?>?> سیاست روز - در ۷ چه گذشت؟ - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در ۷ چه گذشت؟

22 خرداد 1397 ساعت 0:32


همزمان با اوج‌گیری بحران‌های اقتصادی جهان، اعضای گروه هفت در کانادا گرد هم آمدند تا به روال گذشته مسائل و مشکلات دوجانیه، چندجانبه و همچنبن بین‌المللی را به بحث بگذارند. هفت کشور صنعتی آلمان، فرانسه، ایتالیا، انگلیس، آمریکا، ژاپن و کانادا که در مجموع ۶۲ درصد ثروت خالص جهانی و ۴۶ درصد تولید ناخالص داخلی را در اختیار دارند، در حالی گرد هم آمدند که از پیش می‌دانستند در سال‌جاری با مشکلات عمده داخلی مواجه هستند. به این معنا که شکاف شکل گرفته در بین کشورهای غرب و آمریکا، آینده روابط را بسیار سوال برانگیز کرده است. با این عنوان که آمریکا به عنوان رهبر غرب و قطب اقتصادی سیاسی آن است آینده روابط با متحدان خود را چگونه رقم خواهد زد؟
پس از بحران اوکراین و تعلیق عضویت روسیه از این گروه در سال ۲۰۱۴، این بزرگ ترین مشکلی است که کشورهای صنعتی موسوم به هفت با آن مواجه بوده است. به این علت که در بحران شکل گرفته با مسکو، دیگر اعضا با یک کشور غیرهمگن و به لحاظ سیاسی زاویه دار مواجه بودند، در حالی که با حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید، این بار بحران اصلی در بین کشورهای غربی و بویژه با رهبر جهان غرب شکل گرفته است. مسئله‌ای که اتفاقا در همین نشست به آن اشاره شده است. ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه در این‌باره گفته است «ما هم اتحاد خود را حفظ خواهیم کرد و در صورت لزوم گروه جدیدی با سایر اعضا تشکیل خواهیم داد.»
کشورهای طرف آمریکا از ابتدا می‌دانستند که در زمینه‌های مختلف از جمله خروج واشنگتن از معاهده پاریس (توافق اقلیمی)، خروج آن از توافق بین‌المللی برجام، جنگ تجاری آمریکا با اروپا و اعمال تعرفه‌های گمرگی بر واردات فولاد و آلومینیوم از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، کانادا و مکزیک، با مسائلی مواجه خواهند بود که بخش قابل توجهی از وقت نشست را خواهد گرفت اما شش کشور دیگر این گروه به هیچ وجه فکر نمی‌کردند که با لجبازی‌های بچه‌گانه رئیس‌جمهور آمریکا مواجه شوند. به گونه‌ای که حتی بیانیه پایانی گروه با «پس گرفتن امضاء» وی که زودتر از موعد و زمان پایان یافتن نشست گروه را ترک کرد، همراه شد.
اختلافات شکل گرفته در این نشست طی سال‌های ۱۹۷۵ تاکنون بی‌سابقه بوده است. این کشورها بعد از بحران جهانی سال ۱۹۷۳ گرد هم آمدند تا چاره‌ای برای آن اندیشیده و در آینده از وجود بحران‌های مشابه جلوگیری کنند. اما غرب که هنوز با بحران سرمایه‌داری شکل گرفته از سال ۲۰۰۸ خارج نشده، حضور ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا بحران غیرقابل حلی را برایشان ایجاد کرده است.
به نظر می‌آید که ترامپ علاقه‌مند به ایجاد اختلاف و بیشتر شدن شکاف بین واشنگتن و متحدان سنتی آمریکا در اروپا است و با همین دید و به طعنه آن را بسیار موفقیت‌آمیز دانسته است. موضوعی که اروپایی ها را در بهت و حیرت قرار داده است که آینده روابط به چه سمتی پیش خواهد رفت؟ 

نویسنده:‌علی تتماج


کد مطلب: 104699

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/note/104699/۷-گذشت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir