کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سوالی که دولتمردان با حاشیه نویسی هنوز پاسخ نداده‌اند

وعده‌های ۹۲ و۹۶ چه شد؟

27 آبان 1399 ساعت 21:52


اعضای قوه مجریه این روزها در حالی به حاشیه نویسی به انتقادهای مطرح شده به سیاست‌های اقتصادی دولت مشغولند که در لابه لای این حاشیه سازی‌ها از پاسخ به یک سوال خودداری می کنند و آن اینکه وعده‌های سال ۹۲ و ۹۶ چی شد؟
این روزها گویا آن رونق اقتصادی که دولت تازه بر سر کار آمده در سال ۹۲ از آن سخن می گفتند ، ایجاد شده چرا که دیگر یارانه ۴۵ تومانی دولت دردی از هیچ کس دعوا نمی‌کند و مردم به آن احتیاجی ندارند؟!!.
شاید به همین دلیل است که معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه به طرح معیشتی مجلس روی خوش نشان نمی دهد؟! شاید برای همین بوده که تا حرف از دهان رئیس مجلس در این زمینه بیرو آمد، ایشان دست به قلم شده و نامه ای خطاب به قالیباف نوشتند . چندی پیش محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در نطق خود در صحن علنی مجلس گفت که تصمیمات در حوزه های مختلف اقتصادی ، بی تفاوتی نسبت به گرانی‌ها ، رها کردن بازار و بی توجهی به تولید ملی، به پاستورو بهارستان و باب همایون و میرداماد ارتباط دارد نه به جورجیا و میشیگان و آریزونا. اما بلافاصله معاون رئیس جمهوری در پاسخ به این اظهارت در نامه ای نوشت : مردم ایران به جای اعانه و یارانه از مدیران خود رفع تحریم و برداشتن زانوی زور از گلوی اقتصاد ایران را با حفظ عزت‌ملی طلب می‌کنند. محمد باقر نوبخت نیز اظهارات رئیس مجلس را در تعارض با توصیه‌های مقام معظم رهبری عنوان کرد و افزود: علی‌رغم تنگناهایی چون عدم تحقق درآمدهای نفتی، هم چرخ توسعه کشور همچنان در گردش است، هم ۳۶ هزار میلیارد تومان صرفه‌جویی صورت گرفته و هم حقوق و یارانه‌ها در کنار همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و افزایش حقوق کارکنان دولت، به موقع پرداخت شده است.
در این میان عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی نیز در نامه‌ای خطاب به قالیباف نوشت: برای اطلاع حضرت‌عالی در دو سال و نیم گذشته بانک مرکزی درمقابل فشار حداکثری دولت آمریکا، خط مقدم جنگ اقتصادی علیه کشورمان را مدیریت کرده و با پیروی از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، سد محکمی درمقابل توطئه گسترده آمریکا و هم‌پیمانانش برای فروپاشی اقتصاد کشور بوده است . نباید بانک مرکزی را وارد مباحث سیاسی کرد. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور هم ساکت نماند و در هفتادوپنجمین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی گفت : زبان مدیران دولت برای پاسخگویی زبان الکن نیست، ما شرایط کشور و مردم را در موضع گیری های خود لحاظ می کنیم و می دانیم که مردم در شرایط سخت کنونی از مسئولان خود انتظار دارند که به فکر زندگی و معیشت آنان باشند نه اینکه سرگرم دعوا و مجادله با یکدیگر شوند چرا که این مسئله گره‌ای از زندگی آنان باز نمی‌کند.
وی افزود: تجربه من به عنوان فردی که هم در دولت و هم در مجلس فعالیت کرده‌ام می گوید؛ بودجه چوب ادب سیاستمداران بویژه سیاستمدارانی است که تنها شعار می‌دهند. منابع و مصارف در بودجه کشور موضوعی واقعی است و باید با آن منطقی برخورد کرد. نمی توان ذهنی و خیالی منابع کشور را افزایش دهیم. متاسفانه برخی مسائلی که در حال حاضر عنوان می شود با ده برابر بودجه کنونی نیز نمی‌توان به آن حرف‌ها جامه عمل پوشاند. سخنگوی دولت نیز در این باره تصریح کرد : به طور روشن و واضح اعلام می‌کنم دولت با طرح معیشتی مجلس مخالف است. علی ربیعی در این باره خاطر نشان کرد: طرح‌هایی که ارائه می‌شود، نباید طوری باشد که زندگی مردم را سخت‌تر کند و با اعلام یک موضوع رضایت آنی ایجاد کنیم، ولی تلخی میان مدت و دراز مدت با آن ایجاد شود.
حاشیه سازی یا ادعای حقوق مردم
در این میان رسانه‌های حامی دولت نیز توضیحات مدیران دولتی را در بوق و کرنا کردند و مدعی شدند،مجلس قصد حاشیه سازی دارد. اما به نظر می‌رسد که این جنجال سازها و مظلوم‌نمایی‌های دولت دیگر راه به جایی نمی‌برد. محمدصادق کوشکی کارشناس مسائل سیاسی در این باره گفت : مردم وعده‌های مقامات دولتی را در انتخابات ۹۲ و ۹۶ به خاطر دارند و وضعیت امروز را با آن مقایسه می‌کنند. آقای روحانی در انتخابات سال ۹۲ گفتند که اگر مشکلات فعلی راه چاره نداشت من نمی‌آمدم. همچنین به صراحت گفتند که عملکردی خواهم داشت که مردم نیازی به یارانه ۴۵ هزارتومانی نداشته باشند. مردم امروز این جمله را به خاطر دارند و وضعیت فعلی را هم می‌بینند. بر همین اساس دولت روحانی را مقصر می‌دانند. وی در پاسخ به اینکه حواله دادن همه مسائل به تحریم و اشاره به مشکلات خارجی چقدر برای مردم قانع‌کننده است؟ گفت: «وقتی در مورد کالا‌هایی مثل گوجه‌فرنگی و سبزیجات که ربطی به تحریم ندارد هم گرانی وحشتناک مشاهده می‌شود، مردم مطمئن می‌شوند که ماجرا ربطی به تحریم ندارد. یا وقتی که ده‌ها هزار تن کالا در معرض فاسد شدن است و اجازه ورود پیدا نمی‌کند ولو اینکه مردم به آن نیاز دارند، یعنی عملکرد دولت بیشترین نقش را در وضعیت موجود دارد.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد : تورم دوران آقای روحانی در تاریخ چهل و دو ساله بعد از انقلاب بی‌سابقه بوده و مردم یادشان نمی‌آید که ارزش پول ملی، ظرف دو، سه سال اینطور کاهش یافته و یک‌دهم شود! ما در سال‌های جنگ هم علی‌رغم همه فشار‌ها با این میزان کاهش ارزش پول ملی مواجه نبودیم. کوشکی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه در قضایایی مثل رسوبات گمرکی و… بی‌تدبیری دولت بیشتر دخیل است یا گره زدن اقتصاد و سیاست؟ گفت: دولت روحانی اصلا بی‌تدبیر نیست. دولت کاملا هوشمند و با برنامه عمل می‌کند، اما در جهت ایجاد منابع برای درصد بسیار اندکی از مردم ایران که پایگاه اجتماعی دولت آقای روحانی هستند. از سوی دیگر محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت : متأسفانه دولت نگاه سیاسی به طرح‌های مصوب مجلس دارد. با این حال وقتی قوه مجریه دچار کسری بودجه است در سال آخر فعالیتش ، به دنبال آن است که با کسب مجوز لازم از شورای هماهنگی سران قوا و یا فروش اموال و دارایی‌های دولت حقوق برخی از اقشار را افزایش دهد.
پنهان شدن
دیگر برای مردم روشن شده است که گویا دولتمردان معیشت مردم را برای رسیدن به اهداف خود به گروگان گرفته اند . اصولا یا دوست ندارد کاری کنند و یا برای پاسخگو نبودن به مردم تلاش می کنند تا کم کاری های خود را پشت مذاکره و رفع تحریم ، پنهان و توجیه کنند. اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که اگر مذاکره مشکلات را حل می کرد چرا با امضای برجام مشکلات حل نشد؟ تحریم ها نه تنها لغو نشدند بلکه بیشتر شدند؟! مردم پس از امضای برجام شاهد بودند که تنها زیرساخت های صنعت هسته ای ایران جمع شدند و در مقابل این بهای گزاف ، تحریمهای ظالمانه بودند که حفظ و تقویت شدند. عباس گودرزی نماینده بروجرد در مجلس نیز با بیان اینکه هر چشمی که به بیرون از مرزها توجه کند و به توان داخلی متکی نباشد باید هر روز هم منتظر بحران و حادثه باشد، گفت: وضعیت فعلی محصول تفکر نگاه به غرب و عدم توانایی در رفع مشکلات کشورمان است. کریمی‌اصفهانی، دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار نیز علت اصلی همه مسائل اقتصادی کشور را روش دولت دانست که موجب اتصال اقتصاد به دلار شد و نوسانات دلار نیز باعث بهم‌ریختگی اقتصاد کشور شده است. وی در این باره گفت : دولت با روشهای خود اجازه پایین آمدن دلار نمی‌دهد و در عین حال شعار می‌دهد که می‌خواهیم قیمت دلار واقعی شود.
عزت ملی
مردم حالا دیگر می خواهند که دولت از عزت آنها خرج نکند . عزتی که نه تنها به پاسپورت های ایرانی نرسید بلکه از سفرهای مردم هم خارج شد .
اینکه دولتمردان چگونه عزت ملی را تعریف می کنند؟ برای عموم مردم جای سوال دارد . آنها ضمن تاکید بر سخنان نوبخت بر این باورند که اعانه نمی‌خواهیم اما جهش تولید و رونق اقتصای را می‌خواهیم . دولت در این ۷ساله چه فکری برای این موضوع کرده است ؟ مردم می پرسند که دقیقا چه مذاکره‌ای باید رخ دهد که ۸ میلیون تن کالای دپو شده در گمرکات آزاد شود یا اینکه گوجه فرنگی که کیلویی پانصد تومان از کشاورز خریداری شده، لب مرز نابود نشود و در داخل شهر ها کیلویی ۱۴ هزار تومان به فروش نرسد ؟ مردم می‌گویند اینکه روغن‌ها در گمرک نگه داشته شود تا در جامعه کمبود مصنوعی ایجاد شود آیا به تحریم ربط یا به عزت ملی دارد؟ آنها معتقدند که اگر دولتمردان بر اساس باورهای خود درست عمل می‌کردند دلار ۳۲۰۰۰ تومان ، سکه ۱۶ میلیون ، پراید ۱۶۰ میلیون و برنج ۳۵۰۰۰ تومان نمی‌شد ! مردم می‌پرسند آیا گوجه و نخود و لوبیا و مرغ و گوشت و ... از خارج وارد می‌شود که قیمت آن با قیمت دلار بالا و پایین می رود ؟
پاسخگویی
نزدیک به ۸ سال است که دولت تدبیر و امید، که اتفافاً نوبخت در آن مسئولیت‌های مهمی را بر عهده داشت، تلاش کرد تا تحریم‌ها را لغو کنند و بر سر این مسئله و تعهدات ایران حتی صنعت هسته‌ای کشورمان دچار پس رفت قابل ملاحظه‌ای شد . حالا بعد از ۸ سال که زمان پاسخگویی رسیده است چرا یاد عزت ملی مردم افتاده‌اند؟
نوبخت سال گذشته مدعی شده بود که افزایش قیمت بنزین نه تنها موجب افزایش تورم نمی‌شود، بلکه تورم نزولی به دنبال خواهد داشت . خوب چرا آقای نوبخت در مورد ادعای خود پاسخی به مردم نمی‌دهند ؟ سیدنظام‌الدین موسوی، نماینده مجلس در واکنش توییتری خود در این باره نوشت: نوبخت با انتقاد از طرح معیشتی مجلس گفته است که مردم بجای اعانه و یارانه، خواهان رفع تحریم‌ها هستند. وی افزود : خاطرمان هست آقای روحانی سال ۹۲ می‌گفت که تحریم‌ها را لغو می‌کنم و آنچنان رونق اقتصادی ایجاد میشود که مردم اصلا به این ۴۵هزار تومن احتیاج نداشته باشند .به قول مرحوم گل آقا: پس چی شد؟


کد مطلب: 116138

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116138/وعده-های-۹۲-و۹۶

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir