کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهی به تصمیمات دولت در مقابله با کرونا

رقص کرونا در میانه جان و مال

18 تير 1399 ساعت 23:37


کرونا بی رحمانه در کشور می‌تازد و آنچنان رکورد زنی می کند که همه را نگران کرده است. اما گویا این نگرانی خاص مردم است و ربطی به دولت ندارد. در این میان کارشناسان معتقدند که اگر این تدبیر دولت برای مدیریت این اپیدمی ادامه یابد ، مشکلات بهداشتی - درمانی ناشی از شیوع کرونا به دیگر مسائل کشور سرایت می کند.
بر اساس آخرین آمارها شیوع کرونا در کشور متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۵۳ بیمار جان خود از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۲ هزار و ۸۴ نفر رسید. از سوی دیگر به گفته سخنگوی وزارت بهداشت گفت: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۶۹۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی که یک هزار و ۶۲۵ نفر بستری شدند.
سیما سادات لاری در این باره افزود: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی از ۱۷ تا ۱۸ تیر ۱۳۹۹، دو هزار و ۶۹۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که یک هزار و ۶۲۵ مورد بستری شدند .
وی خاطرنشان کرد؛ مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۴۸ هزار و ۳۷۹ نفر رسید.
لاری تصریح کرد: ۳۳۰۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. حال باید پرسید که بی‌توجهی دولتمردان و ستاد ملی مبارزه با کرونا و جدی نگرفتن این بحران از سوی مسئولین ذیربط باعث تشدید شده است یا بی توجهی مردم؟ این درحالی است که باگذشت زمان، کادر درمان خسته شده‌اند، آنها ماه‌ها است که در میدان نبرد با کرونا حاضر و از خانواده های خود دور هستند و اگر دولتمردان نخواهند فکری به حال این مشکل کنند، این خستگی ها به ناتوانی در درمان بیماران مبدل خواهد شد.
همه چی آرومه
کرونا اگرچه بسیار تلخ بود اما مدیریت دولت را در معرض قضاوت عمومی قرار داد.
درست در زمانی که آمار ابتلا به کرونا بار دیگر آنچنان بالا رفته که علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران، گفته که باید محدودیت‌های کرونایی را «حتی کوتاه‌ مدت» بازگردانیم، مقامات کشور از کنترل سخن می گویند.
توصیف دولتمردان از شرایط کشور به گونه ای است که گویی چرخ اقتصاد همچنان می چرخد و مردم شاد و سرحال ، بدون هیچ مشکل و دغدغه روزگار را به سر می برند و در شرایط کاملا ً مناسب به مقابله با این بیماری رفتند. همین چند وقت پیش بود که رئیس جمهوردرجلسه روسای کمیته های تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا از موفقیت‌های دولت در مقابله با این ویروس سخن گفت و با اشاره به اینکه مرحله سوم مدیریت مقابله با کرونا آغاز شده، تاکید داشت که هم متخصصان داخلی و هم سازمان های بین المللی اعلام کرده‌اند فعلا هیچ پایانی را نمی‌توان برای کرونا مشخص کرد و باید با استفاده از تجربه فاصله گذاری هوشمند وارد مرحله تامین سلامت مردم با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در روال فعالیت های لازم اقتصادی-اجتماعی بشویم.
رییس جمهوری با تاکید بر اینکه خوشبختانه ایران جزو اولین کشورهایی بود که توانست با تدوین دستورالعمل‌های بهداشتی فشار بر زندگی و کسب و کار مردم را کاهش داده و مسیر منطقی و تدریجی بازگشت به فعالیت‌های ضروری با حفظ سلامتی را برای مردم تامین کند، اضافه کرد: عوارض کرونا بر اقتصاد کشور پدیده غیر قابل انکار جهانی است و ما نیاز داریم قدم به قدم وارد مرحله جبران خسارات اقتصادی کرونا شویم که این مرحله نیز نیازمند داشتن اطمینان از سلامتی مردم و رعایت مطلوب مقررات بهداشتی از سوی مردم است.
رئیس جمهور از گنجایش بیمارستان‌ها و ظرفیت درمانی کشور سخن می گفت که عده ای فکر کردند کرونا کابوسی بوده که اصلا وجود نداشته و به قول ایشان مردم به راحتی می توانند از شنبه به کسب و کارهای خود بازگردند.
همدلی در حرف نه عمل
از زمانی که میهمان ناخوانده کرونا پایش به کشور باز شد ، اولین تاکید رئیس جمهور همدلی همگانی برای مقابله با این بیماری بود. مردم به میدان آمدند چون همیشه در مشکلات پشت سر یکدیگر قرار داشته و همدلی در آنان عادتی دیرینه است.
اما گویا دولتمردان ما خود به اظهاراتشان، اعتقادی ندارند یا شعار می دهند.
کارشناسان می‌گویند علت حضور مردم در فضاهای عمومی و رعایت نکردن پروتکل‌ها، به خاطر مشکلات اقتصادی خانوارهاست و دولت باید برای آن فکری کند. این مسئله ای است که روحانی نیز در یکی از سخنرانی‌های اخیر خود به آن اشاره کرد: «چالش نان و جان» و مدعی شد که دولت به خوبی از پس آن برآمده است.
کدام ارجح است جان یا کار مردم؟
براساس یک نظر سنجی از سوی دو نهاد دولتی در کشور زمانی که از مردم تهران خواسته می‌شود «میان تداوم تعطیلی تا پایان کرونا و شروع فعالیت‌ها برای اینکه مردم شغل و درآمدشان از دست نرود یکی را انتخاب کنند، که آرای مردم به این نتیجه ۷۶ درصد تهرانی‌ها تداوم تعطیلی را ترجیح» می‌دهند. به خاطر داریم آن زمان که با دستور دولت برای شروع کسب و کارهای «با ریسک کم» پس از پایان تعطیلات موافقت کرد بیشتر شهروندان در کلان شهرها و به وِیژه تهران مخالف تصمیم دولت بودند.
شکستن قرنطینه موجب شد تا مردم احساس کنند که خطر بیماری از بین رفته و شرایط کشور مجدد به حال عادی بازگشته است. ماسک ها کنار رفت و خیابانها، ادارات، وسایل نقلیه عمومی مملو از شهروندان شدند.
دولت از فاصله گذاری اجتماعی صحبت می‌کرد اما نمی گفت چطور در مترو و اتوبوسی که جا برای سوزن انداختن ندارد فاصله اجتماعی رعایت شود.
کرونا همزمان با ایران در بسیاری از کشورها شایع شد اما مدیریت دولتها توانست آن را کنترل کند. بسیاری از دولت ها برای طی شدن زمان لازم برای قرنطینه، مردم را درخانه ها نگه داشته و به جای هزینه گزافی که ما امروز برای درمان و مقابله با شیوع شدید بیماری می‌کنیم ، هزینه مایحتاج مردم برای ماندن در خانه را تأمین کردند. از سوی دیگر با تعیین جرایم سنگین برای رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، عده ای را که اعتقادی به این موضوعات نداشتند مجبور به تبعیت از دستور کردند.
دکتر حسین قناعتی رئیس اتاق فکر ستاد فرماندهی عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران در این باره گفت: اگر قرنطینه شکسته نمی‌شد، نفع آن برای کشور این بود که تعداد بیماران در واحد زمان کاهش می یافت، بنابراین فرصت بود که آنها را درمان کنیم، که قطعاً میزان مرگ و میر مبتلایان کاهش می یافت. اما چنین اتفاقی نیفتاد. در آن زمان بسیاری از نمایندگان مجلس و برخی مسئولان دولتی از تصمیم دولت برای شکستن قرنطینه انتقاد کردند و این تصمیم را ریسک بزرگی در مهار کرونا خوانند اما دولت باید میان مهار بیماری و حفظ سلامت مردم از یک سو و راه انداختن چرخ بخش‌هایی از اقتصاد دومی را برمیگزید .
باید گفت که نباید فراموش کنیم که بحران کرونا نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان وضعیت بدی را به وجود آورده تا جایی که بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که تاریخ جدیدی بر مبنای شیوع بیماری کرونا به دو دسته قبل و بعد از کرونا تقسیم خواهد شد.
در این میان اداره کشور در شرایط کرونا نه تنها کار سختی است بلکه اگر تدبیری درست به کار گرفته نشود چه بسا آثار سوء آن تا سال‌ها ادامه داشته باشد. این روزها همانقدر که سختی های ناشی از بیماری وجود دارد، به همان میزان باید برای درمان بیماری های اقتصادی ناشی از کرونا چاره اندیشید.
در این شرایط دولت که حالا مدتهاست در شوک ورود بیماری کرونا به کشور است از یک سو باید به درمان بیماری جسمی کرونا بپردازد و از سوی دیگر باید به فکر عوارض ناشی از آن در میان مردم باشد و ضمن مدیریت ماجرا از آن، کم هزینه عبور کند.
شرایط حال حاضر بیمارستان‌ها در اغلب استان‌های کشور، مثل روزهای اولی است که کرونا وارد ایران شده بود.
بسیاری کارشناسان می گویند دولت باید مسیری را در پیش گیرد که بسیاری از کشورها برای مهار بیماری در پیش گرفته‌اند. اما به نظر می رسد دولت نه چنین انگیزه‌ای دارد و نه منابع مالی لازم را برای این کار پیش بینی کرده است.
دولت در زمانی که کارشناسان و صاحبنظران بهداشتی کشور توصیه می‌کردند تا به دلیل عوارض ناشی از شکستن قرنطینه آن را ادامه دهد، به نظرات آنان بی توجهی کرد و ماجرا را باری به هرجهت گذراند و اکنون هزینه این بی توجهی را مردم و کشور می‌پردازند.

نویسنده: کتایون مافی


کد مطلب: 114419

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/114419/رقص-کرونا-میانه-جان-مال

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir