?>?> سیاست روز - پایان درد احمد - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

شاعر انقلاب پس از تحمل ۹ سال رنج بیماری آسمانی شد

پایان درد احمد

17 اسفند 1395 ساعت 0:45


«احمد آقایِ عزیزیِ گُل! فرصت خوبی‌ست با خدا خلوت کنی. این فرصت از فرصت‌هایی‌ست که کم پیش می‌آید. با خدای متعال خلوت کن، می‌شنود حرف تو را و پاسخ می‌گوید، ان‌شاءالله. امیدواریم که خداوند متعال تفضلاتش شامل حال شما باشد و عافیت کامل به شما بدهد»
این را آقا در سفر سال ۹۰ به کرمانشاه و عیادت از احمدی عزیزی فرموده بود. حالا احمد عزیزی در آغوش خداست و «عافیت کامل» او هم اینگونه مقدر شد که چشم‌هایش را برای همیشه به روی دردهای دنیا ببندد.
احمد عزیزی از پیشگامان شعر آیینی پس از انقلاب که ۹ سال در بستر بیماری به سر می‌بُرد، روز گذشته در ۵۸ سالگی چشم از جهان فروبست.
این شاعر در سال ۸۶ بعلت کاهش سطح هوشیاری ناشی از تشنج، بیماری قلبی و کلیوی در بخش آی سی یو بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه بستری شد. طی این مدت رهبر انقلاب در سفر به کرمانشاه با حضور در بیمارستان از این شاعر عیادت کردند.
او که متولد ۴ دی ماه ۱۳۳۷ در سرپل ذهاب کرمانشاه است در کودکی با عشایر سیاه چادرنشین حشر و نشر فراوان داشت و قبل از رفتن به دبستان، خواندن و نوشتن را بدون داشتن معلم و تنها از روی کنجکاوی و تأمل و دقت از نوشته‌های روی تابلوها و اسامی خیابانها و... به خوبی فرا گرفت. وی قبل از پیروزی انقلاب به دعوت شمس آل احمد به تهران رفت و دیداری نیز با مرتضی مطهری داشت. وی با آغاز جنگ به همراه خانواده به تهران نقل مکان نمود و برای مدتی ساکن شهرستان نور شد سپس در تهران اقامت گزید و به همکاری با روزنامه جمهوری اسلامی پرداخت.
وی آثار شعر و نثر ادبی متعددی دارد؛ و شاعری با سبک منحصر به فرد است که این سبک بصورت مثنوی در «کفشهای مکاشفه» جلوه کرده‌است. تمایل سبک وی به معنویت و عرفان اسلامی با فرم جدیدی از مثنوی «ملهم از مثنوی مولوی» در شعر معاصر بی‌نظیر است. این سبک تاثیر بسیار زیادی در شعر معاصر گذاشته‌است. اشعار عزیزی با عرفان اسلامی آمیختگی دارد و تمجید از اهل بیت در بیشتر آثارش موج می‌زند.
عزیزی سرودن شعر را از سالهای جوانی با مجله جوانان آغاز کرد و اشعار او بارها و بارها در محضر رهبر انقلاب قرائت شد.
از آثار مطرح مرحوم عزیزی می‌توان به «کفشهای مکاشفه» ۱۳۶۷، «شرجی آواز» ۱۳۶۸، «خوابنامه و باغ تناسخ» ۱۳۷۱، «ترجمه زخم» ۱۳۷۰، «باران پروانه» ۱۳۷۱، «رودخانه رؤیا» ۱۳۷۱، "ناودان الماس"، "ترانه‌های ایلیایی"، غزالستان، قوس غزل، «ملکوت تکلم»، «سیل گل سرخ» ۱۳۵۲، روستای فطرت و رؤیای رؤیت اشاره کرد.

احمد عزیزی جهش‌های فکری خوبی در شعر داشت
علی موسوی گرمارودی ضمن ابراز تاثر و تاسف از درگذشت احمد عزیزی، شاعر آیینی کشور، اظهار کرد: ایشان شاعر با استعدادی بود و از زمره شاعران خوب آیینی کشور محسوب می‌شد. خدا ایشان را رحمت کند و با بزرگان و اهل بیت (ع) که برایشان شعر سرود، محشور بدارد.
وی ادامه داد: احمد عزیزی انسان با استعدادی بود و بسیار روان شعر می‌گفت. اوزانی را انتخاب می‌کرد که به روانی شعرش کمک کند و البته جهش‌های فکری و تاثیرهای خوب و نادری هم به ذهنش می‌آمد و از این جهت شاعری بود که بر بسیاری از شاعران جوان تاثیر گذاشت.
موسوی گرمارودی خاطرنشان کرد: اگر احمد عزیزی دچار بیماری نمی‌شد و دار فانی را وداع نمی‌گفت، امروز یکی از برترین شاعران انقلاب می‌شد و تاثیرات بیشتری هم بر شعر انقلاب می‌گذاشت.
گفتنی است علی موسوی گرمارودی به علت تاثر و ناراحتی از این ضایعه و فقدان این شاعر آیینی کشور قادر به ادامه گفت‌وگو نبود.

احمد عزیزی اعتبار شعر انقلاب است
محمدمهدی سیار گفت: احمد عزیزی از اعتبارهای شعر انقلاب به حساب می‌آید و اشعارش پشتوانه این جریان هستند.
محمدمهدی سیار شاعر انقلاب در گفتگو با مهر، در پی درگذشت احمد عزیزی گفت: احمد عزیزی به اتفاق نظر همه صاحب نظران، از جمله شاعران صاحب سبک سال‌های اخیر بود و موفق شد با آن نبوغ و خلاقیتی که داشت، جان تازه‌ای به قالب مثنوی شعر امروز بدهد.
وی افزود: عزیزی به زبان و لحن خاصی که می‌خواست در شعر دست پیدا کرد و اگر مخاطبی با شعر معاصر آشنا باشد، همین که چند بیت از این شاعر را بدون نام خودش، مقابلش بگذاریم، متوجه می‌شود که این اشعار سروده عزیزی هستند. عزیزی در شعر امروز پیروانی دارد و انعکاس صدای شعرش در شعر شاعران دهه‌های ۶۰ و ۷۰ مشهود است. به طور کلی شعر او متمایز از شعر شعرای پیش از خودش بود.
سراینده مجموعه «حق السکوت» در ادامه در پاسخ به سوالی درباره میزان تاثیرگذاری عزیزی بر جریان‌های شعری ، گفت: او کار اصلی خود را در همان مثنوی‌های آغازین و دیگر کتاب هایی که از او چاپ شده، انجام داده است. یکی از کارهای مهم عزیزی این بود که اثبات کرد می‌توانیم در همین چارچوب با مفهوم شعر انقلاب و با مبانی ارزش ها، شعر گفته و جلو برویم. این نکته هم برای جریان شعر انقلاب، بسیار مهم است که چند شاعر صاحب سبک از جمله احمد عزیزی را دارد. تنوع شعری هم بین این شاعران صاحب سبک، مساله مهمی است؛ از طرفی علی معلم دامغانی را داریم که مثنوی‌هایی کاملا متمایز و متفاوت از مثنوی‌های عزیزی دارد. از آن سو، قیصر امین پور را داریم که به زبان شخصی خودش دست پیدا کرد. بنابراین این گونه شعرها و شاعران هستند که اعتبار جریانی به نام شعر انقلاب شدند و در وضعیت فعلی، این نام‌ها در عین پایبندی به مفهوم شعر انقلاب، خود دارای خلاقیت و تمایزهای سبکی درخشانی هستند.
این شاعر در ادامه گفت: احمد عزیزی از اعتبارهای شعر انقلاب به حساب می‌آید و اشعارش پشتوانه این جریان هستند. تلاش او برای دستیابی به یک عمق فلسفی و اندیشه مولف در شعرهایش که در عین سادگی و صمیمت زبانی به وجود آمد، و در عین حال حفظ و خلق یک عاطفه سرشار، او را به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار حوزه شعر امروز تثبیت کرده است. اعتقاد دارم که شعر او بازخوانی خواهد شد و جوان‌ها به عنوان یکی از چهره‌های اصلی شعر انقلاب، آثارش را مورد مطالعه قرار می‌دهند.
سیار گفت: به نظرم، در حال حاضر وقت آن است که صاحب نظران و منتقدان، با نگاهی جدی و عمیق، کارنامه عزیزی را مرور و بررسی کرده و آنچه را که برای شعر جوان کشور دارد، بازیابی کنند. در این زمینه چند کار لازم است. ابتدا اگر اثر چاپ نشده‌ای دارد، به همت خانواده اش چاپ شود؛ چه در حوزه نظم و چه نثر چون او در نثر هم صاحب سبک بود و از خانواده اش درخواست دارم که هر دست نوشته از شعر یا نوشته‌ای را که از او به جا مانده، حفظ کرده و در صورت امکان چاپش کنند. آثار عزیزی تا به حال به صورت پراکنده چاپ شده‌اند و برخی از آثار مهمش هم در بازار نشر نیستند. به نظرم جا دارد مجموعه کاملی از آثار نثر و نظم عزیزی توسط یک ناشر خوب چاپ شود. همچنین به نظرم باید گزیده‌ای از آثار درخشان‌ترش چاپ شود تا در دسترس فردی که می‌خواهد مرور سریعی بر کارنامه عزیزی داشته باشد، قرار بگیرد و فکر می‌کنم خوب است این کار توسط افراد باذوق انجام شود.

تسلیت بنیاد شعر و ادبیات داستانی
مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی درگذشت احمد عزیزی شاعر نامدار انقلاب را تسلیت گفت.
مهدی قزلی در این پیام کوتاه آورده است: در حالی که شاعران پارسی گوی ایران و چند کشور جهان خود را برای برگزاری مراسم پایانی یازدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر آماده می‌کنند، خبر تاسف بار درگذشت احمد عزیزی، شاعر بزرگ اهل‌بیت (ع) و انقلاب اسلامی را دریافت کردیم.
اینجانب به نمایندگی از اهالی فرهنگ و ادب و شاعران حاضر در جشنواره شعر فجر این مصیبت را به جامعه ادیبان هنرپرور سرزمینمان و خانواده آن عزیز به ویژه خواهر داغدارش تسلیت می‌گویم.»


کد مطلب: 98723

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/98723/پایان-درد-احمد

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir