کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سیاست روز:

از آقای زنگنه سوال کنید!

وزیر نفت: در مسائل بانکی هنوز تحریم هستیم اما، ربطی به برجام ندارد

16 بهمن 1396 ساعت 20:40


سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال سیاست روز مبنی بر اینکه وزیر نفت در یک نشست خبری اظهارداشت، " در مسائل بانکی هنوز تحریم هستیم اما، ربطی به برجام ندارد" آیا تحریم‌های بانکی ربطی به برجام ندارد، گفت: هرآنچه وزیر نفت مطرح کردند درست است و برای پاسخ از آقای زنگنه سوال کنید!
دو روز پیش بیژن زنگنه در یک نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اینکه مگر قرار نبود مشکل نقل و انتقال پول در برخی کشورها از جمله چین و کره بعد از برجام حل شود و یا اینکه دو سال فرصت کمی برای تحقق این موضوع بوده است؟ پاسخ داد: مشکل این پول‌ها ربطی به برجام ندارد. اینها مربوط به تحریم‌ها یا اقدامات محدودکننده آمریکاست. وی در ادامه با بیان اینکه هم اکنون از نظر قانونی هیچ بانکی یا شرکتی برای کار با ما ممنوعیت ندارد، گفت: اما برخی بانک‌ها سهام آمریکایی دارند و با ما کار نمی‌کنند، برخی دیگر هم هستند که سهام آمریکایی ندارند ولی مبادلات دلاری آنها زیاد است و ریسک نمی‌کنند با ایران کار کنند.
وزیر نفت سپس اظهار داشت: اگر برجام نبود، نه می‌توانستیم اینقدر نفت بفروشیم و نه شش فاز پارس جنوبی را داشته باشیم. ستاره خلیج‌فارس را هم نداشتیم چون بسیاری از تجهیزات آن قفل بود و بعد از برجام آزاد شد.
وی تصریح کرد: شک نکنید که در مسائل بانکی هنوز گیر داریم. از قول من بنویسید که ما در مسائل بانکی گیر داریم، البته این موضوع ربطی به برجام ندارد و مربوط به بقیه مسائل است
زنگنه تأکید کرد: کسی نمی‌تواند کارت بانکی با خودش به خارج از کشور ببرد و لذا همه تقاضا برای پول نقد شکل می‌گیرد و باعث فشار به بانک مرکزی می‌شود. یک روابط ساده بانکی هم نمی‌شود برقرار کرد. ما در ترکیه و چین مشکل مبادلات بانکی داریم و حتی عراق کوچکترین تعامل بانکی با ما نمی‌کند. اینها ربطی به برجام ندارد بلکه مربوط به روابط بانکی است. این اظهارات در حالی است که قرار بود طبق برجام تمام تحریم‌های بانکی و حتی غیر بانکی برداشته شود اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
در ادامه این نشست بهرام قاسمی در پاسخ به سوالی درباره اصلاح برجام و تشکیل کارگروهی برای آن از سوی اروپا گفت: ما چنین سخنی را به طور رسمی از اتحادیه اروپا دریافت نکردیم و تصور می‌کنم بازهم آمریکا رؤیاهای خود را از زبان دیگران مطرح می‌کند و این خواب و رؤیا به این صراحت و شدت تعبیر نخواهد شد. ما هیچ اطلاعی درباره این کارگروه نداریم.
وی درخصوص اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره حجاب گفت: آمریکا بار اولش نیست این اظهارات (را اعلام می‌کند) و با توجه به سیاست‌های خصمانه‌ای که دارد از هر فرصتی برای مداخله استفاده می‌کند و این نوع مداخلات محکوم و غیر قابل پذیرش است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نقش منطقه‌ای ایران و موضوع عفرین گفت: اینکه گفته شود ایران از تحولات منطقه کنار گذاشته شده است، نیست و سه کشور در روند مذاکرات آستانه همکاری‌های خود را ادامه داده و خواهند داد. آنچه توسط ترکیه در سوریه رخ داد باید متوقف شود و به حق حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام گذاشته شود زیرا ادامه این روند به بازگشت تروریست‌ها کمک می‌کند. طبق اخباری که از دمشق داشتیم اقدامات تروریست‌ها دنبال می‌شود و ترکیه باید مسایل را در چارچوب روند مذاکرات آستانه و با توجه به نظرات دمشق اقدامات خود را دنبال کند. ما در حال تماس و رایزنی با دو طرف ماجرا هستیم.
قاسمی درخصوص مذاکره درباره اف‌ای‌تی‌اف (FATF) که از سوی عراقچی عنوان شده بود: گفت تماس‌ها و مذاکرات در این خصوص وجود دارد و در سطح لازم در جریان است.
وی درباره اختصاص خط اعتباری یکی از بانک‌های فرانسوی برای روابط اقتصادی با ایران گفت: تخطی و سنگ‌اندازی‌های دولت امریکا با شدت و قوت تمام ادامه داشته و خواهد داد و آمریکا نشان داده که تعهدات خود را بپذیرد، اما آنچه توسط بانک‌های فرانسوی دنبال می‌شود در چارچوب روابط مثبت و معقول ایران و فرانسه است. هرگونه تسهیلات بانکی که بتواند به همکاری‌های بیشتر اقتصادی دو کشور در حوزه‌های مختلف کمک کند در تعمیق روابط موثر است. چنین توقعی از فرانسه هست که بعد از برجام با شدت بیشتر زمینه‌های همکاری‌ها را فراهم کند و در جهت همکاری‌های کمی و کیفی مثمر ثمر باشد.

عراقی‌ها خودشان سیاست‌هایشان را تعیین می‌کنند؛ حضور آمریکا در منطقه نتایج نامطلوبی برای مردم دارد
قاسمی درخصوص تصمیم امریکا برای ادامه حضور در عراق گفت: عراق کشور مستقلی است و سیاست‌های خودش را خود تعیین می‌کند. حضور کشورهای بیگانه نمی‌تواند ادامه یابد و مغایر است با منافع ملی عراق ولی این موضوعات در حیطه اختیارات دولت و مردم عراق است. تجربه نشان داده که حضور آمریکا در منطقه نتایج نامطلوبی را برای مردم منطقه داشته و خواهد داشت.
وی درخصوص اظهارات رئیس امنیت ملی افغانستان درباره کمک ایران و روسیه به طالبان گفت: امیدواریم دولت کشور دوست ما افغانستان بتواند در کنار سایر احزاب و گروه‌ها تلاش بیشتری را در جهت تثبیت ثبات در افغانسان به عمل آورد. مسایل داخلی افغانستان به خودشان است و ما دخالت نمی‌کنیم. اظهارات ضد و نقیضی از سوی مقامات امنیتی افغانستان منتشر می‌شود که من ترجیح می‌دهم در آن‌ها ورود نکنم اما آنچه برای ما مهم است ثبات امنیت و پیشرفت افغانستان است.
سخنگوی وزارت خارجه درخصوص دکترین جدید آمریکا در حوزه تسلیحات هسته‌ای گفت: سیاست‌های ترامپ و دولت آمریکا در نظامی‌گری و زیاده‌خواهی امری مسلم است و قطعا با عکس‌العمل کشورهای مستقل جهان روبرو می‌شود زیرا می‌تواند ثبات و امنیت جهانی را مورد خدشه قرار دهد.
قاسمی درخصوص حضور ایران در اجلاس بازسازی عراق در کویت گفت: ما از دیر باز و با تغییر رژیم در کنار ملت عراق حضور داشته‌ایم. باید ببینیم وضعیت اجلاس کویت چگونه خواهد ولی ما در این اجلاس حضور جدی خواهیم داشت و امیدواریم تجار ایرانی نیز حضور جدی داشته باشند و بتوانند پروژه‌های بازسازی را با طرف عراقی مشخص کنند. حضور ما در عراق منوط به این اجلاس‌ها نبوده اما تلاش می‌کنیم در این نوع اجلاس‌ها حضور داشته باشیم و به بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی این کشور کمک کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود شروط ماکرون برای دیدار از ایران را تایید نکرده و گفت: ایران طی ۴ دهه گذشته نشان داده چه منشی را دنبال می‌کند و شرط‌پذیر نیست و مطرح‌شدن این موارد کاملا غلط و اشتباه است و در چارچوب سیاست خارجی ایران نمی‌گنجد. ما در وزارت خارجه در این خصوص چیزی نشنیده‌ایم. تاریخی برای سفر ماکرون مشخص نشده و قرار است در خلال سفر وزیر خارجه فرانسه در این خصوص صحبت کنند. به طور طبیعی رؤسای کشورها در سفر به ایران توسط رهبری به حضور پذیرفته شده‌اند و این موضوع نمی‌تواند شرط باشد و فکر نمی‌کنم فرانسه هم در جایگاهی باشد که برای ایران شرطی تعیین کند.
قاسمی درخصوص سفر نتایناهو به روسیه و تحرکات منطقه‌ای اسرائیل گفت: نوع روابط ما با روسیه ایجاب می‌کند که از کانال‌های مختلف همواره در تماس باشیم و در این خصوص در جریان تحولات هستیم. درباره سفر نخست‌وزیر رژیم اشغالگر باید گفت که این حرکت جدیدی نیست و آن‌ها همواره سعی داشته‌اند که روابط ایران با سایر کشورها را دچار خدشه کنند ولی این آگاهی وجود دارد که روابط را براساس منافعشان تنظیم کنند.
قاسمی درخصوص تخصیص خط اعتباری بانک‌های فرانسه به ایران گفت: در این مورد تعداد زیادی از کشورها این موضوع را دنبال می‌کنند، با تعدادی از آن‌ها مذاکرات را نهایی کرده‌ایم و با برخی کشورها مذاکرات ادامه دارد و امیدواریم این مسیر به درستی و با دقت پیش برود و علی‌رغم کارشکنی‌های آمریکا بتوانیم بخشی از کارشکنی‌ها را خنثی کنیم و با دنیا همکاری‌های بیشتر پولی، مالی و بانکی را داشته باشیم.
وی درخصوص بازداشت تبعه ایرانی در آمریکا گفت: در ادامه سیاست‌های قبلی آمریکا که اعمال فشار به اتباع ایرانی را دنبال می‌کند، اقدامات نابجا و غلطی دنبال شده و احکامی که صادر شده اینچنین است که در راستای فشار بر شهروندان ایرانی است و این نوع رفتار و دستگیری‌ها حاصلی نخواهد داشت و آمریکا باید این نوع شهروندان را آزاد و از تحت تعقیب قرار دادن اتباع کشورمان خودداری کند.

نگاه اروپایی‌ها را درخصوص مسئله موشکی دریافت خواهیم کرد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص درخواست‌های مطرح شده از سوی غرب برای انجام گفت وگوهای موشکی گفت: آمریکا از نوع روابط ایران با کشورهای منطقه و اتحادیه اروپا ناراضی است و سعی می‌کند با اعمال فشار به آنها، این کشورها را در جهت منافع خود سوق دهد اما روابط ایران با آن‌ها قدیمی است و نسبت به گذشته از استحکام بیشتری برخوردار است. ما از دو دهه گذشته رایزنی‌هایی را با اتحادیه اروپا در حوزه منطقه‌ای و سایر مسایل داشته‌ایم. ما درخصوص موشکی رسما چیزی را از اتحادیه اروپا دریافت نکرده‌ایم و دیدگاه‌های خود را تشریح کرده و نگاه آن‌ها را خواهیم شنید اما این با آنچه در رسانه‌هایشان مطرح می‌شود متفاوت است.
قاسمی در حصوص عدم حضور ایران در داووس گفت: این عدم حضور چندان به حضور ترامپ و نتانیاهو ارتباطی نداشت. همزمانی هفته اول اجرای ساختار جدید وزارت خارجه که اتفاق سنگینی بود و رسیدن به چیدمان مطلوب نیازمند حضور آقای ظریف بود و جز این هر آنچه گفته شود گمانه‌زنی است. وی درخصوص توئیت دستیار ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا علیه فعالیت‌های منطقه‌ای ایران گفت: این نوع اتهامات دخالت در مسایل داخلی ایران است و حق آمریکا نیست که دخالت کند و نباید به این شعارهای ضد ایرانی دولت ترامپ توجه کرد.

منتظر تبادل هیئت کارشناسی دیگری بین ایران و کانادا هستیم
سخنگوی وزارت خارجه درخصوص مناسبات تهران - اتاوا گفت: تعاملاتمان ادامه دارد و منتظر هستیم برای تبادل هیئت دیگری در سطح کارشناسی ولی تاریخی مشخص نشده است. تعاملات دوطرفه ادامه دارد و بعد از مذاکرات کارشناسی امیدواریم طرفین به نقطه مرضی خود دست یابند. قاسمی درخصوص آخرین وضعیت پرونده بیژن قیصر شهروند ایرانی که در آمریکا کشته شد گفت: پیگیری‌ها ادامه دارد. این پرونده مهم و مفتوح است. با توجه به رفتار تبعیض‌آمیز و ناجوانمردانه در حق این شهروند ایرانی، ما پرونده را پیگیری می‌کنیم ولی با توجه به کارشکنی‌هایی که آمریکا به عمل می‌آورد هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم اما قطعا با جدیت پیگیر پرونده هستیم تا حق این ایرانی از دست رفته را احیا کنیم.


کد مطلب: 103096

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/103096/آقای-زنگنه-سوال-کنید

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir