?>?> سیاست روز - شاخص بورس هچنان بر مدار صعود - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

حال هوای بازار سرمایه در روزگار کرونایی خوب می شود؟

شاخص بورس هچنان بر مدار صعود

3 ارديبهشت 1399 ساعت 22:15


بحران کرونا ویروس در حالی جهان از جمله در حوزه اقتصاد را تحت الشعاع قرار داده که یک سوال اساسی مطرح است و آن اینکه ایا بازار سرمایه در ایران می تواند بحران کرونا را به فرصت تبدیل سازد چنانکه روند بورس این روزها حال خوبی را نشان می دهد چنانکه شاخص کل در بازار بورس ۱۵ هزار و ۸۱۵ واحد رشد داشت که در نهایت این شاخص به رقم ۷۴۱ هزار و ۹۵۲ واحد رسید.
بورس به عنوان یکی از کانون‌های اصلی بازار سرمایه به عنوان شاخصی برای اقتصاد کشورها شناخته می شود این روزها که روزهایی کورنایی اقتصاد جهان نامیده می شود بورس در جهان حال و روز خوبی ندارد اما با این وجود بازار سرمایه در ایران گویی می خواهد که آینده‌ای بهتر را نشان دهد و توان خویش در مدیریت دوران کرونا را نمایش گذارد چنانکه به گزارش ایرنا براساس معاملات دیروز بیش از ۶ میلیارد و ۹۰ میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۷۳ هزار و ۴۹۴ میلیارد ریال داد و ستد شد.
همچنین شاخص کل (هم وزن) با پنج هزار و ۸۹۷ واحد افزایش به ۲۵۲ هزار و ۵۷ واحد و شاخص قیمت (هم وزن) با سه هزار و ۹۲۰ واحد رشد به ۱۶۷ هزار و ۵۷۰ واحد رسیدند.
شاخص آزاد شناور نیز با ۲۱ هزار و ۷۳۱ واحد افزایش به رقم ۹۴۱ هزار ۸۶۳ واحد رسید، شاخص بازار اول ۱۱ هزار و ۸۷۵ واحد و شاخص بازار دوم ۳۰ هزار و ۷۱۳ واحد افزایش داشتند.
علاوه بر این در بین تمامی نمادها، نماد صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با دو هزار و ۲۴ واحد، گروه مپنا (رمپنا) با ۷۹۶ واحد، معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) با ۷۴۰ واحد، بانک ملت (وبملت) با ۶۸۹ واحد، سرمایه گذاری غدیر (وغدیر) با ۶۰۹ واحد، سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۵۵۹ واحد و سرمایه گروه توسعه ملی (وبانک) با ۵۴۱ واحد واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس داشتند. در مقابل نماد شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه) با ۴۶۰، فولاد خراسان (فولاد) با ۲۸۹ واحد، پالایش نفت تبریز (شبریز) با ۱۴۳ واحد، پالایش نفت تهران (شتران) با ۱۳۹ واحد، پتروشیمی نوری (نوری) با ۱۳۹ واحد، صنایع شیمیایی ایران (شیران) با ۱۲۵ واحد از جمله گروه‌هایی بودند که افت شاخص بورس را رقم زدند.برپایه این گزارش دیروز نماد بانک ملت، بانک تجارت، گلوکوزان، سرمایه گذاری خوارزمی، پالایش نفت اصفهان، ملی صنایع مس ایران و پالایش نفت بندرعباس در گروه نمادهای پربیننده قرار داشتند.گروه شیمیایی هم در معاملات امروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه ۵۱۶ میلیون و ۲۷۴ هزار برگه سهم به ارزش ۹ هزار و ۶۵ میلیارد ریال داد و ستد شد.
شاخص فرابورس نیز بیش از ۱۹۶ واحد افزایش داشت و بر روی کانال نه هزار و ۷۳ واحد ثابت ماند.
همچنین در این بازار دو میلیارد و ۸۱۹ میلیون برگه سهم به ارزش بیش از ۴۲ هزار و ۲۲ میلیارد ریال داد و ستد شد.بیشترین تاثیر مثبت را در بین تمامی نمادها، نماد سنگ آهن گهرزمین (کگهر)، سرمایه گذاری صبا تامین (صبا)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، پتروشیمی مارون (مارون)، فرابورس ایران (فرابورس)، صنایع ماشین های اداری ایران (مادیرا) و مدیریت انرژی تابان هور (وهور) بر شاخص این بازار داشتند. نماد پالایش نفت لاوان (شاوان)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، تولید نیروی برق دماوند (دماوند)، گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی (سمگا)، سهامی ذوب آهن اصفهان (ذوب) و نفت پاسارگاد (شپاس) هم مانع از رشد بیشتر این شاخص شدند.
در این میان برخی نظرات قابل تاملی در باب بورس دارند چنانکه به گزارش مهر یک مقام مسئول گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته بر روی سهام شرکت‌های حاضر در بورس، رشد قیمتی ۷۵ درصد شرکت‌های بورس از نظر تعداد و ۵۵ درصد آنها از نظر ارزش، با عملکرد این شرکت‌ها همخوانی ندارد.
محمودرضا خواجه نصیری، نایب رئیس شرکت بورس تهران، ورود نقدینگی به بازار سرمایه و هدایت آن را گام اول برای سرمایه گذاری دانست و گفت: گام دوم در این مسیر، تخصیص و هدایت نقدینگی، بر اساس اصول بنیادی بازار است و باید به سرمایه گذاران این نکته را گوشزد کرد که در تصمیم گیری های خود، اصول بنیادی و فاکتور عملکردی شرکت‌ها را مدنظر داشته باشند. وی با اشاره به رشد بازار سرمایه و ثبت رکوردهای متعدد آن در سال ۹۷ و ۹۸ گفت: رشد بورس، ثبت رکوردهای متعدد و جذب منابع در دو سال اخیر و تداوم آن در سال ۹۹ از دیدگاه اقتصادی فرصت بسیار خوبی است که باید قدردان آن باشیم.
به گفته خواجه نصیری، رشد قابل توجه تعداد سهامداران حقیقی که به نوعی آشنایی کمتری با قواعد بازار سرمایه دارند، در عین حال مسئولیت متولیان و تصمیم گیران بازار از دیدگاه اطلاع رسانی و موارد مرتبط با آن را افزایش می‌دهد.
نایب رئیس شرکت با اشاره به رویارویی بورس با دو پدیده مهم ورود نقدینگی به بورس و افزایش تعداد سرمایه گذاران در آن گفت: این دو شاخص از فاکتورهایی است که برای بزرگ کردن بازار سرمایه می‌توان از آن بهره گرفت؛ اما با این وجود یکی از مهمترین عواملی که سرمایه گذاران در خصوص سهام شرکت‌ها باید توجه جدی به آن داشته باشند، مبنا قرار دادن عملکرد شرکتها برای سرمایه گذاری است.
به گفته وی، ورود نقدینگی به بازار سرمایه و هدایت آن گام اول برای سرمایه گذاری است، نه پایان کار؛ این در حالی است که بر اساس مطالعات و بررسی‌های صورت گرفته بر روی سهام شرکت‌های حاضر در بورس در سال ۹۸، رشد قیمت ۷۵ درصد شرکت‌های بورس از نظر تعداد و ۵۵ درصد آنها از نظر ارزش با عملکرد این شرکت‌ها همخوانی نداشته است.
وی افزود: در پاسخ به این سوال باید گفت؛ ما انتظار داریم در مقابل رشد قیمت سودآوری شرکت افزایش پیدا کند اما در عمل بررسی عملکرد سال ۹۸ شرکت‌های حاضر در بورس درمقایسه با سال ۹۷ این مساله را تأیید نمی‌کند.به گفته خواجه نصیری، طبق بررسی صورت گرفته تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد شرکت‌های حاضر در بورس در سال ۹۸ با این منطق ارزنده ارزیابی شده‌اند.نایب رئیس شرکت بورس تصریح کرد: ما در سال ۹۷ با تورم روبرو شدیم، لذا تورم منجر به رشد سودآوری در برخی شرکتها شد، اما در سال ۹۸ مجدداً تورم بیشتر اما رشد سودآوری شرکت‌ها بسیار کمتر شد.
وی افزود: این بدان معناست که ممکن است در سال ۹۹ تورمی داشته باشیم چه بسا بیشتر از رشد سودآوری شرکت‌ها و در پی فشار هزینه‌ای برای شرکت‌ها نسبت به فشار درآمدی بیشتر و سود خالص آنها کمتر شود.
خواجه نصیری با اشاره به اینکه این اتفاق در مورد همه شرکت‌های بورسی صادق نیست، خاطرنشان کرد: طبق این بررسی اگر در حال حاضر با تعداد قابل توجهی شرکت روبرو هستیم که در سال ۹۸ و در ادامه آن سال ۹۹ در یک دوره ۱۲ -۱۳ ماهه بیش از ۵ تا ۶ برابر رشد قیمتی را تجربه کردند؛ این بدان معنی است که این شرکت‌ها از امروز تا ۵ سال آینده باید بیش از ۵۰ درصد رشد سودآوری داشته باشند.


کد مطلب: 113465

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/113465/شاخص-بورس-هچنان-مدار-صعود

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir