کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

جنگی بالاتر از جنگ نفتکش‌ها

خروج آمریکا از برجام ابعاد جدیدی از یکه تازی آمریکا در نقض معاهدات و توافقات جهانی را در حالی آشکار ساخت که در ...

21 تير 1397 ساعت 2:36


خروج آمریکا از برجام ابعاد جدیدی از یکه تازی آمریکا در نقض معاهدات و توافقات جهانی را در حالی آشکار ساخت که در مواجهه با رفتارهای ضد ایرانی آمریکا یک جمله قابل توجه مشاهده می‌شود و آن موضع‌گیری‌ها به طرح‌های آمریکا مبنی بر ممانعت از فروش نفت ایران است.
سران آمریکا از جمله ترامپ رئیس جمهوری و پومپئو وزیر خارجه آمریکا بارها ادعا کرده اند که طرح‌های بزرگی برای جلوگیری فروش نفت ایران در دست دارند و حتی از افزایش تولید نفت کشورهای عربی برای تحقق این طرح سخن گفته‌اند.
نکته‌ای که در این زمینه قابل توجه است آنکه محافل رسانه‌ای و سیاسی کشور محور تمام موضع گیری‌ها در قبال آمریکا حول محور نفت و مقابله با تهدید نفتی آمریکا قرار گرفته است. هر چند که مساله فروش نفت با توجه به اقتصاد تک محصولی و وابسته به نفت کشور، دارای اهمیت بسیاری است اما یک‌جانبه‌گرایی در مقابله با رفتارهای آمریکا بر اصل ابراز نگرانی و موضع گیری در قبال طرح‌های ضدنفتی این کشور پیامدهای منفی به همراه خواهد داشت.
نخست آنکه این اعلام حساسیت به مقوله نفت، این توهم را برای آمریکا و اروپا ایجاد می‌کند که ایران تماما نیازمند نفت است و با استفاده از این ابزار تحریمی می‌توانند به باج گیری از ایران بپردازند. این امر در حالی که مذاکرات برای آنچه اجرایی شدن برجام نامیده می‌شود ادامه دارد، می‌تواند قدرت چانه‌زنی ا یران را کم و دست برتر را به طف مقابل بدهد.
دوم آنکه باید توجه داشت دشمنی آمریکا با ایران صرفا در چارچوب جلوگیری از فروش نفت ایران نیست بلکه دامنه آن بسیار گسترده تر است و نباید آن را به این حداقل تقلیل داد.
به عنوان نمونه پومپئو وزیر خارجه آمریکا در حالی راهی غرب آسیا شده که محور سفرش را هماهنگی با کشورهای عربی برای فشار بر ایران عنوان می‌کند. ترامپ رئیس جمهور آمریکا در حالی راهی نشست ناتو در بروکسل شده که یکی از اهدافش را اجماع در برابر ایران مطرح می‌سازد.
بولتون مشاور ا منیت ملی ترامپ رسما در نشست منافین در فرانسه با محوریت طراحی برای براندازی نظام ایران شرکت می‌کند. دشمن آمریکا با جمهوری اسلامی و ملت ایران سابقه‌ای چند ده ساله داشته که همچنان ادامه دارد و لذا نباید اشتباه محاسباتی تقلیل دشمنی به عرصه نفت را مرتکب شد و باور غلط ساده بودن حل اختلافات تهران با واشنگتن را در افکار عمومی ایجاد کرد. به هر حال دشمنی و جنگ آمریکا با نظام اسلامی و ملت ایران بیش از جنگ نفتکش‌ها است و باید به این مهم توجه ویژه داشت.
نکته دیگری که در صحنه جهانی باید به آن توجه داشت ظرفیت‌های چین و روسیه در تحقق اهداف ایران چه در برجام و چه خارج از برجام است. رفتارهای مخالفان و دشمنان جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که آنها تحرکات بسیاری برای دورسازی چنین و روسیه از ایران صورت می‌دهند.
به عنوان نمونه سران رژیم صهیونیستی در ماه‌های اخیر چندین سفر به روسیه با محوریت ایران داشته‌اند و در روزهای آتی در حالی دیدار ترامپ و پوتین برگزار می‌شود که محافل رسانه‌ای و سیاسی محور آن را عدم راضی ساختن مسکو برای دوری از ایران عنوان می‌کنند. حتی یکی از دلایل تحریم‌های غرب علیه مسکو را دور شدن آن از ایران چه در سوریه و چه در روابط دوجانبه عنوان کرده‌اند.
در حوزه چنین نیز شاهد گرایشات غربی و عربی هستیم که دیدار مقامات آلمان و فرانسه با سران چین و نیز نشست اخیر «مجمع عمکاری عربی ـ چینی» که در آن سران عرب مشوق‌های بسیاری به چین ارائه کرده اند از آن جمله است. این تحرکات با محوریت دوری آنها از ایران در حالی صورت گرفته که مولفه‌ای بسیاری برای پیوند ایران با چین و روسیه وجود دارد که مولفه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیت، و حتی نگاه طرفین به مقابله با تهدیدات غرب از آن جمله است.
توجه به این ظرفیت‌ها که بخشی از آن را در سفر این روزهای ولایتی مشاور بین الملل مقام معظم رهبری به مسکو می‌توان مشاهده کرد امری مهم برای مقابله با تهدیدات تحریم‌ها و حتی بهره گیری از آن جهت چانه زنی در مذاکرات برجامی است. یک جانبه گرایی در رویکرد به اروپا در مذاکرات برجامی تهدیدی برای منافع ایران و زمینه ساز باج خواهی غربی است که با میدان دادن بیشتر به چین و روسیه می‌توان با آن مقابله کرد.
در کنار آنچه در باب مسائل خارجی ذکر شد یک نکته مهم را نیز باید توجه داشت و آن این جمله آقای رئیس جمهور در سال ۱۳۹۲ است که با سند و مدرک و استدلال‌های منطقی تاکید کردند که ۸۰ درصد مشکلات کشور برگرفته از سوء مدیریت و تنها ۲۰ الی ۳۰ درصد مربوط به تحریم‌ها است.
با توجه به این مهم باید در فضای داخلی کشور به جای گره زدن مسائل به برجام و مذاکره با اروپا به دنبال حل مسائل مدیریتی کشور بود. مولفه‌ای که در کنار تحقق اقتصاد مقاومت و حل مشکلات مردم زمینه ساز از بین رفتن توهم نیاز ایران به حفظ برجام می‌شود که قطعا قدرت چانه زنی ایران را در مذاکرات بالا خواهد برد.
در همین حال باید این حمله امام خمینی(ره) را در نظر داشت که می‌فرمودند:« هر چه فریاد دارید بر سر آمریکا بزنید». اینکه در فضای سیاسی کشور دائما جریان‌های سیاسی به اتهام زنی و افشاگری علیه یکدیگر بپردازند و یا مدیریان کشور سهم خود در سوء مدیریت که به گفته رئیس جمهور محترم ۸۰ درصد مشکلات کشور از سوء مدیریت است را نادیده بگیرند و به رفتارهای دوران انتخابات و متهم سازی دیگران ادامه دهند قطعا دردی از کشور دوا نخواهد شد.
این یک اصل مدیریتی در ساختارها و دولت‌های دموکراتیک است که اگر مدیری به هر دلیلی نمی‌تواند به کارش ادامه دهد از سمت خود استعفا داده و کار را به دیگران بسپارد و نه آنکه با فضاسازی رسانه‌ای و متهم سازی دیگران و ایجاد جنجال‌های سیاسی و حاشیه‌ای به دنبال کم رنگ سازی نقش و خود در عدم حل بحران‌های کشور باشد.
البته منتقدان نیز باید رویکرد منصفانه و سازنده داشته و به رفتارهای مغرضانه نپردازند تا در نهایت ترکیب مدیریت کارآمد و منتقدان منصف به رفع مشکلات و شکست توطئه‌های دشمنان این مرز و بوم منجر شود.
به هر حال باید در نظر داشت که تنش و فضای منفی داخلی صرفا به نفع دشمنان است و این برعهده مدیران ارشد کشور است که با عدم ورود به بازی جوسازی رسانه‌ای و سیاسی که برخی آن را راهکاری برای پنهان سازی کاستی‌های مدیریتی می‌دانند و به قول گفته امام(ره) که همانا زدن تمام فریادها بر سر آمریکاست برای یکپارچگی ملی و دو قطبی نشدن کشور گام بردارند که زمینه ساز شکست طرح‌های دشمنان خواهد شد.

نویسنده: قاسم غفوری


کد مطلب: 105158

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/editorial/105158/جنگی-بالاتر-جنگ-نفتکش-ها

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir