?>?> سیاست روز - آستانه تحمل مرغی - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سیاست روز افزایش قیمت مرغ را بررسی می‌کند؛

آستانه تحمل مرغی

3 دی 1397 ساعت 23:31


با رسیدن قیمت مرغ به۱۴۳۰۰ تومان، این محصول هم از سبد کالای خانوار پر کشید. طبق آمار و ارقام منتشر شده و براساس اعلام اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی این قیمت با قیمت جدید ۹۸۰۰ ستاد تنظیم بازار (با در نظر گرفتن ۵ در صد تغییرات) فاصله زیادی دارد. تا پیش از این؛ گرانی محصولاتی مانند گوشت قرمز و ماهی سبب شده تا مصرف‌کنندگان به این نتیجه برسند که می‌توانند گوشت مرغ راجایگزین آن کنند اما در حال حاضر با رسیدن رقم مرغ به حدود ۱۵ هزار تومان و مشکلات معیشتی که در اقتصاد مردم وجود دارد و همچنان رقم یارانه‌ها افزایش نیافته است؛ با ۴۵ هزار تومان رقم یارانه نقدی می‌توان تنها ۳ کیلو مرغ خرید.
در مقابل این اتفاق اما نکته قابل تامل آن است که برخی متولیان گمان می‌کنند ارگر مردم کمتر بخرند و یا اینکه آستانه تحمل خود را بالاتر ببرند؛ بازار متعادل شده و شرایط مطلوبی می‌یابد اما آنچه مسلم است واقعیت امر چیز دیگری است.

رقم‌های ناهمخوان
بنابراین گزارش اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی نرخ هرکیلوگرم مرغ گرم؛ استعلامی کشتارگاه‌های تهران ۱۳۱۰۰ تومان، پخش ۱۳۳۰۰ تومان، خرده‌فروشی۱۴۳۰۰ تومان، خرده‌فروشی مرغ شمال (در تهران) ۱۳۶۰۰ تومان، قیمت عمده مرغ کشتار شمال در میدان بهمن ۱۲۶۰۰ تومان و قیمت هر کیلوگرم سینه مرغ با کتف ۲۲۰۰۰ تومان، سینه بدون کتف ۲۳۰۰۰ تومان و فیله مرغ را ۲۵۰۰۰ تومان اعلام کرده و گفته است؛ قیمت‌های اعلامی فوق نرخ استعلامی بوده و آنها می‌توانید با توجه به فاکتور خرید رسمی و با احتساب ۱۰ درصد سود اقدام به فروش کنند؛ همچنین این نرخ‌ها به صورت خرید نقدی است و به ازای هر ۱۰ روز تاخیر در هر کیلو ۱۰۰ تومان به قیمت پایه افزوده خواهد شد.
البته بررسی روند قیمت‌های در بازارهای مختلف نیز نشان می‌دهد این قیمت‌ها تنها در گزارشات قیمتی این نهادها بوده و مصرف‌کنندگان عملا دربازار با رقم‌های دیگری مواجه می‌شوند. البته در کنار این اتفاق نکته قابل توجه عکس‌العمل متولیان و مسئولین کنترل این بازارها ست که با مصاحبه‌های عجیب و غریب خود به جای نظارت این نکته را گوشزد می‌کنند که باید مردم خودشان طمعشان را برای خرید کم کنند تا بازار آرام شود.
دراین زمینه علی صابری دبیر انجمن ملی شرکت‌های زنجیره‌ای تولید گوشت مرغ درخصوص اختلاف فاحش قیمت مرغ مصوب و آنچه در بازار ارایه می‌شود می‌گوید؛ قیمت مرغ با وجود تعیین قیمت توسط دولت و پیشنهاد متفاوت مرغداران، نرخ آن توسط عرضه و تقاضا مشخص میشود؛ به طوری که در ماه‌های مختلفی از سال قیمت این محصول کمتر از نرخ‌های یاد شده بود و برخی از مواقع نیز بالاتر از این نرخ‌ها است.
به اعتقاد صابری این طور نیست که دولت قیمت یک کالا را مشخص کند و قیمت آن در بازار به همان قیمت به فروش برسد؛ در گذشته به دلیل اینکه قیمت مرغ در بازار کمتر از قیمت‌های مورد انتظار بود کسی سراغ ما نمی‌آمد و حالی از ما نمی‌پرسیدند. نکته قابل توجه در صحبت‌های این فعالا بازار تولید گوشت مرغ آن است که مدعی است میزان تولید در بازار کاهش نیافته است و براساس پیش‌بینی‌های وزارت جهاد کشاورزی تولید صورت گرفته است و حتی افزایش تولید داشته‌ایم و برای افزایش قیمت مرغ نباید دنبال دلیل اقتصادی بود چراکه بازار بازی خودش را دارد و در حال حاضر نمی‌توان هیچ پیش‌بینی برای قیمت خوراک مرغ، ارز و... داشت.
البته نکته قابل توجهی که در تمام اظهارنظرهای صابری وجود دارد آن است که سعی شده در صورتی که مرغ کمتر مرغ بخرند بازار متعادل می‌شود به این ترتیب که به گفته وی در حال حاضر دولت برای خودش قیمتی می‌دهد و تولیدکنندگان مرغ نیز قیمت خود را ارائه می‌کنند اما در نهایت این بازار است که تصمیم می‌گیرد و آن طور نیست که تولیدکننده بخواهد و یا بگوید قیمت در بازار باید یک قیمت مشخص باشد و قیمت‌ها همان شوند. وی به مردم توصیه کرده که مردم برای تعادل بخش به بازار مرغ همکاری کنند و در صورتی که برای امشب تنها به یک عدد مرغ نیاز دارند، همان را خریداری کنند.

آستانه تحمل را بالاببرید
همچنین وی مدعی است در حال حاضر هیچ کمبودی به لحاظ تامین گوشت مرغ در بازار نداریم اما فشار تقاضای بیش از اندازه به این بازار، باعث افزایش قیمت‌های می‌شود که دلیل این افزایش تقاضا، افزایش قیمت دیگر مواد پروتئینی است و باید آستانه تحمل مدیران و مردم را در مواجه با این نوسانات قیمتی بالا برد تا مرغ قیمت خود را پیدا کند.
این اتفاقات در حالی رخ داده که اکثریت قریب به اتفاق مردم براین اعتقادند که تداوم چنین رویه‌ای بیش از هر عامل دیگری به ضعف نظارت مسئولان باز می‌گردد چراکه اگر چنین نبود هر روز یک بازار دچار نوسان قیمتی نمی‌شد.

برخورد با مرغداران گران‌فروش
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران با اشاره به افزایش قیمت مرغ طی روزهای اخیر تاکید کرد که با مرغدارانی که در حال گران‌فروشی هستند باید به طور جدی برخورد شود.
یدالله صادقی گفت: مرغداران، مرغ را با قیمت بسیار بالاتری از نرخ مصوب در بازار توزیع می‌کنند که این امر باعث شده کشتارگاه‌ها هم تصمیم به افزایش قیمت کشتار بگیرند. وی در عین حال اظهار داشت که به علت تامین نشدن بموقع نهاده‌های دامی جوجه‌ریزی نیز کاهش یافته و سبب برهم‌خوردگی توازن بین عرضه و تقاضا شده است.
صادقی افزود: طبق آخرین مصوبه تاکید شده در ستاد تنظیم بازار، وزارت جهاد کشاورزی باید فرآیند عرضه و تقاضا را بر مبنای قیمت‌ها تقویت کند. وی با بیان اینکه البته شرکت پشتیبانی امور دام هم به منظور تنظیم بازار در حال افزایش میزان عرضه مرغ منجمد به بازار است، اظهارداشت: وزارت جهاد کشاوزی مسئولیت تنظیم بازار مرغ و نیز ستاد تنظیم بازار کشور وظیفه قیمت‌گذاری آن در بازار را برعهده دارند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران اظهار داشت: طبق آخرین قیمت‌گذاری، قیمت مرغ آماده مصرف در واحدهای خرده‌فروشی ۹ هزار و ۸۰۰ تومان است که با پنج درصد تغییر باید با قیمت ۱۰ هزار و ۲۰۰ تومان به بازار عرضه شود.
صادقی اظهار داشت: آخرین قیمت اعلام شده مرغ در میدان بهمن تهران ۹ هزار و ۱۰۰ تومان و در مغازه‌های خرده‌فروشی بعد از اعمال ضریب افزایش با قیمت حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ تا ۱۴ هزار و ۳۰۰ در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد که این اقدام تخلف محسوب می‌شود. وی گفت: البته گاهی اوقات نمی‌توان با گران‌فروشی‌ها به هر شکل ممکن برخورد کرد زیرا زمانی که برای رسیدگی از تخلفات از خرده‌فروشان طلب فاکتور می‌کنیم مشاهده می‌شود که مرغداران مرغ را با قیمت بالاتر از ۱۲ هزار تومان از میدان بهمن خریداری می‌کنند و ضریب کمتر از سود را بر قیمت مرغ می‌کشند.


کد مطلب: 107328

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/107328/آستانه-تحمل-مرغی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir