرعی خانواده‌ها مربوط می‌شد، می‌شود در این حوزه خرج کرد کلاس گذاشت آگاهی داد اما نمی‌شود امر کرد! اگر به جای خرج بودجه معاونت در برخی ان.جی.او‌هایی که هیچ فایده‌ای ندارد برای آموزش مهارت‌های زندگی در شهرستان‌ها و روستاها هزینه می‌کردند قطعا نتیجه دلخواه حاصل می‌شود کمااینکه این کارها فرمایشی نیست.
فقه ما بحث بلوغ اجتماعی و فکری و جنسی را در کنار هم برای ازدواج می‌بیند و حتی در دوره طاغوت زمانی که محکم می‌خواستند جلوی بحث ازدواج زودرس را بگیرند مردم عقد شرعی انجام می‌دادند چند سال بعد ثبت قانونی انجام می‌شد. این معاونت روی سن ازدواج طوری دارد تکیه می‌کند حتی در امریکا که تحت تاثیر همان فرهنگ است، این سخت‌گیری را ندارد و برای ازدواج زیر ۱۶ سالگی با حضور ولی این اجازه صادر می‌شود.
اگر مراجع هم نظر خودشان را تایید کنند، قبول دارند، اگر خلاف نظر آنها صحبت کنند می‌گویند مراجع مانع فعالیت ما هستند. به اعتقاد من چنین صحبت‌هایی آن هم در سال آخر دولت یازدهم با قصد فرافکنی برای ندیدن کم‌کاری و عدم پاسخگوی به مطالبات زنان صورت می‌گیرد، به جای این کارها بهتر است به مردم گزارش کار بدهند. گزارشی که متاسفانه باید بگویم به جز یکی دو قرارداد مخفیانه کار خاصی نکردند، به آنها توصیه می‌کنم با مردم صادق باشند و گزارش عملکرد به مردم بدهند و آنهایی که از انقلاب زاویه گرفتند به دل انقلاب برگردند.
فارغ از این بحث‌هایی که مطرح شد به نظر می‌رسد در شناخت اولویت‌های حوزه زنان هم مشکلاتی وجود دارد، چرا بر بیمه زنان خانه‌دار، مرخصی زایمان زنان و حوزه آسیب‌های اجتماعی زنان صحبتی نمی‌شود و جای آن روی کارهایی مثل ورزشگاه رفتن و دوچرخه‌سواری بانوان جنجال می‌شود، واقعا این دو مورد اخیر چقدر دغدغه زنان کشور است؟
سوال درستی داشتید، همین است انتظار زنان از معاونت امور زنان ریاست جمهوری پیگیری مطالبات به حقی است که در مجلس در قالب قوانین مربوط به زنان و خانواده تصویب شده است، این معاونت ابتدا باید پیگیر اجرای امور مصوب در مجلس باشد، اگر واقعا قادر است کاری کنند باید به جای پیشنهاد جدید که زمان برای تصویب می‌برد مصوبات را برای تحقق پیگیری کنند.
اولویت‌های معاونت امور زنان با اولویت‌های واقعی جامعه فاصله دارد و چیزهای دیگر است، چون آثاری از تفکر لیبرالی در این معاونت رسوب کرده کارهایی را پیگیری می‌کنند که جلب توجه محافل بین‌المللی را درپی داشته باشد. کلا البته رویکرد دولت یازدهم نگاه به بیرون از مرزها بوده دولت آیه شریفه اَشِدّاءُ عَلَی الکُفّارِ و رُحَماءُ بَینَهُم را برعکس اجرا کرده و سعی در جذب کفار دارد چون کلید توسعه را در جلب نظر غربی‌ها می‌بینند، این رویه از جلساتی که گذاشته می‌شود و هیات‌های خارجی که به کشور می‌آیند و دوره‌هایی که می‌گذارند که بر رویکرد فمینیستی که مورد توجه غرب است تایید دارد قابل لمس است.
اولویت‌های جامعه ما در حوزه زنان را چه چیزهایی می‌دانید؟
اولویت‌های کشور ما مشخص است هم زنان می‌دانند و هم مجلس مصوب کرده و هم رهبر معظم انقلاب فرمودند، در این حوزه مقام معظم رهبری نکته‌ای قابل تامل دارند مبنی بر اینکه در حوزه زنان ما از دنیا طلبکاریم و نباید با وادادگی به سمت آنها برویم.
اما انگار اولویت‌های این معاونت و کلا تفکری که اصلاح‌طلبان دارند با اولویت‌های واقعی که مردم مطالبه دارند فرق دارد، شاید دلیل این ماجرا وادادگی و انفعال مقابل فرهنگ غربی است چراکه علی‌رغم اینکه در زبان از اسلام صحبت می‌شود اما در عمل کارها برای جلب رضایت آنهاست. اصلا مثالی بهتر می‌زنیم، مقرر شد به جای واژه برابر جنسیتی که واژه فمینیستی است موضوع عدالت جنسیتی را پیگیری کنیم، البته علی‌رغم اینکه این افراد با هوشمندی در گفتار از عدالت جنسیتی صحبت می‌کنند اما در عمل به غربی‌ها توضیح دادند و گفتند منظور ما همان برابری جنسیتی است!! این تناقض گفتار و عمل از نظر کارشناسان امروز زنان و اندیشمندان مخفی نمی‌ماند، همین است که از فعالیت مجموعه قطع امید شده است. البته در راستای پیگیری امور مربوط به بانوان که در مجلس مصوب شده است شاید به دلیل اینکه دولت معاونت را مورد اعتنا و اهمیت قرار نمی‌دهد باعث شده تا پیگیری‌ها اگر هم صورت گرفته باشد به نتیجه‌ای نرسیده باشد. اما نمی‌تشود از کارهای این معاونت به سادگی گذشت، ملاقات‌هایی که با برخی از افراد احتمال جاسوس بودن داشته و به این دلیل مدتی دستگیر شدن، صورت می‌پذیرد و ملاقات با افرادی با تفکر خاص نکاتی قابل تامل است.
برای ادامه مسیر در چند ماه آتی چه پیشنهادی برای بهبود عملکرد این معاونت ارائه می‌دهید؟
من می‌گویم حداقل به قول معروف عقبگرد نکنند، اگر واقعا به جد اراده‌ای داشته باشند که قدم مثبتی بردارند مصوبات مجلس در حوزه بانوان را برای اجرایی شدن پیگیری کنند چرا که رسالت اصلی‌شان همین است، هر چند که در بحث برنامه ششم توسعه کم‌کاری کردند، اگر روند اصلاح نشود معاونت تعطیل بشود بهتر است چراکه حداقل اثر منفی ندارد، اما اگر اراده‌ای است در بحث قوانین مجلس درباره مرخصی شیردهی بانوان و قانون حقوق و مسئولیت‌های زنان و طرح توسعه فرهنگی عفاف و حجاب و آسیب‌های اجتماعی را پیگیری کنند به جای دادن طرح‌هایی نظیر عقیم‌سازی کارتن‌خواب‌ها که کلا صورت مساله را پاک می‌کند.بهتر است به مردم گزارش کار ارائه بدهند.

مائده شیرپور


کد مطلب: 98613

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/interview/98613/معاونت-امور-زنان-منحل-شود-ضررش-کمتر

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir