کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ارزیابی کارشناسان بر اظهارات رئیس جمهور درباره منتقدان

کلید تطهیر برای قفل ناکارآمدی دولت

28 آبان 1399 ساعت 23:26


هنگام انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ بود که همه از قفل شدن اقتصاد کشور صحبت می کردند و رئیس جمهور با کلیدی در دست به مردم قول داد تا قفل دربسته اقتصاد کشور را باز کند، اما حالا در نیمه سال ۹۹ و ماههای پایانی دولت خود میرود که قفل را سه قفله کند و باز هم کلید آن را کنار در خانه کدخدا بگذارد.
اخیراً رئیس جمهوردر صحبت های خود اعلام کرده دولت جدید در آمریکا شرایط را به سمت قواعد برخواهد گرداند و تهران از فضای تهدید کم کم به سمت فضای فرصت حرکت میکند. وی در سخنانی در جلسه هیات دولت افزود : "دولت جدید در آمریکا شرایط را به سمت قواعد برخواهد گرداند در حدی که آمریکا مراعات میکرده البته دولتهای قبلی نیز همه قواعد را مراعات نمیکردند منتها این دولت آخری یاغی بود. دولت جدید آمریکا دوباره به آن شرایط برمیگردد و آن شرایط میتواند فضا را برگرداند. یعنی ما از فضای تهدید کم کم به سمت فضای فرصت حرکت میکنیم"
این مسئله در حالی از سوی روحانی عنوان شد که وی در ادامه سخنانش با ابراز ناخرسندی از انتقاداتی که در مورد مدیریت ۸ ساله دولت می شود ، تاکید کرد : به اسم نقد دولت به دنبال تطهیر و تبرئه آمریکا نباشید، دولت آمریکا تروریست است، عده‌ای مجانی دولت آمریکا را تطهیر میکنند برای انتخابات ۱۴۰۰، ایجاد روحیه یأس در مردم خیانت ملی است".
این سخنان رئیس جمهور در حالی عنوان می شود که بسیاری از کارشناسان سیاسی ، آن را به عنوان تعیین تکلیف برای مذاکره با امریکا تحلیل کرده اند .
فرار رو به جلو
دراین میان طرح چنین مواردی از سوی رئیس جمهور به نوعی فرار به جلو و طفره رفتن از پاسخگویی تلقی می شود . احمد بخشایش اردستانی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دوره نهم مجلس شورای اسلامی درگفتگو با سیاست روز در این باره گفت : بهتر است رئیس جمهور اجازه دهد که بایدن انتخاب و مراسم تحلیف وی صورت بگیرد و بعد در باره تکلیف مذاکره صحبت کنند .
وی با اشاره به اینکه این روش به نوعی فرار رو به جلو از سوی رئیس جمهور است و وی در صدد است تا وانمود کند که مشکلات جاری کشور به دلیل سیاست های ترامپ علیه ایران شکل گرفته است ، افزود : می خواهند بگویند با آمدن بایدن و دمکراتها در امریکا شرایط برای مردم آسان تر می شود ، گرانی کمتر و ارزش پول بیشتر می شود .
این استاد دانشگاه تصریح کرد : این امر به نوعی تاکید به مردم برای ماندن اصلاح طلبان و همفکران ایشان در قدرت است تا مذاکره با امریکا ادامه یابد و درحقیقت نوعی تبلیغ برای آینده به شمار می رود .
وی گفت : به نظر نمی رسد که خود امریکایی ها نیز تا تعیین دولت جدید در ایران تن به مذاکره بدهند ، چرا که می خواهند دولت جدید شکل گرفته و رئیس جمهور مشخص شود و این اظهارات آقای روحانی به نوعی سیگنال برای امریکایی ها است تا زودتر وارد مذاکره شوند و به این ترتیب یک مقدار فضای اقتصادی و معیشتی دچار ثبات روانی شود و هم فکران او بتوانند مجددا ً در قدرت باقی بمانند. پیش از این نیز رئیس جمهور عامل شرایط اقتصادی کشور را تحریمها و عدم پذیرش FATF عنوان کرده بود . موضوعی که در آن زمان نیز محمد صادق کوشکی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در این باره گفت : نکته این است که اگر آقای روحانی جنگ اقتصادی را قبول دارد باید بداند که FATF در این جنگ، نقش اسب تروا را بازی میکند. یا باید آن پیش فرض را باطل کنیم یعنی آقای روحانی بگویند در جنگ اقتصادی نیستیم یا اینکه باید از مطرح کردن بحث FATF خجالت زده و شرمسار باشد. نمیشود کسی به جنگ اقتصادی اعتقاد داشته باشد و بگوید باید FATF را بپذیرم.
حق الناس
یادمان هست در سال ۹۲ وقتی روحانی نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد قسم جلاله یاد کرد که میتواند مشکل را حل کند. آن زمان هم در جنگ اقتصادی بودیم اما به نظر می رسد که در نظر رئیس جمهور تنها این یک سال اخیراست که درگیر جنگ اقتصادی شده ایم.
محمد صادق کوشکی استاد دانشگاه در این باره گفت : پروژه رئیس جمهور و اطرافیانش تسلیم ایران در برابر کدخدا بود. پله اول مذاکرات ژنو، پله بعدی برجام و پله بعدی اجرای داوطلبانه بخشهای قابل توجهی از FATF بود و گام آخر برای قطعی شدن تسلیم در برابر کدخدا این است که میخواهد زندگی مردم را به FATF گره بزند. همانطور که زندگی مردم را به برجام گره زد و برجام زندگی مردم را سیاهتر و تاریکتر کرد. بخشایش اردستانی نیز در گفتگو با سیاست روز با تاکید بر اینکه حسن روحانی رئیس جمهور مردم است و با رای آنها به ریاست جمهوری برگزیده شده است ، گفت : سخنان رئیس جمهور به نوعی حق الناس است . ایشان در اداره کشور دچار ناتوانی است و به نحوی عدم کفایت خود را در صحبت هایشان نمایان ساخته است. بخشایش اردستانی با یادآوری اینکه به نظر می رسد که رئیس جمهور علاقه‌مند است تا از روانشناسی سیاسی استفاده کند و یک جبهه بندی دو قطبی بسازد ، اظهار داشت : چه کسی گفته است که اگر کسی از دولت انتقاد کند طرفدار امریکا است ؟
این استاد دانشگاه با اشاره به تورم ، بی کاری و گرانی در کشور افزود : رئیس جمهور نزد مردم قسم یاد کرد که اگر مشکلات کشور راه حل نداشت من کاندیدای ریاست جمهوری نمی شدم حالا سوال این است که پاسخ این مشکلات چیست که هنوز به مردم داده نشده است .
وی تاکید کرد : نیاز نیست که روحانی معیشت مردم را به مذاکره با امریکا مرتبط کند ، کاملاً این موضعگیری رئیس جمهور از نامه ای که نوبخت در پاسخ به قالیباف نوشت مشخص است و این درصورتی است که نمایندگان مردم راهکارهای دیگری برای معیشت مردم دارند .
نماینده مردم اردستان در مجلس نهم گفت: وی در دولت پیشین خود بر این مسئله تاکید داشت که بسیاری از مسائل ناشی از سو مدیریت دولت قبلی است و ربطی به تحریمهای امریکا ندارد و حالا که زمان پاسخگویی به مردم فرا رسیده است استدلال می کند که تحریمها عامل اصلی مشکلات در کشور است
دو موضوع متفاوت
در این میان گویا مسئله تطهیر امریکا به مخدری برای نقد از دولت تبدیل شده که هرکس از دولت نقد کند به معنای این است که توهم تطهیر امریکا را دارد . به همین دلیل بود که چندی پیش واعظی سخنگوی دولت در این باره گفت که برخی که ادعای انقلابی بودن دارند میخواهند آمریکا را تطهیر کنند به خاطر نگاه سیاسی و جناحی و انتخابات ۱۴۰۰ همه چیز را فدا میکنند. نماینده مردم در حوزه انتخابیه اردستان در مجلس نهم در گفتگو با روزنامه سیاست روز با تاکید بر اینکه نقد یک مسئله و تطهیر امریکا مسئله دیگر است ، تصریح کرد : این دو مسئله هیچ ربطی به یکدیگر ندارد ، مگر در چهل سال گذشته که بعد از انقلاب از دولتها نقد می شد مسئله تطهیر امریکا مطرح بوده است. وی گفت : مخالفت مردم ایران با امریکا به خاطر سیاست های استعماری و زورگویی نظام سلطه است ، به عنوان مثال مردم ایران می پرسند امریکا در خلیج فارس چه می خواهد و حضور نظامی این کشور ناامنی برای خاور میانه می آورد . این موارد هیچ ربطی به موضوع نقد دولت ندارد. این استاد دانشگاه گفت : مدیریت دولت قابل نقد است . زمانی که وی در مورد گرانی بنزین می گوید من خود نیز صبح جمعه از این مسئله خبر دار شدم آیا این استدلال درمیان مردم از بالاترین مقام اجرایی کشور پذیرفته است ؟ یا سنجش شرایط مردم از توی خودرو و ... موضوعاتی است که مردم آن را قبول ندارند.
مردودی ۸ ساله
این روزها مردم عقیده دارند که برخلاف نظر دولت این رئیس جمهور است که به دنبال تطهیر عملکرد دولتش است و این درحالی است که مقصر اصلی وضع موجود دولت روحانی است و نه آمریکاییها و نه جنگ اقتصادی.
بخشایش اردستانی در این باره به سیاست روز گفت : نوع تفکر روحانی و دولت وی ۸ سال است که امتحان خود را پس داده است و مردم دیگر آن را قبول ندارند. رئیس جمهور اصرار بیهوده‌ای ای بر این نوع تفکر دارد که هر بار نیز از آن دفاع می کند جایگاه خود را در میان مردم از دست می دهد.
وی افزود : دولت روحانی ناکارآمدی خود را بخصوص در دولت دوم نشان داده است و کارنامه او خالی است . روحانی به دنبال آن است که جریانی را ایجاد کند و این ناکارآمدی را به خارج از کشور ربط دهد تا جایی برای اصلاح طلبان و همفکران خود در آینده باز کند . اما این رفتار آنها برای مردم شناخته شده است . دولت نتوانسته امورات مردم و کالاهای اساسی را تامین کند چگونه می خواهد همفکران خود را در آینده در قدرت جای دهد ؟


کد مطلب: 116156

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116156/کلید-تطهیر-قفل-ناکارآمدی-دولت

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir