?>?> سیاست روز - گرانی نقطه به نقطه زمینه‌ساز تورم زنجیره‌ای - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز اقدامات دولت در مسیر افزایش قیمت کالاها را بررسی میکند؛

گرانی نقطه به نقطه زمینه‌ساز تورم زنجیره‌ای

9 آبان 1399 ساعت 22:52


« تأمین کالاهای اساسی در سطح بازار یکی از مهمترین اولویت‌های این وزارتخانه صنعت،معدن و تجارت است و به مردم اطمینان‌خاطر می دهیم که نگران تأمین کالاهای مورد نیاز خود نباشند.»
علیرضا رزم حسینی وزیرصنعت،معدن و تجارت در حالی این اطمینان خاطر را به مردم داد که بیشترین دغدغه و نگرانی مردم و به ویژه اقشار مختلف نه از بابت کمبود یا نبود کالا که از منظر گرانی و عدم توانایی مردم در خرید و استفاده از این کالاهاست. براساس اعلام مرکز آمار ایران، در مهرماه ۹۹ تورم نقطه‌ای به ۴۱.۴ درصد، تورم ماهانه به ۷ درصد و تورم سالیانه به ۲۷.۲ درصد رسیده است . شاخص تورمی که از دید اقتصاد دانان و تحلیلگران این حوزه تورم موثری در اقتصاد به شمار رفته و بر روند زندگی افراد تاثیر گذار است .

تورمی اثرگذار
به گفته این افراد تورم نقطه به نقطه تورمی است که با افزایش قیمت هر یک از کالاهای اساسی با غیر اساسی در زندگی مردم افزایش یا کاهش می‌یابد. براساس اعلام مرکز آمار؛ نرخ تورم نقطه‌ای در مهر ماه ١٣٩٩ به عدد ۴۱.۴ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۴۱.۴درصد بیشتر از مهر ١٣٩٨ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند.
نرخ تورم نقطه‌ای مهر ماه ١٣٩٩ در مقایسه با ماه قبل ٧ واحد درصد افزایش داشته است. نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با افزایش ٩.٠ واحد درصدی به ۴٠.۵ درصد و گروه «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» با افزایش ۶.٠ واحد درصدی به ۴١.٩ درصد رسیده است. در حالی که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری ۴١.٣ درصد است که این مهم نسبت به ماه قبل ۶.٨ واحد درصد افزایش را تجربه کرده است. هم‌چنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ۴٢.٢ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٨.١ واحد درصد افزایش داشته است.
با این تفاسیر افزایش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور در مقایسه با ماه قبل، ٣.۴ واحد درصد بوده و تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» به ترتیب ۵.٧ درصد و ٧.۶ درصد بوده است. در یک نگاه کلی نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٧.١ درصد وبرای خانوارهای روستایی ۶.٩ درصد بوده که نسبت به ماه قبل به ترتیب ٣.۵ واحد درصد و ٣.۴ واحد درصد افزایش را در کارنامه خود ثبت کرده است. از طرف دیگر نرخ تورم سالانه مهر ماه ۹۹ برای خانوارهای کشور به ٢٧.٢ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل، ١.٢ واحد درصد رشد را نشان می دهد.

گرانی کالاها در یک نگاه
برهمین اساس در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین گرانی در گروه «روغن‌ها و چربی‌ها» به نام کره پاستوریزه حیوانی و روغن جامدثبت شده و گروه «شیر، پنیر و تخم‌مرغ» این صفت به تخم مرغ و خامه پاستوریزه داده شده است. طبق آمار مرکز آمار در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات»، گروه «حمل و نقل» (قیمت انواع خودرو)، گروه «مبلمان و لوازم خانگی» (بخاری گازی، فرش ماشینی، لوازم پلاستیکی آشپزخانه، یخچال فریزر و ظروف شیشه‌ای آشپزخانه)، گروه «تفریح و فرهنگ» (لپ‌تاپ، قطعات کامپیوتر، دوربین عکاسی و دوچرخه بچه‌گانه) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل تجربه کرده اند.

سوال بی جواب
نکته قابل توجه در برابر اطلاعات و آمار منتشر آن است که کلیه این کالاها به نوبتی در معرض شانتاژخبری و تداوم بازنشر گرانی و گران تر شدن قرار می گیرند.
نگاهی گذرا به پرونده دوسه ماه اخیر به خوبی مهر تاییدی براین ادعاست که یک روز بازار خودرو در گرانی رکورد شکنی کرد و یک روز بازار ملک و یک روز بازار سکه و ارز و... اما دراین بین به واسطه تبعات حاصل شده کالاها به ویژه کالاهای اساسی یک به یک مصوبه افزایش قیمت می گیرند به این ترتیب بعد از گرانی لبنیات و افزایش قیمت چند باره محصولات این حوزه ،نوبت به روغن و برنج و دست آخر گوشت قرمز و ...رسیده است.
امروز که قیمت گوشت قرمز به بیش از ۱۵۰ هزار تومان در هر کیلو رسیده و عملا این محصول مهم پروتئینی از سبد خانوار ها به ویژه اقشار آسیب پذیر حذف شده است و دیگر کالای اساسی باقی نمانده تا طعم گرانی را بچشد حالا نوبت به مواد شوینده و تایر و ...رسیده است و مصوب های گرانی هریک از این کالاها به شکل زنجیره ای و دومینویی در حال صادر شدن است و این روند در باب همه کالاها ادامه دارد.
تداوم این رفتار موجب شده تا هر کدام از این گرانی ها یک گرانی زنجیره ای رو ایجاد کند که نتیجه آن صدها درصد گرانی است .دولت در ابتدای سال به واسطه تورم ایجاد شده با گرانی خیلی از کالاها موافقت کتبی یا ضمنی خود را صادر کرد و حتی به کالایی مانند خودرو این مجوز را داد تا هر ۳ ماه یکبار نسبت به این مهم اقدام کنند اما سوال اساسی که دراین میان مطرح است که چرا اینکه چرا دولت یک بار نسبت به گرانی تمام کالاها با یک درصدی اقدام نکرد تا هر روز یک گرانی جدید ایجاد نکند و زنجیره گرانی رو موجب نشود .
به اعتقاد کارشناسان رفتار دولت موجب شده تا در ظاهر گرانی ها ۲۰ الی ۳۰ درصد باشه اما در عملا صدها درصد گرانی رو ایجاد شود چراکه همه کالاها و همه اجناس به هم ارتباط دارند و هر گرانی گرانی زنجیره ای می آورد و این روند ادامه دار است. 

نویسنده: سارا علیاری


کد مطلب: 115903

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/115903/گرانی-نقطه-زمینه-ساز-تورم-زنجیره-ای

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir