کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بررسی سیاست روز از دستاوردهای ۴۰ ساله؛

چهل سال تلاش در مسیر خودکفایی و شکوفایی

17 بهمن 1397 ساعت 23:58


پیروزی انقلاب اسلامی دستاوردهای اقتصادی مانند حفظ ذخایر زیر زمینی و جلوگیری از غارت آنها‏ توسط بیگانگان و استثمارگران، جلوگیری از اسراف و تبذیر و سوءاستفاده از بیت‏المال، توجه به روستاها و برخوردار کردن آن‏ها از امکانات مختلف، نوسازی و تقویت امکانات زیست شهری مانند گازرسانی و...، تقویت زیربنا های توسعه مانند تربیت نیروی انسانی ماهر، انرژی، سدسازی، توسعه ارتباطات و راه ها و بنادر، تقویت و گسترش مراکز آموزشی در تمام سطوح و سعی در راستای خود اتکایی را درپی داشته است.دستاوردهای چهل ساله انقلاب برگ زرینی دیگری بر عملکرد این نظام و انقلاب است و حکایت عملی از شعار خواستن توانستن است.

سلامت و بهداشت
پیشتازی جمهوری اسلامی ایران در مراقبت‌های اولیه بهداشتی در منطقه و دنیا به عنوان یکی از مهمترین و اصلی‌ترین اقدامات انجام شده در این حوزه است که موجب شده تا ایران به عنوان الگو و سرمشق بسیاری از کشورهای جهان قرار گیرد. بر همین اساس هرچند که تا پیش از این ۳۰ درصد پزشکان ایران وارداتی از بنگلادش، فیلیپین و هند و پاکستان بودند اما امروز از ۵۳ کشور جهان برای درمان به ایران می‌آیند. در ۲۷ رشته تخصص تربیت می‌کنیم. همچنین در حال در ۱۹,۷۳۹ روستای کشور ۳۵ هزار بهورز به عنوان پیشگامان نظام سلامت فعالیت می‌کنند. قبل از انقلاب تعداد خانه‌های بهداشت فقط در ۱۵۰۰ روستا بوده است.با اجرای طرح واکسیناسیون ملی فلج اطفال به همت بسیجیان و پوشش ۹۵ درصدی این واکسیناسیون تاکنون فلج اطفال از کشور ریشه‌کن شد، در حالی که کشورهای همسایه هیچ‌کدام نتوانستند. بیمارهای عفونی مالاریا، سل و وبا در ایران کنترل شده است. برنامه گسترش ایمن سازی واکسیناسیون در ایران بالای ۹۷ درصد است. پوشش ۱۰۰ درصدی بیمه روستاییان افتخار جمهوری اسلامی ایران در بعد عدالت اجتماعی در حوزه سلامت است.
جمهوری اسلامی ایران از اعزام کلیه بیماران به خارج از کشور بی‌نیاز است و قادر است انواع خدمات درمانی، باز توانی و نو توانی را در داخل کشور در اختیار مردم قرار دهد. امروز ایران جزو کشورهای برتر جراحی قلب در دنیاست و جزو معدود کشورهایی است که عمل پیوند قلب در آن صورت می‌گیرد. ۱۴۰ عمل پیوند قلب در کشور کارنامه درخشان جراحی قلب در ایران و جهان است. بانک قرنیه در جمهوری اسلامی یکی از بهترین بانک‌های قرنیه دنیا است و ظرف ۲۴ ساعت قرنیه مورد نظر بیمار آماده می‌شود.آمار رشد ۱۰ برابری پزشکان متخصص، عمومی و دندان‌پزشک در مقابل رشد ۵/ ۲ برابری جمعیت ایران مثال زدنی است.تعداد کل پزشکان قبل از انقلاب حدود ۱۵ هزار نفر بوده است که اکنون بالغ بر ۱۵۰۰۰۰ هزار نفر است و تعدادپزشکان متخصص قبل از انقلاب ۷۰۰۰ نفر بوده که به ۷۲ هزار نفر رسیده است. ایران در تولید بیش از ۹۵ درصد از داروهای مصرفی خودکفا شده و از صادرکنندگان دارو است. قبل از انقلاب فقط ۲۵ درصد داروها آن هم داروهای ساده و دم‌دستی در داخل تولید می‌شد. خون مردم ایران سالمترین خون اهدایی در جهان محسوب می‌شود و جزو معدود کشورهایی هستیم که مردم خون را رایگان اهدا و دریافت می‌کنند. ایران در زمره ۳ کشور پیشرو درپیوند مغز استخوان در جهان است. و در درمان ناباروری رتبه سوم جهان و در ارتوپدی و پیوند اعضاء رتبه چهارم را دارد. همچنین ایران رتبه هفتم در تولید داروی بیماری‌های خاص و رتبه چهارم در درمان ژنتیک را دارد. ایران جزو ۵ کشور جهان در کاشت حلزون شنوایی است.

صنعت پتروشیمی در ایران
آمار حاکی است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ۶۳ واحد پتروشیمی در ایران به بهره‌برداری رسیده و به تبع آن، تولید و صادرات محصولات متنوع پتروشیمی نیز رشد یافته است. در این راستا، تولید محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۵۷ معادل ۱.۶ میلیون تن بوده که ظرفیت تولید این محصولات در پایان سال ۱۳۹۶ به ۶۴ میلیون تن افزایش یافته است.
به طور کلی، شش مجتمع تولیدی صنعت پتروشیمی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی فعال بود که شمار آن‌ها اکنون به ۶۳ مجتمع رسیده است. در سال ۱۳۵۷، فقط ۱۷ نوع محصول پتروشیمی تولید می‌شد اما اکنون با توجه به روند رو به رشد این صنعت تا پایان امسال، شمار تولید این محصولات به ۱۲۱ نوع افزایش می‌یابد. تولید محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۵۷، بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن بود که این رقم براساس پیش‌بینی‌ها تا پایان امسال به ۵۵ میلیون تن می‌رسد. براین اساس، میزان صادرات در سال ۱۳۵۷، معادل ۶۰۰ هزار تن بود که برآورد می‌شود این رقم تا پایان امسال به بیش از ۲۱ میلیون تن افزایش یابد. همچنین ارزش صادرات محصولات پتروشیمی که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ناچیز بود، امسال به ۱۲ میلیارد و ۷۶۰ میلیون دلار می‌رسد.

آموزشی و علمی
در حوزه گسترش آموزش و رشد علم در چهار دهه گذشته آمارها نشان می‌دهد که افزایش نرخ باسوادی جمعیت شش ساله و بالاتر از ۴۸.۸ درصد به ۸۸.۲ درصد رسیده است. همچنین نرخ باسوادی جمعیت ۱۰ ساله تا ۴۹ ساله از ۵۰.۳ به ۹۵.۲ افزایش دارد. همچنین تعداد دانشجویان آموزش عالی از ۱۶۰ هزار به چهار میلیون و ۷۴ هزار نفر رسیده است. اما در حوزه علم و فناوری افزایش سهم بودجه تحقیقات از بودجه کشور از حدود ۰.۶ درصد به ۲.۶ ثبت شده است.
در سال‌های پس از انقلاب در بخش حمل‌و‌نقل عمومی افزایش طول آزادراه‌ها از حدود ۱۳۷ کیلومتر به ۲۴۰۱ کیلومتر وجود دارد. همچنین افزایش خطوط اصلی ریلی از ۴۵۶۷ کیلومتر به ۱۱ هزار و ۳۴۲ کیلومتر ثبت شده و از سوی دیگر ظرفیت تخلیه و بارگیری بنادر کشور از ۱۹ میلیون تن به ۲۳۲ میلیون تومان افزایش یافته است.
در بخش مسکن نیز افزایش مسکن روستایی از ۲.۹ میلیون واحد به ۵.۵ میلیون واحد و افزایش مسکن شهری از ۲.۴ به ۱۷.۷ میلیون واحد گزارش شده است.
در بخش آب شرب افزایش برخورداری جمعیت شهری از آب شرب از ۷۴.۶ به ۹۹.۴ درصد و در جمعیت روستایی از ۱۲ به ۷۴ درصد افزایش دارد. در بخش گاز نیز ظرفیت پالایش و نم‌زدایی گاز از ۳۶ میلیون مترمکعب در روز به ۹۲۶ میلیون مترمکعب افزایش داشته و در حوزه برق نیز افزایش عملی نیروگاه‌ها از ۵۲۷۰ مگاوات به ۶۸ هزار و ۳۲۱ مگاوات اعلام شده است. در حوزه کشاورزی افزایش تولید گندم از چهار میلیون تن به ۱۳.۶ میلیون تن در این بخش شده است.در حوزه صنعت نیز افزایش تولید سیمان، سنگ‌آهن، فولاد خام، خودروهای سواری و وانت و محصولات پتروشیمی قابل توجه است.
براساس آمار موجود در حال حاضر نسبت جمعیت تحت پوشش بیمه‌های اجتماعی به جمعیت کل کشور از ۲۳ به ۷۲ درصد افزایش دارد. در عین حال که بهبود و کاهش ضریب جینی در مناطق شهری و همچنین بهبود و کاهش سهم دهک دهم به دهک اول در این مناطق قابل توجه است.در حوزه توسعه انسانی نیز گزارش سازمان ملل از افزایش آن از حدود ۰.۵۷ در سال ۱۳۶۹ به ۰.۸ در سال ۱۳۹۶ حکایت دارد.

افزایش ۵/۱۶ درصدی ظرفیت تولید برق
بخش برق کشور به عنوان صنعتی زیربنایی در طی چهار دهه اخیر توانسته است با توسعه طرح‎های انجام شده خود در زمینه‌های مختلف نقش مهمی را در افزایش سطح آسایش و رضایت‌مندی مردم و همچنین توسعه و آبادانی کشور ایفا کند.
همواره رسیدگی به وضعیت مناطق محروم در برنامه‌های صنعت برق کشور دارای اولویت خاصی بوده است که در این میان جامعه روستایی کشور از متعهدترین، زحمتکش‌ترین و کم‌توقع‌ترین اقشار جامعه است و برق‌رسانی به روستاها می‌تواند نقش به سزایی در زدودن چهره محرومیت و افزودن به توانمندی‌های روستاییان ایفا نماید.
از ابتدای انقلاب اسلامی ظرفیت نصب شده برق ۷ هزار و ۲۴ مگاوات بود که اکنون از ۸۰ هزار و ۳۰۰ مگاوات عبور کرده‌ایم و نشان از رشد ۱۶.۵ درصدی ظرفیت تولید دارد.
مقایسه صنعت برق در شرایط کنونی نسبت به ابتدای انقلاب نشان دهنده رشد و توسعه این صنعت است، به این ترتیب که ظرفیت نصب شده برق در ابتدای انقلاب ۷ هزار و ۲۴ مگاوات بود که اکنون ظرفیت ۸۰ هزار و ۳۰۰ مگاواتی را نیز رد کرده‌ایم که نشان از رشد ۱۶.۵ درصدی این حوزه دارد. پیک مصرف برق در ابتدای انقلاب اسلامی ۳ هزار و ۴۸۰ مگاوات بود که اکنون به ۵۷.۹۷ مگاوات رسیده است.
میانگین رشد سالانه مصرف برق ۵ درصد معادل ۳ تا ۴ هزار مگاوات است، این در حالی است که سال گذشته ۵ هزار مگاوات کمبود برق داشتیم که به دلیل کاهش ارتفاع آب پشت سدهای برقآبی بوده است. میزان پیک مصرف برق در ایران ۵۷ هزار مگاوات است که از این میزان ۲۳ هزار مگاوات آن مربوط به مصرف تجهیزات سرمایشی است، رقمی معادل پیک مصرف کشورهای همسایه. بر این اساس نگاهی به فعالیت‌های این صنعت در زمینه برق‌رسانی روستایی نشان می‌دهد که روستاهای برق‌دار شده کشور تا پایان دهه فجر امسال با رشد ۱۳.۱ برابری نسبت به ابتدای انقلاب به ۵۷ هزار و ۲۰۰ روستا با تعداد چهار میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار خواهد رسید. درپیش از پیروزی انقلاب تنها چهار هزار و ۳۷۶ روستای کشور از نعمت برخوردار بوده‌اند.
برای برق‌رسانی به روستاهای یاد شده بیش از ۲۴۵ هزار کیلومتر شبکه فشار متوسط و ضعیف روستایی و ۷۷ هزار دستگاه ترانسفورماتور روستایی به ظرفیت هفت هزار و ۷۰۰ مگاولت آمپر نصب و راه‌اندازی شده است. در مدت زمان فعالیت دولت یازدهم هم ۳۱ هزار و ۱۵۶ خانوار در دو هزار و ۱۵۲ روستای از نعمت برخوردار شده بودند که در دولت دوازدهم و تا پایان دهه فجر امسال نیز برق‌رسانی به ۴۰۷ روستا با ۶ هزار و ۸۴۴ خانوار به سرانجام رسیده است.
براین اساس از ابتدای شروع به کار دولت تدبیر و امید تا دهه فجر امسال بیش از ۳۸ هزار خانوار در دو هزار و ۵۵۹ روستای کشور از نعمت برق برخوردار شده‌اند که برای برق‌رسانی به این روستاها پنج هزار و ۳۹۵ کیلومتر شبکه فشار متوسط، یک هزار و ۵۰۳ کیلومتر شبکه فشار ضعیف و سه هزار و ۲۳۸ دستگاه ترانسفورماتور نصب و راه‌اندازی شده است. در سال ۹۷ نیز جمع روستاهای که از ابتدای سال تا دهه فجر امسال از نعمت برق برخوردار شده‌اند به حدود ۱۷۰ روستا با دو هزار و ۷۹۸ خانوار خواهد رسید.

مخابرات
براساس آمار در سال ۱۳۵۷ و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، تعداد ۸۰۵ هزار خط تلفن در کشور وجود داشت و ضریب نفوذ تلفن (تعداد تلفن به ازای ۱۰۰ نفر جمعیت) برابر ۲.۳۴ درصد بود اما امروز یعنی در سال۱۳۹۷،تعداد ۵۹ میلیون خط تلفن ثابت در کشور وجود دارد.
پیش از انقلاب تعداد افرادی که به خطوط تلفن ثابت دسترسی داشتند، بسیار محدود بود اما پس از انقلاب اسلامی با وجود تحریم‌های ظالمانه غرب علیه جمهوری اسلامی ایران، نسل جهادگر و انقلابی پای کار ایستادند و محدودیت‌ها را شکستند، تا جایی که توانستند به تولید داخلی برخی از تجهیزات تخصصی دست یابند. در سال‌های اخیر سامانه‌ی ثبت‌نام اینترنتی تلفن ثابت برای تسهیل ثبت‌نام تلفن ثابت در سایت مخابرات راه‌اندازی شده است. پیش از این ثبت‌نام خطوط تلفن ثابت به صورت پیش‌ثبت‌نام و بدون واریز وجه انجام می‌شد و متقاضیان با ارائه فرم پیش ثبت‌نام در نوبت واگذاری قرار می‌گرفتند اما در حال حاضر شرکت مخابرات ایران موظف است حداکثر ظرف مدت یک ماه پس از تاریخ درخواست تقاضای مشترکان، خط تلفن ثابت تقاضا شده را دایر کند و به مشترک تحویل دهد.

هسته‌ای
جمهوری اسلامی ایران اکنون کشوری هسته‌ای شده و عملاً عضو باشگاه هسته‌ای جهان است. به‌‌رغم همه تحریم‌ها و تهدیدها، ایران با تلاش‌ها و مجاهدت‌های جوانان و متخصصین خود، به چرخه کامل سوخت‌ هسته‌ای (غنی‌سازی) دست یافته و از نظر دانش علمی و فناوری در این عرصه در ردیف ۷-۸ کشور پیش‌رفته جهان قرار گرفته است. انرژی هسته‌ای در عرصه‌های مختلف پزشکی، دامپزشکی، صنعت، کشاورزی، تولید برق و... کاربرد دارد.
بدون تردید با تثبیت و نهادینه شدن چرخه سوخت در ایران، این دستاورد بسیار ارزشمند، آثارش در تمامی عرصه‌های مذکور آشکار خواهد شد. کشورهای زورگو و سلطه‌گر زمانی اجازه دسترسی کشوری چون ایران به یک کیلوگرم اورانیوم غنی شده را نمی‌دادند، امروزه در داخل کشور با تأسیسات کاملاً بومی، چندین تن کیک زدر به UF۶ تبدیل شده، چند تن اورانیوم غنی شده با غنای زیر ۵ درصد و چند صد کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در داخل تولید شده است.

صنایع
رشد و توسعه صنعت خودروسازی، رشد و توسعه صنعت فولاد و آلومینیوم، رشد و توسعه صنعت کشتی‌سازی، رشد و توسعه صنعت هواپیما‌سازی، و پیش‌رفت‌های علمی و فنی کشور در ساخت اسکله‌ها، حفر چاه‌های نفت و گاز، ساخت پالایشگاه، ساخت سد، ساخت سیلو، ساخت بزرگراه‌ها و انواع سازه‌های فلزی و بتنی، از جمله دیگر آثار رشد علمی و فناوری در کشور است.

سوادآموزی
سرعت پیش‌رفت علمی در ایران براساس گزارش محافل علمی بین‌‌المللی، ۱۱ برابر سرعت متوسط رشد علم در جهان است. این عدد نشان می‌دهد که ایران با چه سرعت بالایی در حال کم‌کردن فاصله خود نسبت به کشورهای پیش‌رفته جهان بوده و با این سرعت می‌تواند روزی از تمامی‌ کشورها در عرصه تولید علم جلو نبرند. اکنون ایران در جایگاه دوازدهم علم جهان قرار دارد.
در حالی که قبل از انقلاب اسلامی، نزدیک به ۷۰ درصد بزرگسالان کشور بی‌سواد بودند و کمتر از ۴۰ درصد کودکان می‌توانستند به مدرسه بروند، اکنون رقم باسوادی در کشور به عدد ۱۰۰ درصدی در حال نزدیک شدن است. نهضت سوادآموزی با توجه به تاکید ارزش علم در اسلام، یکی از اقدامات بسیار خوب نظام جمهوری اسلامی در ایران بود. بزرگسالان بی‌سوادی از طریق همین نهضت سوادآموزی، موفق شدند پا به عرصه تحصیلات تکمیلی نهاده و با کسب تخصص‌ها و مهارت‌هایی زندگی خود را متحول سازند.


کد مطلب: 107887

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/107887/چهل-سال-تلاش-مسیر-خودکفایی-شکوفایی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir