?>?> سیاست روز - بازگشت آمریکا به برجام یعنی لغو تمام تحریم های ضد ایرانی؟ - نسخه قابل چاپ

کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بازگشت آمریکا به برجام یعنی لغو تمام تحریم های ضد ایرانی؟

7 آذر 1399 ساعت 22:04


درحالی جو بایدن در محافل رسانه ای آمریکا به عنوان رییس جمهور منتخب این کشور انتخاب شده است که برخی در داخل بر بازگشت بایدن به برجام خیال پردازی می کنند و گویا بارقه امیدهایی نیز در سر می پرورانند که احتمال لغو تحریم ها وجود دارد.
حال این سوال مطرح می شود که آیا با بازگشت آمریکاییها و دموکراتها به برجام به واقع تمامی تحریم ها لغو می شود؟ آیا تعبیر و تفسیر بایدن از برجام همان برجام اوباما است؟
البته دراین شکی نیست که تفسیر دولتمردان ما با تفسیر دولتمردان آمریکایی از برجام یکی نباشد؛ منظور آنها از بازگشت به برجام، ایجاد یک برجام اصلاح شده است که باعث شود ایران محدودیتهای بیشتری را بپذیرد و حتی پیش شرط بازگشت به برجام یا کاهش تحریمها، شروع مذاکره در حوزههای غیرهستهای است.
سالیوان، مشاور بایدن، رسماً اعلام کرده که بدون این که تضمین محکمی برای شروع مذاکرات (در موضوعات غیرهسته ای) از ایران دریافت کنیم، تحریمها را کاهش نخواهیم داد.
همچنین بلینکن مشاور ارشد بایدن در نشست کمیته یهودیان آمریکا گفت که تحریمهای ضد ایرانی آمریکا در صورت پیروزی بایدن به قوت خود باقی خواهند ماند و در واقع آنها پیششرطهایی را دارند برای اینکه به برجام بازگردند و اساسا منظورشان از بازگشت به برجام هم بازگشت به نقطه قبل از خروج نیست و میگویند ما در نقطه جدید هستیم و شما هم در نقطه جدید، نقطه تعادل جدید ایجاد شده و برای بازگشت به برجام، امتیازات جدیدتری میخواهند. در نتیجه به نظر من این موضوع یکی از مهمترین چالشهای بازگشت بایدن به برجام خواهد شد.
البته جمهوری اسلامی ایران نیز باید شرط و شروط هایش را بگذارد؛ از جمله اینکه خسارتهای این ۳ سالی که آمریکا از برجام خارج شد و فشار حداکثری به ایران وارد آورد را بدهد و تا زمانی که آمریکا اقدام به لغو تمامی تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران را نکند و خسارت های خروج این ۳ ساله را ندهد حتی فکر کردن به برجامی دیگر و بازگشت آمریکا به این توافق بیهوده است.
ترامپ از ۱۸ اردیبهشت ۹۷ تا امروز بیش از ۶۰ اقدام تحریمی (جدا از تحریمهای خروج از برجام)، علیه ایران اعمال کرده است.
آیا بایدن می تواند با یک دستو اجرایی همه این ۶۰ اقدام تحریمی را لغو کرده و دیوار تحریمی را از بین ببرد؟ به اعتقاد من این اتفاق از محالات خواهد بود.
موضوع مکانیزم ماشه نیز اهمیت دارد؛ رییس جمهور پیشین آمریکا مدعی شده است؛ در ۳۰ مرداد سال جاری، مکانیزم ماشه (اسنپ بک) فعال شد و در ۳۰ شهریور تمامی تحریمهای شورای امنیت علیه ایران بازگشته است.
نباید بگذاریم مکانیسم ماشه نیز جزء سرگرمی های بابدن نیز قرار گیرد چرا که عملا برجامی باقی نخواهد ماند که به آن برگردد.
به بیان دیگر در واقع، بایدن برای بازگشت به برجام به معنای بازگشت به شرایطی که آمریکا در اردیبهشت ۹۷ (می ۲۰۱۸) از برجام خارج شد، حداقل با یک چالش بسیار مهمی مواجه است و آن چالش، بحث اقدامات دولت ترامپ در افزایش و گسترده کردن تحریمها علیه ایران بوده که بعد از خروج آمریکا از برجام انجام داده است.
کارشناسان اعتقاد دارند اگر بایدن بخواهد به برجام بازگردد بدون اینکه تمامی اقدامات تحریمی ترامپ بعد از خروج از برجام ملغی کند، عملا این موضوع صرفا یک مسئله کاغذی و روانی است و اثر عملی چندانی ندارد. در واقع، در این شرایط با وجود بازگشت آمریکا به برجام حتی نفت هم نمیتوانیم بفروشیم.
چندی پیش نیز حسین حاجیلو کارشناس مسائل تحریم و دیپلماسی اقتصادی درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام در دوره بایدن گفته بود؛ آنچه ما از بازگشت بایدن به برجام تصور میکنیم با آنچه آمریکایی ها معتقدند متفاوت است. تصور برخی از دولتمردان ما این است که با بازگشت جو بایدن به برجام همه چیز به ۱۸ اردیبهشت ماه ۹۷ بازخواهد گشت. بنابراین ما به تعهدات برجامی خودمان که به صورت مختصر آنرا نقض کردیم باز خواهیم گشت و آنها نیز تحریمهایی که اعمال کرده بودند را بر خواهند داشت. این در حالی است که نزدیکترین افراد به جو بایدن (از جمله سالیوان و بلینکن) رسماً اعلام کردهاند در صورت رأی آوردن بایدن، تحریمها را به راحتی برنمیدارند و تا زمانی که تضمین محکمی از ایران برای محدودیت در برنامه موشکی و نفوذ منطقهای نگیرند، هیچ تخفیف تحریمی به ایران نخواهند داد.
به هر حال؛ بازگشت آمریکا به برجام تنها در شرایطی محقق می شود که این کشور علاوه بر بازگشت به توافقنامه برجام، تمامی تحریم های اعمال شده توسط دولت ترامپ بعد از خروج این کشور از برجام را لغو نماید.
در این صورت، همه چیز به شرایط ۱۸ اردیبهشت ماه ۹۷ یعنی زمان خروج آمریکا از برجام بازخواهد گشت. در غیر این صورت، آمریکا صرفا به صورت اسمی و کاغذی به برجام بازگشته است و این اتفاق، تاثیر خاصی بر شرایط اقتصادی کشورمان نخواهد داشت و همچنان در موضوعات مختلف حتی فروش نفت، با مشکلات جدی مواجه هستیم. اما در کل معتقد به آن هستیم که تکیه بر توان داخلی همانطور که رهبر عالی قدر انقلاب نیز بر آن تاکید داشتند؛ و چشم ندوختن به خارج می تواند نقشی مهم در توانند کردن اقتصاد کشور و اقتدار ملی داشته باشد.


کد مطلب: 116256

آدرس مطلب :
https://www.siasatrooz.ir/fa/report/116256/بازگشت-آمریکا-برجام-یعنی-لغو-تمام-تحریم-های-ضد-ایرانی

سیاست روز
  https://www.siasatrooz.ir