کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

حمايت از پرورش قارچ تا صنایع‌دستی و تبديلي؛

از خوشه‌سازي كارگاه‌هاي قارچ تا ايجاد ۴۰۰ كارگاه صنايع‌دستي و تبديلي

19 ارديبهشت 1397 ساعت 9:20

در گوشه‌اي از ايران بسيجياني دست به كار شده‌اند تا در دوران مقاومت اقتصادي نه تنها براي خودشان بلكه براي هم‌استاني‌هايشان هم كاري انجام بدهند. خوشه‌سازي كارگاه‌هاي قارچ، برگزاري نمايشگاه‌هاي صنایع‌دستی و مشاغل خانگي فقط گوشه‌اي از فعاليت‌هاي بسيجيان سازندگي استان خراسان رضوي است، با اينكه مي‌توانند فقط به كسب و كار خودشان برسند اما دست همكارانشان را مي‌گيرند و حتي براي مردمي كه در نقطه‌ي صفر مرزي زندگي مي‌كنند هم فعاليت‌ اقتصادي راه مي‌اندازند.
اين روزها احسان مكرم سي و پنج ساله يكي از چهره‌هاي شناخته شده در حوزه‌ي پرورش قارچ در استان خراسان رضوي است. او حالا مدتي است رئيس اقتصادي بسيج سازندگي است. فعاليت‌هاي احسان در حوزه‌ي پرورش قارچ و چگونگي ورودش به اين عرصه ماجراي مفصلي براي خودش دارد اما قرار است درخصوص فعاليت‌هاي اقتصادي و طرح‌هاي متعددي كه او با كمك همكارانش و سازمان‌هاي ديگري مثل آستان قدس رضوي و كميته ‌امداد امام خميني(ره) انجام داده به سراغش برويم.
خوشه‌سازی چند کارگاه پرورش قارچ در دوسال گذشته ،۴۰۰ کارگاه صنایع‌دستی و صنایع تبدیلی هم در يك سال گذشته تازه گوشه‌اي از فعاليت او و همكارانش است. زماني به سراغ احسان مكرم مي‌رويم كه درگير انجام كارهاي افتتاح ۴۰ گلخانه آلوئه‌ورا است.طرح جديدي كه سازمان بسيج سازندگي به همراه چند سازمان ديگر كلنگ آن را زدند و قرار است براي تعداد زيادي كارآفريني داشته باشد.



خوشه‌سازي
احسان با اشاره به اين نكته كه هدف ما از اجراي اين طرح‌ها افزایش مهارت بازاریابی در بین شبکه تولیدکنندگان عرصه‌های فوق، تقویت و حمایت از تولیدکنندگان، اشتغال پایدار و سود بالا، تشویق به تولید و حمایت بازار از محصول و هماهنگي با رقباست مي‌گويد: مشكلاتي كه توليدكنندگان خرد در عرصه‌ي پرورش قارچ داشتند مثل مثل خريد مواد اوليه‌ و يا فروش محصولاتشان از يك طرف و همچنين آشنايي خودم با مشكلات آنها آن هم به اين خاطر كه شخصا با دو كارگاه كوچك كارم را آغاز كرده بودم از طرف ديگر باعث شد تقريبا دوسال پيش در انجمن قارچ استان جلسه‌اي را با حضور توليدكنندگان بزرگ قارچ داشته باشيم. در اين جلسه توليدكنندگان بزرگ مي‌گفتند توليدكنندگان كوچك بازار را خراب كرده‌اند و محصولات خود را به قيمت پايين در بازار به فروش مي‌رسانند از آن طرف دغدغه‌هاي توليدكنندگان خرد هم وجود داشت به همين خاطر در جريان طرحي كه داشتيم به توليدكنندگان بزرگ قارچ پيشنهاد داديم تا توليدكنندگان خرد را زيرپوشش خود قرار دهند و با نظارت روي كار آنها در تنظيم بازار نيز كنترل داشته باشند.
او ادامه مي‌دهد: به طور مثال در منطقه فريمان به يكي از توليدكنندگان بزرگ ۲۰ توليد كننده خرد را معرفي كرديم.بحث آموزش گروهي توليدكنندگان خرد، عملياتي كردن آموزش‌ها و همچنين فروش محصولات را در اختيار اين توليدكننده قرار داديم تا در تنظيم بازار نظارت داشته باشد.حتي در بخشي از اين طرح اين توليدكننده هماهمنگي‌هاي انجام شد تا حتي قارچ‌هاي درجه يك توليد كنندگان بزرگ را نيز با برند خود روانه‌ي بازار كند.
مكرم مي‌گويد: در اين طرح خود من هم به عنوان يكي از توليدكنندگان ۲۰ توليدكننده‌ي خرد را زيرنظر گرفتم.خوشبختانه اين طرح با استقبال خيلي خوبي روبه رو شد.هرچند امسال با بروز برخي از مشكلات مثل ورود قارچ از استان تهران برخي از اين توليدكنندگان ورشكسته شدند و كار را كنار گذاشتند اما با اين حال هنوز هفت نفراز توليدكنندگان در شهر فريمان وهشت توليد كننده در نيشابور و سبزوار با بنده همكاري‌شان را ادامه مي‌دهند و طبق آخرين آماري كه در دست داريم از اين ۹ كارگاه سالانه حدود ۳۰۰ تن قارچ توليد و روانه‌ي بازار مي‌شود. 

صنایع‌دستی
اما حوزه‌ي فعاليت‌هاي مكرم و دوستانش به پرورش قارچ خلاصه نمي‌شود و آنها امسال با ورود به عرصه‌ي صنایع‌دستی و صنايع تبديلي در حوزه‌ي اقتصاد مقاوتي فعاليت بيشتري را شروع كردند.
مكرم مي‌گويد: صنایع‌دستی كشور مشكل بازار فروش دارد و بسياري از هنرمندان براي فروش كارهايي هنري خود هميشه با مشكلات زيادي روبه‌رو بودند. اين مسئله براي من و دوستانم تبديل به دغدغه شده بود به همين خاطر چندي پيش بسيج سازندگي استان خراسان رضوي با همكاري و همراهي آستان قدس رضوي وكميته امداد امام خميني بودجه‌اي فراهم كرديم و سازه‌هاي مربوط به برگزاري نمايشگاه را خريداري كرديم.
وي ادامه مي‌دهد: تا به امروز در كل استان ۵۲نمايشگاه صنایع‌دستی با حضور هنرمنداني كه درعرصه‌هاي مختلف از توليد مصنوعات چرمي گرفته تا گليم و معرق وحتي هنرمندي كه روي صورت كودكان نقاشي مي‌كشد. تا به امروز بيش از ۲۰۰۰ نفر از هنرمندان در اين نمايشگاه‌ها حضور داشتند و محصولات خود را براي فروش عرضه كردند. خوشحالي ما از اين است كه در ميان اين هنرمندان افراد كارآفريني حضور دارند كه براي بيست نفر فرصت شغلي به وجود آورده‌اند.

صنايع تبديلي هم به فكرش بوديم
مكرم مي‌گويد: با توجه به اينكه در استان پهناور خراسان رضوي باغات ميوه و زمين‌هاي كشاورزي زيادي وجود دارد با كمك دوستان در جريان طرحي جديد روستا به روستا را شناسايي كرديم تا در حوزه‌ي صنايع تبديلي ورود پيدا كنيم.
وي ادامه مي‌دهد: يكي از بزرگترين مشكلاتي كه درحوزه‌ي صنايع تبديلي از قبيل شغل‌هاي مانند سبزي خوردكني،توليد چيپ ميوه و... اخذ مجوز بهداشت بود. براي اينكه اين مشكل را برطرف كنيم در طي جلسه‌اي با مسئولان سازمان غذا و دارو ترتيبي را فراهم كرديم تا بسياري از افراد كه در اين حوزه مشغول به كار هستند با تسهيلاتي كه از طريق بسيج سازندگي دريافت مي‌كنند و همچنين هماهنگي سازمان غذا و دارو كار خود را گسترده‌تر از قبل ادامه دهند.خوشبخانه اين طرح تا به امروز نتيجه‌ي خوبي به همراه داشته است و به طور مثال شهر درگز در سركه سيب و شهر گناباد در حوزه‌ي گياهان دارويي حرف اول را در كارهاي توليدي استان زدند. حتي از افرادي كه در حوزه‌ي صنايع تبديلي كار خود را آغاز كردند دعوت كرديم تا در نمايشگاه‌هاي ما نيز حضور داشته باشند و تا به امروز طبق آماري كه به دست آورده‌ايم حدود ۱۴۰ واحد صنايع تبديلي در حوزه‌ي محصولاتي همچون ترشيجات، خيارشور، حتي تبديل شير به دنت، چيپش ميوه و... كار خود را ادامه مي‌دهند.

فريز درايزر
كار به همين جا ختم نمي‌شود و بسيجيان سازندگي كمر همت را بسته‌اند تا قدم‌هاي مؤثرتري در حوزه‌ي كسب و كار استان خود بردارند.
مكرم مي‌گويد: ما دو كار بزرگ ديگر نيز انجام داديم. اولين كار وقتي در جريان قرار گرفتيم كه دوستانمان در شهر اراك دستگاه فريز درايزر يا همان خشك كن انجمادي را اختراع كرده و ساخته‌اند با اين دستگاه مي‌توان در خشك كردن زعفران استفاده كرد با هماهنگي‌هايي كه انجام داديم ۵۰ عدد از اين دستگاه‌ها البته با سايز كوچك را درخواست داديم تا هم به دوستان توليدكننده اين دستگاه كمك كرده باشيم و هم به توليدكنندگان زعفران ناب خراسان.

۵۰ ميليون تسهلات براي پرورش گوسفند نژاددار
او در ادامه با اشاره به طرح كلات اضافه كرد: در اين طرح كه با هماهنگي بسيج سازندگي، آستان قدس رضوي و كميته‌ي امداد امام خميني انجام گرفت، با اختصاص ۵۰ ميليون تومان تسهيلات تعدادي گوسفند نژاددار توسط شرکت هلدینگ دامپروری استان قدس به عنوان شرکت پشتیبان كه با راهنمایی تغزیه و نژاد مرغوب باعث زایش دقلو و يا سه قلوزا در گوسفندها شدند به ۱۰۰ خانواده‌ي روستايي در دهستان زاوين شهرستان کلات تحويل داديم. اين طرح هم باعث ايجاد اشتغال در نقطه صفر مرزي كشور شد و هم آنقدر تأثيرگذار بود كه بسياري از روستاييان را كه مهاجرت كرده بودند به روستاهايشان بازگرداند.
اين بسيجي فعال مي‌گويد: در طرح ديگر براي اولين‌بار در كشور موفق شديم با كشور روسيه در حوزه‌ي صنایع‌دستی تعامل داشته باشيم. از آنجايي كه استانداري خراسان رضوي با كشور روسيه تفاهم‌نامه‌اي امضا كرده بود موفق شديم براي اولين مشاغل خانگي، صنایع‌دستی و صنايع تبديلي را در نمايشگاه اين كشور وارد كنيم. نكته‌ي جالب اينجاست كه فقط در يك روز ۱۵ ميليون تومان از صنایع‌دستی كشورمان در اين نمايشگاه فروخته شد. همچنين موفق شديم براي اولين‌بار يك شركت ايراني به نام خورشيد هشتم را در كشور روسيه ثبت كنيم و در حوزه‌ي صادرات صنايع تبديلي و دستي كشورمان فعاليت بيشتري داشته باشيم.
* لازم به ذکر است مخاطبین محترم جهت کسب اطلاعات بیشتر از اردوهای جهادی می‌توانند شماره ۰۹۱۰۲۷۷۰۵۱۹ در شبکه‌های اجتماعی جست‌وجو کرده و یا به آدرس sazandegi۳۱۳@ مراجعه نمایند.


کد مطلب: 104276

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/104276/خوشه-سازي-كارگاه-هاي-قارچ-ايجاد-۴۰۰-كارگاه-صنايع-دستي-تبديلي

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir