کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازتاب حضوری انقلابی در رسانه‌های جهان

29 ارديبهشت 1396 ساعت 23:17


انتخابات ریاست جمهوری در ایران با حضور پرشکوه ملت برگزار شد، انتخاباتی که از همه طیف‌ها و سلیقه‌‌ها با هر نوع تفکر و اعتقادی وارد عرصه شدند و حضور بی‌نظیر را بار دیگر برای تاریخ جمهوری اسلامی رقم زدند.
مردم با حضور انقلابی خود یک صدا به همه دشمنان نظام و ملت گفتند که همچنان پایبند به انقلاب و خون شهدا و امام (ره) هستند.
این حضور گسترده و کم نظیر مردم در محافل سیاسی و رسانه‌ای جهان نیز بازتاب گسترده‌ای داشت.

ایران بازیگر مهمی در منطقه است
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: انتخابات ایران را به‌دقت و با احترام دنبال می‌کنیم، زیرا ایران بازیگری مهم در منطقه است.
وی افزود: درباره نتایج احتمالی اظهارنظر نمی‌کنم. اما مسلماً انتخابات مهمی خواهد بود.
موگرینی ادامه داد: در بسیاری از موضوعات با ایرانی‌ها همکاری‌های داشته‌ایم و زمینه‌های مشترکی را برای همکاری از جمله در زمینه اجرای برجام داریم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: ما از این خشنود هستیم که آژانس ۵ بار پایبندی ایران به تعهداتش را تأیید کرده است. جامعه بین‌المللی هم با رفع تحریم‌ها به این موضوع پاسخ داده است. اتحادیه اروپا هم متعهد به بردن سرمایه‌گذاری‌ها (به ایران) و آغاز همکاری‌ها بوده است. من خودم سرپرستی ۷ کمیسیونر اتحادیه اروپا را در سفر به ایران داشتم تا اینکه زمینه‌های گفت وگو در بخش‌های مختلف انجام شوند.
رسانه‌های غربی همزمان با برگزاری دوازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران تحلیل‌ها و نظرات خود درباره این رأی‌گیری را مطرح کرده‌اند.
روزنامه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال این انتخابات را «پراهمیت» توصیف کرده و نوشته رقابت اصلی میان حسن روحانی، رئیس‌جمهور مستقر و سید ابراهیم رئیسی، رقیب اصلی او است. این روزنامه روحانی را یک تکنوکرات توصیف کرده که «خواستار روابط دوستانه‌تر با دشمنان سنتی ایران از جمله آمریکا است، اگرچه آشتی‌جویی او هنوز با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا مخاطبی نیافته است. دولت ترامپ تا کنون دو دور تحریم به بهانه برنامه موشکی علیه ایران وضع کرده است.»
وال‌استریت‌ژورنال نوشته «تنها یک سال پیش روحانی پس از معماری توافق هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ نامزدی دانسته می‌شد که شانس مسلم پیروز شدن در دور دوم به شمار می‌رفت.»
این روزنامه، علی‌رغم این در ادامه نوشته است: «اما مردم عادی ایران می‌گویند که منافع اقتصادی این توافق را ندیده‌اند. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که محبوبیت آقای روحانی از آغاز سال گذشته، هنگامی که این توافق اجرایی شد به طور مداوم کاهش یافته است.»
وال‌استریت‌ژورنال نوشته هواداران روحانی که بیشتر آنها را افراد جوان تشکیل می‌دهند هفته جاری در تهران جلوی عابران را گرفتند و آنها را به حمایت از این نامزد ترغیب کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم در گزارشی با اعلام این خبر که انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران آغاز شده نوشته که حسن روحانی پیشتاز این رقابت دانسته می‌شود اما او احتمالاً با رقابتی سخت از جانب رئیسی رو به رو خواهد بود.
شبکه خبری سی‌ان‌ان هم به صف‌های طولانی رأی‌دهندگان ایرانی اشاره کرد و نوشت که این انتخابات به عنوان یک همه‌پرسی برای توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ به شمار می‌رود.
سی‌ان‌ان نوشته «رهبر عالی ایران آیت‌الله العظمی علی خامنه‌ای از جمله اولین نفراتی بود که رأیش را به صندوق انداخت و از دیگران هم خواست که همین کار را انجام بدهند.»
شبکه خبری «ان‌پی‌آر» هم همانند اکثر رسانه‌ها این انتخابات را میدان رقابت روحانی و رئیسی خوانده است. این رسانه نیز به توافق هسته‌ای دولت روحانی با گروه ۱+۵ اشاره کرده، اما نوشته این توافق علی‌رغم تسهیل مسیر توافقات ایران با شرکت‌های بین‌المللی هنوز مزیتی برای طبقه متوسط مردم این کشور نداشته است.
گراهام هریسون، خبرنگار روزنامه انگلیسی گاردین هم نوشته است: «صف‌های طولانی از اوایل صبح در مراکز رأی‌گیری در پایتخت تشکیل شده‌اند.» روزنامه نیویورک‌تایمز هم علی‌رغم اشاره به نتایج یک نظرسنجی که روحانی را با ۴۲ درصد آرا در برابر رأی ۲۷ درصدی رئیسی پیشتاز نشان می‌دهد نوشته است: «بسیاری از رأی‌دهندگان معتقد به ایدئولوژی غرب‌ستیزانه جمهوری اسلامی یا کسانی که از فقر احساس مضیقه می‌کنند آقای رئیسی را منجی‌ای می‌دانند که آماده بازگرداندن ایران به مسیر صحیح است.»
شبکه بی‌بی‌سی با اشاره به فضای انتخاباتی کنونی در کشورمان گزارش داد: مردم ایران برای حضور در انتخاباتی پای صندوق‌های رأی رفته‌اند که در آن حسن روحانی برای دور دوم خود رقابت می‌کند.
بنا بر این گزارش، در این انتخاب چهار نازمزد حضور دارند که به نظر می‌آید رقابت اصلی میان حسن روحانی ۶۸ ساله، رییس‌جمهور میانه‌رو ایران و ابراهیم رئیسی ۵۶ ساله که یک فرد تندرو به شمار می‌آید است.
اگر هیچ یک از نامزدها نتواند بیش از ۵۰ درصد آرا را به خود اختصاص دهد، انتخابات به دور دوم کشیده و هفته آینده مجدداً برگزار خواهد شد. المیادین نوشت: ایرانیان به طور گسترده‌ در شعبه‌های اخذ رای حاضر شدند و مقام معظم رهبری انتخابات را بسیار مهم توصیف کردند.

انتخابات ایران می‌تواند نتیجه غیرقابل پیش‌بینی داشته باشد
روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» چاپ مسکو در تحلیلی می‌نویسد: امروز در ایران انتخابات ریاست جمهوری برگزار می‌شود. بسیاری از تحلیلگران در غرب بر این عقیده هستند که این انتخابات اهمیت زیادی ندارد، ولی واقعیت این است که این انتخابات سیاست آینده جمهوری اسلامی را مشخص خواهد کرد. رقابت اصلی بین "حسن روحانی" رئیس جمهوری کنونی ایران و "ابراهیم رئیسی" نامزد جناح اصولگرایان است که ارتباط نزدیکی با جامعه روحانیت ایران دارد.
روحانی که سیاستمداری میانه‌رو و واقع‌گرا شناخته شده، ۴ سال است در صندلی ریاست جمهوری تلاش کرد تا کشور را از انزوای خارجی خارج سازد و در سال ۲۰۱۵ توانست با امضای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، در ازای توقف برنامه هسته‌ای کشور، برخی تحریمها علیه تهران را لغو کند. ولی برغم توافقات، آمریکا همچنان تحریمهای یکجانبه خود علیه ایران را حفظ کرده و حتی به بهانه آزمایشات موشکی و نقض حقوق بشر، تحریمهای جدیدی علیه این کشور اعمال کرده است و این آنچیزی نبود که مقامات تهران انتظار آن را داشتند.
"نینا مامیدووا" مدیر بخش ایران در موسسه شرق شناسی آکادمی علوم روسیه معتقد است که عدم اجرای برجام از سوی آمریکا باعث شد تا روحانی در مبارزات انتخاباتی از مواضع قاطعی برخوردار نباشد. وی می‌گوید: «دو ماه قبل تصور می‌شد که این دور از انتخابات ایران بسیار آرام و با پیروزی روحانی به پایان خواهد رسید، ولی در جریان مبارزات انتخاباتی مشخص شد که این انتخابات بیش از آنچه تصور می‌شد، جنجالی و بحث برانگیز است و روحانی با موانع زیادی برای حفظ صندلی خود مواجه است.»
این کارشناس مسائل ایران افزود: «جناح اصولگرایان در ایران مغابله شدیدی را علیه روحانی آغاز کردند و ابراهیم رئیسی، ریاست آستان قدس رضوی در شهر مشهد مقدس و دادستان سابق تهران که تا پیش از این چهره چندان شناخته شده بین‌المللی نداشت، به رقیب اصلی رئیس جمهوری کنونی ایران تبدیل شد و روند مناظرات انتخاباتی به نفع او پیش رفته است.»
این کارشناس روس یادآور شده است که جامعه روحانیت در ایران نگران آن است که حسن روحانی به سیاست نزدیکی به غرب خود ادامه دهد. به عقیده آنها ایران به پول و کالاهای مصرفی کشورهای غربی نیاز ندارد، بلکه فناوری‌ها و تجهیرات مدرن لازم دارد که غرب از دادن آنها به ایران خودداری می کند.
وی افزود: «در رابطه با رهبر انقلاب اسلامی باید بگویم که وی بطور علنی از هیچیک از نامزدهای پست ریاست جمهوری حمایت نکرده است. ابراهیم رئیسی جوانتر و با قوانین اسلامی کاملا آشنایی داشته و روی "اقتصاد مقاومتی" تاکید دارد تا ایران را از فناوری‌های خارجی بی‌نیاز سازد. نتیجه برجام را نیز برای جمهوری اسلامی مثبت نمی‌داند، البته قصد خارج شدن از توافق هسته‌ای را نیز ندارد.»
همچنین سیبوه سرکیسیان اسقف اعظم ارامنه تهران که در مسجد‌الجواد تهران حضور یافته بود در گفت‌وگو با تسنیم، در پاسخ به سوالی در خصوص هدف خود از حضور در مسجد گفت: آمده ام تا در شور و اشتیاق رای دهندگان شریک شوم. از رضایتی که در چهره‌های مردم هست این موضوع را درک کرده‌ام که آمده‌اند شخص نفر دوم کشور را انتخاب کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا روی فرد خاصی برای انتخابات نظر دارد یادآور شد: به عنوان یک روحانی عالی مقام موضع‌گیری خاصی ندارم و دعا می‌کنم که مردم بتوانند انتخاب خوبی داشته باشند.
اسقف اعظم ارامنه حضور پر شور مردم در انتخابات را در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی مهم ارزیابی کرد و گفت: این مشارکت باعث تحسین سطح آگاهی سیاسی شهروندان کشور است. رسانه‌های خارجی از شور اشتیاق مردم در انتخابات سخن گفته و یادآور شده‌اند که این شور و اشتیاق هیچ کاستی از کشورهای دموکراتیک و پیشرفته ندارد.
سرکیسیان در خصوص تاثیر منطقه‌ای و بین‌المللی این حضور نیز اظهار داشت: این مشارکت مردمی به رهبر انقلاب و رئیس جمهور آینده قدرتی می‌دهد که مسائل کشور را در معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی بسیار بهتر و از موضع بالاتر و قدرت حل کند. ایران به عنوان یک کشور مقتدر در منطقه از این طریق می‌تواند حرف خود را به سایر کشورهای منطقه و بین‌المللی بزند. وی ادامه داد: اگر ما همدل و همصدا باشیم و مشارکتمان در سطح بالایی باشد کشورهای خارجی نمی‌توانند تاثیری بگذارند و افکار آنها هیچ تاثیری روی کشور نخواهد گذاشت.
اسقف اعظم تهران در خصوص علت حضورش در مسجد نیز گفت: من به عنوان یک روحای ارمنی هیچ فرقی بین مکان‌هایی که سخن خدا در آن جاری است قائل نمی‌شوم چراکه در تمام این اماکن حرف خدا ساری و جاری است.


کد مطلب: 99334

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/99334/بازتاب-حضوری-انقلابی-رسانه-های-جهان

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir