کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اروپا چه کند ظریف خشمگین می‌شود؟!

چشم‌های کاملا بسته

9 آبان 1397 ساعت 23:33


بعد از تحویل دیپلمات حاضر در آلمان‌ ما به بلژیک، اخراج دیپلمات‌مان از فرانسه حالا خبر می‌رسد که دانمارک هم به بهانه‌های واهی! حمایت از گروهک تروریستی الاحوازیه که همین چند هفته پیش بسیاری از جوانان و کودکانمان را به رگبار بست!!! دیپلماتمان را اخراج و سفیرش را از ایران فراخوانده است!!! اما در قبال همه این رفتارها جناب محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور روز گذشته در جلسه هیات دولت درخصوص حواشی اخیر میان ایران و دانمارک و احضار سفیرمان در آن کشور تصریح کرد: «همین امروز آقای رئیس‌جمهور از وزارت امور خارجه خواستند این موضوع رسیدگی شود.» و وزارت خارجه هم به بیانیه ای بسنده کرده و این اتهامات را واهی خوانده است!!! اما دریغ از یک مقابله به مثل حسابی!
خیلی بی‌سر و صدا روز ۸ آبان، فین بورج اندرسون رئیس سرویس امنیتی دانمارک، در کنفرانسی خبری با متهم کردن ایران به دست داشتن در حمله به یک شخص دانمارکی ادعا کرد که این حمله علیه رهبر دانمارکی گروهک الاحوازیه (همان که روز ۳۱ شهریور مردم را در اهواز به رگبار بست و بسیاری را در کنار کودک چهارساله به شهادت رساند) انجام گرفته است!
اندرسون در این‌باره مدعی شد: «ما با یک سازمان اطلاعاتی ایرانی که برای حمله در خاک دانمارک برنامه ریخته است، طرف هستیم. ما نمی‌توانیم این را قبول کنیم و این کار را نخواهیم کرد.»
این اتهام عجیب رئیس دستگاه اطلاعاتی دانمارک به جمهوری اسلامی ایران، در ادامه تحرکات به شدت مخرّب و مشکوک کشورهای اروپایی برای پرونده‌سازی علیه جمهوری اسلامی ایران انجام می‌گیرد. در همین راستای داستان سازی و اتهام‌زنی اروپا به ایران در تاریخ ۱۱ تیر نیز، همزمان با سفر رئیس جمهوری به اروپا، پلیس بلژیک اعلام کرد که دو بلژیکی ایرانی‌تبار را به اتهام تلاش برای حمله «تروریستی» به مقر سازمان منافقین در پاریس، بازداشت کرده است. پلیس بلژیک مدعی شد دو شهروند بلژیکی ایرانی‌تبار که ادعا شده قصد سفر به فرانسه و حمله به همایش منافقین در پاریس را داشته‌اند، دستگیر و در خودروی آنها یک بمب دست‌ساز حاوی ۵۰۰ گرم ماده منفجره TATP کشف کرده است. طبق گفته دستگاه‌های اطلاعاتی بلژیک، دو نفر دیگر نیز در فرانسه و آلمان در ارتباط با این حمله ادعایی دستگیر شدند که فردی که در آلمان دستگیر شده، یک دیپلمات ایرانی است که در سفارت ایران در اتریش مشغول به کار است!

ظریف و توئیت‌هایش!
در ۹ آبان، دادگاه منطقه بامبرگ آلمان اعلام کرد که دیپلمات ایرانی بازداشت‌شده «اسدالله اسدی» نام دارد و عضو هیات نمایندگی ایران در اتریش است. دادگاه بامبرگ در ادعایی حیرت‌انگیز مدعی شد به این علت که این دیپلمات ایرانی در تعطیلات به سر می‌برده و در کشور محل مأموریتش یعنی اتریش حضور نداشته است، بنابر این فاقد مصونیت دیپلماتیک است و می‌توان او را محاکمه کرد! در نهایت این دادگاه، موافقت خود را با استرداد این دیپلمات ایرانی، که خلاف همه اصول دیپلماتیک و استانداردهای جهانی بازداشت شد، به بلژیک صادر کرد.
در ۱۵ تیرماه سال‌جاری، خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی سازمان اطلاعات و امنیت هلند (AIVD) خبری منتشر کرد که به سرعت بر روی خروجی خبرگزاری داخلی و خارجی قرار گرفت. «۲ نفر از وابستگان سفارت ایران در تاریخ ۷ ژوئن (۱۷ خرداد) از هلند اخراج شده‌اند و متاسفانه اطلاعات بیشتری در این زمینه نمی‌توانیم ارائه دهیم.» این جمله‌ای بود که هولبرت بِریده‌مَیِر، سخنگوی «سرویس اطلاعات و امنیت هلند» بیان کرد و بهت و حیرت افکار عمومی و همچنین محافل سیاسی و رسانه‌ای را برانگیخت و اذهان همگان را با پرسش‌های متعددی مواجه کرد.
درپی این اتهام‌زنی، سرویس امنیتی هلند در اقدامی عجیب و خلاف عرف دیپلماتیک(قبل از برگزاری هر دادگاهی) سفیر ایران را فراخواند و اتهام قتل این دو تروریست را شفاها!! به سفیر اعلام کرد و خواستار خروج فوری دو دیپلمات ایران از این کشور شد. نکته قابل تامل و تاسف‌بار آنجاست که سازمان اطلاعات هلند علاوه ‌بر انتساب اتهامات به جمهوری اسلامی ایران تاکید می‌کند که سفارتخانه و وزارت امور خارجه حق رسانه‌ای شدن این موضوع را ندارند و باید دیپلمات‌های یاد شده را (بدون هیچ‌گونه دلیل و مدرکی) به عنوان «عناصر نامطلوب» معرفی کند تا نام آنها در لیست سیاه سازمان ملل نیز ثبت شود.
در ۱۰ مهرماه، دولت فرانسه اعلام کرد که دارایی‌های دو شهروند ایرانی و آن چه دارایی‌ها وزارت اطلاعات ایران در فرانسه خوانده شد را به واسطه پرونده کذایی «بمب‌گذاری در مقر منافقین» در پاریس، مسدود کرده است.
روز ۲۰ آبان، مصاحبه‌ای از «امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه، با خبرگزاری فرانس ۲۴ منتشر شد که در آن ماکرون تلاش کرد بر موج اختلافات جناحی داخل ایران سوار شود و باز اتهام تلاش برای حمله به مقر منافقین را به جمهوری اسلامی ایران بچسباند. او در بخشی از این مصاحبه گفت: «همان طور که می‌دانید [حکومت ] ایران در مواردی دسته‌بندی‌ها و اختلافات خودش را دارد. برای همین نمی‌توان گفت که آیا دستور [بمبگذاری]از بالا آمده بود، یا از این دستگاه امنیتی یا آن یکی نهاد.»
روز ۴ آبان هم رسانه انگلیسی رویترز مدعی شد که یک دیپلمات ایرانی در پاریس، به واسطه ارتباط با طرح «بمب‌گذاری در مقر منافقین» توسط دولت این کشور اخراج شد. این در حالی بود که نه دستگاه دیپلماسی فرانسه و نه دستگاه دیپلماسی ما هیچ‌گونه توضیحی در این‌باره نداد.
اما در این راستا به جای اقدام مقابله به مثل کونه و یا پاسخی کوبنده به کشورهایی که عضویت در اف.ای.تی اف را پذیرفته و به راحتی از منافقین و الاحوازیه حمایت می‌کنند! وزیر خارجه دست به نوشتن توئیت شد!!
شاید درک این موضوع کار سختی نباشد که براساس مستندات و سلسلسه رفتارهای صورت گرفته توسط اروپایی‌ها با دیپلمات‌های ایران تداوم اتهام‌زنی‌های کشورهای اروپایی در یک بازه چندماهه، گویای یک سناریوی جدید برای اعمال فشار بیشتر بر کشور مان آن هم در شرایطی است که آنها ادعا می‌کنند دنبال یافتن راهی برای مراوده بهتر با تهران و کنار گذاشتن واشنگتن! هستند. این در حالی است که همزمان مصداقی بسیار عیان و صریح از «استاندارد دوگانه» غربی‌ها در موضوع مواجهه با دیپلمات‌های کشورهای «همسو» و«غیرهمسو» در سطح بین‌المللی در جریان است.
اما انفعال عجیب و حیرت‌آور وزارت خارجه کشورمان (که اقدامات آن در قبال این اتهام‌زنی‌های سنگین، تنها محکومیت‌های بود که از سوی ظریف، عراقچی و بهرام قاسمی بود)، منجر به آن شده که دولت فرانسه به جای پاسخگویی درباره میزبانی چند دهه‌ای خود از یک تشکیلات تروریستی و جنایتکار به نام سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، در جایگاه طلبکار بنشیند و دولت دانمارک به جای آن که طبق عرف و قوانین بین‌المللی، سران گروهک تروریستی که رسما مسوولیت حمله وحشیانه تروریستی در اهواز را به عهده گرفتند، تحویل جمهوری اسلامی ایران دهد، حال مدعی شده و ایران را به تلاش برای حمله به رهبران یک گروهک تروریستی و جنایتکار متهم می‌کند!
میزبانان گروهک تروریستی عامل جنایت اهواز اکنون در جایگاه «شاکی» نشسته‌اند!
این انفعال وزارت خارج حتی صدای دیپلمات‌های قدیمی که اتفاقا حامی دولت روحانی هم هستند درآورده است. چنان که «نصرت‌الله تاجیک»، دیپلمات ارشد و سفیر اسبق ایران در لندن (که خود هدف اتهام‌زنی دولت بریتانیا قرار گرفت و ۶ سال را بی‌گناه در زندان‌های انگلستان به سر برد و در سال ۹۱ رای تبرئه گرفت! چنین موضعی در صفحه شخصی خود بدین مضموم نوشت که اگر ما به وجود الاحوازیه در دانمارک شکایت می‌کردیم! آنها به اتهامات واهی مدعی نمی‌شدند!
به هر حال، هم سوابق اتهام‌زنی اروپایی‌ها نسبت به جمهوری اسلامی ایران متعدد است و هم مصادیقی از «دیپلماسی عزتمندانه» در تاریخ ۴ دهه‌ای جمهوری اسلامی ایران که برای عبرت و درس‌آموزی قطعا به کار دیپلمات‌های امروز ما خواهد آمد.
حال این سوال مطرح می‌شود که دقیقا اروپا باید چه کند که ظریف و دستگاه دیپلماسی خشمگین شود؟! وقتی عدم انجام تعهدات برجام، برخوردهای سلسله‌وار نادرست با دیپلمات‌ها، اتهامات پی‌درپی و حتی دخالت در سیاست‌های کشور نمی‌تواند دستگاه دیپلماسی را واردار کند پاسخی سخت و محکم و در خور شایسته بدهد معلوم نیست تا کی و بر چه اساس قرار است این رفتار کژدار و مریز ادامه یابد؟! اصلا آیا این رویه می‌تواند در ادامه حتی جان دیپلمات‌هایمان را حفظ کند؟!

نویسنده: مائده شیرپور


کد مطلب: 106670

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/106670/چشم-های-کاملا-بسته

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir